banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 14:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Apr 2006, 13:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Sep 2001, 01:00
Dakle, od juce ovaj fan se jedva vrti a da ne spominjem buku koju je poceo da prozivodi. Citao sam na zvanicnom sajtu a i na mnogim drugim sajtovima da su se mnogi, ali bas mnogi zalili da im je ovaj fan crkavao veoma brzo... Moj je evo izdrzao godinu i 2 mjeseca a ja nisam na vrijeme potrazio zamjenu iako sam znao da ce i moj eventualno otkazati. E sad, tamo kod njih to je bilo reseno zamjenom za kvalitetniji fan, najcesce u ovlascenom servisu ili kod prodavaca,naravno, Asus je sve odradio besplatno... Medjutim, buduci da je ovo bih, tj. balkan, da li je takvo nesto moguce? Da li se taj fan moze uopste poruciti (ugraditi ga mogu sam)? Gde se nalazi najblize zvanicno predstavnistvo Asusa?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 15:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Ne moras traziti od asusa da ti promjeni kuler. Ako imas dovoljno iskustva mozes to sam uraditi, ako ne znas onda u nekom servisu. Problem je sto moras skroz skinuti plocu iz kucista. Imas u Panexu Zalman pasivni hladnjak, mislim da bi to bilo idealno rjesenje za tvoj problem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2006, 07:42 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jul 2005, 11:12
Covjek je zelio to besplatno rijesiti ako sam ga dobro razumio. To ce tesko ici. Ovdje se svi hvale da su zastupnici a kada je rijec o tako necemu, nema ih nigdje...
Tesko ces to izvesti, mozes probati evenutualno tamo gdje si kupio da reklamiras, ili na kraju da kupis i zamjenis sam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2006, 20:38 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Razmisljao sam ja o tom problemu jos kad sam u decembru 2004. godine uzeo tu plocu :)

Jos uvijek nije "izdahnuo" :>

Ali,
Asus salje free cooler-e ako se prijavi kvar preko njihovog zvanicnog helpdesk-a , telefonom naravno.
Da li salju u Evropu i u nasu zemlju je vec pitanje za sebe, ali milim da ni to ne bi trebao biti problem.
Takodje, garancija ti vrijedi i bez tvog prodavaca, znaci klasicnom RMS procedurom, ali u tom slucaju ti snosis troskove slanja ploce Asusu i cekanje na novu [u tom slucaju dobijas istu plocu samo sa coolerom koji ima A8N-SLI Premium] :)

Ako ne rijesis nista, onda cekaj dok moj ne "ugine" :)

p.s. a mozda sam ja bas bio sretan, pa kupivsi plocu u Svicarskoj firmi pogodio "srecni, ispravan primjerak" ;)

Inace, mozes uzeti bilo kakav cooler i fan i zamijeniti ga, samo imaj u vidu 2 vazne cinjenice:

1. od SLI-a nema nista ako uzmes bilo kakav cooler+fan posto mora biti niskog profila zbog drugog PCI-E slota i kartice koja prelazi preko chipset coolera..

2. kada budes mijenjao cooler budi EKSTREMNO ali bas ekstremno pazljiv prilikom skidanja starog i stavljanja novog. Stotine ljudi je imalo problem sa plocom nakon manuelne zamjene coolera. Najcesce vrisne serial ata kontroler, ali nekada znaju otici i periferije pa cak i kompletna ploca. Fora je u tome sto se stari kuler skida poprilicno tesko, a novi se jos teze stavlja posto ga drze 2 zakacke i moras ravnomjerno da ih stisnes [NIKAKO jedno po jednu, to upamti], a ljudi najcesce grijese kad stave jednu i onda pritisnu drugi kraj, lomeci pri tom cosak cipa posto su dobili klasicnu polugu (jedan kraj fiksa, a drugi se pomjera prema dole). :)
---

U svakom slucaju javi sta si napravio..

