banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 18 Jun 2026, 05:51 Danas je 18 Jun 2026, 05:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 2945 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 144, 145, 146, 147, 148  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Kupovina laptopa?
PostPoslato: 09 Jan 2025, 13:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Sta je razlog razlike u cijeni izmedju:

https://www.mediamarkt.at/de/product/_h ... 50397.html

Nasuprot npr. nekog iz ove serije:

https://www.mediamarkt.at/de/product/_h ... 01384.html

Ili npr. ovog:

https://www.mediamarkt.at/de/product/_h ... 01384.html

Je li stvar u zavrsnoj izradi, durabilnosti? Ne trebaju mi nikakve "nice to have" karakteristike, radije bih uzeo nesto sa vise RAMa za manje para, ako je samo stvar u finesama. Takodje, ne planiram igrati igrice ili gledati video sadrzaj, tako da mi ta strana nije bitna, ali planiram podici virtuelku ili dvije ako ustreba.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2025, 14:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Kako misliš u čemu je razlika? Ovaj skuplji je očigledno noviji, ima bolji procesor, malo je veći ekran. Ima manje RAM ali je DDR5 (brži je), mislim da ima dosta bolji panel (bolje osvjetljenje), ima još neke dodatne zajebancije kao čitač otisaka prsta i sl

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2025, 15:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Druga dva linka su ista.
Procesori se razlikuju što prvo ima četiri, a drugi ima dva brža jezgra. Oba imaju dodatno "štedljiva" jezgra, po osam. Prvi ima malo viši takt za integrisanu grafičku. Ostalo je manje-više isto...
Ako nisi vidio, nema LAN portova. To moraš preko USB adaptera. Ovaj prvi podržava WWAN 5G, tako da nekada dobro dođe da ubaciš sim karticu u njega za Internet, posebno vani ako ideš i treba ti. Mada, može hotspot za to...

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2025, 09:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, skontao sam naknadno :D Trebalo je da ide https://www.mediamarkt.at/de/product/_h ... 45605.html

Hvala na odgovorima.

Mislim da cu ici na EliteBook varijantu, i ChatGPT se slaze :D

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2025, 12:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Ovaj treći ima najjači CPU. To se već može zvati i7 :)

Ali da, piše za onaj EliteBook da ima najbolji ekran koji ide za taj model (1000 cd/m²). To je ovaj:
40.6 cm (16") diagonal WUXGA IPS Anti-Glare LED-backlit non-touch, 1000 nits, 100% sRGB with HP Sure View Reflect
with HP Eye Ease

To dodatno utiče na razliku u cijeni. Možda pitati da li je sigurno taj, a ne neki drugi iz liste:

Choice of displays:
40.6 cm (16") diagonal WUXGA IPS Anti-Glare LED-backlit non-touch, 250 nits, 45% NTSC
40.6 cm (16") diagonal WUXGA IPS Anti-Glare On-Cell LED-backlit touch, 250 nits, 45% NTSC
40.6 cm (16") diagonal WUXGA IPS Anti-Glare LED-backlit non-touch, 400 nits, 100% sRGB with HP Eye Ease
40.6 cm (16") diagonal WUXGA IPS Anti-Glare LED-backlit non-touch, 1000 nits, 100% sRGB with HP Sure View Reflect
with HP Eye Ease

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2025, 13:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2020, 06:41
Sljeduje me kupovina novog laptopa. Ovaj na kojem sad radim gazi 12-tu godinu i već mi počinje smetati što sporo odrađuje ono što treba.

Treba mi laptop za kancelarijske poslove, neće tu biti zahtjevnih grafičkih zadataka pa grafička može da ide integrisana. Prethodni laptop mi je imao aluminiumsko kućište, i bio sam zadovoljan sa tim. Nisam ga naročito pazio, nosio sam ga u torbi. Nikad nije bilo fizičkih oštećenja na njemu.

Mnoge su stvari meni tu nepoznanice, a malo i nemam vremena da istražujem detaljno.

Zanima me sljedeće:
-Vidio sam da AMD-ovi Ryzen procesori imaju dobre ocjene na benchmark sajtovima. Po ocjenama su bolji od intelovih (u istoj klasi). Kakva su iskustva sa njima? Da li ipak ići na intelov procesor?
-Da li su plastična kućišta, da kažem, pouzdana? Koliko se često dešavaju lomljenja pri manjim udarima? Da li su kritične baglame na njima i slično.

Još uvijek nisam obilazio prodavnice da vidim šta ima u prodaji, na piku su mi za oko zapala dva računara:
https://olx.ba/artikal/64370932#
i
https://olx.ba/artikal/58303998#
S tim da ja dajem prednost ovom što ima procesor novije generacije.

