banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 15:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2005, 11:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Okt 2003, 12:24
AdelonE je napisao:
dovoljno je da prochitash naziv teme.

eronet tek sad uvodi gprs!

o tom ti pricham celo vreme. sve shto valja mobis je prvi uveo.
i verujem da ce se taj trend i nastaviti.

i zbog tog je meni mobis bolji, jer ova dva operatera KASNE.

Problem je sto ce mobis ostati najskuplji bez obzira na nove tehnologije.
Ja bi presao na bhtelecom samo zbog usluge "ko je zvao" jer je to nenormalno korisna stvar. Korisnija od svih voice mailova i mms-ova ovog svijeta.
Medjutim, iritira me 062 pozivni :) . Eronet ima problem sa pokrivenoscu, koja je i dalje manja od mobisa i bhtelecoma, pa se cesto desava da u toku voznje puca veza i signal je generalno slabiji.
Imao sam paralelno 2 kartice; eronet i i mobis posljednjih 2 godine i onda sam otkazao eronet jer je meni poskupio (koristio sam neki post paid paket sa studentskim popustom, sve 50% jeftinije, ali ukinuse popust kad su mijenjali pakete).

Iako imam mobilni sa svim uslovima za odlican MMS, nisam ga aktivirao i nemam namjeru jer stvarno ne vidim nikakav razlog za koristenje MMSa osim trosenja para na gluposti.

GPRS je vec mnogo korisnija stvar, ali na MOBISu je bolesno preskup, pa ga ne koristim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2005, 04:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Jun 2004, 06:30
hadzialagicu shta ce biti ne znam, znam shta je do sada bilo.

svestenik ovde se ne radi o tome shta se tebi svidja lili ne, shta koristish ili ne, vec je u pitanju koji je operater prvi uveo neke stvari.
ako ti ne trba mms i ne koristish ga, nebitno, bitno je da je uslugu mms-a prvi uveo mobis

