A što se tiče preporuke laptopa, tu jednostavno više ne postoji pravilo. Na naše tržište uglavnom ne dolaze kvalitetnije serije i modeli. Nebitno je i koliko koštaju vjerujte mi. Neka generalna preporuka bi bila da se prvo gleda garancija, mada i to jednostavno nije neki reper, jer se zapravomoliš da se na nju ne pozivaš. Većina ovlaštenih servisa se nalazi u SA, tako da je nebitno gdje si kupio uređaj, ako se pokvario u garanciji - završiće u SA. A onda ga nećeš vidjeti mjesec dana. I ako se to krene ponavljati... Duža garancija jednostavno daje neki osjećaj da je taj model bar malo kvalitetniji, kad već ima bolju garanciju. Ali slaba vajda od tog uglavnom.
Ono što sigurno mogu posavjetovati je da obavezno pri kupovini provjeravate kolika je garancija na bateriju i punjač. NE - NIJE ISTA KAO NA LAPTOP, iako vam na to vjerovatno niko neće skrenuti pažnju ako sami ne upitate. A onda kasnije možete "da ga duvate" jer niste šitali "ono napisano sitnim slovima".
Isto tako mogu vam reći da je apsolutno nepoželjno da kupujete ASUS modele. Razloge ću zadržati za sebe profesionalnosti radi, ali vjerujte mi na riječ. Toshiba modeli su mi dugo vremena bili dobra preporuka dok recimo prošle godine (pardon, sad već pretprošle

) nije ustanovljeno da je na hiljade i hiljade uređaja došlo sa lošim baterijama koje su sve stradale u roku od mjesec do tri mjeseca. OK, zamijenjene su u garantnom roku, ali šteta je već bila počinjena, a meni konačno pokazalo da jednostavno ne postoji način da unaprijed kažeš za neki model da je dobar.
HP je dugo vremena bio na lošem glasu zbog crkavanja usljed pregrijavanja u čuvenim Pavilion dv2000/6000/9000 serijama. Nastavili su lošu praksu sa ProBook 45xx i 47xx gdje su tri rupice trebale da ohlade zvijer od mašine (idioti stvarno). Ali evo sada već neko vrijeme na servisu nemam neki HP model koji je star godinu ili godinu i po. Što ne znači nešto, ali eto čisto poređenja radi. Za ASUS sam vam već rekao šta mislim i tu se za mene priča završava. Dell-ovi novi modeli (jeftinijeg i srednje jeftinog ranga) su ružni brate. Ali zato tri godine garancije i bogami ih nema na servisu. Stariji Inspironi N5xxx i N7xxx su imali problem s baglamama recimo, ali nove serije su stvarno dobre. Lenovo je kupovinom IBM-a "kupio" i njihov rejting kao izrazito robusnih, ali zato jako kvalitetnih uređaja. Ali nije to više baš tako, iako ima jako dobrih modela. Lenovo G serije je očaj, B serija ima problema sa baglamama. Neko je spomenuo Y seriju, ali startni model Y100 je smeće neopjevano. Ostalo je teško nabaviti ovdje. Za nepovjerovati je da niko ne spominje Acer (jer ga niko nije izvikao i iskovao u nebesa valjda), ali upravo Acer ima jeftinih modela koji su jako lijepo izrađeni i zaista rijetko imam problema s njima. Sa skupljim modelima pogotovo. Meni na servis skoro nikad ne dolazi Acer mlađi od dvije godine, a to je ipak pozitivan znak. S druge strane ne znam nikoga ko je kupio Samsung modele (koji su relativno odskora na našem tržištu), a da nije imao nekih problema s njima. Kako su Sony i Vaio raskrstili međusobno prije nekog vremena, ne postoji opcija da kupite nešto preskupo, ali da bar znat eda vrijedi. Naravno iPoklonicima uvijek ostaje opcija da kupe (zaista bezibrazno preskupo) neki iUređaj, ali jbga... Njih zaista u 99% slučajeva boli qrac za garancijom, jer ne dolaze u situaciju da se pozivaju na nju.
I to vam je ukratko

to...