banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jul 2025, 00:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Da li su kontracepcijske pilule štetne po zdravlje?
Da. 51%  51%  [ 20 ]
Ne. 49%  49%  [ 19 ]
Ukupno glasova : 39
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Nov 2009, 21:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Jednom godisnje idem. Mislim da ne treba cesce, bez obzira na partera ili ne, osim ako nemas nekih posebnih problema. Nikad mi nije bilo neugodno ili neprijatno. Ne znam sta bi tu trebalo da bude neugodno. Pregled ko pregled. Svakog doktora zapitkujem oko onoga sto me zanima, pa tako i ginekologa. Sto kaze Vanja, moje je zdravlje u pitanju. Ne razumijem one koje u 21 vijeku ne idu na redovnu kontrolu. I koje imaju problem sa "sta ce selo reci". Bezveze.
Sto se tice ovog zaboravljanja. Ako stavis na vidno mjesto, u dozvoljenom roku od 12 sati (lufta) primjetices. A i sto zlo_krme kaze, navijes sat i rijesena zaboravnost. Mislim da je oko pilula problem nedovoljne informisanosti i uzimanja na svoju ruku. Sto opet dovodi do ove "sramote" odlaska kod ginekologa. Sto je po meni opet kazem bezveze. To je cista neodgovornost prema sebi i svom zdravlju.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 01:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
A ja mislim da neke diskutantice na ovoj temi sasvim pausalno izvlace zakljucke.

Sve ovisi o osobi i njenoj individualnoj praksi, simptomima / nedostatku istih u vezi s ovim, valjda je toliko jasno.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2009, 01:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Feb 2008, 00:01
U celoj ovoj prici, jedna stvar je sigurna: kontracepcijske pilule nisu dovoljne za "siguran "sex!

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 13:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
veverushka je napisao:
U celoj ovoj prici, jedna stvar je sigurna: kontracepcijske pilule nisu dovoljne za "siguran "sex!

Zavisi sta podrazumijevas pod tim siguran sex.Ako cemo tako, najsigurnije je bez sexa.
Svi znaju da nema 100%ne zastite od pp bolesti sem apstinencije.
Ali ovo nije tema o pp bolestima vec o pilulama, tako da bi bilo dobro da prestanes trpati to sve u isti kos.
Kod nas pilule koristi jako mali broj zena/djevojaka, dok je na zapadu to sasvim normalno.
Na zapadu je normalno da prvo uradis hormonski status , pa da se na osnovu toga propisu pilulle za koje dobijes recept i sa tim ides u apoteku.
Kod nas je sasvim druga prica - kupuje ko sta stigne, samo je vazno da se proda, pilule mogu kupiti i ja bez ikakvog recepta.
Veliki je problem sto nasi ginekolozi jako malo obracaju paznju na hormone,rijetko koji ima pojma o tome, pa stoga i ne cudi sto je takav odnos prema pilulama.
I da, dovoljno je otici na pregled jednom godisnje, barem da se uradi papa test, pregled grudi i po potrebi ultrazvuk, naravno, ako nema nekih tegoba.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 21:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
laoce je napisao:
Kod nas pilule koristi jako mali broj zena/djevojaka, dok je na zapadu to sasvim normalno.
Na zapadu je normalno da prvo uradis hormonski status , pa da se na osnovu toga propisu pilulle za koje dobijes recept i sa tim ides u apoteku.
Kod nas je sasvim druga prica - kupuje ko sta stigne, samo je vazno da se proda, pilule mogu kupiti i ja bez ikakvog recepta.
Veliki je problem sto nasi ginekolozi jako malo obracaju paznju na hormone,rijetko koji ima pojma o tome, pa stoga i ne cudi sto je takav odnos prema pilulama.
I da, dovoljno je otici na pregled jednom godisnje, barem da se uradi papa test, pregled grudi i po potrebi ultrazvuk, naravno, ako nema nekih tegoba.

Tačno. Meni nikad neće biti jasno kako neko može reći doktor mi je "preporučio" ove. Meni je doktorica kad sam imala 18 preporučila, pa sam se udebljala kao svinja.... Jedva sam skontala od čega je... E nakon toga nisam ih više pila. I prije nekih godinu dana ja odlučim da počnem i kod nas opet po preporuci. U Italiji se odradi detaljan pregled, pa tek onda dobiješ RECEPT. Nema da sad neki ginekolog izjavi: "Paaaa, možeš npr. Logest. Ili uzmi Yasmin, one su ti najnovije..." Čula sam ovo svojim ušima. Mislim wtf?! I da.. Recept traje 6mj, što znači da moraš ponovo do doktora da ti ga napiše. Eto, vrlo je poželjno ići 2 puta godišnje. Ti kažeš da je dovoljno jednom. Ok, mislim da je dovoljno i jednom, al ni 2 puta godišnje nije prečesto.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 22:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2009, 19:45
Meni je doktorica preporučila, posle pregleda, vađenja krvi i svakakvih testova, neke pilule i pila sam ih oko dve godine. Takođe sam se ugojila i rešila da prestanem. Stavila sam spiralu i sad sam mirna. Idem na kontrole dva puta godišnje. :D

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 22:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

