banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 14:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Mar 2005, 01:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
06.03.2005 18:37

OTKRIĆA - Sandra Witelson, američka znanstvenica poznata po studiji o mozgu Alberta Einsteina, ustvrdila nakon svojih istraživanja da je i mozak – spolni organ
Muško-ženske razlike u mozgu
Autor Marina Šerić

U posljednjih desetak godina tehnološka dostignuća omogućila su znanstvenicima da preciznije zavire u ljudski mozak i otkriju kako funkcionira. Jedan od najvažnijih rezultata tih istraživanje jest otkriće da ženski i muški mozgovi funkcioniraju posve različito. Tako je Sandra Witelson, znanstvenica koja je postala poznata po studiji o mozgu Alberta Einsteina, ustvrdila nakon svojih istraživanja da je i mozak spolni organ. No, tome bismo mogli dodati da su i oči, uši te nos seksualni organi budući da i oni kod muškaraca i žena funkcioniraju različito.

Kromosomi
I genetičari okupljeni oko projekta utvrđivanja ljudskog genoma toj su temi dali svoj prilog istaknuvši da se muškarci i žene razlikuju u 78 gena. Kromosom Y, odnosno muški kromosom, posve je "mapiran" i pokazalo se da na njemu ima samo 78 gena, dok ih na ženskom, X kromosomu ima na tisuće. Zajedničkih je samo 19 gena. No, zanimljivo je da Y kromosom ima jedan gen više za mozak nego X kromosom. Od tih 78 gena čak ih se 60 bavi isključivo kontroliranjem proizvodnje sperme, jedan je "glavni prekidač", koji određuje muški spol, tri se bave kontrolom proizvodnje određenih proteina, a jedan ima još neutvrđenu funkciju povezanu uz mozak. Ostalih 13 su nepoznanica, a znanstvenici smatraju da bi otkrivanje njihovih tajni moglo dovesti do preciznog dijagnosticiranja muške neplodnosti tj. njezina liječenja. Iako su znanstvenici prije strahovali da bi kromosom Y mogao brzo izumrijeti (za pet milijuna godina), laknulo im je nakon što se pokazalo da je on još dovoljno vitalan i da muškarcima ostaje još oko 50 milijuna godina egzistencije na planetu Zemlji.
Ipak, uzme li se sve to u obzir, i znanstveni amater može zaključiti da bi teoretski iduća stuba evolucije bilo biće koje bi imalo samo ženske, X kromosome. Nemojte se bojati (ili se veseliti) jer to sigurno nećete doživjeti.

Potencijali
Vratimo se istraživanju ljudskog mozga i rezultatima koji bi i te kako mogli pomoći i ženama i muškarcima u tome da posve razviju svoje potencijale.
Počnimo sa školskom djecom. U posljednjem broju američkog magazina Time objavljena je velika tema o tome zašto se znanošću bavi mnogo manje žena nego muškaraca. Tu se navodi i istraživanje koje je rezultiralo podatkom da kod djevočica mozak vrhunac razvoja postiže sa jedanaest i pol godina, dok kod dječaka to nastupa s četrnaest i pol godina. Većina dijelova mozga razvija se brže kod djevojčica, no neki se dijelovi ipak brže razvijaju kod dječaka, primjerice centri za orijentaciju i vizualnu percepciju. Djevojčice su jače u verbalnim vještinama, u razvoju rukopisa i prepoznavanju lica te društvenim vještinama. Nije, stoga, čudno što muškarac i žena koji gledaju isti krajolik vide posve različite stvari. Žene vide boje i teksture, a muškarci odnose u prostoru.
To objašnjava i zašto se dječaci više vole igrati pokretnim igračkama, primjerice autićima, a djevojčice živopisno odjevenim lutkama. No, ove razlike mogle bi imati zanimljivu posljedicu, a to je da bi i za jedne i za druge bilo bolje da u osnovnoj školi sjede u odvojenim razredima jer im se mozgovi razvijaju različitim tempom i rasporedom. U mješovitim razredima obje su strane na šteti pa nije čudno što se javljaju averzije prema nekim predmetima ili neuspjeh.
U priči o tim razlikama, koje je razvoj suvremene znanosti učinio opipljivijima, treba dodati sve društvene stereotipe o muškim i ženskim ulogama u društvu. Ako se zapitate tko je u cijeloj priči u prednosti, odgovor je nitko. Ni muškarci ni žene ne mogu se proglasiti višim bićima. Oni su naprosto različiti i u tome je sva istina i ljepota.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2005, 09:55 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Kratko receno...

