Ovako...meni treba nesto sto ce mi sluziti prije svega za gledanje filmova i surfovanje uvece pred spavanje.
Takodje bih ga nosila na rijetka putovanja pa je bitno da bude lagano. Prvobitno sam htjela u tu svrhu kupiti laptop, ali izgleda da su preskupi za tu namjenu i preteski za nosanje okolo.
Sada sam se fokusirala na Prestigio tablete jer mi izgleda da se najbolje uklapaju za ono sto mi treba za cijenu koju bih mogla da platim, tj. max 400-420 KM.
Ono sto mi je bitno:
-obavezno: ekran 10.1, ISP
-da moze da vrti bez problema HD film online
-2 godine garancije
-baterija 6 sati video materijala
-hdmi, ako to znaci mogucnost povezivanja sa projektorom
-2-4 jezgarni procesor
Pozeljno:
-2 GB rama
-min.16 GB interne memorije
Ono sto mi je nepotrebno:
-funkcije telefona, tj. sim kartica
-kamera za fotografisanje
Koliko vidim, izbor mi se svodi na tri Prestigio modela.
1. Prestigio Quantum 9.7 Prestigio /
Infocom (nije na stanju)
Plusevi:
+ekran ISP, rezolucija najvisa od svih modela:2048×1536p
+baterija najjaca od svih, mada...*procitati dole
+ima mini hdmi
+4 jezgarni procesor
+2 GB ram
+garancija 2
+dobra aluminujska izrada
Minusi:
-ekran je malo manji od 10.1, naime 9.7
-8 GB interne memorije, sto znaci da treba bas odmah da se kupi i mem.kartica
-garancija na bateriju je samo 6 mjeseci ????
-zvuk je prilicno los, bar tako kazu mnogi korisnici na netu, a to stoji i u mnogim zvanicnim recenzijama
Nevolja je i to sto vise nije bas aktuelan pa ga je tesko nabaviti novog. U Infocomu stoji na njihovoj web stranici, medjutim nema ga u prodaji. A mozda bi mi ipak najbolje odgovarao od svih ovih Prestigio modela. Manji ekran cu preboljeti s obzirom da je takva rezolucija. Manjak interne memorije je ipak rjesiv problem kupovinom dodatne memorije. To sto je takva garancija na bateriju jeste lose, ali mislim da to vazi i za ostale iz Prestigio serije pa se to izgleda mora prihvatiti. Ovo sa zvukom smatram zrtvom koju moram podnijeti s obzirom na cijenu i brand. A i nadam se da mi uho nece biti dovoljno osjetljivo.

Pitanja za vas:
*-
Da li ovakva rezolucija uopste ima bitnog pozitivnog efekta na ekranu ove velicine?
-Da li takva rezolucija ima bitan negativan uticaj na trosenje baterije i rama? Cak sam u nekim recenzijama citala da 2GB rama i 8000maH baterija ovdje sluze samo za to da nekako odrze rad ekrana sa ovakvom rezolucijom koja je vrlo zahtjevna. U tom slucaju "ispada" da i jak ram i jaka baterija sluze samo za to da podrze rezoluciju pa ne znam koliko je to sve sa tim brojevima marketinski trik, a koliko je upotrebljivo.
2. Prestigio Diamond 10.1
Prestigio /
Infocom (na stanju)
Plusevi:
+ekran ISP, 10.1
+4-jezgarni procesor
+garancija 2 godine
+dobra aluminujska izrada
+16 GB interne memorije (u poredjenju sa 8 je plus)
Minusi:
-sim kartica i te telefonske funkcije koje placam, a ne trebaju mi
-1 GB rama
-nema hdmi? Kod proizvodjaca ima, kod Infocoma nije navedeno.
Da li ima nekog znacaja to sto je puni naziv modela kod Infocoma dopunjen sa par brojeva i slova?Ovaj sam drzala u ruci i naravno sve to izgleda bajno. Potezak je ali mora biti posto nije plastican.
Postoji jos jedan model u konkurenciji, ali ne pise mi se vise...

Ako neko moze da odgovori na boldovanja pitanja, pomoci se...