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2006, 22:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Hmm da, primjetio sam da je taj blok hladnjaka prilicno cvrsto spojen. njega nisam ni namjeravao mjenjati vec samo onaj mali cooler. Trenutno resenje, dok ne skupim volje da se petljam oko ovoga na kvalitetan nacin je sledece - na hladnjak sam pricvrstio kao zamjenu jedan cooler koji je ranije hladio graf. karticu u starom racunaru. Bucan jeste, ali barem radi ... I cijela ta konstrukcija je cak niza od stare za koji dio milimetra :) a koliko vidim, temperatura chipseta je ostala u istom nivou kao i sa starim coolerom :D. Ovo sam uradio jos onog istog dana kad je stari odustao od zivota :) Opcija sa slanjem ploce i dobijanjem premiuma kao zamjene ne zvuci lose ali sumnjam da bih izdrzao toliko dugo bez racunara :) ali svakako ostaje otvoreno kako opcija.
Problem sa tim plocama se javljao svuda a ne samo na ovom nasem trzistu pa sumnjam da ti je cinjenica da si kupio plocu u Svajcarskoj pomogla... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2006, 23:00 
Veteran
Veteran

Djeluje mi malo blesavo da Asus uvazava RMS samo zbog chipset fana, mada pretpostavljam da je i to moguce. Sve i da otkaze ventilator skroz to ne znaci da ce ploca da otkaze, naprotiv mozda ne bude imao nikakvih problema zavisno od hladjenja u kucistu. A to se i ne isplati raditi sve da mu i posalju novu plocu jer mu je veci posao sve to instalirati nego da zamjeni kuler.
Ako mora da bude kuler low profile onda nista od Zalmana jer on je malo vecih gabarita.
Citiraj:
2. kada budes mijenjao cooler budi EKSTREMNO ali bas ekstremno pazljiv prilikom skidanja starog i stavljanja novog. Stotine ljudi je imalo problem sa plocom nakon manuelne zamjene coolera. Najcesce vrisne serial ata kontroler, ali nekada znaju otici i periferije pa cak i kompletna ploca. Fora je u tome sto se stari kuler skida poprilicno tesko, a novi se jos teze stavlja posto ga drze 2 zakacke i moras ravnomjerno da ih stisnes [NIKAKO jedno po jednu, to upamti], a ljudi najcesce grijese kad stave jednu i onda pritisnu drugi kraj, lomeci pri tom cosak cipa posto su dobili klasicnu polugu (jedan kraj fiksa, a drugi se pomjera prema dole). :)

Kako mislis ode serial ata kontroler? U chipsetu ako slomis njegov dio, ili kao poseban chip negdje pored? Hladnjaci obicno i imaju dve zakacke, isto kao i na grafickoj. Mora da bude oprezan, to je tacno ali ne samo tada nego i kada i ako bude skidao plocu, jer jedno klizanje sarafcigera i moze se pozdraviti sa plocom. Ali moze se sve to uraditi, treba biti pazljiv ali i nije bas toliko komplikovano. A moze samo i kupiti novi ventilator, samo ne znam na koji nacin se on montira na hladnjak, da li se nesto tako moze ovdje naci. To bi bila najbezbolnija varijanta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2006, 23:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 22:04
hmmm meni se poceo pojavljivati error kada palim komp, da chip fan se nesto sporo vrti ili broj obrtaja je nizak...
znaci crko i moj ?
da zovem firmu gdje sam kupio pa da promjene ? :)