http://www.palacinke.co.yu/zafrkancije/ ... /mozak.htm :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2005, 23:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
07.03.2005 18:32

INTERVJU DR. NADA LER SOFRONIĆ, DIREKTORICA CENTRA "ŽENA I DRUŠTVO"
Legaliziranje prostitucije i poligamiju žele - muškarci
Autor Ana Drmač

SARAJEVO - Nekadašnja dugogodišnja profesorica socijalne psihologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i borac za prava žena, direktorica Centra "Žena i društvo" dr. Nada Ler Sofronić upozorava na neosjetljivost društva u BiH na žrtve trgovine ženama. Međunarodni subjekti odavno su identificirali BiH kao važan regionalni centar trgovine ženama. Smrt Olene Popik te inicijative za legalizaciju prostitucije i uvođenje poligamije u bh javnosti izazvali su razne reakcije.

VL: Kako komentirate slučaj Popik, Ukrajinke - žrtve side i trgovine ljudima?
SOFRONIĆ: Olena Popik tipična je i tragična žrtva najgoreg oblika eksploatacije i nasilja nad ženama - zasnivanja ropskog odnosa i trgovine ženama u svrhu prisilne prostitucije. O njoj su svi znali sve, a identitet njezinih klijenata u javnosti se štitio. Centar "Žena i duštvo" našao je da je u slučaju Olene Popik prekršeno najmanje 12 različitih zakona, deklaracija i protokola koji se tiču borbe protiv trgovine ženama i organiziranog kriminala i prava žrtava, a koji su u našoj zemlji na snazi. O tome sam izvijestila Forum i novinare u Centru u Sarajevu - i nikom ništa. Sva agresija javnosti usmjerila se na nesretnu Olenu. No, što su odgovorni do sada učinili za sprječavanje trgovine ženama, kamo je otišao novac koji su neke (nevladine) strukture i međunarodne organizacije dobile za borbu protiv trgovine ženama... Od žrtve je napravljen krivac, a problem ropstva, nasilja i trgovine ljudima pretvoren je u eufemizam - problem prostitucije i bolesnih prostitutki koje prijete da ugroze naše zdravlje...

VL: U BiH se pojavila inicijativa za legalizaciju prostitucije. Kome ona ide na ruku?
SOFRONIĆ: Prijedlog za legalizaciju prostitucije zasniva se na pogrešnim pretpostavkama, dat je u pogrešno vrijeme i na pogrešnom mjestu i šalje višestruko pogrešne poruke. U našem kontekstu išao bi na ruku sramotnoj trgovini ženama, organiziranom kriminalu u BiH, naravno klijentima i poreznim vlastima. Za žene uključene u tržište seksa situacija se ne bi bitno promijenila. Ozbiljna istraživanja fenomena prostitucije u tranzicijskim zemljama, međutim, pokazuju da ona naprosto nije stvar slobodnog izbora. Prijedlog za legalizaciju prostitucije deplasiran je i zato što je došao u vrijeme i na mjestu kad sva istraživanja pokazuju da je više od 90 posto žena koje se danas i ovdje bave prostitucijom zapravo dospjelo u BiH preko kriminalnog lanca trgovine ženama. Ozakonjenje prostitucije bez eliminacije te vrste kriminala moglo bi se lako pretvoriti u ozakonjenje trgovine ženama i ozakonjenje makroa, vlasnika bordela i trgovaca ženama. Poruka se svodi na sljedeće - prodaja ženskog tijela je normalna, legitimna i legalna stvar; žensko tijelo jednostavno je roba na tržištu kao i svaka druga roba; potrebe muškaraca da kupuju seks i žensko tijelo normalna su i legitimna stvar - treba ih samo pripaziti da se ne zaraze.

VL: Predlagač je kao jedan od argumenata za legalizaciju prostitucije naveo i punjenje državnog proračuna.
SOFRONIĆ: To je vrhunac. Država bi, dakle, trebala zarađivati na djelatnosti koja je, kao što smo vidjeli, bazirana uglavnom na krivičnom djelu trgovine ženama. Teško je reći je li taj prijedlog više deplasiran sa socijalnog, znanstvenog ili etičkog stanovišta. Ističem da je slučaj Popik trebao biti povod ne za legalizaciju prostitucije, već za jačanje Zakona protiv trgovine ženama i organiziranog kriminala.

