Evo danas sam drndao po forumima, od 19" ne-wide (odlučio sam se za ne-wide) nekako dosta hvale taj Samsung 931BF, kažu da je uz 971P najbolji 19" ne-wide. Doduše 931BF jeste brz, TN panel, što malo poziva na oprez oko drugih karakteristika, ali za njega kažu da je dobar baš zbog toga što iako ima brz odziv nije izgubio na ostalim stvarima, na Benchmark testu su napisali:
Citiraj:
...ono što smo videli kod modela 931BF nas je uverilo u to da Samsung može da napravi monitor sa brzom matricom, koji ima i pristojne vidljive uglove i ujednačeno pozadinsko osvetljenje. Međutim, novajlija nudi i daleko više...
Kako god okrenete, SM 931BF je dovoljno brz za bilo koju igru, čak i za profesionalnog WCG “olimpijskog” šampiona. No, taj kvalite nas kod ovog monitora nije oduševio – ono što oduševljava prilikom pokretanja MonTest i DisplayMate aplikacija je crna boja! Crna je crna onoliko koliko i kada je monitor ugašen! Pozadinsko osvetljenje je fabrički setovano na 100%, a kontrast na tri četvrtine. Bilo nam je vrlo teško da poverujemo da se radi o TN Film panelu, jer pozadinsko osvetljenje ne samo da ne pokazuje znake ni najblažeg probijanja na ivici, već se čini da je “crna” bolja ili u rangu od one kod najboljih PVA monitora koje smo testirali (SM 970P, recimo).
Odziv matrice je vrlo dobra, ali ne bi smo smeli da se kladimo da je niža od one kod modela 940BF ili kod BenQ FP93G X. Štaviše, sigurni smo da se radi o novom panelu, jer je od pomenutih monitora, daleko veće vidljive uglove, što je daleko bitnije od razlike u odzivu koja nije veća od "pola milisekunde". Samsung SyncMaster 931BF je odličan izbor i za igrača, ali i za korisnike kojima je bitna multimedija ili čak neki ozbiljniji posao. Da su vidljivi uglovi još veći, monitor gotovo da bi imao sve pozitivne aspekte PVA tehnologije.
Prestižnu Benchmark nagradu, Highly Recommended dajemo više zbog toga što se radi o monitoru koji zbog niskog odziva ne žrtvuje ostale aspekte prikaza, kao što je vidljivi ugao ili ujednačenost pozadinskog osvetljenja.
Ovo sve prilično ulijeva povjerenje.
Sad mi ostaje da ga nađem u gradu, poželjno u radnjama u kojima mogu da ga vidim upaljenog. I da vidim cijene.