banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 15:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2928 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 ... 147  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Kupovina laptopa?
PostPoslato: 01 Jan 2016, 12:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
Nisam primjetio da ima potrebe za tim restartovanjem... trenutno uptime 12 dana 15 časova 53 minuta, windows 10 (upgrade urađen kad je windows update to ponudio) a mašina nije ništa posebno, DELL Inspiron 3737 (Intel Core i3-4010U, 4GB rama, integrisana grafika), uglavnom internet, torrent, skype, office, i konstantan streaming video materijala na TV (izludi me traktor tom)... ne mogu reći ni da je mlak a kamoli da se grije, niti šta koči...na 8.1 uptime je redovno išao i preko 20 dana, najčeće je restart bio samo nakon update-a...
...griješim jedino ako se ovaj uptime i ne smatra prevelikim...

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2016, 13:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
A što se tiče preporuke laptopa, tu jednostavno više ne postoji pravilo. Na naše tržište uglavnom ne dolaze kvalitetnije serije i modeli. Nebitno je i koliko koštaju vjerujte mi. Neka generalna preporuka bi bila da se prvo gleda garancija, mada i to jednostavno nije neki reper, jer se zapravomoliš da se na nju ne pozivaš. Većina ovlaštenih servisa se nalazi u SA, tako da je nebitno gdje si kupio uređaj, ako se pokvario u garanciji - završiće u SA. A onda ga nećeš vidjeti mjesec dana. I ako se to krene ponavljati... Duža garancija jednostavno daje neki osjećaj da je taj model bar malo kvalitetniji, kad već ima bolju garanciju. Ali slaba vajda od tog uglavnom.
Ono što sigurno mogu posavjetovati je da obavezno pri kupovini provjeravate kolika je garancija na bateriju i punjač. NE - NIJE ISTA KAO NA LAPTOP, iako vam na to vjerovatno niko neće skrenuti pažnju ako sami ne upitate. A onda kasnije možete "da ga duvate" jer niste šitali "ono napisano sitnim slovima".

Isto tako mogu vam reći da je apsolutno nepoželjno da kupujete ASUS modele. Razloge ću zadržati za sebe profesionalnosti radi, ali vjerujte mi na riječ. Toshiba modeli su mi dugo vremena bili dobra preporuka dok recimo prošle godine (pardon, sad već pretprošle :)) nije ustanovljeno da je na hiljade i hiljade uređaja došlo sa lošim baterijama koje su sve stradale u roku od mjesec do tri mjeseca. OK, zamijenjene su u garantnom roku, ali šteta je već bila počinjena, a meni konačno pokazalo da jednostavno ne postoji način da unaprijed kažeš za neki model da je dobar.

HP je dugo vremena bio na lošem glasu zbog crkavanja usljed pregrijavanja u čuvenim Pavilion dv2000/6000/9000 serijama. Nastavili su lošu praksu sa ProBook 45xx i 47xx gdje su tri rupice trebale da ohlade zvijer od mašine (idioti stvarno). Ali evo sada već neko vrijeme na servisu nemam neki HP model koji je star godinu ili godinu i po. Što ne znači nešto, ali eto čisto poređenja radi. Za ASUS sam vam već rekao šta mislim i tu se za mene priča završava. Dell-ovi novi modeli (jeftinijeg i srednje jeftinog ranga) su ružni brate. Ali zato tri godine garancije i bogami ih nema na servisu. Stariji Inspironi N5xxx i N7xxx su imali problem s baglamama recimo, ali nove serije su stvarno dobre. Lenovo je kupovinom IBM-a "kupio" i njihov rejting kao izrazito robusnih, ali zato jako kvalitetnih uređaja. Ali nije to više baš tako, iako ima jako dobrih modela. Lenovo G serije je očaj, B serija ima problema sa baglamama. Neko je spomenuo Y seriju, ali startni model Y100 je smeće neopjevano. Ostalo je teško nabaviti ovdje. Za nepovjerovati je da niko ne spominje Acer (jer ga niko nije izvikao i iskovao u nebesa valjda), ali upravo Acer ima jeftinih modela koji su jako lijepo izrađeni i zaista rijetko imam problema s njima. Sa skupljim modelima pogotovo. Meni na servis skoro nikad ne dolazi Acer mlađi od dvije godine, a to je ipak pozitivan znak. S druge strane ne znam nikoga ko je kupio Samsung modele (koji su relativno odskora na našem tržištu), a da nije imao nekih problema s njima. Kako su Sony i Vaio raskrstili međusobno prije nekog vremena, ne postoji opcija da kupite nešto preskupo, ali da bar znat eda vrijedi. Naravno iPoklonicima uvijek ostaje opcija da kupe (zaista bezibrazno preskupo) neki iUređaj, ali jbga... Njih zaista u 99% slučajeva boli qrac za garancijom, jer ne dolaze u situaciju da se pozivaju na nju.

