banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 17:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Avg 2012, 09:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
epek je napisao:
najpametnija stvar koju mozes nabaviti je eksterni case za disk koji ide na usb, prvo - prebacices podatke a drugo ostaje ti case sa externim hdd-om, cijene externog 2,5" hdd-a se krecu oko 150 maraka a ti ga dobijas za 20-ak ;)

Чега ба?

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2012, 10:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
kilometara

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2012, 18:53 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ajd da i ja postavim jedno glupo pitanje :D U pitanju je Seagate Barracuda 7200.12 1 TB koja se ponaša čudno: u jednom momentu je stao, ja ga otpisao, ide na garanciju. Spojim ga ponovo na otvoren comp i disk radi, ima 826 bad sektora. Tako je radio mjesec dana i danas odlučim da ponovo sastavim comp, stavim ga unutra, radio je cca. sat vremena i opet stao. Izvadim ga i spojim sa otvorenim compom, opet radi, samo ovaj put ima 976 bad sektora. Temperatura u kućištu nije problem, ima dobar protok vazduha (5 ventilatora se veselo vrti :D ). Kako god, ide on ovih dana na garanciju, samo me interesuje da li je neko imao sličnih problema i ima li ikakvu ideju šta se s njim dešava? Jedino da zovnem rašljara da potraži podzemne vode... :D

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 07:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Ne postoje glupa pitanja, postoje samo (ponekad) glupi odgovori. :D
Nema to veze sa otvorenim/zatvorenim kompom, odnosno sa temperaturom. Diskovi ionako bolje rade (možda zvuči čudno, ali je tako) na temperaturama od oko 40 stepeni nego na 20 stepeni Celzijusovih.

Odmah jedno pitanje: Da li si disk spojio na isti konektor za napajanje kad je kućište bilo otvoreno i kad si ga sklopio? Ne jednom sam imao priliku uvjeriti se kako disk strada zbog lošeg prianjanja konektora za napajanje diska. Doduše, najčešće se to dešavalo sa nekvalitetnim prelazima sa Molex na SATA napajanje, ali dešavalo se i direktno na konektorima na napajanju. Kad smo kod napajanja, pretpostavljam da PSU zasad možemo isključiti iz priče.

Ako nije do toga, moguće je da je jednostavno do diska. A to što se desilo da radi kad je kućište otvoreno, a blokira kad je zatvoreno je jednostavno loša sreća. Radiće disk OK sve dok se neki sistemski file ne zadesi na bed sektoru u trenutku kad treba da bude operativan. S obzirom da se bed sektori uvijek polako šire na disku, nakon izolacije bed sektora i privremenog krpljenja problema, samo je pitanje vremena kad će se stvar ponoviti.

Nosi disk na garanciju, ali preduzmi mjere preventive sa novim diskom. Nakon par dana upotrebe pusti ponovo testove i ponovi ih periodično još mekoliko puta u narednih par dana. Ukoliko se ponovo pojave bed sektori, definitivno je do napojne jedinice (do konektora ili do same elektronike unutar napajanja, ali definitivno je PSU).

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 09:50 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Da, spojen je na isti konektor za napajanje. Kada je bio u kućištu, pokušavao sam ga spojiti na drugu granu napajanja (na kojoj se nalazi samo jedan SSD disk), ista situacija. Takođe sam mjenjao i SATA kabel, mjenjao port na ploči, gledao kako se savijaju kablovi... uglavnom, sve što može da padne na pamet. Napajanje je Seasonic S12II 620W, ne bi smjelo biti loše. A radio je u tom kućištu preko godinu dana bez i jednog problema... Disk ionako služi za storage, backup postoji, sistem je na SSD-u, tako da i nije smak svijeta ako disk otkaže...

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 12:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
I pretpostavio sam da si bar ti sve probao. Jbg. Ako je storage disk, onda je zaključak da se bed sektori polako šire i da je jednostavno zaglavljivao kad krene učitavati sektor koji je oštećen. Odnosno, kao što spomenuh - splet okolnosti da se nije zaglavljivao dok je kućište bilo otvoreno.
Ništa, ako je u garanciji, čupaj sa njega šta ti treba i na garanciju! I život ide dalje...

Uzgred, zaboravih te pitati: Gdje si kupio disk? Ako je u BiH, da li je možda u pitanju jedna od onih us*anih Recertified Barracuda koje su bile preplavile naše tržište tokom nestašice/poskupljenja diskova? Ako je jedan od tih - ni najmanje nisam iznenađen!

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 18:22 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Kupljen je kod nas (jedini element, pored napajanja, koji je kupljen kod nas a ne u Sloveniji), prije nestašice... do sad sam uglavnom imao pozitivna iskustva sa Seagateovim diskovima, ovo je prvi koji pokazuje lože znake...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]