banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 16:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: koju plocu da uzmem?
PostPoslato: 22 Okt 2004, 01:18 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 22 Okt 2004, 01:06
konacno sam skuckao dovoljno para da mogu da uzmem svoju licnu pristojnu masinu!i tako kontam da mi je amd athlon 2500+ optimalan ali se dvoumim oko maticne ploce.ono u sto ne dvoumim je da mora imati nforce2 cipset ali koji model i kog proizvodjaca uzmem a da nije skup?uglavnom mi preporucuju asus i to a7n8x i skuplje varijante ali to mi je puno para.koliko sam ja vidio najoptimalnije rjesenje je ploca slijedeca SHUTLLE-AN35N ULTRA.ploca u bl kosta 126 km,podrzava FSB do 400,nf2 cipset,ultra 400 ddr ram,dual channel,6-channel audio.ne podrzava sata interface za hdd ali mi to i netreba.IMA li neko iskustva sa ovom plocom?i ima li neko neki bolji prijedlog a da nije skuplji?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2004, 08:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Najbolje ti je da sacekas i uzmes A7N8x ,ja imam Bartonca na 2500+ ali sa A7n8X-X plocom i sjajno ide jedini problem kod ove ploce je sto nema dual chanell i S-ATA , jeftinija je od A7N8X za oko 50 km .Sto se tice te tvoje ploce SHUTTLE-AN35N ULTRA nasao sam dobar reviw na ovoj stranici pa pogledaj ,ploca je veoma dobra ,samo sam negde procitao da zvuk nije najbolji .

http://www.epinions.com/content_129248824964

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2004, 13:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
A7N8X-X je u Aneksu 26 KM manje od A7N8X (176 i 150 KM). Koliko vidim značajnija razlika je u tome što A7N8X-X ne podržava Dual Chanel a evo * Squall * kaže da je i razlika u podršci S-ATA, a mislim (nisam siguran) da A7N8X ima i bolju zvučnu karticu.. Mada nisam baš vidio da su SATA hard diskovi nešto bolji od PATA diskova (paralel ATA), jedva da su nešto skuplji, a kažu da samo neko (možda Seagate) pravi prave SATA diskove a ostali samo prilagode konektor za SATA i PATA diskove prodaju kao SATA.

A taj Dual Chanel, to je valjda onaj fazon da se 512 MB DDR stavi kao 2x256 MB u slotove označene istom bojom, i onda to kao radi nešto brže nego kad se stavi 1x512 MB. Da li je to to i koliko se dobija na brzini ako se koristi Dual Chanel u odnosu na varijantu kad se na istoj ploči stavi memorija u samo jednom modulu? Da li je neko čitao nešto o tome ili sam testirao? mIRCon?

Dobra ploča koju su hvalili je i Epox 8RDA+, ali valjda pravi probleme sa Kaspersky-m 5.
Druga koju dosta hvale je Abit NF7-S rev.2 ali ona ti se ne uklapa finansijski. Tj. možda bi se uklopilo da ih nabavljaš u Srbiji. Koliko ovi naši zarade na samo jednoj komponenti to je bruka, još pogotovo kad se uzme u obzir da nabavljaju po veleprodajnim cijenama.

U Srbiji je hard disk od 120 GB nešto jeftini nego ovde disk od 80 GB.

Kod izbora ploče treba paziti, ona je vrlo bitna, čak i najbitnija. Posebno treba biti pametan kad se kupuje ploča a nema se para za uzimanje bilo koje, jer ima ploča koje su razvikane po testovima i forumima ali kad se pogleda pažljivije najviše su razvikane i cijenjene jer imaju hrpu dodataka, SATA, neki gigabajtni LAN, ovo-ono, hrpa nekih stvari, zato su i skuplje pa kao ulivaju neku i sigurnost ("ako je skupa mora da je dobra") a po performansama su iste kao ploča istog proizvođača koja nema te dodatke a koji mnogime ne trebaju, ili kao ploče drugih proizvođača. Razlike u brzini su često male. Najbitnije je po testovima nakon što se odluči za željeni chipset gledati šta kažu za stabilnost ploče, onda pogledati da je zadovoljavajuće brza, i od dodataka gledati da ima ono što nekome treba ili planira da će mu trebati. Neke nForce2 ploče imaju SoundStorm zvučnu za koju kažu da je dosta dobra.

Recimo ova Ausu A7N8X Deluxe je skuplja 60 KM od A7N8X zato što ima te neke dodatke, čak sam negdje pročitao da joj je FSB 333MHz a kod A7N8X je 400 MHZ, mada to možda nije tačno, trebalo bi provjeriti.

Ja da biram među Asus nForce2 pločama uzeo bih A7N8X.

Ta Shuttle ne zvuči loše, pogledaj testove na internetu pa odluči.

