banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 00:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Sep 2009, 17:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
Drustvo treba mi Vase misljenje imam u planu uzeti neku maticnu plocu e sad mi ne treba neka extremna nego neka solidna ploca...
Ja sam uzeo u obzir ove dvije: Gigabyte GA-EP31-DS3L i Asus P5KPL /1600
Trenutno isto imam asusa soc.775 pa bi sa ove svoje ploce prebacio komponente...

E sad koju od ove dvije bi mi Vi preporucili???

Hvala!

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2009, 18:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
Drugu, prva ima probleme sa vise od 2 GB ram-a.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2009, 19:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2009, 21:20
lakisat je napisao:
Drustvo treba mi Vase misljenje imam u planu uzeti neku maticnu plocu e sad mi ne treba neka extremna nego neka solidna ploca...
Trenutno isto imam asusa soc.775 pa bi sa ove svoje ploce prebacio komponente...

Hvala!

ova druga je go kurac od ploče. imao sam je dva puta, i oba puta su mi procesori radili na nižem taktu nego što je fabrička deklaracija. prvi put C2D E6600 a drugi put Dual Core 5200. Ako hoćeš već ''optimalan izbor'' uzmi MSI P31NEO-F...gigabyte ne trpi loše napajanje a asus je ''šljaker''.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2009, 20:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Licno posjedujem Gigabyte plocu u kombinaciji sa intel e5200 sa 4 GB rama.
Sto ce reci da ploca uopste nema problema sa vise od 2 gb rama. Problemi se stvaraju ako su sva cetiri slota za ram popunjena, onda zna da brljavi.
Ja sam prezadovoljan sa plocom, proc je klokovan na 3.3 ghz sa minimalnim podizanjem napona, i nikakvih potencijalnih problema nisam imao, tako da iz prve ruke mogu da ti kazem da slobodno pazaris tu plocu...
A to sto je tebi radio procesor na nizem taktu je vjerovatno bila u BIOSu ukljucena opcija EIST koja obara takt ako procesor nema nekih zahtjevnijih procesa....
A na MSI kad vidim crveni PCB od tog bjezim kao djavo od krsta, znaci to su bas bas low-end serije....

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2009, 21:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2009, 21:20
lično, najviše gotivim gigabyte-a ali za MSI mogu slobodno reći da je u poslednje 2 godine najviše napredovao po pitanju stabilnosti, kvaliteta, brzine...nisu još uvijek najbolji ali guraju lagano naprijed.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2009, 22:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hvala drustvo ubijedili ste me uzecu ovu Gigabyte ...

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2009, 23:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

contador je napisao:
lično, najviše gotivim gigabyte-a ali za MSI mogu slobodno reći da je u poslednje 2 godine najviše napredovao po pitanju stabilnosti, kvaliteta, brzine...nisu još uvijek najbolji ali guraju lagano naprijed.

Vidis ja ne gotivim ni jedne, ni sto se tice maticnih, procesora, grafickih ili bilo cega drugog...
Uzimam sebi ono za sta smatram da je dobro i da mi odgovara sa cijenom, a ne razmisljam koji ce to proizvodjac biti...

@lakisat

Slobodno neces se pokajati sigurno, a nije ni skupa...

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2009, 10:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

evo sta stoji na GA stranici u veyi doticne ploce:

"* Because of chipset limitations, do not populate both DIMM sockets of the same channel (e.g. DDR and DDR2), or populate 4 DIMM sockets with double-sided memory modules to prevent system's failure to start or incorrect detection of memory modules. Please refer to the user manual for the memory configurations table.

* Because of chipset limitations, when using FSB 1333 MHz CPU with populating all DIMM sockets, memory frequency will be reduced from the original, and system instability or incorrect detection of memory module may be occur.
Please refer "Memory Support List" for memory support information. "

Znaci ako imas 4 modula vidi da budu single sided, a ako stavis 1333 MHZ FSB CPU, memorija ce ti raditi na dosta nizem taktu. I ja sam razmisljao o ovoj ploci prosle godine pa sam kupio P35, sto predlazem i postavljacu teme, razlika u cijeni valjda nije velika. ISto, potrazi iskustva sa ovom plocom na benchmark forumu, raznolika su sto se tice probirljivosti memorije.

