Podrzavam abortus!
Mislim da svaka zena ima pravo da samostalno donese tu tesku odluku.
Opravdani razlozi za nekoga mogu biti silovanje,teski defekti (fizicki i mentalni) ploda,mnogo toga - za druge ljude sve to nije dovoljno dobar razlog.
Iako se kod nas abortus koristi i kao "sredstvo kontracepcije" (uslovno receno),ipak sam za njega zbog mnogo zena koje tu odluku donesu jako tesko,ali iz (po meni) prihvatljivih razloga.
E sad,ko bi odlucivao koji je abortus opravdan,a koji nije...tu bi bilo zloupotreba...a na kraju stoji i to da kad ga ne bi izvodili doktori u legalnim ordinacijama,izvodili bi ga doktori krisom (sto je bolja varijanta) ili seoske babe sa iglama za pletenje i ko zna cim.
A ovo biblijsko "napad na zivi organizam u zivom organizmu"

i rak je zivi organizam u zivom organizmu,kao i pantljicara,tumor,virus side.
(Moj gnjev je okrenut stavu crkve koji je citiran,a ne autoru posta)
Zasto zene ne rode i daju na usvajanje?
Zato sto bi im bilo teze znati da njihovo djete raste tamo negdje (mozda)?
Zato sto su vece sanse da ce odrasti u groznim uslovima nasih sirotista nego biti usvojeni (mozda)?
Zato sto ce je drustvo osuditi (ako abortira do 3 mjeseca niko i ne mora znati da je bila trudna,ali ako rodi svi ce znati da je bila trudna i da je dala na usvajanje i niko nece reci kako je ona hrabra zbog tog cina,vec ce pljuvati po njoj)?
Lako je meni reci da ne bih nikada abortirala.
Nisam bila seksualno aktivna kao tinejdzerka,a kasnije sam sebe smatrala sposobnom da rodim,ako ostanem trudna,te da se staram o tom djetetu (sa ili bez oca).
Ali imam prijateljice koje su kroz to prosle.I vjerujte,svaku to jos uvijek boli iako su prosle godine od tog cina!Jos im samo fali crkva sa svojim "to je grijeh,to je ubistvo!!!".
A sta ta crkva radi da pomogne domu "Rade Vranjesevic"?
Sta ta crkva radi za tu djecu?
Popovi vozaju mercedese i zive luksuzno,prodaju crkveno zemljiste i prave zgrade,"kradu" im ogromne donacije nakon 3-4 dana (kao da popovi setaju sa brdom para u dzepu danima nakon sto su dobili donaciju???),bogate se,a ne bi se sjetili biti malo "Boziji ljudi" pa pomoci toj djeci.
Isto kao onaj debil iz Hrvatske,ne znam koji "cin" ima u crkvi,sto je rekao da je protiv potpomognute oplodnje,te da djeca nastala tako nisu djeca za njega!!!On,gospodin,priznaje samo prirodno zacetu djecu.Valjda onda ne priznaje ni Isusa,jer se ne moze reci da je on prirodno zaceta beba.
Ono sto zelim naglasiti je da niko nikad oca djeteta ne naziva ubicom!!!
Nikad to nisam cula,nikad.
A niti jedna od djevojaka koje ja znam,a abortirale su,ne bi to uradile da je otac bio za radjanje djeteta,da je otac htjeo brinuti o njemu.
Dakle,po ovima sto osudjuju,muskarac ima pravo ubiti tu bebu tako sto ce reci da ga boli kurac za njom i savjetujuci direktno djevojci abortus,a kad ona abortira to je samo njen grijeh.
S druge strane,ima zena koje su abortirale,nakon toga zavrsile skolovanje,zaposlile se,udale i rodile jos 3 djece.
A da su rodile kao tinejdzerke,vjerovatno ne bi zavrsile skolu,patile bi se u bjedi kao samohrane majke i ne bi imale uslova za jos djece.
Tesko je odluciti sta je bolje.
Lako je kad se radi o drugom 'znati sta je najbolje'.
Da bi se sprijecili abortusi tinejdzerki treba omladinu obrazovati,ali kod nas je bitnije imati vjeronauku u skoli.
A svaki vjernik zna i gdje je crkva i gdje je dzamija,ako ga religija zanima.Ali kad mladoj osobi treba savjet nema ga od koga zatraziti.Cura moze otici ginekologu i za "dobar dan" dati 20 ili vise KM.A nasi ginekolozi ne obavjestavaju pacijenta ni o onom sto bi morali,a kamoli da zele objasnjavati djevojcicama ono sto ih zanima.A i tinejdzeri bas ne raspolazu sa mnogo novca.