I to vam je ukratko :-) to...

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2016, 13:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

krajo je napisao:
dtb_pro je napisao:
bitno da ga restartuješ s vremena na vrijeme

Kako se to radi?

Za*ebavaš ili...?

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2016, 13:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

despot777 je napisao:
Nisam primjetio da ima potrebe za tim restartovanjem... trenutno uptime 12 dana 15 časova 53 minuta, windows 10 (upgrade urađen kad je windows update to ponudio) a mašina nije ništa posebno, DELL Inspiron 3737 (Intel Core i3-4010U, 4GB rama, integrisana grafika), uglavnom internet, torrent, skype, office, i konstantan streaming video materijala na TV (izludi me traktor tom)... ne mogu reći ni da je mlak a kamoli da se grije, niti šta koči...na 8.1 uptime je redovno išao i preko 20 dana, najčeće je restart bio samo nakon update-a...
...griješim jedino ako se ovaj uptime i ne smatra prevelikim...

Pa ako ti radi update, biće dovoljno da ga rastertuješ nakon tih update-a i već si odradio posao onoliko koliko je dovoljno.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2016, 13:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dtb_pro je napisao:
Dell-ovi novi modeli (jeftinijeg i srednje jeftinog ranga) su ružni brate. Ali zato tri godine garancije i bogami ih nema na servisu.

e j.biga, :D ovo bi očekivao od kakvog ženska, a ne od tebe, pogotovo nakon što sam pročitao ovde dosta tvojih opservacija...
ja i odabrao dell zbog te tri godine garancije...

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2016, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
dtb_pro je napisao:
krajo je napisao:
dtb_pro je napisao:
bitno da ga restartuješ s vremena na vrijeme

Kako se to radi?

Za*ebavaš ili...?

Buniš me...misliš na "obično" restartovanje?

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2016, 15:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
dtb_pro je napisao:
Lenovo G serije je očaj, B serija ima problema sa baglamama.

Каквих проблема? Мислим, сав је плстично-еластичан али за сада је све ок, па на шта да обратим пажњу?

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2016, 18:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2015, 08:35
dtb_pro je napisao:
Za Windows 8/8.1/10 je bitno da ga restartuješ s vremena na vrijeme jer nije to Windows XP/7. ShutDown nije gašenje sistema do kraja, da bi se sljedeći put upalio ispočetka.

Samo još kašike nisam bacao, sve drugo sam uradio. Nakon 2 g. rada na njemu - i dalje smeće... Ovi moji u firmi neće da upgrade-uju na 10 :(

HP Probook 450 koji privatno posjedujem - fenomenalan. Prije 15ak dana istekla mu 2godišnja garancija, ali zaista nijedne zamjerke na rad do sada...

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2016, 21:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

krajo je napisao:
Buniš me...misliš na "obično" restartovanje?

Da. Običan restart sistema/računara. Neophodan je s vremena na vrijeme.

Sent from my U8650 using Tapatalk 2

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2016, 21:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

despot777 je napisao:
ovo bi očekivao od kakvog ženska, a ne od tebe, pogotovo nakon što sam pročitao ovde dosta tvojih opservacija...
ja i odabrao dell zbog te tri godine garancije...

Odabrao sam ga i ja i kupio ga buraz po mojoj preporuci, ali to ne mijenja fakt da je dizajn totalno bezličan. Neko voli pravilan pravougaoni oblik bez ikakvih krivulja o neku boju "ni crno ni sivo", ali ja nisam u toj grupi. Ne tražim kič, ali daj bar obori ivicu i uobliči to malo. Ljepše izgleda otvaranje rerne na šporetu nego dizanje poklopca na takvom Dell-u.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2016, 21:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
Каквих проблема? Мислим, сав је плстично-еластичан али за сада је све ок, па на шта да обратим пажњу?

Budi nježan kao i dosad :smile:
Nikad nemoj gurati poklopac u krajnji zadnji položaj (koji je jako visoko) iole jačim potezom ruke. Inače slijedi "krc", a onda polako raspadanje plastike oko baglame.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2016, 21:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@autsajder
Neće ti ni upgrade na Win10 bogznakako pomoći. Win 8 je već sada neupotrebljiv, a Win 8.1 mora biti full up-to-date da bi radio kako treba.
HP 450 ima more varijacija tako da nema pravila. Mada je to relativno noviji model i spada u pozitivni dio priče koju sam gore pisao. Kažeš dve godine garancije? To onda nije kupljeno kod nas osim ako nisi dokupljivao garanciju.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2016, 21:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2015, 08:35
dtb_pro je napisao:
@autsajder
Neće ti ni upgrade na Win10 bogznakako pomoći. Win 8 je već sada neupotrebljiv, a Win 8.1 mora biti full up-to-date da bi radio kako treba.
HP 450 ima more varijacija tako da nema pravila. Mada je to relativno noviji model i spada u pozitivni dio priče koju sam gore pisao. Kažeš dve godine garancije? To onda nije kupljeno kod nas osim ako nisi dokupljivao garanciju.

