Svi nabrojani imaju i loše i dobre modele. Da bismo mogli pomoći, moraš nam reći nekoliko stvari, a ne samo generalno, koja marka je bolja:
- koliko si novca spremna potrošiti
- koja je prvenstvena namjena laptopa
- veličina (gruba podjela): da li želiš neki netbook (10-11 incha), notebook (13-15 incha) ili baš laptop (16+ incha)
- koliko je presudno trajanje baterije
- da li ti je veoma važna estetika (izgled laptopa).
Kod nas su laptopi skuplji nego u okruženju (SRB i HR) pa je ponekad veoma isplativo kupiti ga tamo, pogotovo jače modele.
Dell je zlatna sredina u bilo kojem obliku, ali obratiti pažnju na najjeftinije modele (progooglati šta im je "falinka).
Acer ima veoma šaroliku ponudu, a kod nas su dobri modeli ipak malo preskupi. A oni jeftini su baš onako loši.
HP-ovi ni slučajno ne smiju biti iz Pavilion serije 2000, 6000 i 9000 (problemi za koju mi treba čitava stranica). Ostalo može, ali obratiti pažnju gdje kupuješ HP jer ima mnogo reparirane robe. Ako već hoćeš HP, ovlašteni distributer majka, ostalo ne bih preporučio.
Toshiba je još uvijek moj prvi izbor, ali ne znam kako se kod nas kreće ponuda i kakve su cijene jer nije toliko zastupljena.
Lenovo je moj drugi prijedlog, ali ženskoj osobi definitivno može zasmetati izgled jer ponekad su...ono... ružni brate

Generalno nevezano za brand, potrebno je obratiti pažnju na:
- koliko baterija ima ćelija u sebi (recimo 6 ili 8 ) i koliko drži
- da li ti je potrebna integrisana kamera i ako jeste, da li je onda integrisan i mikrofon (zna biti jako bezze kad nije)
- da li uz laptop dolazi licenciran OS ili je bez OS-a na sebi (mnogima nebitno, ali da te ne iznenadi kad dođeš kući, upališ laptop i ono - ništa). Neki žele licenciran sistem, neki žele svoj.
- kolika je garancija (veoma, veoma bitno)
Obavezno prije konačnog odabira modela, kad se izbor svede na neki željeni, otići kući, dobro progooglati, pitati na forumima i vidjeti mišljenje, pa tek nakon toga (ne)kupiti.