banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 23:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Prenaponska zastita
PostPoslato: 27 Okt 2008, 20:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2005, 15:20
Jedan moj drugar je imao nesrecu da mu dva puta rikne maticna ploca na racunaru, a posto je racunar jos bio pod garancijom rekli su mu u servisu da je najvjerovatnije rijec o strujnom udaru iliti nestabilnom naponu u elektro sistemu RS.

Interesuje me koliko su efikasni ovi strujni adapteri sa preneponskom zastitom, vidim da se pojedini prodaju i po 20 KM. Da li je isplatnije nabaviti neki kvalitetniji prenaponski adapter ili slabiji UPS (misilim da je to negdje u istom cijenovnom nivou).

Sta predlazete za nekih 80-tak maraka?

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2008, 22:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Pa prednaponska zaštita i taj UPS od 80K nemaju istu funkciju.

Prednaponska zaštita ima funkciju da ''siječe'' napon kad on pređe preko 240V i da ga sprovede u uzemljenje.
Funkcija UPS-a (UPS-Neprekidni izvor napajanja) je samo baterija i služi, da u slučaju nestanka struje (ili napona), ne ugasi se računar i ne izgubiš ono što si radio do tad. znači imaš neki period da sačuvaš rad i da ugasiš računar.

Postoje i UPS-ovi sa Prednaponskm zaštitom, ali oni su najmanje oko 250KM (Definitvno preporuka APC)

Ako možeš da kupiš Prednaponsku letvu sa zaštitom i za RJ-45 i RJ-11 (zna i preko telefonske utičnice češće da probije napon)
onda prije t neg UPS

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2008, 23:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:
Pa prednaponska zaštita i taj UPS od 80K nemaju istu funkciju.

Prednaponska zaštita ima funkciju da ''siječe'' napon kad on pređe preko 240V i da ga sprovede u uzemljenje.
Funkcija UPS-a (UPS-Neprekidni izvor napajanja) je samo baterija i služi, da u slučaju nestanka struje (ili napona), ne ugasi se računar i ne izgubiš ono što si radio do tad. znači imaš neki period da sačuvaš rad i da ugasiš računar.

Pa koliko sam ja upoznat, nije bas tako. Ako se ne varam i UPS (dok jos ima el. energije) uskace u momentima kad varira napon i poravnava ga, nudeci racunaru stabilno i konstantno napajanje.

Inace, UPS sam koristio na firminom racunaru jos davne 2000-te. Koliko znam kvalitetan UPS kosta najmanje 150 KM, a kvalitetniji naponski adapter sa prenaponskom zastitom moze da se nadje do 80-tak maraka, sto je u mom slucaju i financijski limit.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2008, 08:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
arhitekt postoje 3 razlicite vrste UPS-ova, od cega znam da prva definitivno nema naponsku zastitu, a to su obicno ovi najjeftiniji UPS-ovi

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2008, 09:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Ako već hoćeš UPS onda ti je potreban onaj koji ima oznaku AVR (automatic voltage regulator), ali kao što ti rekoh u prethodnom postu, za tih 80KM nećeš naći takvo što

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2008, 10:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Linijski UPS-ovi su definitivno "van mog dometa".

Nista, odlucio sam da uzmem ovu "letvu" sa prenaponskom zastitom. Mislim da Belkin daje dozivotnu garanciju na svoje proizvode, a i uklapa se cijenom.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]