cico je napisao:
motozeljo je napisao:
cico je napisao:
motozeljo je napisao:
cico je napisao:
Pozdrav ljudi, imam jedan problem,pa rek'o da vidim da li neko ima slicno iskustvo prije nego sto odem u M-tel.
E,ovako......krajem 2011 sam "uveo" internet,onaj paket od 30 km (Optima cini mi se,ne mogu se sjetiti tadasnje brzine).I sve je radilo super da bi nakon otprilike 3-4 godine pocela da puca internet konekcija.Nazovem ih ja i dodje covjek nakon dva dana,pregleda i ispita sve,isao je i do centrale.Ali mi je smijesna jedna stvar,dok je on bio tu internet je radio,cim je otisao opet ista prica.I kaze on meni,ako bude opet pucala konekcija nazovi "nas".
Nazovem ih ja kasnije i kaze meni taj covjek da ce mi morati smanjiti brzinu interneta,zato sto sam kao udaljen previse od centrale (oko 5 km).Rek'o u sebi ajd za sad pa cu poslije vidjeti sta cu i prihvatim ja to i smanje mi net.
E,sad imam pitanje,kako to da mi je prije internet radio odlicno tako dugo,da bi poslije bio problem do centrale?
I sta mislite,sta je najbolje da uradim u ovoj situaciji i imam li kakvih opcija?
Kako ti dolazi kabl od centrale prema kuci podzemno ili nadzemno?
Znas li slucajno koliko je godina stara ta telefonska mreza u tvom naselju?
Podzemno,a stara je,ima odavno.Ne znam sad tacno.
Grad , selo , naselje.....gdje si ?
Selo,desetak kilometara od banjaluke (nije vukojebina

). Pitao sam starce,koliko je stara tel. mreza i kazu da je oko 2000-ite godine uvedena.
Da ne nagadjam previse gdje se nalazis , ja sam prije par godina radio za firmu koja je izvodila radove za Telekom Srpske , tf centrale Cesma,Vrbanja,Saracica,Trn.....Brod , Misinci-Derventa,Bukovica-Doboj....Elem ugradjivao sam uredjaj koji je tad razdvajao dvojnike , s tim da se na svakoj dvojnickoj kutiji ugradjivao mali pojacivac signala ako je kuca bila udaljena vise od 2,5 km od centrale. I super je to funkcionisalo dok nisu ovi moji rekli da to moze da tjera i net.I naravno odmah je TS pristao da se gdje ima interesa pusta i net , i mi smo i pustali tako. Medjutim postojeci kablovi u razvodu(tzv. sekundarni kablovi ) nisu mogli trpjeti toliki saobracaj pa se pocela obarati brzina saobracaja da bi to bilo kako funkcionisalo.
Nazalost iako je po zakonu Telekom Srpske morao da ukine dvojnike oni i dalje funkcionisu preko nekadasnjih pgs uredjaja konkretno u Jablanu.
Jedino rjesenje je zamjena starih bakarnih kablova novom vrstom xdsl kablova koji mogu da tjeraju net vecim brzinama ili ugradnja optickih kablova ..... nazalost to je skupa investicija za TS , pogotovo ako se radi o rubnim, slabije naseljenim podrucjima oko BL.