Rodjak je napisao:
Nisi potpuno u pravu... Ako je u granicama neke normale onda neaš niš od klokovanja... to mora ići dokle može ići, a mi ne znamo dokle može ići...
Potpuno sam u pravu... Primjer. Ja imam procesor Intel e5200 koji radi na fabrickih 2.5GHz. Neki njegovi max klokovi na vazduhu su do stabilnih 3.8GHz, sve preko je u najvecem broju slucajeva nestabilno. Taj procesor moze ici ladno preko 4GHz i po tvom to treba ganjati, a to ne mozes postici da ti sistem bude stabilan.
E sad za tih 3.8Ghz treba imati stvarno dobro hladjenje. Posto ja imam BOX kuler drzim ga na 3.3GHz 24/7 uz minimalno povecanje napona, taman toliko da se temp ne poveca ni 1C, sto je meni sasvim dovoljno da isprati moju graficku (ati 4850). Naravno probavao sam i preko i rezultati u igrama su bili zanemarljivi 1-2 fps-a, sto meni ne znaci apsolutno nista. Malo poboljsanja je bilo u realnim aplikacijama tipa winrar,a li je i to zanemarljivo, mnogo vise bi mi znacilo jos jedno jezgro nego da ganjam visoke klokove i znojim proc bez veze, odnosno za par procenata brze. Ali opet sa Box kulerom nisam mogao da predjem preko 3.6 jer su temp pocele da divljaju i to me zabrinjavalo i zadrzao sam se na pomenutih 3.3GHz...
Ovakvih primjera imas koliko hoces, recimo Phenom II 965 je klokovan na 6,3GHz (cini mi se), ali njegov stabilan klok na vazduhu je oko 4GHz, a on moze mnogo vise ali tu vec ide problem stabilnosti sistema i pregrejavanje samog procesora.
Ovakvih primjera ima koliko hoces, i niko iz svog procesora ne vadi max, nego onoliko koliko smatra da ga nece unistiti i sa koliko ce on biti zadovoljan i sa koliko ce mu moci raditi 24/7...
I jos jednu stvar da dodam, svako od nas ima drugacije shvatanje pojma "granice normale". Za mene je to ovo sto sam gore opisao.