banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 16:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6246 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 313  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Jun 2016, 10:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Ja sam uzeo paket od 19KM, zadovoljava sve potrebe prosječnog korisnika... 100min prema svim mrežama, 100 sms, 150mb interneta i jedan gratis friend broj... Interenet je baš tanak, al gdje god da si, ima wifi,a potrebe za viber pokrije tih 150mb... tri mjeseca već koristim, nije račun prešao 23KM, a baš ga ne štedim... istina, friend broj mi je pola razgovora, al kontam da većina ljudi ima jedan broj koji koristi više od ostalih, a ovih 100min ti ostaje za ostale brojeve...

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2016, 10:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Gdje je tu isplativost u odnosu na druge mreže?

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2016, 11:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
I ja sam produžio ugovor sa Mtel na ovoj Mini tarifi (19 km + PDV) i žestoko se zajebao, jer je par dana posle Eronet povećao u svojoj tarifi Super 25 i minute i internet. Ali šta je tu je. Nadam se samo da će Mtel u dogledno vreme povećati ovaj internet makar na 250 MB.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 13:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2012, 10:48
Neka firma, angazovana od strane m:tel-a, ima u planu uvoditi optiku u moju zgradu (treba im odobrenje ZEV-a, ali dobice ga).
Ima li iko da koristi bilo kakve usluge m:tel-a preko optike i kakva su iskustva?
Pretpostavljam da ce sve preko optike biti papreno. Ne vidim na sajtu nikakav cjenovnik koji se odnosi na optiku. Ili je to ono oznaceno zvjezdicom, u smislu "u zoni dostupnosti"?
Koje usluge je uopste moguce imati?

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 14:12 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
@drakula
Moj prvi susret (2000 god) sa optickim kablom je s.p.o.k.(spojni put optickim kablom) je izgradnja prstena oko Brckog(centrala Brcko-centrala Cadjavac- kroz Laser Brcko- centrala Brezik blizu Majevicke kuce motela - nastavak na optickom kablu kod Pirometala na izlazu prema Bijeljini. Tad sam bio mlad i neiskusan da ne kazem neznalica,i pitam u neznanju jednog inzinjera sta treba da se uradi da se zagusi saobracaj u jednom vlaknu(ugradjivao se opticki kabl sa 24 vlakna) i meni inzinjer tad rece citiram "Da cijelo Brcko digne slusalicu istovremeno i da zove telefonom NEMOZE zagusiti saobracaj "!!! Drugim rijecima glede optickih kablova >sky is the limit< problem predstavljaju uredjaji koji prate ugradnju optickih kablova.
Ako nije tajna koji dio BL je u pitanju???

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 16:16 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 02 Dec 2010, 18:19
Pre jedno 4 godine pored mene prosao opticki kabl glavni vod,
evo sad opet polazu pored njega na 20 metara drugi opticki kabl
debel ko ruka a ja i dalje nemam optiku.
Pa jebajga druz uctelju.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 16:17 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Šta bi ti sa optikom? To ono, za'ebano zvuči, daj to i meni?

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 16:27 
Stara kuka
Stara kuka

Pa sto jel ne treba?
Jel bolje imat zicu staru 30 godina okacenu na trulim banderama
i po drvecu sa ogoljenom izolacijom?

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 16:30 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Optika je skupa stvar i dobra je kao transport za backbone... gledajući trenutno stanje tržišta, do krajnjeg korisnika se ne isplati doći optikom, pogotovo gledajući politiku grada po pitanju polaganja nove infrastrukture. Polako, doći će vrijeme kada će FTTH i GPON biti normalna pojava... nije da je to baš toliko rasprostranjeno u svijetu, primat i dalje drže VDSL i DOCSIS sistemi.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 16:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Како у ком дијелу свијета. Е сад што ми нисмо свијет уопште...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 17:00 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pa ne toliko cesto koliko ljudi misle... gledajuci sajtove provajdera to djeluje dosta optimisticno, praksa je ipak nesto drugo.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 18:11 
Stara kuka
Stara kuka

@strikane
To da je opticki kabl debeo ko ruka malo si pobrkao loncice. Taj debeli kabl ko ruka je bakarni od mozda 500x2(petstotina parica) ili veci 600,800,1000 pari......
Najjaci opticki kabl s kojim sam se susretao je 128 vlakana i malo je deblji od palca odraslog covjeka. Inace opticka kicma Telekoma RS ide od Novog Grada preko Prijedora , BL,Brcko,Bijeljina,Zvornik,Sokolac.......prema Trebinju i to sve teritorijom Republike Srpske. Postoje krakovi optickog kabla prema M.Gradu Sipovu pa prema Gradisci prema Samcu prema Gorazdu Srpskom i Rudu.....dole juznije slabije poznajem pa ne bih ni da pisem.....siguran sam za Nevesinje

Nektar 16 - if in doubt flat out///

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 18:18 
Stara kuka
Stara kuka

@striko ako nije tajna gdje si ti to kad je optika prosla prije 4 god? Moze i pp ako hoces!!!
@enter glede ugradnje optike po gradovima gdje imas izgradjenu kablovsku kanalizaciju jeftinije je u istu uvlaciti opticke kablove nego bakarne.....da je to velika investicija jeste a i telekom je lijen i trom povodom toga. Kod mene do zgrade je telekom uradio kabl.kanalizaciju i samo uvukao novi bakarni kabl a nije opticki iako je mogao paralelno da to uradi. To moze i sad ali je zakasnio elta je to uradila preko krovova......

