banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 15:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: CPU Problem
PostPoslato: 10 Maj 2012, 17:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2011, 14:40
Na laptopu imam Intel Core 2 Duo T7500 2.20GHz... Kao sto pise on je fabricki klokovan na 2.20GHz, sto je kad se pretvori iznosi 2200MHz.
I s vremena na vrijeme laptop se onako bez ikakvih naznaka ili upozorenja ukuca, zaledi, zastopa. Ubacim gadget u side bar i gledam da mu se radni takt spusti na 790MHz sam od sebe i stoji, ponekad se digne na 1500, eventualno na 2200MHz, ali to je rijetkost.
I tako dok on radi na mizernih 790, sto meni nije dovoljno da bih radio 2 ili vise stvari odjednom on pocne da usporava, status barovi od oba jezgra zakucaju opterecenje na 100% i nemoguce je ista raditi.

E sad, postoji li neka opcija da ja njega licno podesim da radi na tih 2200MHz? Ili da ga slupam i kupujem novi?

Vrh

Tema posta: Re: CPU Problem
PostPoslato: 10 Maj 2012, 17:28 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
U pitanju je Enhanced Intel SpeedStep (EIST) koji dinamički smanjuje takt procesora da bi uštedio energiju.

http://en.wikipedia.org/wiki/SpeedStep

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2012, 17:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
<Enter_name> je napisao:
U pitanju je Enhanced Intel SpeedStep (EIST) koji dinamički smanjuje takt procesora da bi uštedio energiju.

http://en.wikipedia.org/wiki/SpeedStep

Odakle ćemo izvući jedan bitniji dio:
Citiraj:
...Under Microsoft Windows XP, SpeedStep support is built into the power management console under the control panel. In Windows XP a user can regulate processor speed indirectly by changing power schemes. The "Home/Office Desk" setting disables SpeedStep, the "Portable/Laptop" power scheme enables SpeedStep, and the "Max Battery" uses SpeedStep to slow the processor to minimal power levels as the battery weakens.[7] The SpeedStep settings for power schemes, either built-in or custom, cannot be modified from the control panel's GUI, but can be modified using the POWERCFG.EXE command-line utility...

Dakle, ako je Windows XP u pitanju, onad je on prilikom instalacije vjerovatno postavio "Portable/Laptop" šemu, stoga promijeni to u "Home/Office Desk". Baterija će naravno kraće da traje zbog veće potrošnje, ali gubiš na mostu da bi dobio na ćupriji.

Ukoliko je Windows Vista ili Windows 7 u pitanju, onda šemu "Balanced" promijeni u "High Performance". Isto tako ćeš imati problema sa potrošnjom baterije, ali ovdje se već možeš malo igrati sa osvjetljenjem displeja da bi uštedio koliko-toliko.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2012, 18:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2011, 14:40
dtb_pro je napisao:
Ukoliko je Windows Vista ili Windows 7 u pitanju, onda šemu "Balanced" promijeni u "High Performance". Isto tako ćeš imati problema sa potrošnjom baterije, ali ovdje se već možeš malo igrati sa osvjetljenjem displeja da bi uštedio koliko-toliko.

Win7 je na njemu. Mislim da mu baterija nece biti problem, jer do sada sam mogao sa smanjenim osvjetljenjem iz baterije izvlacio 4 sata rada, uglavnom surfanje netom ili za film.
Znaci jedina potrebna stvar je da izvucem sve iz petnih zila svog jadnog laptopa.
Hvala na info

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2012, 13:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
To je normalna stvar kod vecine danasnjih laptopa - kad je CPU load visok, postavi se na 2,2ghz, ponekad i vise, ako ne load nizak onda spusti frekvenciju na najnizu mogucu, ili na onu koja dopusta pristojne performanse... Recimo ja imam AMD turion i obicno radi na 800 mhz sto je sasvim dovoljno za neki surf, cak i gledanje filmova. Mislim da to ne zavisi od power scheme na windowsu vec je rijeseno na nivou CPU-a. To sto se tebi CPU zakuca na ~ 800 mhz prije moze biti zbog cinjenice da se pregrijava zbog zapusenih ventilacionih otvora na kucistu laptopa nego sto je to nesto windows kriv. Obicno kad temperatura CPU-a ili GPU-a predje odredjenu granicu automtski se spusta clock procesora da bi se isti dovoljno ohladio. Instaliraj na njega neki alat za mjerenje opterecenja i temperature pa vidi da li se previse grije, ako se grije onda znas u cemu je problem - znaci srafciger u ruke i lagano u majstorisanje :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]