banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 11:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Jun 2005, 15:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
Imam staru Pentium II plocu Elite Group P6BAT-Me. Namjeravao sam kupiti novi HDD, mislio sam uzeti 40 gb, ali kada ga auto-detektujem u biosu, sve se utilta, probao sam dva starija diska od 40 i jedan od 60...corak...neke kolege su mi rekle da bi, ako nista drugo, ploca trebala prepoznati disk pa makar registrovala i 20 gb prostora, ali uz sve kombinacije, samo se utilta...bios je iz 99, nisam ga htio felshovati, nisam bas neki strucnjak, a cuo sam za dosta ljudi koji su tako sjebali komp. :crash:

P6BAT-me: Dual PCI IDE interfaces - support four IDE devices (PIO mode 4, DMA Mode 2, Ultra DMA 33/66)

http://www.ecsusa.com/products/p6bat_me.html

Znam, recete, "sta ce ti toliko disk na toj starudiji, kupi novu plocu itd..", ali nemam love za sve to, a disk treba doci kao neka kompenzacija...

Suggestions? :wall:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2005, 21:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Kontam u kakvoj si situaciji, i ja sam prije jedno godinu i po dana imao slican problem. Naime, starije ploce sa awardovim biosom 4.51pg (mozda ima jos koji bios al kod mene je taj pa navodim ko primjer) imaju naviku da se utiltaju ako na njih nakacis disk veci od 32gb, znaci da si kupio disk od 30 gb sve bi bilo ok al posto imas ovaj od 40.... jebiga. Enivej, problem nije nerjesiv, pisao sam vec na forumu u nekoliko navrata o tome al evo jos jednom da ponovim: postoje dva rjesenja:
1. Nadjes noviji BIOS na netu i flashujes bios - najbolje rjesenje, mozes sjebati plocu al samo u vrlo rijetkim slucajevima, moras paziti da nabavis tacno odgovarajuci bios za tacno tu tvoju plocu i update za verziju biosa koju ti imas, ako slucajno skines drugu verziju sjebaces plocu...
2. Bezbjedniji nacin je da sa neta (sa sajta proizvodjaca tog tvog diska) skines neki od disk managera aka softverski bios, to je ustvari programcic koji se instalise u master boot record tvog novog diska i ponasa se kao neka vrsta biosa i tako preuzima ulogu hardverskog biosa u mapiranju prostora na disku.
U principu ne bi trebao da imas nikakvih problema nakon instalisanja diska na ovaj nacin - disk se ponasa potpuno isto kao i svaki drugi, ako ga formatiras neces izbrisati disk managera iz MBR-a: kompjuter ga jednostavno ne vidi. Na disku se obicno nalazi jumper koji ogranicava kapacitet diska na 32gb tako da ako neces ne moras da updatujes bios niti da instalises disk manager, samo namjestis jumper i to je to ali onda ostajes bez 7 gb ;)
Uglavnom otidji na sajt proizvodjaca ploce/diska potrazi update biosa/odgovarajuci disk manager i dobro procitaj uputsvo...

Toliko od mene :) ... za sada

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 09:49 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Toliko od tebe ... :)

p.s. ukrade mi potpis i pola posta ... :)) [nisi morao napisati bas sve sto sam i ja htio reci :))) ]

Diablo: dobro ti je rekao covjek... neki od wrapper-a za hdd nabaci...
Mnogi to furaju i uspjesnost je oko 80%, a ako to ne upali - uvijek mozes odraditi HDD clip kaos to ti je vec receno i tako ograniciti hdd, nisi profitirao mnogo u tom slucaju ali posto si rekao da je kompenzacija - svejedno ti je :)

Nisi rekao model HDD-a pa bi ti mogli odmah dati utility-e sto oficijelne sto neoficijelne a koji bi mozda podrzavali i taj hdd...

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 13:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

problem je rijesen sa apdejtom biosa, hvala vam za odgovore - nisam ni znao kako dobru plocu imam :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 20:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
I dzaba napisa onoliki post.... :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2005, 09:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

kako dzaba, nisam znao za tu opciju sa tim programcicima, a sigurno i dosta drugih ljudi nisu znali, a sada znaju. :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]