banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 12:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Feb 2009, 19:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2005, 09:13
Telefonski računi i do 1.000 maraka
Datum: 06.02.2009 18:22
Autor: Jurica Gudelj

MOSTAR, TUZLA - Telefonski računi gledatelja koji su pokušali sudjelovati u raznim kvizovima koje prikazuju na televizijama u BiH dosežu vrtoglavih 1.000 mraka, iako gledatelji, odnosno pozivatelji, nikada nisu spojeni u program, upozorili su iz Kluba potrošača Tuzlanske županije.
Telefonski računi i do 1.000 maraka

Kako kažu, "na djelu je prevara neviđenih razmjera".

Gordana Bulić, predsjednica Kluba potrošača, je izjavila kako se gledateljima koji pokušaju stupiti u program javi telefonska sekretarica i prebaci ih na čekanje. Čekanje se, međutim, naplaćuje.

"Producenti emisije zakupe jedan broj kod telekom operatora. Kada gledatelji pokušaju stupiti u program, telefonska sekretarica ih preusmjerava na govorni aparat, koji ima nevjerojatnih 300 do 500 ulaza i koji pozivatelje obavještava da su na čekanju. Taj poziv se naplaćuje, iako ljudi nikada ne stupe u program", izjavila je Bulićeva.

Ona tvrdi kako telekom operatori kroz mjesec dana na kvizovima inkasiraju preko 300.000 maraka, dok dnevno zarade oko15.000 maraka.

Najgore od svega je, tvrdi Bulićeva, što su najčešće "žrtve" djeca i umirovljenici.

"Ljudima se naplaćuje čekanje, što nije u skladu sa zakonom. Tako smo doznali kako se samo iz Tuzlanskog kantona telekom operetoru preko 400 građana žalilo na iznos računa. Računi se kreću u rasponu od 20 pa sve do nevjerojatnih 1.000 maraka. Cijena poziva nije jasno istaknuta i stoji da se naplaćuje 'potencijalni poziv'.

To je nečuveno", kazala je Bulićeva, naglasivši da je isto tako nečuveno i skandalozno što nitko od nadležnih institucija do sada nije reagirao na ovakvu prevaru.

Bulićeva smatra kako su se telekom operatori zbog enormnog profita i oglušili na odredbu Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) koja datira još iz 2006. godine, a koja operatorima nalaže da izvrše povrat novca pretplatnicima koji se budu žalili na obračunate, a neizvršene usluge.

"Službeni stav RAK-a je da se u slučajevima tipa 'kvizovi', 'nagradne igre', 'davanje savjeta' i slično, gdje se zahtijeva izravan pristup uslužnom sadržaju od strane pretplatnika, uslugom može smatrati samo uspostavljena govorna veza između pozivatelja i operatora (voditelja emisije) i može se naplatiti samo taj vremenski period.

Vrijeme čekanja 'u redu za čekanje' drugih pozivatelja na javljanje operatora ne može se smatrati danom uslugom niti se smije naplatiti", stoji u službenoj odluci RAK-a, koja datira još od 11. ožujka 2006. godine, a koja je upućena svim telekom operatorima.

Iz RAK-a smo jučer pak dobili drugačiju izjavu prema kojoj se potvrđuje samo da se "vrši istraga zbog neregularnosti emisija tipa 'Kešolovac'".

"Regulatorna agencija za komunikacije je pokrenula tri slučaja ispitivanja moguće povrede Kodeksa za emitiranje RTV programa, zbog mogućeg emitiranja lažnog i varljivog materijala. Imajući u vidu da su u proceduri razmatranja, trenutno ih ne možemo komentirati", kazala nam je Amela Odobašić, rukovoditeljica Odjela za odnose s javnošću RAK-a.

Klub potrošača iz Tuzle je podnio i krivičnu prijavu Kantonalnom tužiteljstvu u Tuzli protiv organizatora igre koja je bila prikazivana na lokalnoj televiziji Tuzlanskog kantona i OBN, no bez većeg uspjeha.