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2005, 13:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2005, 09:13
Svestenik ne znam odakle si,ali ako gledamo BL Eronet ima bolju pokrivenost(061 ima dobru u gradu pokrivenost ali u okolnim naseljima slabije)-vjerovatno globalno je 061 najbolji.Pitao sam ljude u BH Telecomu kazu da ce 2006. prosiriti pokrivenost u BL i otvoriti prodajni centar.Ali cini mi se da je ovo prvo izvjesnije,jer i sam znas da ni Mobis nije tamo tj. jos vazi precutni dogovor o nenapadanju mada se mora priznati da je konkurencija u zadnjih pola godine-godinu stvarno bolja-pogledaj ste eronet radi sa ovim ponudjenim pre paid paketima za novu godinu.Stvarno se isplati i da vec nemem 063 uzeo bih je odmah.061 isto smanjio cijenu pre paid-ana 28KM samo 065 ostao na 33KM.Ali dobro je da se neke stvari krecu unaprijed tj.padaju cijene.I mobis ima nekih promo fazona za novu godinu.Ne znam sta ti je problem kod 062,isti djavo kao i 061.
Adoleone ako cemo gledati sve usluge Telekoma sta je ko prvi uveo onda tu je mobis donji.Rekao sam vec Ko je zvao,ADSL,Kablovska i ostalo-sve to nije Telekom Srpske prvi uveo.Necu da diskutujem o tome.Na kraju krajeva BH Telecom je uveo prvi najznacajnije usluge,a to su razgovor i SMS 1996.Kazes neces da predvidjas sta ce biti.Ja ti logicno kazem dok se ovi okrecu uvodjenju ko je zvao,BH Telecom ce vec uvesti nesto novo,jer je ovo sve uveo.Ali moja je pretpostavka da ce jedno vrijeme svi kulirati.I ovaj GPRS uveli su zbog velike kriticne mase i ni zbog ce vise-zato da ne bi ostali na crnoj listi operatera koji nisu uveli GPRS.
Adoleone zatvaras oci pred jednom cinjenicom a to je da mobis nikada ne bi pustio GPRS i SMS Roaming na pre paid da to prethodno nije vec uradio 061,isto i sa ko je zvao-da je eronet nije prvi uveo.I ponavljam po ko zna koji put a ti me demantuj BH Telecom je prvi uveo GPRS za sve svoje korisnike(i pre paid i post paid).Ja samo kazem da je za ljude koji preferiraju pre paid najbolji izbor 061,a za post paid to sad vec zavisi od potreba za tel. i otprilike mjesecnog troska ali po meni sa Tarifom Vikend na Eronetu se najjeftinji prodje ako si iz R.S.
Za svestenika sto se tice prelaska samo zbog usluge ko je zvao savjetujem da ne prelazis ako je samo to u pitanju jer na 061 ne funkcionise jos sasvim dobro kao na eronetu.I na eronetu je u pocetku bilo poteskoca ali sada radi 100 posto.Nema da omane.Za mene je mnogo veci razlog za prelazak integalna sekunda i nema duplog obracuna poreza-tj pri kupovini dopune(samo na tom dobijas 10 SMS vise nego na mobis-u ili neka 2.5 minuta razgovora-ako uzimas dopunu od 10KM).I mobis umijesto da kad je vec tako lose regulisano zakonom da se uzima porez na kupovinu dopuna i upotrebu tel. -da bude najjeftiniji on josh najskuplji.
Ponavljam jos jednom ne valja ni jedan mobilni operater ali treba birati najmanje los.Za mene je to 061,ali svako ima svoje misljenje i neka napravi svoj izbor.Nemam namjeru nekog da ubjedjujem jer nisam zaposlen ni u jednoj od 3 navedene firme.
Pozdrav svima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2005, 14:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Ja ne kontam ovog Hadzialagica?!?
Kad BH Telecom ili Eronet nesto uvedu (prije ili poslije Mobi's-a), to je zato sto su oni tako dobri i brinu o svojim korisnicima, a kad Mobi's nesto uvede (prije ili poslije BH Tel. i Eroneta), to je zato sto su ovi vec to uveli pa Mobi's, eto, mora.
Stvarno si pristrasan. A uhvatio se usluge ko je zvao ko pijan plota. Sto ne pricas kako Mobi's ima gprs roaming, a BH Tel. nema, sto ne kazes kako Mobi's ima edge, a Eronet nema. Sto ne kazes da je Mobi's uveo GPRS dvije godine prije BH Tel. i tri prije Eroneta. Sto ne kazes da je Mobi's uveo MMS nekoliko mjeseci prije BH Telecoma i vise od pola godine prije Eroneta... Budi malo realan.
Ja ne pricam o cijenama, i ko je povoljniji, vec o kvaliteti i uslugama. I tu je Mobis sigurno napredniji i kvalitetniji od ova dva operatera zajedno.
U zadnje vrijeme je ta razlika sa uslugama sve manja, i to je svakako dobro za korisnike. Ali ne mozes tek tako negirati neke stvari, jer si ti iz nekog razloga frustiran.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2005, 01:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Jun 2004, 06:30
Macro je napisao:
Ja ne kontam ovog Hadzialagica?!?
Kad BH Telecom ili Eronet nesto uvedu (prije ili poslije Mobi's-a), to je zato sto su oni tako dobri i brinu o svojim korisnicima, a kad Mobi's nesto uvede (prije ili poslije BH Tel. i Eroneta), to je zato sto su ovi vec to uveli pa Mobi's, eto, mora.
Stvarno si pristrasan. A uhvatio se usluge ko je zvao ko pijan plota. Sto ne pricas kako Mobi's ima gprs roaming, a BH Tel. nema, sto ne kazes kako Mobi's ima edge, a Eronet nema. Sto ne kazes da je Mobi's uveo GPRS dvije godine prije BH Tel. i tri prije Eroneta. Sto ne kazes da je Mobi's uveo MMS nekoliko mjeseci prije BH Telecoma i vise od pola godine prije Eroneta... Budi malo realan.
Ja ne pricam o cijenama, i ko je povoljniji, vec o kvaliteti i uslugama. I tu je Mobis sigurno napredniji i kvalitetniji od ova dva operatera zajedno.
U zadnje vrijeme je ta razlika sa uslugama sve manja, i to je svakako dobro za korisnike. Ali ne mozes tek tako negirati neke stvari, jer si ti iz nekog razloga frustiran.

