banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 17:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Jul 2008, 17:47 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Dobih sinoc laptop Dell Inspiron 1525, konacno. Mojoj sreci nigdje kraja... ali... :)
Posto sistem bijase na njemackom, fino ga obrisem, instaliram novu Vistu na engleskom, podesim drajvere i sve fino radi. Super.
Jutros primijetim da mi disk nije particionisan, a nije bas pametno da drzim sve na particiji od 230GB.
Posto sam vidio da Vista moze samo particionisati 70GB i "odvojiti" na novu particiju, odlucim da problem rijesim sa Partition Magicom.

Nakon sto sam ga pokrenuo iz DOS-a (Hiren's Boot), te nakon sto je on fix-ovao neke probleme koje je nasao - error: #106 Partition doesn't start with sector one. I od tada su poceli moji problemi.
PM vise nije prepoznavao particije, samo je javljao da ima greska i da ne moze dalje. Ja nisam htio raditi format, jer je na drugoj particiji "Recovery" disk, standardni Dell-ov postupak kojim se moze vratiti sve na staro stanje. Pokusam ja i to - nece.

Nakon probavanja sa par programa, nijedan ne vidi particije. Konacno sa Partition Table Doctor-om, fiksira se nekako MBR i Partition Magic opet vidi particije. Naravno Vista i Recovery disk, zajedno sa drajverima (i to bez backup-a) otisli.
Particionisem disk opet. Sve naizgled fino radi. Stavim novu instalaciju Viste, njenim setup-om formatiram zeljenu particiju za OS, instalira se sve i... kad startam sistem samo stoji crno. Nikakav boot loader, ili nesto slicno.

Dakle, ima li iko ikakvu ideju kako da racunar koji nije u mom vlasnistvu ni 24h vratim u normalu?
Kako i cime da particionisem? Sta moze biti problem? Zasto je Vista "ne voli" PM?

Any help is welcome. :)

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2008, 19:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Bolje je pitanje zasto PM ne voli vistu... Ja sam imao slican problem sa doduse acerovim laptopom koji je na sebi imao recovery particiju i neki cudan MBR tako napravljen da ga PM nije prepoznavao, tj. uopste nije prepoznavao partition table, koristio sam hirens boot cd i acronis disk doctor (ili tako nesto) i bez problema mi je prepoznao i tu skrivenu particiju i lijepo isparticioniso disk... poslije toga sam skinuo sa neta vistu koja koristi grub za emulaciju nekog (nemam pojma kojeg) OEM biosa i sve je proradilo kako treba... to je za acer, mogao bi pokusati nekim drugim partition managerom osim PM-a, mozda si sa tim tvojim pogrijesio redoslijed operacija pa si zato uspio da pobrises recovery particiju...

Da sam na tvom mjestu ja bih uradio sledece: Imas programcica za vracanje pobrisanih particija, proguglaj malo o tome pa pokusaj da vratis bar taj recovery. Ako ga kojim slucajem vratis onda uradis automated recovery te njemacke viste i jednostavno je prevedes sa njemackog na engleski pomocu programa zvanog Vistalizator (www.froggie.sk/)...

Nesto je dellboy spominjao probleme sa dellovim laptopima i vistom - najbolje bi bilo da on sa nama podijeli "know-how" o tom problemu :)

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2008, 23:43 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Hvala na odgovoru.

Evo, pokrenuo sam Acronis sa Hiren's boot-a i stavio na "Acronis Recovery Expert", da pokusa potraziti izbrisane particije, pa cu vidjeti sta ce uraditi. Prilicno sporo ide.

Nisam ni znao za ovaj Vistalizator. :)
Bas sam ranije trazio rjesenje za prevodjenje na engleski, ali nisam nasao, pa sam onda radije instalirao novi sistem.

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2008, 10:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
FLASH je napisao:
Hvala na odgovoru.
Nisam ni znao za ovaj Vistalizator. :)
Bas sam ranije trazio rjesenje za prevodjenje na engleski, ali nisam nasao, pa sam onda radije instalirao novi sistem.

Mozes promijeniti jezik bez problema preko windows updatea ali samo kod ultimate i enterprise verzija windowsa, ostale su ogranicene na samo jedan MUI pack, sto vistalizator uspijesno zaobilazi. Ako je na tom laptopu bio instalisana vista ultimate samo skines jezik koji ti odgovara...

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2008, 12:40 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Da, znao sam da se to moze na Enterprise i Ultimate verziji, ali ne i na Home Basic.

Izgleda da sam pronasao rjesenje. Opet je bilo dosta problema sa particionisanjem, Vista nije htjela da prepozna particiju i sl. i naletih na ovaj link:
http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=157838

Mighty Google! :)

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2008, 13:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
FLASH je napisao:
Sta moze biti problem? Zasto je Vista "ne voli" PM?

Možda je ovo odgovor:
http://en.wikipedia.org/wiki/PartitionMagic
Citiraj:
Latest release: 8.05 (Build 1371) / May 5, 2004; 1537 days ago

PM je naprosto abandonware i ne treba ga koristiti u production okruženju.
Postoji milion partition manager-a koji su u aktivnom razvoju, a moj favorit je Gparted Live CD: http://gparted.sourceforge.net/livecd.php

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2008, 00:30 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

ned123 je napisao:
PM je naprosto abandonware i ne treba ga koristiti u production okruženju.

Da, ali sam to ja prekasno saznao. :)

Na kraju sam particionisanje izvrsio sa Partition Commander-om.

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2008, 02:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2006, 11:25
Za rad sa particijama vam toplo preporucujem Knoppix. Nikad sa njim nisam imao problema. A sto se tice PM uvijek je pravio probleme i na XP-u. Ako napravis novu particiju mozes se pozdraviti sa instaliranjem nekog adobinog proizvoda. Na visti ga nisam ni probavao.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]