banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jun 2025, 10:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Nov 2024, 21:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2013, 12:48
Aikus je napisao:
Imam sve. Davaoc produžene garancije se izvlači na to kako je u pitanju produžena garancija i da ne podlijeeže Zakonu o zaštiti potrošača RS gdje je definisan rok od 30 dana. Po njihovom ja mogu čekati i 5 godina na servis. Poslao sam im žalbu na to, prijavio Republičkom tržišnom inspektoratu te sada čekam odgovor.
Zanima me da li je neko ima sličnih iskustava

Jedan posjet inspekcije, moliće te da dodješ po drugi TV ili da ti vrate novac. Btw, gdje si kupio TV?

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2024, 22:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Preko OLX HD Computers DOO Istočno Sarajevio. Ali produženu garanciju daje PARTUM Banja Luka

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2024, 22:42 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
https://tvpromotion.eu/ba/documents/Op% ... %20BiH.pdf

Ja ne vidim da se ovdje navodi koliki je rok otklanjanja kvara.
Kako nije u pitanju garancija koju daje proizvođač uređaja, ne važe standardi zakonski akti vezano za garanciju.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2024, 22:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Na osnovu čega ne važi? U njihovim Opštim uvjettima piše: u što kraćem roku. Šta je to, 5 godina od dana predaje uređaja? I njih mora da veže zakon o potrošačima. Drugačije nema logike.
Ne može davaoc garancije da daje rokove proizvoljno. Zato je tu Zakon koji treba da je stariji od takvih uredbi.
Ja sam kupio uređaj sa 5 godina garancije. Ne mogu oni da izmišljaju nakon kupovine neka pravila. Uslovi garancije nisu predočeni ni prije ni tokom kupovine, tek poslije. Kako god okreneš nema logike da tu ne važi Zakonu.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2024, 22:55 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Nisi, ti si kupio uređaj sa dve godine obavezne garancije koju daje proizvođač uređaja, te dodatne tri garancije od druge firme (u ovom slučaju Partum).
Obavezna garancija je opisana u zakonu o zaštiti potrošača; dodatna garancija je ugovor između tebe i trećeg lica u kojem se definišu uslovi pod kojima on važi.
Što se tiče predočavanja garancije, tvoja je obaveza da pročitaš na šta si pristao prilikom registracije; da se nisi registrovao, ne bi ni dobio dodatne tri godine garancije.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2024, 23:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Slažem se, ali: oni nisu tačno definissli uslove. Želiš reći da mogu uzeti uređaj i hladno ga držati 10 godina kod sebe? Ja se jesam registrovan, ali sam ja i dalje potrošač. A oni svoja opsta pravila moraju da usklade sa zakonom. Jbg, nadam se da nisi u pravu :) vidjecemo šta kaže inspektor

Evo šta kaže član 1 zakona
Spoiler:
Ovim zakonom utvrđuju se osnovna prava potrošača pri kupovini robe i usluga, zaštita bezbjednosti života i zdravlja potrošača, obaveza obavljanja trgovačke djelatnosti na pošten način, prodaja proizvoda i pružanje usluga, deklarisanje proizvoda, odgovornost i garancija za proizvod ili uslugu, nepoštena poslovna praksa, usluge od opšteg ekonomskog interesa, ugovori zaključeni izvan poslovnih prostorija, prodaja na osnovu ugovora na daljinu, nepoštene odredbe u potrošačkim ugovorima, elektronski instrumenti plaćanja, turistički paket-aranžmani, vremensko korišćenje nepokretnosti u turizmu, nosioci zaštite potrošača, zaštita prava potrošača, nadzor i kaznene odredbe, kao i ostala pitanja u vezi sa zaštitom prava potrošača
.

Oni meni pružaju uslugu/ garanciju

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2024, 16:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Zakon važi, ako imaju 30 dana da riješe, i onda probiju rok, sljeduje nov uređaj ili pare nazad. Nikako drugačije.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2024, 16:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mogu oni napisati šta žele u njihovim uslovima, ali to mora biti u skladu sa zakonom. Nema tu puno matematike.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2024, 16:29 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Da li to znači da ako odnesem TV mimo garantnog roka (kojeg daje proizvođač) na popravku, da je rok za popravku 30 dana?

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2024, 16:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne. Sad si rekao, MIMO gar.roka. Zakon definiše reklamacije i garancije za uređaje u roku. Ne vrijeme servisa.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2024, 16:33 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

On otklanja nedostatak na TV-u mimo garantnog roka kojeg je propisao proizvođač.
Dakle, on je izašao iz garantnog roka kojeg daje proizvođač, sad mu uslugu isporučuje treća firma sa kojom je sklopio dodatnu garanciju.
Ja mu svakako želim da riješi situaciju u svoju korist, ali vi se cijelo vrijeme fatate za garanciju koja je istekla... nije to isto.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2024, 16:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Onda si tačno rekao, neka pročita šta je kupio/uzeo sa produženom i uslove. Cijelo vrijeme mislim da se radi o prve 2 godine....

