Kontam u kakvoj si situaciji, i ja sam prije jedno godinu i po dana imao slican problem. Naime, starije ploce sa awardovim biosom 4.51pg (mozda ima jos koji bios al kod mene je taj pa navodim ko primjer) imaju naviku da se utiltaju ako na njih nakacis disk veci od 32gb, znaci da si kupio disk od 30 gb sve bi bilo ok al posto imas ovaj od 40.... jebiga. Enivej, problem nije nerjesiv, pisao sam vec na forumu u nekoliko navrata o tome al evo jos jednom da ponovim: postoje dva rjesenja:
1. Nadjes noviji BIOS na netu i flashujes bios - najbolje rjesenje, mozes sjebati plocu al samo u vrlo rijetkim slucajevima, moras paziti da nabavis tacno odgovarajuci bios za tacno tu tvoju plocu i update za verziju biosa koju ti imas, ako slucajno skines drugu verziju sjebaces plocu...
2. Bezbjedniji nacin je da sa neta (sa sajta proizvodjaca tog tvog diska) skines neki od disk managera aka softverski bios, to je ustvari programcic koji se instalise u master boot record tvog novog diska i ponasa se kao neka vrsta biosa i tako preuzima ulogu hardverskog biosa u mapiranju prostora na disku.
U principu ne bi trebao da imas nikakvih problema nakon instalisanja diska na ovaj nacin - disk se ponasa potpuno isto kao i svaki drugi, ako ga formatiras neces izbrisati disk managera iz MBR-a: kompjuter ga jednostavno ne vidi. Na disku se obicno nalazi jumper koji ogranicava kapacitet diska na 32gb tako da ako neces ne moras da updatujes bios niti da instalises disk manager, samo namjestis jumper i to je to ali onda ostajes bez 7 gb
Uglavnom otidji na sajt proizvodjaca ploce/diska potrazi update biosa/odgovarajuci disk manager i dobro procitaj uputsvo...
Toliko od mene

... za sada