banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 23 Jun 2026, 00:50 Danas je 23 Jun 2026, 00:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 38 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 19:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Mislim da ne bi trebalo da ima veze sa napajanjem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 21:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
koja ti je ploca??? na nekima imas jumpere za mijenjanje voltaze... da mozda nisi greskom taj jumper premostio???? konsultuj uputstvo od ploce...

kolike su ti ostale voltaze?? sve ih procitaj iz biosa a ne iz nekih programa...

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 21:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Epek nema veze sa napajanjem... jer na plocu sa napajanja idu 3,5,12 i -3,5,12 a onda ploca zavisno od setovanja i proc daje istom voltazu...

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 23:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Isao sam na yu forume .Jedan lik mi je odgovorio da je voltaza za moj procesor 1.75 ,a kod mene je 1.8 ,sto znaci da je ok .Ali zbog cega mi je temp. uvijek od 50 -53 .Kada sam igrao Underground temp mi je najvise bila 55.1 a igrao sam oko 1-2 h.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 23:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ploca mi je QDI i dosada nisam imao nikakvih problema .Kod ostalih komponenti voltaza je dobra 3.3-3.31,12-12.23,5-5.12,2.5-2.55
,a izgleda i kod procesora jer izmedju 1.75 i 1.8 i nije bas neka razlika .Ali temperatura ,stvarno nekontam??? :cry:
I nemam jumpere na ploci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 00:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nikako mi nisi odgovorio da li si koristio pastu kad si stavljao cooler!!

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 14:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E ovako kada sam kupio kuler u tonradu na kuleru je bila providna naljepnica iza i kada sam skinuo tu naljepnicu pojavilo sa nesto zuto-narandzasto koje mogu skidati prstom kao ono za dopunu racuna za mobilni .Neznam da li je to pasta posto je bila onako tvrdja.
O da li je problem velik t.j. da li bi smio paliti uopste racunar?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 19:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

To najvjerovatnije nije pasta....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 23:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pa to nije pasta... mozda jeste neki vid paste ali nije dovoljno!
znaci trebali su da ti daju pastu za cooler koja dolazi u maloj tubici... koja mozda vise lici na medicinski spric

odi u bilo koji od servisa i zatrazi da ti daju jednu tubu... oni imaju sigurno toga koristenog a ne potrosenog.... a tebi moze da bude dovoljno...

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2003, 00:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
To nije pasta ali je termovodljivi materijal i uopste nije najvaznija stvar. Vazno je da cooler fino tj pravilno i ravno pritisce procesor, da je procesor ravno i pravilno u svom kucistu.

sta ste zapeli toliko za pastu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2003, 01:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

da nije potrebna ne bi je ni proizvodili... btw na benchmarku ima i test termoprovodecih pasta... to samo govori da to nije tu bezveze...

mnogi cooleri nemaju donju povrsinu potpuno glatku... vec je malo hrapava... pa bi u tom slucaju pasta ili ti termoprovodeci materijal :) bio svakako preporucljiv....

slazem se da termoprovodeci materijal ili ti pasta nije neophodna... ali samo kod 486 i ispod... :)
jednom sam prilikom radio na 486... kojoj je cooler visio o kablu i okretao se bezveze u kucistu... dok je proc bio go golcijat... i sto je najbolje, nije se primjetila razlika ...

p.s.
radio sam u servisu kad je tvoj proc bio aktuelan... i sa procesorom je dolazio i cooler... a sa to dvoje i pasta... sve zapakovano u original box

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2003, 02:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
kefalo je napisao:
p.s.
radio sam u servisu kad je tvoj proc bio aktuelan... i sa procesorom je dolazio i cooler... a sa to dvoje i pasta... sve zapakovano u original box

Ovo je meni namjenjeno ili ?? koji moj procesor ? promjenio sam ih ... 5-6 do sad.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2003, 13:59 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
kefalo je napisao:
da nije potrebna ne bi je ni proizvodili... btw na benchmarku ima i test termoprovodecih pasta... to samo govori da to nije tu bezveze...

mnogi cooleri nemaju donju povrsinu potpuno glatku... vec je malo hrapava... pa bi u tom slucaju pasta ili ti termoprovodeci materijal :) bio svakako preporucljiv....

slazem se da termoprovodeci materijal ili ti pasta nije neophodna... ali samo kod 486 i ispod... :)
jednom sam prilikom radio na 486... kojoj je cooler visio o kablu i okretao se bezveze u kucistu... dok je proc bio go golcijat... i sto je najbolje, nije se primjetila razlika ...