pa ja to stalno pricham al dzaba!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2005, 12:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam pristrasan.Nemam nikakvog razloga za to jer vec sam rekao nisam zaposlen ni u jednoj navedenoj firmi,a nisam ni te nacionalnosti tako da nemam razloga.Cisto realno gledam na stvari bez ikakve frustriranosti ili bilo sta.Zasto bih bio frustriran kad sve usluge sto Mobis pruza pruzaju i ostala 2 operatera,pa cak i vise uz nizu cijenu.Sto se tice kvaliteta stvarno ste smijesni to sam vec rekao nabavljuju opremu od istih dobavljaca i istih karakteristika.Uostalom bio sam na mobisu sad koristim 061 nisam primjetio nikakvu razliku u kvaliteti opreme :-)NPR.Kvalitet se kod GPRS npr. gleda brzinom protoka podataka i Mobis i BH Telecom imaju EDGE a to je brzina do nekih 340Kb/s.(da nije slucajno kod bh telecoma manja nego kod mobisa-dokazi i priznajem da je razlika u kvaliteti).
Jedino sto priznajem Mobisu je da je prije uveo MMS, GPRS nije.Nisam ga imao priliku koristiti prije nego na 061(osim u testnoj fazi) jer sam bio na pre paid-u,a nisam htjeo samo zbog toga da prelazim izmedju ostalog i zato sto mi pre paid vise odgovara-kao i ogromnoj vecini ljudi preko 80 posto na Mobisu isto tako koristi.I dalje stojim iza svoje teze da je 065 GPRS i SMS Roaming uveo to na pre paid bas zbog toga sto je to 061 ucinio(ne moze biti slucajnost zato sto je u pitanju bilo razdoblje od nekih mijesec dana pa i manje sto znaci da je mobis to mogao uvesti a nije htijeo i upravo to odsustvo volje potrosaci znaju da kazne)
Bh telecom nije uveo to samo zato sto je i mobis(to je bio samo jedan od razloga,jer inace ne bi bilo tolikog kasnjenja),dok vec eronet je uveo to zato sto im je velika konkurencija 061 i zato sto bih inace ostao bez velikog broja svojih korisnika.
I dalje stojim iza svoje teze da je puno veci efekat imalo uvodjenje GPRS na 061 i 063 nego na 065,jer na 065 je vrlo mali broj i znao da je testna faza u toku-jer su krili; drugo malo je ljudi imalo tel. koji podrzavaju GPRS.Nekazem dobro je uvesti uslugu prvi ali ne treba vrsiti diskriminaciju korisnika treba je ponuditi svima pa makar i uz ovoliku cijenu kolika je sada.Cijene toga ce opasti.Pa u Hrvatskoj je MMS bio !KM kad je uveden,a vidi sad kolika je cijena.Hocu samo da kazem da je zbog svoje gluposti,jer ne znam kako drugacije da je tumacim Mobis ostao uskracen za jos dobiti koju je mogao imati da je to odmah uveo,ali sta ces sami su krivi.
Pricajte sta god hocete jedna je cinjenica i realnost a to je da je
Bh telecom najpovoljniji za pre paid,a
Eronet za post paid-licno meni tarifni model vikend.
A paradox je veci da je meni jeftinije zvati sa 061 na mobis,nego sa 065 na 065.Isti slucaj sa eronetom-tarifni model vikend povoljniji od Mobisovog Hit.
Nekazem da povoljnosti ovih operatera nad mobisom nije doprinjeo nas fini zakon,ali sami smo ga usvojili ko nam je kriv.Ali kad je vec takva situacija sa porezom mobis bi morao biti najpovoljniji da kompenzuje to a ne najskuplji kao sto je sada.
I manite se kvalitete usluga cuce vas neko ne budite smijesni.Sto se tice GPRS Roaminga to je stvar dogovora sa drugim operaterima to nije nikakva specijalna usluga.Temelji se na GPRS.I to nije dozvoljeno Pre paid korisnicima na mobis-u tako da nemam sta da zalim sto nisam na mobisu jer oni nastavljaju po starom.Cim 061 to uvede na pre paid uvesce i oni a vi recite da to nije zbog toga.
Pozdrav

Poslednji put menjao BL Boy dana 30 Dec 2005, 14:33, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2005, 14:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E ljudi evo bas sad citam na internetu BH Mobile za 10 posto smanjio cijene razgovora u i izvan BIH.Svaka im cast-uz ono prethodno smanjenje cijena pre paid i post paid paketa ovo je pravi potez.Sad je zvanje na Mobis 0.38 u slabom(od 19-7 sati) i 0.48 u jakom saobracaju.Ove cijene ce se primjenjivati od 1. januara.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2005, 15:26 
Veteran
Veteran

Generalni direktor BH Telecoma, mr. Hamdo Katica, kazao je da će od početka iduće godine za pet posto biti niže cijene osnovnih, govornih usluga (telefonskog saobraćaja), te da će svoje korisnike obradovati i drugim brojnim pogodnostima. Priključak na BH Mobile mrežu će, umjesto dosadašnjih 33,6 KM, koštati 26 KM.

