banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 02:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 73 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Brak
PostPoslato: 19 Avg 2003, 08:00 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Maj 2002, 01:00
Brak- svetinja kao nekada il' cisto 'novo agregatno stanje' u novije doba za mlade???

nedavno sam nesto nacuo al' nisam bas siguran u tacnost informacije da je u B Luci u opstini osnovana neka kao kancelarija koja poziva mlade buduce bracne drugove kada rezervisu termin vjencanja da dodju na cisto nebavezan informativni razgovor. Navodno radi neki psiholog i sta ja znam neki tim ljudi koji u stvari cisto statisticki uzimaju podatke o mladom paru npr. gdje ce zivjeti, kod koga, sta rade, gdje su zaposleni i tako te neke podatke jer je nevjerovatan postotak mladih brakova na nasem podrucju koji 'pucaju' jos u prvoj godini.Ustvari pokusavaju da saznaju tim podacima sta je uzrok tolikom procentu razilazaka mladih ljudi.
Ja licno mislim da jeste to jedan globalan problem mladih koji su u godinama kada stupaju u brak kompletna socijalna i drustvena situacija u zemlji, jer veoma mali broj mladih parova su u mogucnosti da zasnuju nazovimo ga 'zdrav brak' sto bi znacilo solidno zaposlenje, rijesenu ili barem negdje na vidiku stambenu situaciju i tako neke vitalne stavke za jedan mladi bracni par.
E sad moje pitanje Vama glasi sta mislite o ovoj temi da li znate neki konkretan primjer.....da malo prodiskutujemo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Avg 2003, 08:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2002, 07:34
Tajna dobrog i uspesnog braka je:
DA OPROSTE JEDNO DRUGOM STO SU SE VENCALI.

pablo
ovo je veoma delikatno pitanje i tesko je naci odgovor na njega,posto ne zivim dole i ne znam da li je tacna informacija o takvoj kancelariji,ali u svakom slucaju to je dobra ideja,
mozda se varam,ali mislim i verujem da se mnogi brakovi sklapaju iz zelje za posedovanjem partnera,jer mnogi misle da cinom vencanja sticu tapiju na partnera i da se ne moraju vise truditi,nego da ga imaju na sigurno,vecinom su muskarcu ti koji razmisljaju na taj nacin,naravno posle toga dolazi do treznjenja i razvoda,zatim cesto puta je ne zeljena trudnoca razlog (ako imam dobar podatak,preko 50% parova postanu roditelji u prvih 5 meseci posle vencanja),naravno da je pogresno stupiti u brak iz tog razloga,odgovornost se treba i mora preuzeti,ali ne putem vencanja,veliki broj razvoda se desava i zbog toga sto danasnji muskarci tesko izlaze na kraj sa cinjenicom da su zene u najmanju ruku ravnopravni partneri,ako ne i jace polovine,
postoje i mnogi drugi problemi i razlozi za takvu situaciju,ipak je svaki slucaj prica za sebe

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Avg 2003, 09:11 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
da...vazno pitanje!mozda ga je ipak trebalo postaviti u podforum-drustvo.
sigurno je da su tacni podaci koji govore o velikom broju razvoda, mladih bracnih parova...i to me necudi jer...
danas je brak dobio neko sasvim drugo znacenje od onog svog pravog.
brak bi trebalo da je zajednica dvoje ljudi (muskarca i zene!) spojenih u ljubavi.to dvoje ljudi je zajedno jer su se nasli jedno u drugom.
medjutim...
danas ljudi ulaze u brak iz milion drugih razloga...recimo,mala je zatrudnila i hoce da rodi,ili...dugo smo skupa i VRIJEME JE da se uzmemo, ili...ko zna kad cu imati drugu priliku! itd, itd...
spomenuo si i tzv. socijalno pitanje...eh sad cu mozda uzburkati talase ali mislim da je to pitanje suvisno!
kad bih cuo da se jedan par nije vjencao samo zato sto su u teskoj finansijskoj situaciji...odmah bi im preporucio da se sto prije rastanu! da i nepomisljaju na brak!
pa svi smo culi hiljadu puta kako svestenik spominje, na vjencanju, izraz "zajedno i u dobru i zlu"...ako jedan par razmislja o finansijama i prije vjencanja sta ce biti kasnije!?
samo je JEDAN razlog zbog kog treba ili netreba stupati u brak...LJUBAV!
a gde toga fali, pojavljuju se i drugi razlozi.zato i dolazi do pucanja brakova vrlo rano, jer jednostavno i nisu zasnovani na pravom temelju.
znam da ce se mnogi najeziti zbog toga ali sta im ja mogu...ni ljubav ni brak nisam ja izmislio...tako je kako je.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Avg 2003, 10:26 
Pripravnik
Pripravnik