VL: Kakav je vaš stav o prijedlogu o legalizaciji poligamije nedavno iznesen u Parlamentu Federacije BiH?
SOFRONIĆ: Prijedlog je prije svega anahroničan. Pametnije bi bilo pozabaviti se istraživanjima o tomu jesmo li mi doista sekularno i građansko društvo, tj. ispitati ima li endemske poligamije, koja je zakonom zabranjena. Nije slučajno da su prijedlog za legalizaciju poligamije i prijedlog za legalizaciju prostitucije došli gotovo istodobno. Iznjedrili su ih isti duh i isto shvaćanje ženskih ljudskih prava.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2005, 16:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 12:25
Zenski je mozak chudna rabota...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2005, 10:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2004, 14:38
nema razlike!!!
to je kao da si pitao u cemu je razlika izmedju crvene i zelene trave.
teoriski se moze raspravljati ali crvena trava ne postoji
kao ni zenski mozak :snipersmile:

hahahahahahahahahahahahah :2gunfire:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2005, 17:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
LaShante je napisao:
nema razlike!!!
to je kao da si pitao u cemu je razlika izmedju crvene i zelene trave.
teoriski se moze raspravljati ali crvena trava ne postoji
kao ni zenski mozak :snipersmile:

hahahahahahahahahahahahah :2gunfire:

hvala :cry: :cry: :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2005, 18:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2005, 14:49
Samo macho , puni sebe zaljubljeni u sebe, i arogantni muskarci se nikad ne smjese i tvrde da zenska populacija ima manji mozak? sto je sovinisticki jedna velika suplja generalizacija.
Sa obzirom da su se zene vecinom smatrale ljudskim bicima koje nisu imale pravo glasa( pogotovo na primitivnim prostorima ili u kojima je vladavina turskih obicaja bila dominantna i tako se predrasuda ponavljala iz godine u godinu,) sada vise nije isto, sto je veoma pravedno.
Sada zena cak u nekim slucajevima ima veci polozaj od muskarca , mada je jednakost zadovoljavajuca, i smatrana je inteligentnijom jednim djelom zbog sposobnosti odrzavanja porodicnog i profesionalnog zivota istomjerno efikasno.
Zavisi sa kojeg aspekta pitanje je postavljeno na to da li postoji razlike izmedju muskog i zenskog mozga,
1-ako je postavljeno iz ozbiljnih i medicinskih razloga onda je moj odgovor jednostavan, sa obzirom da se muskarac i zena tjelesno razlikuju kompletno jedno od drugog onda je sasvim logicno da mozgovi su razliciti odkad pripadaju ka dva razlicita bica i bijuci dio njih su sami razliciti.
2 ako je postavljeno iz sovinistickih razloga , onda mogu reci nista konkretno osim da takvi muskarci i zene koji smatraju da ponizavajuci jednu osobu drugog pola zbog razlika u polu jedino cine razliku u obrazovanju i naravno cini ih veoma malim u svjetu koji pokusava unaprjediti stvari i uciniti polove ravnopravnim.
Pozdrav

Vrh

Tema posta: Razlika ili ne?
PostPoslato: 15 Apr 2005, 21:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2004, 13:53
Muški mozak:
Slika

Ženski mozak:
Slika

:P :lol: :P :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2005, 08:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Aj, ti si bar neraspodeljen.. dok Mr.X ... stha ti imash medju nogama ? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2005, 19:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2005, 14:49
BlackHand je napisao:
Aj, ti si bar neraspodeljen.. dok Mr.X ... stha ti imash medju nogama ? :)

Ne shvatam sta- pitanje sta ja imam izmedju nogu tj kojeg sam pola ima povezano sa mojim komentarom, kao sto sam rekao samo shovinisti ponizavaju drugo ljudsko bice bilo kojeg pola da je , govoreci im da je njihov mozak manji , ili uzi kakogod,a skraceno iz nekih sasvim logicnih uglova sam dao objasnjenje na to da li ja mislim muski i zenski mozak se razlikuje i zasto mislim tako, a zasto to vecinom muskarci rade ,smatraju da su pametniji od zenskog pola, to stvarno ne znam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 15:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hey Mr.X, relax, relax........... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2005, 23:39 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Sep 2004, 21:14
Ja u stvari nikada nisam shvatio zasto se seksualne potrebe muskaraca i zena toliko razlikuju. I nikada nisam shvatio sve to sa Venerom i Marsom. Takodje, nikada nisam shvatio zasto muskarci razmisljaju glavom, a zene srcem. I na kraju, nikada nisam shvatio zasto gen = seksualne zelje toliko oslabi kada cuje reci "Da, uzimam".