5% nize cijene, pdv-om ce cijene poskupiti za 17%. Sto znaci da je to de facto poskupljenje za 12%.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2005, 13:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Macro do sada je porez bio 10 posto.Od nove ce biti jos 7 posto sto je ukupno 17 posto.A cijene razgovora snizice za 10 posto pogledaj na http://www.bhmobile.ba
Ukupno snizenje ce biti 3 posto-zbog PDV.(7-10=3posto)-posto je do sad bilo 10 posto tako da se to ne racuna
A na ostala 2 operatera ako ne snize cijene u medjuvremenu bice povecanje od 7 posto.
Slazem se i znao sam da je ovo marketinski trik,ali ce na 065 doci do povecanja od 7 posto,dok na 061 do smanjenja od 3 posto.Eto zivi bili pa vidjeli od 1.1. Ljudi su makar nesto ucinili da amortizuju rast cijena.
Nemoj mene uciti ekonomiji.
Da je ovo sto pricam tacno vidi se i na web stranici eroneta gdje kazu da ce im cijenovnik vazi do kraja ove-a za sljedecu nisu jos nista naveli,ali evo vidjecemo od 1.1. ko je najpovoljniji.
A sve i da je tvoja logika tacna,a nije nikako opet ce biti jeftinije na BH Mobile ,jer po tvojoj logici na Mobisu ce cijene rasti za 17 posto,a na bh mobile sam si rekao 12 posto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2005, 13:43 
Veteran
Veteran

Ne, nego 7%. Odbijes 10% i na osnovicu dodas pdv od 17%. Valjda je bar to jednostavno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2005, 14:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Macro pa sta sam ja rekao 7%.Izvini dole sam slucajno omaskom unjeo da ce kod mobisa cijena rasti za 17% umijesto za 7%..
Ali ti si tvrdio da ce rasti za 12% na BH Telecomu a ja ti kazem da ce cijena ostati ista.I ti si se preracunao.
Izvini nisam dobro ni ja vidjeo za cijene na BH Mobile.Dobro si ti rekao smanjuju za 5%-nisam vidjeo da su napisali cijene bez uracunatog poreza..I sad kad sracunam cijene se nece mijenjati poslije PDV.Znaci sa ovim smanjenjem su amortizovali povecanje zbog PDV.Sve u svemu 061 ostaje najbolji i najeftiniji.
Evo izracunao sam isto ostaje 0.56(jaki saobracaj-povecanje za 1 pfening),a 0.44(slabi-praznici vikendi i od 19-07 radni dan)
Ali to je opet bolje nego kod ovih nasih ce doci do rasta cijene od 7%,dok ce na BH Mobile cijene ostati iste.Reci da nije tako.Ako u medjuvremenu Mobis ne smanji ali s obzirom da do sad nisu objavili mislim da nece.
Uglavnom osnovicu su smanjili,a sad sto ce pdv povecati porez pa ce to biti isto protiv toga se ne moze.
Evo pogledaj na http://www.bhmobile.ba/portal/index
Ali vidjecemo za par dana kako ce to sve ici

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2006, 12:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E svestenik evo sad i na BH Telecomu radi bez problema usluga Ko je zvao.I na Eronetu je u pocetku bilo problema.Valjda to tako treba.To sa problemima se na 061 moglo i ocekivati jer imaju puno korisnika,pa su izgleda zastopali sistem porukama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2006, 18:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo sad vidim da je i Mobis korigovao cijene zbog PDV.Svaka cast ali je 061 jos uvijek povoljniji zbog integralne sekunde i masu drugih stvari.Interesantno da kad god je neko snizenje cijena to prvo ucini BH Telecom,pa tek onda Mobis.A vi kazete da 061 nije lider u BIH po pitanju telefonije.pozzz

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]