dangerous.datula je napisao:
A ovi mediamarket su prepreskupi, otidji na sprat Trznice, ima dole pri dnu (najblize tehnickoj skoli) radnja, za 80-90 KM Phillips 19 inca sa integrisanim zvucnicima LCD, mislim da onda i konfe moraju biti znatno jeftinije, ovo je placketina sto oni drze
CPU P4 3.0GHz, Intel
RAM 512 MB
FDD 1,44 MB 3,5"
HDD 40 GB
CD ROM
VGA 64 MB int./AGP
Zvučna kartica
Tastatura
Miš
229.00
Pazi kante, pa ne bih za ovo dao vise od 80 KM. U Srbiji uzeti za 270 KM
60 KM maticna +int. grafika i zvucna i lan, s775 slot
70 KM procesor 2.5 ghz dualcore celer, jako dobar za tako malo novca
60 KM 500 gb hitachi hdd
30 KM 1gb ddr 2 800 mhz
50 KM kuciste sa napajanjem u BL
Sastavis i imas za 270 NOVU konfiguraciju neuporedivo jacu i dugorocniju od ove kanturine za 230 KM.
Mediamarket je nešto što sam dao da imate okvir, a ne kao preporuku. To ni slučajno. Imate dve vrste kupaca polovnih računara:
1. Oni koji nemaju blage veze o kompovima;
2. Oni koji kao nešto znaju o kompovima.
Prva grupa su roditelji koji svojoj djeci ne mogu priuštiti nov računar, pa su prisiljeni kupiti repariran jer danas, pogotovo u BL, je nezamislivo da nemaš bar kakvu šklopociju u kući. Internet je postao pristupačan i solidno brz, tako da je računar postao potreba koliko i telefon. Pošto ljudi ne poznaju taj svijet, pronađu ono što mogu naći. Mediamarket je jedan od rijetkih koji su preživjeli ekonomsku krizu, a da se bavi repariranim računarima, kao recimo i PC Max (koliko znam to dvoje je povezano, ali nebitno). Reklamiraju se i daju neku garanciju na te svoje šklopocije i onda je normalno da imaju i klijentelu. Ima je i Božić u Boriku, ali njemu su glavni posao ipak LCD monitori.
Druga grupa su uglavnom klinci koji nešto znaju, a ufuravaju se da znaju malo više. Love nemaju, ali znaju ko je Dr. Google. Izvuku nešto od keša od staraca, uvale nekom (obično prijatelju

) svoju starudiju, i onda to spoje za nešto malo jače koje nađu u oglasima ili po forumima.
Cijena repariranog u radnjama je jedna. Cijene na netu su nešto drugo. Treba samo biti uporan. Love nema niko pa je teško. Ja se godinama bavim računarima, radio u jednoj IT firmi, sad tražim novi posao, a u međuvremenu zarađujem radeći ono što radim već godinama - popravljam računare. Tako da pratim "tržište" (i smiješno i žalosno) i poznajem tematiku.
Od starog računara vam je najvrijedniji LCD monitor ukoliko ga imate. To je jedina stvar kome teško pada cijena i bitno je samo da je ispravan. Još ako je 17-ka, vrijedniji vam je od ostatka računara

. Od kompa vam je najvrijedniji RAM i on uglavnom diktira cijenu. Naravno, kompjuter vrijedi daleko više kad ga rasturiš u dijelove, ali to treba prodati tako. U kompletu je to ipak daleko manja cijena.
I na kraju presudan parametar: Prodajete li to talaški ili nekom ko nešto zna. Ružno, ali je tako.
A što se tiče tvog navoda za kupovinu u Srbiji... Htio si reći u BG jer samo su tamo zbog ogromnog tržišta i konkurencije cijene takve. Zaboravio se dvije sitnice:
1. BL-BG-BL=365+365=730km - pretvori to u gorivo i putarinu;
2. Granični prelaz sa carinskom službom.
Prvo možeš izbjeći tako što će ti dobaciti neko ko tamo stalno idem svojim poslom, ali onda ostaje drugo. Drugo možeš izbjeći tako što ćeš kupovati laptop, pa ga otpakovati i tako prenijeti jer to smiješ, a za desktop tako što nekoga znaš na carini ili tako što ćeš igrati na sreću i osmijeh kad te upitaju "imaš li šta za prijaviti". Čak i da nađemo nekoga za prevoz, malo nas zna nekog na carini, a ovo drugo je ipak previše hazarderski za moj ukus. Dakle, nisi baš u pravu. Lijepo je to kad ti spomeneš razliku u cijenama, ali to je samo pola priče (a mislim da si ih čak naveo bez PDV-a). Da je sreće pa da mi možemo svi kupovati sa eBay, gdje bi nam te onda bio kraj.... Ali nećemo sad još i o tome.