Dobro ti tvrdis Ljubav al' ja mislim da puno nekih vaznih elemenata i detalja treba da se sloze da bi postojala ta famozna duga koju zovemo Ljubav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Avg 2003, 15:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Kancelarija o kojoj pricate nisam cula da postoji, niti je iko u skorije vrijeme ko s evjencao bio pozvan u gore pomenuti office na fini razgovor :P
Ako je nesto otvoreno mozda je u sklopu Centra za socijalni rad, a to mogu detaljno da provjerim :wink:

Mislim da je osnivanje takve kancelarije jako pohvalno, s obzirom na broj razvoda mladih bracnih parova.

Inace kada se podnese zahtjev za razvod braka, najcesce supruznici bivaju pozvani u centar za soc rad na razgovre tj. miridbe, gdje soc. radnik i psiholog razgovaraju i pokusavaju prevazici neke probleme.
ZNam neke parove koji su se tako i pomirili Slika
A i one kojima to nista nije pomoglo.Slika

Takodje masa mladih stupa jako brzopleto u brak, a da nisu ni upoznali djelimicno svog partnera, ne poznaju njegove navike niti ponasanje, nacin kako reaguju na odredjene situacije,komentare,dogadjaje...
To se ne moze upoznati na vecernjim izascima u gradu,interesantnom pricom ili dobrom sexu, vec osobu moras potpuno da osjetis da provedes sa njim konstantno ako nista bar neki odmor,putovanje . ...

Takodje, vrlo rijetko mladi ne razmisljaju gdje ce biti poslije braka pa kad se zavrsi ceremonija i svadba i medeni mjesec, padnu u depresiju jer se vrate prepunoj kuci ili stanu, svekrva, svekar, rodbina cccc i sl...
Postoji xy stavri koji buduci supruznici moraju da rasprave i da upoznaju stav onog drugog po pitanju djece, odgoja, posla,odnosa sa rodbinom itd...

pablo: pitas konkretne primjere..pa imam ih koliko hoces ,nazalost i u blizoj familiji gdje su cvjetale velike ljubav pa se desio razvod:

1.nakon 1 godine braka(famozna ljubav na prvi pogled,brzopleti brak,neslozna zajednica i razvod odmah nakon rodjenja djeteta),
2.nakon 12 godina braka(malo ljubavi, a potom svadje i svadje,dvoje djece koji su sada otudjili se od oboje roditelja i zive kod treceg, a roditelji su u drugim brakovima),
3.trecih u 25 godini braka(ljubav koja je bila mnogima uzor i odjednom krah)....
4.kod cetvrtih nakon 10 god braka(mladenacka ljubav, traja par godina, doslo dijete nakon 5 godina braka tek da bi uskoro i razveli...)
itd. itd.

S toga smatram da je brak predstavlja nesto jako bitno tj. planiranje zajednickog zivota a ne samo potpis na papiru i prsten oko ruke.
Zbog toga ne treba nikuda zuriti, sreca se ne dobija potpisom i onim svecanim : DA, to jeste svecan cin, ali sve ono sto upotpunjuje zivot i treba da cini brak ono dolazi zajednickim planiranjem, razmisljanjima, pogledima na zivot u istom smjeru, postovanju, razumijavenju....i naravno zaljubljenoscu koja doalzi na pocetku i kasnije prerasta u zrelu ljubav!!

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Avg 2003, 15:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Okt 2001, 01:00
O takvoj kancelariji nisam cula, znam da ovdje ima neka vrsta savjetovalista prije crkvenog vjencanja a koliko je to pametno ne znam. Kako mi neko (u ovom slucaju ovdje katolicki popovi ) ko nema pojma kako je u braku moze savjete djeliti? Mnogi se vjencavaju u napadu te prve zaljubljenosti i ne razmisljaju (kako to gipsy rece) sta poslije,kako zivjeti , ne poznaju partnera uopste ali hajde da se vjencamo , da se potpisemo pa nas boli briga. Trudnoca je isto razlog mnogim vjencanjima sto po meni nema nikakvog smisla. Moguce je veoma lijepo i dobro zivjeti s nekim i bez tog papira koji nista ne garantuje. Dobijes neka prava i obaveze u slucaju razvoda, uzmes tudje prezime ( a sta ce ti imas i svoje ) i nista vise. Brakovi ustvari odavno nisu vise ono sto bi trebali da budu.Cast izuzetcima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Avg 2003, 16:23 
Pripravnik
Pripravnik

mady je napisao:
Moguce je veoma lijepo i dobro zivjeti s nekim i bez tog papira koji nista ne garantuje.