Na šta bih još trebao da obratim pažnju?
Cijena bi trebalo da bude ispod 2000KM.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2025, 09:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2024, 10:06
Savjet za sve što kupuju laptope. Nema čarobnog štapića za određivanje specifikacija istih. Jednostavno, vrlo malo ljudi zna napamet koji je Ryzen brutalan, a koji Intel osim ovih ljudi što analiziraju iste. Pronađeš laptop, sjedneš za svoj, uzmeš sebi par desetina minuta i kucaš. Taj i taj proces recenzija (ili još bolje na engleskom). Ostale komponente uglavnom idu uz procesor, osim možda hard diska na koji je još potrebno obratiti pažnju. Konkretno za tipa 1500 KM možeš uzeti laptop da ledi za tvoje potrebe i sigurno za narednih 5-10 godina. Oba ova laptopa su sasvim pristojna, ovako nabrzaka pregledano.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2025, 15:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Na kraju uzeo ovaj, za nesto manje od 1200 evra. Ovo je isti link s kojeg je narucen i ne mogu vjerovati da je desetak dana kasnije skoro trostruko skuplji.

Link

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2026, 19:33 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Iz nekog čudnog razloga izlijeću mi na yt recenzije za novi Macbook Neo.
I, moram priznati, dopada mi se laptop.
Mislim da su uboli, pogotovo za masu nezahtjevnih korisnika.
Od izgleda, kućišta, displeja...

Pretpostavljam da će kod nas imati veću cijenu nego vani.
Šteta.

Za kupovinu novog (ponavljam - novog), zanimljiv izbor.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2026, 15:18 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
malo ga ram kriza osakatila..

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2026, 20:35 
Stara kuka
Stara kuka

Pa dobro, tih 8gb kod Apple-a je druga priča u odnosu na Windows sisteme.
Mislim da im ciljna grupa nisu oni koje interesuje koliko ima RAM-a, za nezahtjevne korisnike djeluje kao dobar novi laptop.
Možda budu izdašniji sa drugom generacijom.

Ono što je interesantno je reakcija drugih proizvođača.
Nisu se nadali da će Apple nešto uraditi u tom cjenovnom rangu.

Citiraj:
Asus Co-CEO: MacBook Neo Is a 'Shock' to the PC Industry

...

Asus co-CEO S.Y. Hsu said Apple's low-cost MacBook will force the PC industry to respond. “In the past, Apple’s pricing situation has always been high, so for them to release a very budget-friendly product, this is obviously a shock to the entire industry,”

....

https://www.pcmag.com/news/asus-co-ceo- ... c-industry

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2026, 08:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
Kako smo mi nikakvo trziste, ne samo za elektroniku vec za nista.
Uzeo sam Lenovo IdeaPad Flex 5 (14"), AMD Ryzen 7 7730U (8C / 16T, 2.0 / 4.5GHz, 4MB L2 / 16MB L3), 16GB Soldered LPDDR4X-4266, 512GB SSD M.2 2242 PCIe 4.0x4 NVMe, Integrated AMD Radeon Graphics, Windows 11 Home, English, Case color - Abyss Blue, 3 years warranty, 15 mjeseci licenca za MS Office 365, bezicni Logitech mis, sve za 1700KM u Spaniji. Kod nas je 2400Km s 1 godinom garancije, bez licence za Office. Da sam ga uzeo kod nas, doplatio za garanciju, za misa i za office, razlika bi bila preko 1000KM.

Laptop mi treba samo za posao, mailovi i online sastanci te kucanje izvjestaja. Za moje potrebe, vjerujem da je ovo vrhunska masina.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2026, 17:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2020, 17:21
Pozdrav, da se nije neko susretao sa ASUS VivoBook GO 15 modelima laptopa?
Procesor je AMD Rayzen 3 R3-7320U (nije mi najjasnija ova oznaka R3). Ekran 15,6' FHD (valjda IPS), 8GB DDR5 Ram-a, 512GB SSD, AMD Radeon 610.

Da bi mogle biti bolje specifikacije, mogle bi ali to je što je.
Po internetu nalazim razne informacije... Od dobrih do loših...

Imao sam priliku raditi na Lenovo IdeaPad 1 koji je imao iste specifikacije kao ovaj ASUS ali je imao 8GB rama više i solidan rad je pružao, nije se grijao, kvalitetno izradjen.

