banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Jul 2025, 14:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Da li su kontracepcijske pilule štetne po zdravlje?
Da. 51%  51%  [ 20 ]
Ne. 49%  49%  [ 19 ]
Ukupno glasova : 39
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Sep 2009, 11:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Kontracepcijske pilule su i danas taboo tema. Mišljenja među djevojkama su podjeljena. Ljekari i farmaceuti nas ubjeđuju da tu nema ništa štetno, ali se masa djevojaka libi da ih praktikuje iz straha o negativnim posljedicama po zdravlje. Kakvo vaše mišljenje o štetnosi ovih pilula?

Više o kontracepcijskim pilulama

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 11:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 16:41
Koji to ljekar moze reci da te pilule nemaju nuspojave? Imaju i te kako, dovoljno je pogledati onaj papir u pakovanju i vidjeti ogroman spisak, sa prilicno teskim pojavama poput raka jetre i tromboze. Iako se desavaju rijetko, nesumnjivo je utvrdjeno da pilule povecavaju rizik od mnogih ozbiljnih stanja. Takodje, pilule u kombinaciji s pusenjem su veoma los izbor, jer je to jako opasano za zdravlje, to jos vise povecava rizik od tromboze npr.
Sve je to stvar cost-benefit analize - da li je to zaista jedini nacin kontracepcije (ima parova kod kojih jeste, sta da se radi), da li je bolje piti tablete ili rizikovati abortus, da li ce djevojka pilulama ujedno rijesiti i bolne menstruacije i akne i slicno.
Cesto djevojka mora da promijeni nekoliko vrsta tableta dok ne nadje one koje su joj najmanje nepodnosljive. Poslije toga je potreban stalni ljekarski nadzor i detaljno upoznavanje sa nuspojavama, ako se pojave naravno prekinuti uzimanje.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 12:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
HEADHUNTER je napisao:
(Ima parova kod kojih jeste, sta da se radi)

Kako mislis?

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 12:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Time trek je napisao:
HEADHUNTER je napisao:
(Ima parova kod kojih jeste, sta da se radi)

Kako mislis?

muz agresivni alkos, mrzi kondome, zena onako mazohisticki suti i trpi, pa imaju petoro djece a nemaju sta jesti, na te mislim..mada, za takve je onda pogodnija spirala i cesto se savjetuje u takvim slucajevima.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 12:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
To je to .. ceri .. neka on baca pare na alkohol .. neka ne brine za djecu .. neka te tuce i otkida od qrca .. al' ti tutni spiralu il' zobaj pilule .. makar neces zakaciti :lol:

Pa kakav kreten moras biti da na taj nacin razmisljas?! :roll:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 14:38 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
A koje tablete nisu štetne? Hemikalija je hemikalija.
Sad koliko kontracepcija šteti... zavisi od osobe do osobe. Mnogi ne osjaćaju apsolutno nikakve posljedice, a ima onih kojima smetaju. Zavisi i od samih tableta. Da mogu kasnije dovesti do zdravstvenih komplikacija, vjerovatno je moguće.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 14:43 
Citiraj:
A koje tablete nisu štetne?

Orbit u tabletama. :D :D :D

Shalu na stranu, zar nije dovoljno navuci platikanera i lora sinjore...

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 14:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
To je to .. ceri .. neka on baca pare na alkohol .. neka ne brine za djecu .. neka te tuce i otkida od qrca .. al' ti tutni spiralu il' zobaj pilule .. makar neces zakaciti :lol:

Pa kakav kreten moras biti da na taj nacin razmisljas?! :roll:

??? pa takvih slucajeva ima kolko hoces, i centri za socijalni rad preporuciju onda spiralu, sta bi drugo kad razgovori i ubjedjivanja ne pomazu?

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 15:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Da se rijesi kretena .. npr?

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 15:11 
V@nja je napisao:

So simple... :D

Niko ne bi to ni pomislio ccc....

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 15:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:

vec sam rekla da je mazohista :P salu na stranu, najcesce ostaje s njim jer je ekonomski zavisna i nema joj ko drugi pomoci.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 15:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Sama je sebi stvorila ovisnost...