kad vec to obe spominjete, 'vani' mislim na zapad je to masovna pojava kod mladih, sto je po meni odlicna stvar.Upravo ta neka vrsta 'probne voznje' nazovimo je. Mladi parovi zive zajedno neko vrijeme bez ikakvih spektakularnih ceremonija i najava njihovog zajednickog zivota, pa jedno vrijeme da se vidi ako ide dobro je, ako ne 'ajmo razlaz.
Mislim kad bi bio u mogucnosti svaki par koji ima zelju za brakom bi trebao na tu 'probu' zasto ne? Recimo banalne stvari i stvarcice izbijaju na povrsinu u tom 24-satnom zivotu zajedno. Jer sve svadje i nesuglasice u vezi lakse se prevazidju npr. veceras se zakrvimo pa svako svojoj kuci na spavanje, pa cemo vidjeti sutra sta cemo. Naravno sutra je vec drugacije a toga u zajednickom zivotu nema nego sve to rijesiti bez mame, tate, kolegice i sta ja znam(malo karikiram al').
E sad opet je konkretno na nasim prostorima opet taj isti problem, jer vrlo malo ljudi ima priliku za taj samostalni zivot i sve sto ga prati(stan,posao.......itd).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Avg 2003, 17:11 
Majstor
Majstor

niko od nas nije u stanju reci da li ce neki brak uspjeti ili ne....to je djelom izvan nase moci, ali nebih se slozio da nam trebaju tzv. probni brakovi....
ako dvoje zeli da zivi zajedno neka zive.naarvno da ce biti problema koje moraju zajedno rijesiti a iznalazenjem kojekakvih medjurjesenja (o sklapanju braka koji i nije brak) samo se bjezi od odgovornosti koj usvaki brak i treba da nosi.a upravo ta odgovornost se najlakse podnosi kad je brak stvoren iz ljubavi...ljubav cini cuda!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Avg 2003, 17:45 
Početnik
Početnik

Ok pablo, kod nas je to stvarno malo teze izvesti bas zbog razloga koje si naveo. Kada bi imali mogucnost da probaju zivjeti zajedno odredjeno vrijeme mislim da mnogi brakovi nikada ne bi bili sklopljeni.

O kojim odgovornostima je rijec rio? Pojasni mi to malo.
Okruzena sam takvim "divljim brakovima" i ne vidim nigdje razliku osim u tome da se nisu nigdje potpisali. Problemi mogu nastati kad se dobiju djeca u takvim vezama a dodje do razlaza ali i za to postoje zakon i rjesenja.
Ali takvih i jos gorih problema ima i kada dodje do razvoda tzv.regularnog braka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 09:23 
Majstor
Majstor

oh mady!
pa mislio sam da se to podrazumjeva...
brak je velika odgvornost.kad je covjek sam onda je odgovoran za sebe a kad udje u brak onda treba da je jednako toliko odgovoran i za drugu osobu (a mozda i za trecu i cetvrtu...koji bi se mogli pojaviti...djeca!).
covjek se tada brine kako je tom drugom.boli li ga sta,jeli mu dobro,sta mu je potrebno itd...
brak sa sobom treba da nosi odgovornsot i zrelost.velika je zato razlika izmedju zivota u braku i izlazaka sa momkom ili curom subotom navece.
i ta razlika se nikako neogleda u nekakvom papiru...zato brak nije papir, potpis ili ispunjen formular.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 10:08 
Početnik
Početnik

rio,

razlika je velika izmedju braka i zabavljanja tu si u pravu . Ali sam te pitala kakva je razlika izmedju braka i tzv."divljeg braka" ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 10:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mady je napisao:
rio,

razlika je velika izmedju braka i zabavljanja tu si u pravu . Ali sam te pitala kakva je razlika izmedju braka i tzv."divljeg braka" ?

Nadam se da se neljutis da ti ja odgovorim na to pitanje,jer sam proziveo i jedno i drugo.
Razlika je ogromna,divlji brak kad se rastura manje kosta,ali je veoma ne siguran i los za zene,a brate kad potpises taj ebeni papir,e onda je vec druga prica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 10:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Znate li vi kakve su odgovornosti u braku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 11:09 
Početnik
Početnik

Sikman , o tome sam pisala - da na kraju takve veze ima problema ali isto tako kada dodje do razvoda braka to ne garantuje da ce muskarac placati alimentaciju i sl. Moze sud da odredi sta hoce ako se on ne pridrzava toga.
Pitala sam rio za odgovornosti koje je on naveo:briga o partneru itd. jer to je u "divljem braku"isto .Zivim s nekim znaci dijelim odgovornost, obaveze, brinem se za tu osobu i obrnuto.