Čisto me zanima kvaliteta izrade, hladjenje, trajanje baterije? Kad i ako padnu cijene RAM memorije, dodaću još 1 pločicu od 8GB ali ima do toga.
Eto, podjelite iskustva, ako neko ima? Hvala

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2026, 19:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2011, 19:09
Koji god model laptopa na svijetu, 8GB je danas premalo.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2026, 20:32 
Stara kuka
Stara kuka

Za novi laptop na Windowsima 8GB RAM-a je premalo.
Za Mac OS može proći, Macbook Neo ima samo 8GB, a radiće i Linux (I windows će raditi, ali dugoročno, nije najbolje rješenje za laptop na Windowsima...)

I treba vidjeti da li se uopšte može dodati RAM

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2026, 09:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
bogata_sirotinja je napisao:
Pozdrav, da se nije neko susretao sa ASUS VivoBook GO 15 modelima laptopa?
Procesor je AMD Rayzen 3 R3-7320U (nije mi najjasnija ova oznaka R3). Ekran 15,6' FHD (valjda IPS), 8GB DDR5 Ram-a, 512GB SSD, AMD Radeon 610.

Da bi mogle biti bolje specifikacije, mogle bi ali to je što je.
Po internetu nalazim razne informacije... Od dobrih do loših...

Imao sam priliku raditi na Lenovo IdeaPad 1 koji je imao iste specifikacije kao ovaj ASUS ali je imao 8GB rama više i solidan rad je pružao, nije se grijao, kvalitetno izradjen.

Čisto me zanima kvaliteta izrade, hladjenje, trajanje baterije? Kad i ako padnu cijene RAM memorije, dodaću još 1 pločicu od 8GB ali ima do toga.
Eto, podjelite iskustva, ako neko ima? Hvala

R3 označava Ryzen 3 seriju. Znači najnižu i najslabiju seriju koja je realno sasvim OK za osnovno korištenje (kućna/office varijanta). Ono što je problem je što ima samo 8 GB RAM-a, kao što su ti već pojasnili. Dodaj na to da Windows po default-u rezerviše 2 GB od toga za integrisanu grafiku AMD-a (kod AMD-a je fiksno "odsječen" RAM, za razliku od Intel-ove integracije, ali dođe to na isto) i dobiješ laptop sa praktično 6 GB RAM-a. A realan minimum danas za Windows 11 je 12 GB. Nadogradnja RAM-a je skoro sigurno neizvodljiva (obično u ovim serijama ili je potpuno zalemljen za ploču ili ima samo jedan popunjen slot). Čak i da ti se posreći da je 8 GB zalemljeno i da ima slobodan slot, ovdje je prisutna DDR5 memorija (AMD 7000 serija ti ukazuje na to), a sa trenutnim cijenam istog, apsolutno nema smisla ovo nadograđivati.

Naravoučenije: Zaobiđi i traži nešto što ima minimalno 12 GB, a poželjno 16 GB RAM-a pa makar bili i malo stariji modeli.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2026, 11:16 
Stara kuka
Stara kuka

dtb_pro je napisao:
Nadogradnja RAM-a je skoro sigurno neizvodljiva (obično u ovim serijama ili je potpuno zalemljen za ploču ili ima samo jedan popunjen slot). Čak i da ti se posreći da je 8 GB zalemljeno i da ima slobodan slot, ovdje je prisutna DDR5 memorija (AMD 7000 serija ti ukazuje na to), a sa trenutnim cijenam istog, apsolutno nema smisla ovo nadograđivati.

Naravoučenije: Zaobiđi i traži nešto što ima minimalno 12 GB, a poželjno 16 GB RAM-a pa makar bili i malo stariji modeli.

Proguglah.
Kod tog modela, u kombinaciji sa tim procesorom, RAM se NE može nadograditi.
Zapravo, izgleda skoro sva ta serija nema mogućnost proširenja.

Tako da bih ja da sam na njegovom mjestu taj laptop zaobišao, ako je Win primaran sistem i ako će se raditi bilo šta ozbiljnije od surfanja, office-a...

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2026, 12:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2020, 17:21
Hvala na odgovorima.
Poenta je u tome da ne kupujem ja lično laptop ali ga dobijam na korištenje, te će na kraju ostati u mom vlasništvu.
Svjestan sam da bi 16GB bilo idealno... Ali šta je tu je...

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2026, 21:18 
Stara kuka
Stara kuka

Što je džabe i bogu je drago.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2026, 18:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2004, 18:04
Pre dve godine sam kupila Asus Vivobook laptop, vrlo sam zadovoljna.Moj model ima 8gb rama ,Ryzen 5 procesor i win 11 pro (kada sam kupovala laptop tad nije bilo verzije sa 16gb rama). Kvalitetna izrada, prijatna tastatura, hladjenje je ok, a trajanje baterije oko 5h i 30 min.

Vrh

[ 2945 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 144, 145, 146, 147, 148  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]