Da se razumijemo - zbog paste ne moze biti temperaturna razlika od 20 stepeni (pri overload-u kao sto je recimo NFS Underground) ..
Temovodljive "zvake" su po 'performansama' globalno losije od pastica, naravno sve zavisi koja je pasta u pitanju, ima li srebra u sebi, da li je neka mjesavina dr'z ne daj itd ...
POENTA paste je da se na novije compove, znaci od recimo P2 pa dalje - stavlja bilo kakav vid termovodljivog materijala izmedju podnozja coolera i procesora .. Zasto ?? Pa ne postoje idealno ravne povrsine - ni povrsina procesora ni povrsina coolera nisu 100% ravne.. Zasto je bitno da je ravno ? Pa kada su dvijepovrsine 100% ravne, prilikom 'spajanja' dolazi i do 100% povrsinskog kontakta, zar ne ? U tom slucaju se disipacija prenosi direktno bez gubitaka.. U realnosti tako nesto (bar za PC-e a i inace) ne postoji, te se prave vazdusni dzepovi zbog neravnina (ma koliko one male bile), ne nalijeze uvijek ravno, dovoljno je da su coskovi cpu-a malo visi i cooler se nalazi u "vazduhu", procesor se grije i "cao Mare", ili se vuce kao prebijena macka .. Zato sluze paste da popune sve te dzepove i omoguce daleko veci i bolji kontakt.

Mislim da u ovom slucaju bas pasta i nije problem .. lako moguce da nije ociscena stara sa procesora ili nesto na taj fazon pa je ostala prljava povrsina, cooler je legao ali nije ostvario kvalitetan kontakt sa procesorom... Inace te "zvakice" su poprilicno loseg kvaliteta, pa je praksa da se iste uklone sa coolera i umjesto njih koristi pasta, s tim da pasta bude iole kvalitetnija a ne da se zgrusa nakon par dana rada zbog izlozenosti visim temperaturama .. u tom slucaju je bolje i ne imati pastu nego je imati u takvom stanju :)..

Ali zanimljivo je sve to - zasto se CPU toliko grije, a nije nema masincuga pa da se moze smatrati opravdanom takva temperatura.
p.s. a da tebi nisu uvalili Athlona i drugu plocu a ti pojma nemas :))), priznaj, priznaj .. :>

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2003, 14:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ne, misk0 upuceno je fujiju.. pa o njegovom procesoru raspravljamo ;)

ja sam jednom imao slucaj... sa asusovom plocom ne sjecam se tacno koja je bila ali mi se cini TUSL u narodu poznata kao tuslica... takvih smo ugradili najmanje 50... i sve je radilo perfektno.. no sa jednom se desio sljedeci prob...

procesor se pregrijava... temp ide i do 55C u normalnom radu... a ako se komp ostavi u idlovanju jedva je spusti na 50C... to se odmah primjetilo po instalaciji wina... pa smo odlucili da provjerimo proc... kako lezi cooler... sve je bilo ok... ali smo promjenili proc stavili drugi... i opet isto.. onda promjenimo cooler... stavimo onaj ogromni titan nesto manja temp za oko 2-3 stepena ali opet mizerno... pa smo onda stavili celerona.. sve isto..izmjenjali smo sve procesore u servisu iii nema lijeka.. na kraju je ta ploca otisla nazad dobavljacu... koji ju je vjerovatno takodje vratio... jer da nije, vratio bi je nama :)

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2003, 16:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da li moze to biti do biosa,(nisam ga updejtovo od kada sam dobio comp pre 2 god ), da ocitava pogresno posto stvarno kuciste mi ne izgleda pregrijano ?

Poslednji put menjao Frenki dana 13 Dec 2003, 10:34, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2003, 17:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ako ti je otvoreno kuciste probaj da dirnes pasivni dio coolera... znaci aluminij...

mislim da nema nikakve veze sa biosom...

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2003, 19:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa pipnuo sam metal i uopste nije zagrijan ni malo .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2003, 19:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Onda bios grijesi...

Vrh

[ 38 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]