A sto se tice tableta - susreo sam se sa krajnostima. Jedne tvrde da se odlicno osjecaju, da nemaju bolnih menstruacija i sl. a druge opet tvrde da su stalno umorne, da im opada libido, itd. Oznacio sam "da" prvenstveno iz jednog razloga - vecina djevojka se ne konsultuje sa ginekologom nego uzima one koje im je savjetovala prijateljica. A recept bar nije tesko nabaviti...

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 19:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
E od jednih sam se odebljala 5kg, a od drugih mi se stalno spavalo, imala sam aritmije, boljela me glava... E onda sam odustala. Ni sad ih ne pijem... Fuck that... :evil3: 8)

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 23:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
kad su hemikalije bile dobre, koliko znam to nije nista drugo nego hormonalna terapija i ko voli nek se igra sa tim. znam ribu koja ih je pila zbog problema sa licem i bubuljicama, ali je poslije dva mjeseca postala jako cudna, udebljala se i veoma razdrazljiva i kaze da joj nije bilo uopste do sexa. kad je prestala nakon nekih 6 mjeseci, sve se vratilo na staro.
da li su stetne za zdravlje, to zna samo onaj ko ih pravi.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2009, 14:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2009, 20:45
Ne moze se sve generalizovati...
Nuspojave, kao i pozitivna djelovanja su razlicita od osobe do osobe.

Najbolje je posavjetovati se sa ginekologom, koji ce sigurno i pruziti neku brosuru sa detaljima, a onda odlucis koliko je pametno koristiti ih, a koliko ne.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2009, 16:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Protiv kontracepcijskih pilula. Licno misljenje.

Za one koji stupaju u intimne odnose sa novom osobom - samo da podsjetim da kondom cuva ne samo od trudnoce nego i od AIDS-a i ostalih STD tipa genitalnog herpesa, hlamidije itd.

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 01 Nov 2009, 22:00, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2009, 20:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Ne znam kako si povezala ovaj vid kontracepcije i casual sex, najčešće se koristi u slučajevima 1na1 duže vrijeme ... ili sam nešto prespojila ..

Argumenti su tu i za i protiv, na svakome je da odvaže za sebe ..

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2009, 22:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Najgora je napisao:
Ne znam kako si povezala ovaj vid kontracepcije i casual sex, najčešće se koristi u slučajevima 1na1 duže vrijeme ... ili sam nešto prespojila ..

U pravu si, pogresno sam se izrazila.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 19:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Postoji više vrsta i oblika kontracepcije pa svako odabira ono što mu odgovara.
Znam za djevojke koje su kontraceptivnim tabletama riješile problem neredovne menstruacije, problema sa kožom i td.
Činjenica je da kondom štiti od većine pp bolestiju ali ne i svih, npr. kondiloma iliti polnih baradavica.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 10:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
Ne znam zasto se postavili temu u ovu rubriku, prije da ide pod zdravlje, ali dobro.
Evo mog iskustva:
Pila sam Diane 35 godinu i po, rekla sam nikad vise!
Osjecala sam se depresivno, ali na mahove, znala bih biti placljiva oko najmanje sitnice, imala sam nedostatak vazduha kad disem isto ponekad bih to primijetila kao da sam zadihana,a nista ne radim, samo sjedim. Celulit mi se pojavio, a nisam ga imala. Kilaza se nije mijenjala, ni apetit.

Nasi doktori, kao da ne zele kontrolisati pacijentice koje uzimaju hormonalnu terapiju, morala sam LICNO insistirati da napravim nalaze i bili su ok, nakon prvih 6 mjeseci i nakon godinu dana. Poslije godinu i po, bile su mi povecane masnoce u krvi, i doktorica ginekolog mi je telefonski porucila preko sestre, da nastavim piti tablete!!!
Na savjet drugog doktora prestanem piti i napravim sve nalaze hormona, bili su ok. To sam mogla raditi, tek nakon 2 mjeseca kad sam prestala piti Diane.
Vec godinu dana ne pijem tablete i odlicno se osjecam.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]