GialloRosso je napisao:
Drizzt je napisao:
Xiaomi su mi na papiru najbolji telefoni, ali softver mi nikad nije legao.
Nothing phone mi se čini kao solidan izbor i filozofija kakvu je nekad imao OnePlus.
Od Pixel serija po meni ima smisla uzeti samo "a" seriju jer su cijenom/performansama ok. Pro verzija i pixel obični su 5 godina iza sviju sa svojim čipsetom.
Znam da nije sve u karakteristikama, ali Xiaomi 15 antutu score 2M 750k, Pixel 9 Pro XL 1M 150k.
Pixel 6a ima score od 830k...kakav je to napredak za 3-4 godine.
Stvari koje google pixel navodi kao premium koliko znam ima i Samsung, a i Xiaomi. Circle search dostupan je na samsungu, a i mislim od skora i na Xiaomiu. Xiaomi ima slične opcije brisanja ljudi objekata u app galeriji kao i pixel, a čak i da nema, kupovinom premium google naloga dobijaju se iste funkcije u google photos na bilo kom telefonu.
Nije to baš tako prosto. Snapdragoni jesu generalno bolji od Guglovih Tensora, ali evo ja sam prešao sa Snap 8 Gen 3 na Tensor G3 i ne vidim nikakav pad u performansama (napominjem da ne igram igre), šta više, telefon se manje grije i ima barem za 10% bolju bateriju.
+1 - ti skorovi imaju nisku korelaciji sa samim korišćenjem telefona.
Ukratko, razlika kod Pixela je što sve Google-ove stvari prve stižu na Pixele (a onda vremenom ih puste i na druge uređaje), sa tim da Google ima jak ugovor sa Samsungom da gura slične stvari i u njihove Ultra modele. Ovo je posebno očito sa novim stvarima što se tiču AI usluga. Recimo Magic Eraser je izašao prije 3 godine na Pixelu, pa ostali kasnije krenuli kopirati.
Jedan primjer je Gemini Nano model koji je prvo izašao na Pixelu (a služi za određene AI features gdje ne koristi cloud, već radi on-device processing), a kasnije je oslabljena verzija puštena na druge uređaje.
Neke od novijih kamera opcija su (ne ulazim u korisnost AI-ja i i šta je zapravo fotografija/video

):
AI Camera: Take sharp photos in low light, unblur faces, and remove unwanted items
Add Me: Use augmented reality to take a group photo with yourself included
Magic Editor: Use generative AI to reframe, crop, expand, or reimagine photos
Super Res Zoom Video: Get high-quality zoom up to 20x
Video
Edit videos with features like:
Audio Magic Eraser: Remove noise and distractions from videos