Na primer: jedne veceri, prosle nedelje, moja zena i ja smo bili u krevetu. Strast je pocela da se rasplamsava... kad je ona rekla: - Ne mogu sada, nisam raspolozena... Htela bih da me samo malo drzis u narucju.
Rekoh: - STA??... Sta je sad pa to?
I onda je rekla reci kojih se boji svaki muz na planeti:
- Ti jednostavno ne razumes moje emocionalne potrebe koje imam kao zena, da bih zadovoljila tvoje fizicke potrebe koje imas kao muskarac. Na moj zbunjeni pogled je odgovorila:
- Zar ne mozes da me volis zbog onoga sto jesam, a ne samo zbog
Onoga sto radim s tobom u krevetu?

Shvativsi da to vece nece biti nista, okrenuo sam se i zaspao.

Iduceg dana sam nazvao sefa i rekao da uzimam slobodan dan, da bih proveo vreme sa njom. Otisli smo na rucak, a onda sam je odveo u jednu robnu kucu sa ogromnim odeljenjem za zensku garderobu. Pratio sam je okolo, dok je isprobavala nekoliko veoma skupih kompleta. Nije mogla da se odluci koji da uzme, pa sam joj rekao da cemo ih sve kupiti.
Htela je i cipele, koje bi se slagale sa tim kompletima, pa sam joj rekao da uzme po jedan par za svaki komplet. Stigli smo i do dela sa nakitom gde sam joj uzeo par dijamantskih mindjusa. Da vam kazem... bila je taakoo uzbudjena. Mora da je mislila da sam na korak do bankrotstva. Pomislio sam da me testira kada je zatrazila i znojnice za tenis, iako nikada u zivotu nije uzela reket u ruke. Mora da sam je bacio u razmisljanje kad sam joj rekao:
- Naravno, draga.
Skoro da je bila blizu seksualnog zadovoljstva od silnog uzbudjenja.
Smeseci se, konacno je rekla:
- Mislim da bi ovo bilo sve, hajdemo do kase.
Jedva sam se suzdrzavao kad sam joj odgovorio:
- Ne mogu sada, nisam raspolozen.
Lice joj je poprimilo bled izgled kada je spustila vilicu i izustila:
- STA??
Onda sam joj rekao:
- Samo sam hteo da DRZIS ove stvari u narucju neko vreme... Ti jednostavno ne razumes moje finansijske probleme koje imam kao muskarac, da bih zadovoljio tvoju zelju za kupovinom koju imas kao zena.
I bas kad je imala taj pogled (kao) da zeli da me ubije, dodao sam:
- Zar ne mozes da me volis zbog onoga sto jesam, a ne samo zbog stvari koje ti kupujem?

Ocigledno, ni veceras nece biti nista ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2005, 00:12 
chova je `ebe u zdrav mozak ...ili je sponzorushu ozenio? :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2005, 00:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hakinen, legendo.
ahahahaha a ahahahahah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2005, 01:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Jao, hakinen, ja bih dobila srchku.... To je bilo malo previshe za jednu noc bez sexa.... Al, ajd.... Mozda se inache tako ponasha, necu da prosudjujem.... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2005, 02:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2004, 15:19
staljin je napisao:
Zenski je mozak chudna rabota...

evo nam staljina o5

Vrh

Tema posta: Razlike ...
PostPoslato: 25 Jul 2005, 01:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 24 Jul 2005, 16:13
...postoje razlike od kojih neke nisu bitne ,a neke jesu ....

Vrh

Tema posta: Re: Razlike ...
PostPoslato: 25 Jul 2005, 13:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Sep 2004, 21:14
zzz je napisao:
...postoje razlike od kojih neke nisu bitne ,a neke jesu ....

Tek mi je sad sve jasno?!

---------------------------------------------------------------------------
You know, I've personally flown over 194 missions and I was shot down on every one. Come to think of it, I've never landed a plane in my life.

My whole life, all I've wanted to do is fly. Bomb stuff. Shoot people down.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]