banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 09:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Jul 2010, 14:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Ma najbolje da ti vratiš taj računar jer je tebe prodavač''zajebao''. :roll: :roll: :roll: :roll:

Joj Bože...

Ploča P5KPL AM SE je MB sa integrisanom grafikom. Ima samo jedan slot za CPU.
Niko te nije zajebao. Imaš DualCore CPU vjerovatno E6500 ili E6600.
Tri procesori imaju 2 MB L2 Cache memorije rade na magistrali od 1066MHz i imaju dva jezgra.

Opusti se i ne traži nikakvu zavjeru...

nemoj da radiš nikakav update BIOS-a ako ne znaš kako se to radi.
(može da se uradi i iz windows-a na toj ASUS ploči)

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2010, 17:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2010, 21:33
Ako ima jedno prescot jezgro sa 2 logička onda pri blagom opterećenju oba dijagrama izgledaju identično, dok se fizički odvojena jezgra drugačije ponašaju.

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2010, 17:17 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
To da li su u pitanju dvije logičke ili fizičke jezgre se Windowsa ne tiče; on vidi dva (ili više) procesora i pokušava da rasporedi threadove na njih. Sam Windows to loše radi (pogotovo 2000 i XP); najbolje je kad je sama aplikacija pisana da radi sa više procesora i kompajlirana sa kompajlerom koji podržava SMP.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2010, 17:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ali ostaje priča sa dijagramima. Ako imaš 2 različita dijagrama definitivno je dual core procesor.

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2010, 18:01 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Auf... Hyper-threading je tehnologija koja operativnom sistemu jednu fizičku jezgru prikazuje kao dve logičke. Jednojezgreni procesor bez HT-a se prijavljuje kao jedan logički procesor. Ako imamo jednojezgreni procesor sa HT-om, Windows ga vidi kao dva procesora. Ako uzmemo i7 koji ima 4 fizičke jezgre, Windows ga vidi kao 8 logičkih procesora. Dakle, ako imamo dva dijagrama u Task Manageru, u pitanju je ili dvojezgreni procesor ili jednojezgreni procesor sa Hyper-threadingom. End of story.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2010, 18:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Da znam sve to. Možda me nisi razumio. Imaš 2 diagrama. U diagramima imaš krive. Ako su te krive pri blagom opterećenju identične onda je riječ o jednom jezgru, ako se razlikuju koliko toliko onda je riječ o dual core. Evo, ovdje je očigledno da ima 4 jezgra jer su sve 4 krive različite:

Slika

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2010, 18:36 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ja sam ipak mišljenja da se na ovaj način ne može odrediti da li je procesor pravi ili virtuelni dvojezgreni. Prva stvar zbog koje ovako mislim je ta što Windows uopšte nije svjestan stvarnog broja jezgri, već zna koliko threadova ima na raspolaganju; praktično Windows zna za može da radi dva (ili 4, 8, ...) threada po taktu. Takođe, dijagrami se odnose na logičke, ne fizičke jezgre. Druga stvar je to što možeš uzeti program koji nije pisan sa podrškom za SMP, i kada ga pokreneš on će da opterećuje samo jedan procesor (stvarni ili virtuelni, nebitno; on vidi da ih ima 2), tako da ćeš uvijek imati različite grafikone. Isto tako ne mora da znači da će da ravnomjerno opterećuje obe jezgre. Praktičan primjer: uzmi enkodirati video u VirtualDub-u i uključi u njemu podršku za multiprocessing. U jedan thread će da spakuje enkoding videa (zato što je procesorski najzahtjevniji), dok će u drugi da zgura mux i enkoding audia. Onaj procesor koji radi enkoding videa će biti stalno na 100 %, dok će onaj drugi da bude značno manje opterećen. I tako će da izgleda i na Pentiumu D (koji je "pravi" dvojezgreni procesor) i na Pentiumu 4 HT (koji ima dve "virtuelne" jezgre). Navodim ova dva procesora zbog sličnosti u arhitekturama.

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2010, 17:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2007, 10:40
Ej kad smo već kod razjašnjavanja procesora, imam jedno pitanje. Naime, uvijek sam više bio za AMD, bez obzira što je Intel vodeći, pa tako se nisam ni zanimao za "jačega". http://ark.intel.com/Product.aspx?id=32430 ovaj procesor je dvojezgarni koliko vidim iz priloženog, mada nešto mi tu nije sve jasno. Malo sam guglao, ali ni dalje mi nije potpuno jasna razlika između C2D i dualcore intel-a. Oke, nekako sam svario ovaj Intel D - i on je dvojezgaran, a za ove sam shvatio da je DC osiromašenija verzija C2D. Nemojte me slati na gugl, pogledao sam već par strana. poz

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2010, 20:26 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pentium Dual-Core ima manje L2 cache memorije od Core2Duo procesora. Ostalo je manje - više isto.

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2010, 22:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2007, 10:40
Zahvaljujem druže!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]