Poslednji put menjao Vader dana 25 Okt 2004, 18:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2004, 18:15 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 25 Jun 2004, 19:28
Moj predlog EPOX 8RDA3I.

http://www.epox.nl/english/products/mot ... 8rda3i.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2004, 01:55 
Voajer
Voajer

sve sto je gore receno stoji ali na glavno pitanje nisam dobio odgovor!ima li gdje u banjaluci da se kupi ploca jednaka ili bolja od ove shutllove za manje pare.sve ploce koje su predlozena su ok ali su sve osjetno skuplje od shuttla.kakve su cijene negdje tamo daleko vidi se iz slijedeceg http://www.epinions.com/cmhd-Motherboar ... max_price= ha sto nas siju a mi mislimo kako je to tamo skuplje jedno 8 puta kad ono...svejedno sto su toliko jeftiniji kad ne mogu tamo otici i to kupiti :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2004, 00:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Okt 2004, 14:04
A7N8X-X jer joj je bus 333 MHz,a kod procesora 2500+ je bus isto 333MHz.

Imam tu kombinaciju na svom kompu i odlično se snalaze zajedno.
Zbog double 333MHz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2004, 01:34 
Voajer
Voajer

qqmeni.za sve asuse sa -x sam cuo da treba izbjegavati,a konkretno navedena ploca nema dual channel ,a ima ga tek ploca bez -x.a kao sto vader rece cijene su im 150 i 176 km,tako da su osjetno skuplje od shutllove

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2004, 22:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Citiraj:
qqmeni.za sve asuse sa -x sam cuo da treba izbjegavati,a konkretno navedena ploca nema dual channel ,a ima ga tek ploca bez -x.a kao sto vader rece cijene su im 150 i 176 km,tako da su osjetno skuplje od shutllove

Neznam gdje si to cuo ali neko te slagao ,ja imam bas isto kao i Qqruz ,znaci A7N8X-X i bartonca na 2500+ i slazu se odlicno,nikada nisam imao problema ,cak su i u svijetu kompjutera rekli da je odlicna kombinacija .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2004, 01:19 
Voajer
Voajer

kazu da je asus sa tom serijom izbacio dosta problematicnih -bugovitih ploca(ili ovi nasi prodavci kupuju neki zapadnjacki skart pa ga nama podvaljuju).opet kazem skuplja je od shutllove.znaci -ima li bolje ploce od shutllove za te pare(126 km)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2004, 11:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

* Squall * je napisao:
Citiraj:

Neznam gdje si to cuo ali neko te slagao ,ja imam bas isto kao i Qqruz ,znaci A7N8X-X i bartonca na 2500+ i slazu se odlicno,nikada nisam imao problema ,cak su i u svijetu kompjutera rekli da je odlicna kombinacija

Ne radi se o tome da Barton ne radi dobro na toj ploči, savjet da je treba izbjeći je taj što je ploča nešto oslabljena u odnosu na osnovnu ploču, ali sigurno da radi sa Bartonom. Kao što savjetuju da treba izbjegavati SE i LE grafičke kartice jer su oslabljene.

I? Zna li neko koliko se dobija kad se koristi dual chanell?

vito je napisao:
ima li bolje ploce od shutllove za te pare(126 km)?

Ne znam. Pogledaj šta o njoj kažu na testovima, ako ti to odgovara i ako je stabilna onda je možeš uzeti. Sam odluči.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2004, 18:14 
Voajer
Voajer

koristenjem dual moda bi se trebalo dobiti ubrzanje rada memorije za 1/3,ali u praksi se ubrzanje krece od 10-15%.ima vise diskusija o tome na http://www.elitesecurity.org/forum/43/0 ali ces morati potraziti tacnu temu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2004, 19:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Kopajući malo po internetu vidio sam da dual chanell na AMD platformama daje prednost od 2-5% u odnosu na single chanell, drugim riječima zanemarljivo.
Kod Intela je iskoristivost dual chanella bolja.

A ako je (ne)postojanje dual chanella jedina razlika između Asusovih ploča A7N8X i A7N8X-X onda ova druga ploča ni nije loš izbor, uštedi se 25 KM koje se mogu dati na bolju grafičku karticu ili veći hard disk.

Evo šta sam pronašao na jednom sajtu:

The nF2 400 (chipset na A7N8X-X) is a single DDR channel solution, unlike its bigger brother, nF2 400Ultra (chipset na A7N8X). However, as our tests shown (pogledati onaj gif dole), the benefit of dual DDR channel configuration on AMD platform is minimal, unless you are using the integrated graphics core. Remember, the system can only be as fast as its slowest link. In AMD's case, the Alpha EV6 bus is the bottleneck in a dual DDR channel configuration.

The highly hyped dual bank DDR technology is nearly useless in reality. From the figures above, it offers around 0-2% performance gain over single bank configuration. The EV6 bus is having a hard time supplying the required bandwidth, on the other hand, the P4 CPUs could benefit from the dual bank DDR configuration due to the QDP architecture. Note: The dual bank DDR would become useful if onboard graphics card is utilized.

http://www.overclockers.co.nz/ocnz/2002 ... sedual.gif

Ovakve komentare i "dobitak" od 2-5% sam vidio i na drugim sajtovima.

Kakva je Kingstone memorija, konkretno moduli od 512 MB DDR400?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]