Beckett: We're in another galaxy. How much more out can you get?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2006, 08:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
ja sam toliko zamrzio te kulere da bi najradije nabavio vodeno hladjenje...Najpre sa grafickom ,ciji kuler sam morao rucno paliti ili podmazivati jednom u 10 dana pa onda sa kulerom za napajanje koji palim rucno jer neznam kako se on moze podmazati .Inace desi se da potpuno zaboravim pa se komp pregrije i ugasi ,desilo se 2 puta ....Eh a sto se tice mjenjanja kulera sa ploce .Kada sam uzimao novu plocu ,kupio sam dodatni vulcano kuler zbog overclockinga .Bilo je problema dok sam ga stavljao ,stvarno sam mislio da cu polomiti onu plastiku sto ga drzi jer se bas tesko uklapao i onda mi je sarafciger( odvijac :) ) iskliznuo i bum od plocu ...poparao je nekih ~2 cm ...Mislio sam da je gotovo ,da nece htjeti raditi medjutim kada sam sve postavio i upalio ,funkcionisalo je bez problema ....
Zakljucak: neke ploce uopste nisu toliko osjetljive ili sam imao mnogo srece ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2006, 10:45 
Majstor
Majstor

alkalac je napisao:
Djeluje mi malo blesavo da Asus uvazava RMS samo zbog chipset fana, mada pretpostavljam da je i to moguce. Sve i da otkaze ventilator skroz to ne znaci da ce ploca da otkaze, naprotiv mozda ne bude imao nikakvih problema zavisno od hladjenja u kucistu.

Ovako, posto sam upucen u materiju i sve sam jos davno provjerio znam sta pricam. Asus jeste slao kompletne ploce preko RMS-a, za sve koji su imali problem. Caka je sto su vec pripremili ogromnu kolicinu istih ploca sa novom revizijom coolera [isti je kao na Premium verziji], i samo su slali poloce u zamjenu za stare, a starim plocama mijenjali cooler-e i tako dobijali u principu spremne ploce za buduce RMS zamjene...

alkalac je napisao:
Kako mislis ode serial ata kontroler? U chipsetu ako slomis njegov dio, ili kao poseban chip negdje pored? Hladnjaci obicno i imaju dve zakacke, isto kao i na grafickoj. Mora da bude oprezan, to je tacno ali ne samo tada nego i kada i ako bude skidao plocu, jer jedno klizanje sarafcigera i moze se pozdraviti sa plocom. Ali moze se sve to uraditi, treba biti pazljiv ali i nije bas toliko komplikovano. A moze samo i kupiti novi ventilator, samo ne znam na koji nacin se on montira na hladnjak, da li se nesto tako moze ovdje naci. To bi bila najbezbolnija varijanta.

Serial ata kontroler, znaci Nvidia-in, a ne SiliconImage-ov, se nalazi u samom chipsetu, a posto je to Northbridge o kojem sve vrijeme pricamo, znaci bas ono sto sam napisao :). Jednostavno ljudima se desavalo da nakon zamjene sve radi odlicno ali serial ata kontroler je rikavela, pa su onda morali koristiti SI-ov sata kontroler... Caka je sto je on (dio cipa na kojem se nalazi sata kontroler) blizu jednog od coskova i malo jaca sila (koja cak ne napravi neko vidljivo ostecenje) dovodi do ostecenje istog, a u mnogim slucajevima cak i kompletnog NB-a.

Sto se tice ploce ... ploca je veoma izdrzljiva "bestija", bas ih i prave da mogu izdrzati uvijanja i jace pritiske. Za ploce je sarafciger nestrucnog "montiraca kulera" (pogotovo za socketA svojevremeno) predstavljao instant smrt, posto su opruge bile jake a nisu imale zastitu oko mjesta gdje se stavlja sarafciger, sto je cesto rezultiralo kompletim prolaskom vrha sarafcigera kroz plocu, cineci je time, naravno, totalno neupotrebljivom :>

* Squall * je napisao:
Zakljucak: neke ploce uopste nisu toliko osjetljive ili sam imao mnogo srece ...