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 18:38 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Čovjek je vidio PE cijev kroz koju se uvlači kabl... ne radi svako s tim, pa da ima predstavu kako to tačno izgleda.
Eto, telekom je do moje zgrade dovukao dvije cijevi, u jednoj je bakar, druga je prazna. MSAN je 50 metara od zgrade, tako da nema problema sa servisom... realno, optika do zgrade i ne treba, makar ne u ovom momentu.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 18:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
<Enter_name> je napisao:
Pa ne toliko cesto koliko ljudi misle... gledajuci sajtove provajdera to djeluje dosta optimisticno, praksa je ipak nesto drugo.

А чуј, мени је поражавајуће да видим садашње стање оптике у Београду. С друге стране сам видио стање у Тбилисију... Прије три-четири године. Ш'аш...

А реално кад ти оптика уђе у стан па добијеш 40/40 или тако неку брзину, плус "ХаДе" ИПТВ, не видим зашто не.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 18:47 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Infrastrukturu je teško izgraditi, pogotovo kad imaš bolesnu političku situaciju i trenutnu vlast željnu para, a niko nije spreman uložiti previše. Druga stvar, niko ne srlja toliko unaprijed sa ponudom, sve to ide inertno s razlogom: treba izvući što više para iz sad već zastarjele tehnologije. Ne kažem da ne bi trebalo ići brže, al nije to tako loše kao što izgleda... ima i boljih, ali i gorih situacija u užoj i široj okolini.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 18:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2012, 10:48
Do mene će doći uskoro. Šta konkretno imam od toga? Mtel usluge su skuplje, ovo što imam na blicu zadovoljava moje potrebe. Dok se ponuda usluga ne adaptira optičkoj infrastrukturi, realno ne vidim ništa od toga

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 19:13 
Stara kuka
Stara kuka

<Enter_name> je napisao:
Čovjek je vidio PE cijev kroz koju se uvlači kabl... ne radi svako s tim, pa da ima predstavu kako to tačno izgleda.
Eto, telekom je do moje zgrade dovukao dvije cijevi, u jednoj je bakar, druga je prazna. MSAN je 50 metara od zgrade, tako da nema problema sa servisom... realno, optika do zgrade i ne treba, makar ne u ovom momentu.

Tako je, vidio sam cijev kroz koju se uvlaci opticki.
Znam da opticki kabl nije debeo i da se uvlaci u PE cijev.
Jebga pretjero sam sa tim ko ruka. Mislio sam na PE.
Ovaj sad sto postavljaju je za optiku sigurno, pitao sam radnike.
Ima negdje otprilike 7cm precnika najmanje.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 19:24 
Stara kuka
Stara kuka

motozeljo je napisao:
@striko ako nije tajna gdje si ti to kad je optika prosla prije 4 god? Moze i pp ako hoces!!!

Pa nebih sad bas...nekako bi radije da sam...
Spoiler:
[video]https://www.youtube.com/watch?v=feFIEoniUqE[/video]

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2016, 20:02 
Stara kuka
Stara kuka

@enter ajd da priznam da si mozda veci strucnjak za motorna ulja ili auto gume ili raznoraznu tehnologiju ali za ovo nisi garant.....prve msan sam radio po Srbiji 2005 god opticki prsten zrenjanin....tad smo se smijali huawei-ju.....a danas oni drmaju svijetom.....elem svaki msan ima dolazni opticki kabl od centrale ali je odlaz bakarnim kablom.....zasto dvije pe cijevi jednostavno jedna je u rezervi ......za napajanje jednog stana je dovoljna tzv. jedna cetvorka(1x4) ili dve parice(2x2) sto implicira da je za deset stanova dovoljno 10x2 (deset parica) ali je sigurnije i bolje i tako se praktikuje da se uvuce kabl 20x2 ili jos bolje 30x2 zbog potrebnih rezervi u kablu ako dodje do kvara. Pored bakarnog su mogli ali ne moraju uvuci i optick kabl ali je pitanje infastrukture po zgradama kako opticki kabl dovesti do krajnjeg korisnika. Ako to radis onda ponovo moras praviti mjesto za opticki razdjelnik kao i nove cijevi za svaki stan da bi dosla optika da stana. Elem u BL po meni je najbolje rjeseno u Malbasicevoj zgradi kod picinog parka tamo telekom ima svoju minicentralu gdje je takodje dovedena i optika i bakar.
I naravno nemoj da pogresno me razumijes da zelim da se svadjam sa tobom. Dragi enter!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6246 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 313  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]