"U Kantonalnom tužiteljstvu Tuzla su nam kazali kako treba da se obratimi tužiteljstvu u Sarajevu, jer je tamo nastao ugovor. U Sarajevu su nam, pak, kazali kako treba ponovno da se obratimo Tuzli, jer je tamo nastala šteta", kazala je Bulićeva.

Iz kantonalnih tužiteljstava Tuzle i Sarajeva nismo uspjeli dobiti informaciju u kojoj se fazi istraga trenutno nalazi, a nismo uspjeli dobiti izjavu nadležnih u televizijama.
Ombudsman dobio pritužbe na OBN

Ured ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH ima pritužbu gledateljice na emisiju "Kešolovac", koja se prikazuje na OBN televiziji, jer nije dobila osvojeni mobitel, rečeno nam je u Uredu ombudsmana.

"Gledateljica je u emisiji 'Kešolovac' na OBN televiziji osvojila nagradu - mobitel, koji joj i nakon više od 40 dana, te više urgencija, nije isporučen. Gledateljica u svojoj pritužbi navodi da se obraćala OBN televiziji, koja se ograđuje od ove emisije, ističući da organizatoru emisije samo iznajmljuje termin, a gledateljici nisu dali podatke o organizatoru ove emisije.

Ombudsman za zaštitu potrošača će povodom navedene pritužbe gledateljice tražiti izjašnjenje odgovorne strane i mišljenje RAK-a", kazala je Mediha Bakalović iz Ureda ombudsmana.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 19:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ma lopovluk žešći + neobrazovane i prirodno glupe voditeljice kviza. Koje se provaljuju svake minute.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 20:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
Duda je to lijepo prikazala u svojoj emisiji :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 21:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
Najveci kretenizam, debilizam i pljacka je u onom Kesolovcu na OBN-u. Gadi mi se i da pogledam...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 23:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Ko je dovoljno glup da takvo nesto zove i treba da plati visok racun :confused3:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 09:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Smjesno je i sto ovi iz RAK-a pricaju i pricaju a nista ne rade...

A RTL je u tome najjaci, u jednoj emisiji nagrada bila 300.000 kuna, pitanje zivotinja sa slovima A i R?? Jedno 30 minuta niko nije zvao ? kao proslo vrijeme i spuste na 3.000 ili 30.000 kuna, kad eto ga poziv, neka baba. Kaze:" Ja vas pokusavam zvati vec 30minuta ali nikako da me spoje, pa odgovor je ARA". Bravo ostavite podatke da bi ste podigli nagradu, slijedeci...

Jos jace kad su rekli hrvatska rijec sa slovima K,L,O,M,E . Ubise se ljudi lupajuci, isto poprilicno velika nagrada, kad se javi covjek kaze MLEKO. Kad ce ova svaka cast, osvojili ste toliko i toliko kuna... Faca mi je izgledala kao ovaj smiley u vanjinom potpisu

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 11:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
V@nja je napisao:
Ko je dovoljno glup da takvo nesto zove i treba da plati visok racun :confused3:

Znači nikad mi neće biti jasno..ali NE !

:confused2:

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 22:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2005, 09:13
ma najači je onaj na K3 ako iko prati pogledajte ljudi znači skoro poredaju sva slova tako da se odgovor vidi pri prvom pogledu na TV i traži se kao najduža riječ:) i ne zove normalno niko kad onda se kao javi neko i profula rijec i opet se ceka pola sata i tako par puta da bi onda kao na kraju se javio neko i pogodio, ali taj je neki njihov garant:)

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2009, 14:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2008, 18:11
Hvala bogu nisam nasjeo na prevaru.
Skoro da nema tv-stanice na kojoj nema neki kviz na kojem uzimaju novac kako stignu.
I ja sam jednom prilikom na k3 vidio kviz na kojem voditeljica poziva gledaoce da pozovu i da lako dodju do love od koje naravno nema nista jer je sistem napravljen da se javlja automat koji drzi vezu sve dok je onaj koji je pozvao ne prekine.Odgovori na kvizu su vidljivi iz daleka tako da privuku sto vise naivnih ljudi da zovu i da nabijaju racune i preko 1000 KM.

