Citiraj:
nego mene zanima ono udaranje pdv-a na taj porez na nosenje dobara. naravno da 0.85 km mjesecno ne znaci nista, al me zanima jel to po zakonu? porez na porez meni ne zvuci logicno.
Po zakonu jeste, ali nije logicno... istu situaciju imas sa akcizom i taksom na promet nafte i naftnih derivata. Platis A/T, a onda ti na to obracunaju PDV. Medjutim, obrzirom da se prometovanjem nafte i naftnih derivata bave pravna lica, taj PDV na A/T je ulazni, tako da opterecene nije direktno.
Nelogicno je sto se to primenjuje i za fizicka lica po pitanju nosenja mobilnih telefona. Medjutim, moguce je da se radi o terminoloskoj zackoljici, te da to nije (terminoloski) porez nego "taksa na koristenje luksuznog dobra", a kao takva je podlozna PDV-u... i nema problema... oni sviraju, a mi sizimo na zadati ritam...
Ali... ako je tako, zasto je onda RTV taksa oslobodjena poreza... zato sto su javni RTV servisi oslobodjeni PDV-a (kao i zivotna osiguranja, javne zdravstvene ustanove koje vrse primarnu zastitu i sl.). Ako se i tu radi o taksi, onda bi i ona trebala biti oporezovana, medjutim to nije slucaj...
Postoji i varijanta "dramskog" objasnjenja... luksuzno dobro kao takvo moze ucestvovati u stvaranju dodatne vrednosti (jel'te pos'o se zavrsava telefonom), pa je kao takvo podlozno oporezivanju kao ucesnik u procesu... naravno da ovo nema pameti, ali kod nas mnogo stosta nema pameti...
Zakljucak (ili ponavljanje) ... zakonski je (ocigledno) osnovano, ali nema logike...