8.1 i jeste. I opet brlja.

HP kupljen u Gigatronu u Srbiji.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2016, 21:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@dtb_pro
Kad već spomenu da i sam imaš dell, svako koliko radiš čišćenje od prašine unutra... Ja nekad proljetos, godinu nakon kupovine, javim se tamo gdje sam ga kupio da vidim koga mi preporučuju da to odradi, zbog radi garancije... A oni meni da ne diram ništa dok je u garantnom roku... I ja odustao... Doduše ne primjetim nikakvo grijanje...

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2016, 05:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Apr 2015, 10:10
Pročitao sam sve što ste pisali, te sam nakon svega manje pametan nego prije postavljanja pitanja.

Kako bilo da bilo, vidjet ću šta će biti u ponudi kroz tih par mjeseci kada bude aktualno, pa ću onda odlučiti :D

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2016, 11:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
dtb_pro je napisao:
sinip je napisao:

Budi nježan kao i dosad :smile:
Nikad nemoj gurati poklopac u krajnji zadnji položaj (koji je jako visoko) iole jačim potezom ruke. Inače slijedi "krc", a onda polako raspadanje plastike oko baglame.

Пошто углавном жена рукује истим, нема да фали. :) Иначе да ниси некад додавао онај недостајући меморијски слот на неком из "Б" серије (факин' Кинези)? Нешто се каним да изведем ту операцију па да видим да ли је само то или су још негдје "заврнули" компоненнте па неће да препозна ту меморију ни након физичког залемљавања слота...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2016, 21:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Auu... svaka čast! Sestro skalpel (lemilicu)
:-)
Javi kako je ispalo.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2016, 22:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

despot777 je napisao:
@dtb_pro
Kad već spomenu da i sam imaš dell, svako koliko radiš čišćenje od prašine unutra... Ja nekad proljetos, godinu nakon kupovine, javim se tamo gdje sam ga kupio da vidim koga mi preporučuju da to odradi, zbog radi garancije... A oni meni da ne diram ništa dok je u garantnom roku... I ja odustao... Doduše ne primjetim nikakvo grijanje...

S vremena na vrijeme (3-4 mjeseca, može i pola godine, zavisi kako ga koristiš) odneseš ga negdje ko ima kompresor (ali ne smije da izbacuje kondenzat ili još gore, kapljice ulja) i lagano izduvaj ventilator od prašine (možeš i mrvice, malo veće mrve, polovine obroka, dlake iz kose, dlake od ljubimca, stidne dlake :-P - svašta sam nalazio - iz tastature). To je dovoljno dok ne istekne garancija. Nakon isteka garancije, možeš ga (a i poželjno je i preporučljivo) odnijeti negdje u servis da se otvori, očisti iznutra i da se promijene termalne gumice između hladnjaka i čipova.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2016, 22:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
Иначе да ниси некад додавао онај недостајући меморијски слот на неком из "Б" серије (факин' Кинези)? Нешто се каним да изведем ту операцију па да видим да ли је само то или су још негдје "заврнули" компоненнте па неће да препозна ту меморију ни након физичког залемљавања слота...

Nisam i ne bih ja to. Vjeruj mi na riječ da to nije pametno.

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2016, 11:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
dtb_pro je napisao:

S vremena na vrijeme (3-4 mjeseca, može i pola godine, zavisi kako ga koristiš) odneseš ga negdje ko ima kompresor (ali ne smije da izbacuje kondenzat ili još gore, kapljice ulja) i lagano izduvaj ventilator od prašine (možeš i mrvice, malo veće mrve, polovine obroka, dlake iz kose, dlake od ljubimca, stidne dlake :-P - svašta sam nalazio - iz tastature). To je dovoljno dok ne istekne garancija. Nakon isteka garancije, možeš ga (a i poželjno je i preporučljivo) odnijeti negdje u servis da se otvori, očisti iznutra i da se promijene termalne gumice između hladnjaka i čipova.

A šta je sa novim televizorima koji su još i smart, treba li njih vremenom očistiti?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2928 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 ... 147  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]