Kako mislis nesiguran i los za zene? Na novcanoj bazi ili ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 11:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mady
trebala bi da znas da odredjeni deo odgovornosti postoji u bilo kakvoj vezi i sto je veza ozbiljnija i odgovornost je veca,nema razlike u odgovornosti u braku i "divljem braku" (uh sto mrzim ovaj izraz),jer u obadava slucaja je u pitanju zajednicki zivot i zajednicko prezivljavanje,tako da nema nikakve razlike,
zajednicki zivot bez vencanja je los u svakom pogledu za zene,pocev od financija,pa preko prava koja te zene imaju u nekim situacijama,naravno duzinom zajednickog zivljenja (konkubinat) se poboljsavaju i prava zene,posle 7 godina konkubinata (tako je bar ovde) zene imaju sva prava kao i da su vencane.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 11:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Najveci broj ulazi u brak da bi se reklo da su ozenjeni i udate.Ti ljudi nerazmisljaju o konsekvensam braka o njihovim duznostima.Nije samo ozeniti se i reci IMAM PICKE DZABE u braku muskarac i zena moraju da daju sve od sebe a najbitnije je toplinu razumijevanje zajednicki pogled na brak i da kako najbitnije ljubav.I brak se krunise oko ljubavi nije brak samo ona pravila koja nam procita maticar a pravila ima mnogo vise a posebno neplacenih.kad se udje u brak tada dvoje mladih se nalazi na raskrscu svog zivota ili ce svako svoj zivot zivjeti u instituciji zvanoj BRAK ili ce krenuti lijepim mirnim vodama braka i podizati svoju porodicu sa ljubavlju razumijevanjem i toplinom.Od svega u braaku najlakse je reci DA ali treba i odrzati sve to.treba se stopiti sa izabranikom ili izabranicom treba znati zivjeti.Uvjek moramo biti spremni na kompromise i ponekad povlacenje ali nikad neizdati ljubav prema osobi sa kojom si u braku.Kada je slozan brak tada sve ide kako treba i ekonomija i suzivot i sve sto treba.Svaki muskarac mora imati zivce za sve i biti spreman na sve zene su plasljiva bica i lako ih je povrijediti i njihova ljubomora je iz ljubavi i straha da neizgube ono sto vole.One traze zastitu kako fizicku tako i materijalnu ali koliko je meni poznato u najvecem broju su ZENE te koje odrzavaju ekonomsku situaciju u porodici.Zato brak treba dobro razmotriti dobro razmisliti pa tek onda krenuti na taj odlucujuci korak.
Svim buducim mladencima zelim sretan i dug bracni zivot i mnogo mnogo dijece unucadi a i praunucadi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 12:28 
Početnik
Početnik

Sikman, naravno da znam. Zato sam i rekla da ne vidim nikakvu razliku sto se odgovornosti, brige itd . tice izmedju braka i "braka".
Nije mi jasno sta je rio ovime htio da kaze. Tu je doslo do nesporazuma.

rio je napisao:
ako dvoje zeli da zivi zajedno neka zive.naarvno da ce biti problema koje moraju zajedno rijesiti a iznalazenjem kojekakvih medjurjesenja (o sklapanju braka koji i nije brak) samo se bjezi od odgovornosti koj usvaki brak i treba da nosi.

Za prava nevjencanih supruga ne znam, znam samo da vecina takvih veza nakon odredjenog vremena predju u zakoniti brak ili se ljudi razidju kada vide da ne ide.Zato takvu vrstu veze smatram dobrom. Naravno da mi ni to ne daje garanciju da cu biti sretna do kraja zivota ali imam sansu da mog partnera upoznam veoma dobro, a ne samo po zajednickim izlascima.

Muamer, veoma lijep tekst.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 12:36 
Pripravnik
Pripravnik

samo kad sam postavljao ovu temu nisam ocekivao ovakav odziv publike liepo ,lijepo........ :lol: :roll: :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 13:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

hajde da vidimo zasto u stvari svako ulazi u brak da vidim zbog cega bi vi stupili u brak.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 13:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mady
namerno sam precutao jos jedan veliki problem konkubinata,a koji se tice zena,a to je da nazalost u nasoj sredini (na Balkanu) takve zene posle gledaju drugim ocima i smatraju ih za manje vrednim,
molim vas samo nemojte me sad ubedjivati da nije tako,jer sam to precesto cuo i video (nazalost).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 73 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]