Pogledao...Ok, lijepo si ovo objasnio za neupucene + moj dodatak

: ogromna vecina noname napajanja nema PWM ventilator, tako da se kod njih vent. uvijek vrti istom brzinom pa je i nivo buke isti bila ta napajanja opterecena 20% ili 100%.
Dalje, da nastavimo konstruktivnu polemiku:
grijesis, ne mozes ovu masinu "natjerati" da trosi vise od 150W, pa sta god da joj radis

. Ubacivanjem PCI-E graficke kartice integrisana intelova graficka se automatski gasi, cime procesor trosi samo 35W, ali sam ja prethodno namjerno napisao 40W da bih izbjegao daljnju polemiku, posto vidim da kad bi izmjerili da ova masina trosi 151W svi bi me popljuvali

...
Da jos nesto razgranicimo: ova masina u full loadu TROSI 150W, a od efikasnosti samog napajanja zavisi koliko ce se realno vuci struje sa izvora napajanja/uticnice. znaci, kada bi imali napajanje koje je 100% efikasno, iz uticnice bi se vuklo max 150W koliko masina i moze maksimalno potrositi.
Da se sad osvrnem i potrosnju struje izmedju ovog napajanja i nekog brand name-a. Realno gledano, ovaj racunar trosi manje struje u full load-u nego 2 obicne sijalice od po 80W. ako odokativno uzmemo da ce za godinu dana biti maksimalno petinu vremena u full loadu, a od toga maksimum jednu polovinu vremena upaljen, ne znam cemu potenciranje u razlici potrosnje struje? Ok, znam da smo banana drzava, znam da je ekonomska kriza (kod nas nikad nije ni prestajala), ali zar iko od nas pridaje na znacaju potrosnji struje za jednu sijalicu u stanu/kuci?
Naravno, nije sve ni crno-bijelo. Losija napajanja, pored toga sto nemaju deklarisanu snagu i sto prave zanemarivo veci racun za struju (da se ogradim, zanemarivu u ovom slucaju, u slucaju vrhunskih komponenti bi ta razlika bila i veca, ali i to gubi smisao jer nijedno noname napajanje ne moze uopste ni upaliti neku vrhunsku konfiguraciju), daleko losije filtriraju napone, nemaju zastite od strujnih udara pa se pri crkavanju takvih napajanja cesto desi da strada jos poneka komponenta u kucistu, imaju manju garanciju itd. Na kraju krajeva, da su za svaku konfiguraciju dovoljna kineska napajanja, skuplja/bolja napajanja se ne bi ni proizvodila jer ne bi postojalo trziste na koje bi se ona mogla plasirati.
Da podvucem crtu: kome pare nisu problem, svakako da treba da kupi i brendirano napajanje od 100+ KM. Tako sam i ja jos prije neke 2-3god kupio premium model Corsairs TX650 koji me izasao oko 100e, i dan danas ga koristim, a sve komponente osim njega sam izmjenjao minimum 4-5 puta.
U slucaju ovog racunara, zbog kojeg je i pokrenuta polemika, brend napajanje za sada nije bilo neophodno, posebno kad se uzme u obzir da je covjek bio kratak sa lovom.