Znaci ko hoce da telekom i organizatori lako dodju do vaseg kesa , samo zovite i sto duze cekajte :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2009, 15:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 18:04
Mamipara, a potrošiš više nego dobiješ. Naravno, nisam lood da zovem takve gluposti (a i inače slabo koristim telefon, Skype rulez :wink: ) ali evo anegdote:

Sjedim sa kolegom, čekamo predavanja, i gledamo onaj fazon na K3 sa pogađanjem životinje. Životinja je na slovo "L". Zovu ljudi, fulaju, ona mala sa iritantnim glasom i naglaskom nagovara da se zove, itd... javlja se čovjek i kaže LOSOS. Ona veli: "Bravo, LOSOS ili LOS, to je tačan odgovor!", i okreće onaj papir na kojem piše - LOS. Kolega i ja šokirani, blejimo u TV, opalimo se smijati kasnije.

U međuvremenu zove neki čikica, predstavi se kao profesor, i daje primjedbu da LOS != LOSOS, na šta voditeljica odgovara da je on pogriješio, da je LOS == LOSOS i skida ga sa linije. Nečuveno.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2009, 15:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2009, 16:35
Desilo se mom ocu koji inace obozava kvizove.nazvao sa mob. i rekli mu da priceka dok ga ne ukljuce uzivo u program.cekao on tako, i cekao..kad odjednom, prekinu se veza.On ponovo da nazove,javise se oni iz Telekoma kazu da nema dovoljno kredita.Imao covjek 10KM i sve mu skinuto.Moja stara poludjela kada je cula sta je on uradio, rekla mu da nije normalan.
ja nesto kontam... ne zna se ko je ludji, da li onaj koji pravi takve kvizove ili narod koji nasjeda na takve stvari.
Definitivno su mi najsmjesniji ljudi koji preko K3 zovu one vidovnjake.Pa neka im ljudi uzimaju pare kad su blesavi pa vjeruju u takve gluposti.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2009, 21:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2008, 18:11
BuDalajLama je napisao:
Mamipara, a potrošiš više nego dobiješ. Naravno, nisam lood da zovem takve gluposti (a i inače slabo koristim telefon, Skype rulez :wink: ) ali evo anegdote:

Sjedim sa kolegom, čekamo predavanja, i gledamo onaj fazon na K3 sa pogađanjem životinje. Životinja je na slovo "L". Zovu ljudi, fulaju, ona mala sa iritantnim glasom i naglaskom nagovara da se zove, itd... javlja se čovjek i kaže LOSOS. Ona veli: "Bravo, LOSOS ili LOS, to je tačan odgovor!", i okreće onaj papir na kojem piše - LOS. Kolega i ja šokirani, blejimo u TV, opalimo se smijati kasnije.

U međuvremenu zove neki čikica, predstavi se kao profesor, i daje primjedbu da LOS != LOSOS, na šta voditeljica odgovara da je on pogriješio, da je LOS == LOSOS i skida ga sa linije. Nečuveno.

A voditeljke su im ono nema sta prave tuke,gdje ih samo nalaze ? Ali eto naivni ljudi zovu i zovu.Takvo je vrijeme doslo da svako trazi izlaz iz problema kako zna i umije,ne treba mnogo da se cudimo sve vise ljudi danas ostaje bez posla i ulazi u finansijski skripac,tako da im je svaki dobitak dobro dosao,ali nazalost od dobitka nema nista jer je u pitanju obicna prevara i guljenje vec oglujenih ljudi.
Danas dere ko koga stigne.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]