Ako vec kupis, nadam se da ces biti zadovoljan, ali realno ovaj chipset je poluproizvod.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2009, 13:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

the_grunf je napisao:
evo sta stoji na GA stranici u veyi doticne ploce:

"* Because of chipset limitations, do not populate both DIMM sockets of the same channel (e.g. DDR and DDR2), or populate 4 DIMM sockets with double-sided memory modules to prevent system's failure to start or incorrect detection of memory modules. Please refer to the user manual for the memory configurations table.

* Because of chipset limitations, when using FSB 1333 MHz CPU with populating all DIMM sockets, memory frequency will be reduced from the original, and system instability or incorrect detection of memory module may be occur.
Please refer "Memory Support List" for memory support information. "

Znaci ako imas 4 modula vidi da budu single sided, a ako stavis 1333 MHZ FSB CPU, memorija ce ti raditi na dosta nizem taktu. I ja sam razmisljao o ovoj ploci prosle godine pa sam kupio P35, sto predlazem i postavljacu teme, razlika u cijeni valjda nije velika. ISto, potrazi iskustva sa ovom plocom na benchmark forumu, raznolika su sto se tice probirljivosti memorije.

Ako vec kupis, nadam se da ces biti zadovoljan, ali realno ovaj chipset je poluproizvod.

Da da, potpuno se slazem sa tobom oko cipseta. Ali za cijenu koju kosta je sigurno medju boljim plocama (do 130KM), dok P35 cipset je vec osjetno skuplji i cijene mu cini mi se krecu od 200KM pa na vise...

Ipak je ova ploca low-budget, ali za pare koje kosta i prosjecnom ne zahtjevnom korisniku smatram da je sasvim zadovoljavajuca. Svaka ploca zna da bude probirljiva za memoriju, cak i najskuplje. Za probleme oko rama sam vec rekao da se to desava kad su sva 4 slota popunjena. Dok sa dva stapa nema nikakvih problema...
Ploca je dobra i za neki osnovni klok procesora, ja svoj e5200 drzim na 3,3 ghz sa BOX kulerom. Planiram da uzmem neki bolji kuler pa da ga klokujem na 3,6-3,7 ghz za svaki dan (24/7).

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2009, 13:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma ne isplatit ti se dati 50-60 km za cooler za 300-400 MHz, neces osjetiti razliku, znam iz iskustva :) :)

dosta off-a, kupcu sretno sa kupovinom.

P.S. ja sam PE35-DS3 platio 160 KM oko nove godine, tako da pretpostavljam da su cijene jos pale dole. Mozda moze proci i P41.

poz.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2009, 14:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nema taj chipset, ima G41, ali to kod nas mislim da nema niti je ikad bilo...
Po meni ako nece uzimati ovu koja je P31, onda ili P35 ili P45, ovo ostalo sto je nabavljivo kod nas nije bog zna koliko bolje od p31, A X48 je vec preskup...

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2009, 23:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Apr 2009, 15:19
lakisat je napisao:

Hvala!

Baš me zanima šta je smetalo tvojoj staroj matičnoj?

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 20:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pa bila joj je otisla mrezna kartica koja je bila integrisana a posto ova ploca ima samo 2 PCI slota nisam gdje imao ubaciti drugu mreznu...Slotovi su mi bili puni!

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2009, 20:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Apr 2009, 15:19
lakisat je napisao:
pa bila joj je otisla mrezna kartica koja je bila integrisana a posto ova ploca ima samo 2 PCI slota nisam gdje imao ubaciti drugu mreznu...Slotovi su mi bili puni!

Pa da li je bila pod garancijom? Jesi li mogo naći usb karticu?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]