TheHope je napisao:
Meni je doktorica preporučila, posle pregleda, vađenja krvi i svakakvih testova, neke pilule i pila sam ih oko dve godine. Takođe sam se ugojila i rešila da prestanem. Stavila sam spiralu i sad sam mirna. Idem na kontrole dva puta godišnje. :D

Ok, ne odgovaraju svakome iste , a nekima ne odgovaraju nikakve pilule.Ne skodi otici 2 puta godisnje na pregled,dapace, to znaci da se brines o svome zdravlju.
Mozda je malo skretanje s teme,ali isto tako je samopregled grudi jako vazan,. Sad ce neko reci da ja ispadam pametan, da to svaka beba zna, ali znam za slucaj da je jedna profesorica na medicinskom fakultetu(u Srbiji)umrla od raka dojke.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 23:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
veverushka je napisao:

Zavisi sta podrazumijevas pod tim siguran sex.Ako cemo tako, najsigurnije je bez sexa.
Svi znaju da nema 100%ne zastite od pp bolesti sem apstinencije.
Ali ovo nije tema o pp bolestima vec o pilulama, tako da bi bilo dobro da prestanes trpati to sve u isti kos.

u sustini, nijedne kontracepsijske pilule se ne bi trebale davati bez recepta. u mnogim (drzavnim) apotekama i nisu davali. kako je sad stanje, nemam pojma. ja znam da nikakav rigorozan lek nisam dobila ikad,a da prvo nisam dobila uputnicu za hormonalni test. a to sto je in da se koriste kontracepcijske pilule... kad bismo bili svesni nezeljenih efekata, ne bismo ih nikad koristili.

Laoce, pa sigurnije je da koristis prezervativ, nego ona pilule.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2009, 01:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

veverushka je napisao:

u sustini, nijedne kontracepsijske pilule se ne bi trebale davati bez recepta. u mnogim (drzavnim) apotekama i nisu davali. kako je sad stanje, nemam pojma. ja znam da nikakav rigorozan lek nisam dobila ikad,a da prvo nisam dobila uputnicu za hormonalni test. a to sto je in da se koriste kontracepcijske pilule... kad bismo bili svesni nezeljenih efekata, ne bismo ih nikad koristili.

Dobro ako je tako kao sto ti kazes,ali koliko ja znam i koliko sam cuo od drugih(a i ovdje na forumu)to nije cest slucaj(hormonalni test).
Rekao bih da su pilule pouzdanije,ali nema veze,jer kondomi nisu tema,a svakako nikad nisam dosao u situaciju da slavim dan kad draga primjeti kap krvi na donjem vesu. :wink:

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2009, 01:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
laoce je napisao:
nikad nisam dosao u situaciju da slavim dan kad draga primjeti kap krvi na donjem vesu. :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2009, 10:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
veverushka je napisao:

Dobro ako je tako kao sto ti kazes,ali koliko ja znam i koliko sam cuo od drugih(a i ovdje na forumu)to nije cest slucaj(hormonalni test).
Rekao bih da su pilule pouzdanije,ali nema veze,jer kondomi nisu tema,a svakako nikad nisam dosao u situaciju da slavim dan kad draga primjeti kap krvi na donjem vesu. :wink:

Pa ne mozes da se ogranicis na samo jedan segment seksualnog odnosa. Kontracepsijske pilule sluze iskljucivo kao zastita od nezeljene trudnoce, i to je sve. Prezervativi su, ipak, svestraniji.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2009, 10:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Sjeća li se iko više, iako nije bilo davno, one ujdurme oko Yasmin tableta?
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/djevoj ... ilula.html
http://www.index.hr/vijesti/clanak/sluc ... 03585.aspx

Ko ima poremećen nivo hormona (neredovne i bolne menstruacije) onda su kontraceptivne tablete dobro rješenje jer osim zaštite od trudnoće rješavaju i ostale problemčiće (redovan ciklus, čistija koža, bla bla). Naravno, uz ljekarsku preporuku.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2009, 10:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Sjeća li se iko više, iako nije bilo davno, one ujdurme oko Yasmin tableta?
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/djevoj ... ilula.html
http://www.index.hr/vijesti/clanak/sluc ... 03585.aspx

Ko ima poremećen nivo hormona (neredovne i bolne menstruacije) onda su kontraceptivne tablete dobro rješenje jer osim zaštite od trudnoće rješavaju i ostale problemčiće (redovan ciklus, čistija koža, bla bla). Naravno, uz ljekarsku preporuku.

To su druge okolnosti, kada se one kosriste iskljucivo zbog regulisanja odredjenih problema. Ali je neverovatno koliko devojke zele da koriste kontracepcijske pilule, jer je to cool! Ne razmisljajuci kako one uticu na organizam. Meni to nije jasno. Sta je uopste cool u uzimanju tih pilula?! :-? A jos mi je manje jasno da neko moze da ih kupi , bez nalaza i recepta ginekologa. A najmanje mi je jasno, kako ginekolog moze da preporuci te pilule, a da prethodno nije uputio pacijenta da uradi hormonalni test! :confused3:

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2009, 11:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
U suštini, kontraceptivne tablete bi prije trebale uzimati zrele žene, a ne mlade djevojke kojima se još nivo hormona nije ustalio.
Postoji širok spektar kontraceptivnih metoda i pomagala, pa svako može da odabere ono što mu odgovara i šta mu paše.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2009, 11:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Potpuno se slazem sa tobom, Talija!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]