Ne znam za vas, ali ja vec duze vrijeme primjecujem jednu cudnu pojavu u ovom podneblju. Kako se bavim poslom koji obuhvata sirok krug ljudi, spontano sam obracao paznju na njihove telefone i to u svojoj glavi uporedjivao sa profilom i materijalnim stanjem njihovih vlasnika.
Naime, slagali se vi ili ne, nisam mogao da ne primjetim da velika vecina vlasnika skupih telefona zapravo nema za gace. Govorim o sirokom krugu ljudi, sto klijenata, radnih kolega, prijatelja, familije i sl. Naime, kako posao nekad ukljucuje i pozajmljivanje para na povjerenje (nisam zelenas, da ne bude zabune

), najteze je bilo kakvu marku kasnije izvuci upravo od ovih sto pred mene bacaju svoje S cetvorke, sonije ili neke slicne telefone koje zauzmu pola stola. Nakon nekog vremena izmotavanja cujem da je teska besparica, te da otplacuju kredite, pozajmice, skolovanje (sebe, djece) ili pak m:tel ugovore za te svoje cigle od 1000 i kusur maraka. Jos je veca tragedija kad ti isti priznaju da im telefon sluzi za whatsapp, viber, facebook, poruke i pozive - drugim rijecima, uopste ne koriste mogucnosti istih. Kad vide da nikako ne mogu platiti to sto moraju, a ja i ne budem u mogucnosti da pozajmim (ne znam ih dobro i sl.), onda traze da regulisemo preko banke. Tek tada po papirima za kredit i u razgovoru zapravo vidim koliko je tu ljudi na minimalcima, koliko ih je nezaposlenih i bez ikakvih primanja - ali to ih ne sprijecava da se sepure sa tim smartfonima zadnje generacije.
Isto tako svako malo radne kolege sa istim tim stvarima zicaju po 10 maraka da prezive taj dan, da doruckuju i sl.
Enivej, primjetio sam takodje da oni dobrostojeci uglavnom koriste starije telefone sa tipkama ili appleove proizvode, dok manji broj ima sto i ovi gore nevedeni.
Sve ovo me navodi na pomisao da smo generalno izgubili kompas.
A usput i da napomenem - vec duze vrijeme (5 godina) koristim sluzbeni telefon koji me odlicno sluzi (baterija drzi po 5-6 dana, praktican u svakom pogledu), ali je bas izgreban i ofucan sa svih strana. Kad sjednem negdje na kavu i ostavim taj telefon na sto, cigani i prosjaci me zaobilaze u sirokom luku