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2024, 16:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Koji je tv i gdje je poslat na servis. Servis ukoliko ne moze otkloniti kvar ti treba dati potvrdu, sa tim ides kod prodavca i oni ti ili moraju dati novi uredjaj ili vratiti novac. Dodatna garancija je isto kao i garancija, naravno ukoliko je validna. To ko ce snositi troskove kupca ne treba da zanima, znaci onaj ko je na fiskalnom racunu treba tebe da izmiri a dalje oni nek rade sta hoce.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2024, 16:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Naravno pod uslovom da si tu dodatnu garanciju dobio prilikom kupoprodaje, a ne da si ti naknadno to ugovorao nezavisno od prodavca.
Svi oni reklamiraju te dodatne garancije i na osnovu toga dobijaju prednost u odnosu na konkurenciju.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2024, 17:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
https://tvpromotion.eu/ba/documents/Op%C4%87i%20uvjeti%20Protecto%20jamstva%20za%20korisnike%20BiH.pdf

Ja ne vidim da se ovdje navodi koliki je rok otklanjanja kvara.
Kako nije u pitanju garancija koju daje proizvođač uređaja, ne važe standardi zakonski akti vezano za garanciju.
Tek sad vidim ovo, jel to ta dodatna garancija? Enter imas u prvom clanu gdje se poziva na Zakon o potrosacima, a on propisuje da je 30 dana rok za popravku:

(2) Trgovac je dužan da popravku ili zamjenu izvrši u primjerenom roku, ali ne duže od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva, te da plati sve troškove u vezi sa otklanjanjem nedostatka, kao što su rad, materijal, preuzimanje, isporuka i slično.

(3) Trgovac je dužan da po izboru potrošača omogući zamjenu ili odgovarajuće umanjenje cijene ili izvrši povrat uplaćenog iznosa i nadoknadi troškove povrata proizvoda sa nedostatkom, ukoliko se nakon prve popravke pojavi isti ili sličan nedostatak na istom proizvodu.

(4) U slučaju objektivnih razloga zbog kojih trgovac nije u mogućnosti ispoštovati rok iz stava 2. ovog člana, rok se može produžiti najduže za 15 dana uz izričitu saglasnost potrošača samo jednom, a ukoliko se ne ispoštuje dodatni rok, potrošač ima pravo na raskid ugovora.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2024, 17:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aikuse, gdje je dokupljena dodatna, kod trgovca koji je prodao uređaj?

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2024, 17:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Dodatna garancija u većini slučajeva nije prava garancija, već suštinski polisa osiguranja, kao kasko osiguranje kod auta. I jedna još specifičnost, to osiguranje pokriva samo jedan kvar, što znači ako se uređaj pokvari npr. u prvoj od tri godine produžene garancije, nakon toga nemaš više nikakvu garanciju.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2024, 18:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Spoiler:
Član 27

(1) Ako usluga ima nedostatak, trgovac je dužan da po zahtjevu potrošača nedostatak otkloni, na način da:

a) uslugu ponovo obavi ili dovrši bez dodatnih troškova za potrošača u primjerenom roku, ali ne duže od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva, ili

b) snizi ugovorenu cijenu usluge, ukoliko je sniženje prihvatljivo za obje strane.

(2) Ako je nedostatak vidljiv, potrošač treba da zahtjev iz stava 1. ovog člana u pisanoj formi dostavi trgovcu u roku od osam dana od dana obavljene usluge.

(3) Ako potrošač naknadno otkrije nedostatak na obavljenoj usluzi, zahtjev treba u pisanoj formi da podnese u roku od 60 dana od dana kada je nedostatak otkriven, a najkasnije u roku od dvije godine od dana obavljene usluge.

(4) Ako je u garantnoj izjavi dat duži rok od dvije godine, na zahtjev iz stava 1. ovog člana primijeniće se rok iz garantne izjave.

(5) Uz zahtjev iz st. 2. i 3. potrošač je dužan da dostavi kopiju računa ili drugi dokaz o kupovini iz člana 26. stav 7. ovog zakona.

(6) Ako potrošač nakon 30 dana od dana kada je usluga obavljena otkrije nedostatak na obavljenoj usluzi, osim vraćenog iznosa umanjenja iz stava 1. tačka b) ovog člana, potrošaču pripada i kamata na iznos umanjenja, po stopi poslovne banke trgovca za oročene štedne uloge na tri mjeseca, od dana izvršene usluge do dana isplate.

Vjerujem da to definiše stav 1 i stav 4. ovog gore člana. Ja nemam 3 godine osiguranja nego garancije. Velika je razlika. I dodatna garancije je validna kao i osnovna garancija

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2024, 18:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

munja.alex je napisao:
Aikuse, gdje je dokupljena dodatna, kod trgovca koji je prodao uređaj?

Bila je akcija na sve Philips uređaja u BiH ja mislim. Prilikom kupovine u promo periodu dobiješ dodatne 3 godine garancije registracijom na netu

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2024, 18:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Pročitaj dokument koji je Enter okačio, imaš 3 godine ugovorne garancije, odnosno pokrića rizika od strane tog Partum društva, pored 2 godine zakonske garancije. Drugim riječima imaš polisu osiguranja.
E sad, to što se to sve malo kvarno reklamira je drugi problem. Ja sam za Samsung TV dobio fino na mejl Uniqa polisu osiguranja, pa nije bilo nikakvih dilema šta predstavljaju te 3 godine.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]