miLANgmr je napisao:
2) Koja je najbitnija karakteristika kod graficke na koju treba obratiti paznju?
Možda upravo ta širina magistrale između GPU i memorije. 64 bita je duplo manje od 128 bita, i koliko znam grafičke kartice sa 64 bita su dosta sporije od onih sa 128 bita. A sad neke kartice imaju i više od 256 bita, ali te su preskupe. Mada je bitan i sam GPU, na kom taktu radi, isto važi i za memoriju. Ako se ne varam sve to je bitnije od količine same memorije. I ne, veća količina memorije uopšte ne znači i jača grafička kartica, nekad je baš obrnuto. Recimo moj Radeon 9600 Pro ima nestandardnih 256 MB memorije (standard je bio 128 MB) ali su zato stavili sporiju memoriju, čisti marketing, stave dosta memorije i to krupno istaknu na kutiji, ali prećute da su stavili sporiju memoriju nego što je deklarisana za Radeon 9600 Pro. Ja sam to znao i onda kada sam kupovao ali nisam imao bolji izbor, ovo je bilo najbolje što se nudilo za taj iznos novca. A i dobra je kartica bila u svoje vrijeme i ovakva kakva je, pa i sada normalno igram Carbon na 1024x768 sa Medium detaljima.
A ranije sam imao onu poznatu TNT2 M64, ona je imala 64 bita magistralu a čisti TNT2 je imao 128 bita, i moja je imala nestandardnih 32 MB memorije, inače je išlo 16 na kartice sa 64 bita, pa sam čitao da zbog uže magistrale kartica ne može nešto sjajno ni da koristi toliku memoriju.
Ne znam kako je sada, ali prije je bila praksa da sama oznaka kartice (npr. Radeon 9600 Pro) ne znači i da su ispoštovani preporučeni taktovi za GPU i memoriju, pa kartice dosta variraju, a imaju istu oznaku. Ne znam da li je i sada takva praksa.
Sve u svemu nabavka grafičke kartice nije jednostavna