Samo si imao mnogo, lude, srece :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2006, 11:50 
Majstor
Majstor

SmileY je napisao:
hmmm meni se poceo pojavljivati error kada palim komp, da chip fan se nesto sporo vrti ili broj obrtaja je nizak...
znaci crko i moj ?
da zovem firmu gdje sam kupio pa da promjene ? :)

Ovako, ne brini nista, samo iskljuci chipset fan alert u biosu i prati povremeno u asus probe-u ili nekom drugom programu za hardware monitoring, broj obrtaja chipset fahn-a.

Problem tih niskoprofilnih fan-ova je sto nemaju dovoljan protok vazduha, a cooler i nije cooler nego obicni metalni profil, sto je rezultiralo visokim brojem obrtaja fan-a (oko 8000 rpm) ne bi li uspio napraviti dovoljan protok da ohladi uzareni NB :>

Ono sto se desava nekad sa fan-ovima je da na pocetku ne postigne nominalnu brzinu nego pocne sa recimo 4k popne se do 7k i onda nakon duze perioda ili postigne nominalnih 8k ili ostane na 7-7.5k (prvi znak da fan polako izdise) :)

Dakle, prati povremeno RPM fan-a i ne dizi frku dok stvarno ne pocne da se vrti ispod 5k ili dok ne stane totalno :>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2006, 12:18 
Veteran
Veteran

Citiraj:
Problem tih niskoprofilnih fan-ova je sto nemaju dovoljan protok vazduha, a cooler i nije cooler nego obicni metalni profil, sto je rezultiralo visokim brojem obrtaja fan-a (oko 8000 rpm) ne bi li uspio napraviti dovoljan protok da ohladi uzareni NB :>

To je najbolje onda za one koji sami sklapaju konfiguracije a znaju da se ljudi zale na kuler na chipsetu, da odmah kada kupe plocu zamjene kuler za nesto bolje. Jer onda je najlakse dok nije sve montirano. Samo sto je kod nas mali izbor tih kulera.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2006, 12:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Sad me samo jos interesuje koliko je adekvatna ova moja improvizacija. Dakle, pre nego sto sam zamjenio stari fan ali u vrijeme dok je bio poluziv - temperatura NB je bila oko 37 stepeni u idle stanju. Trenutna temperatura sa ovom improvizacijom u idle stanju je 32 stepena. Posto nisam pratio ove temperature dok je fan na chipsetu radio normalno, da li je ovo adekvatno ohladjeno? Zapravo, sad me interesuje i da li ovaj NB moze da radi bez tog fana? Ovako odokativno, 37 stepeni mi se ne cini kao neka pervisoka temperatura... Na koliko se to penje u vrijeme nekog aktivnog rada? Kolika temp. je opasna po taj chipset? I da... greskom sam obrisao instalaciju Asusovog programa PC Probe... Trenutno imam verziju 2 ali ona nema mogucnost snimanja parametara senzora u log fajl (osim onih situacija kad se neki od alarma aktivira). Da li se moze jos uvijek nabaviti ta stara verzija PC Probe sa Asusovog sajta?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2006, 12:30 
Veteran
Veteran

Skini ako nemas Prime 95, pa uradi Torture test-->Blend, pa poslije negdje sat, sat i po pogledaj temperature, onda ces saznati kako ti radi hladjenje u kucistu.
Ako je proizvodjac maticne stavio aktivno hladjenje na chipset onda vjerovatno treba tako. 32 stepena nije nista, ali to je u Idle stanju. Stavi 2 ventilatora od 8 cm naprijed i nazad u kucistu, jos bolje ako imas prostora za 12 cm. Napravices bolji protok vazduha u kucistu koji ti moze smanjiti temperaturu i do 7-8 stepeni. Onda ti mozda i nece trebati aktivno haladjenje na chipsetu. Moze se staviti pasivni hladnjak ali neki kvalitetan kao onaj Zalman sto sam ti predlagao. I dalje mislim da je to najbolje rjesenje, samo ako ti ne smeta za kartice. Idi na panex sajt i pogledaj dimenzije, da li bi ti se mogao uklopiti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]