Citiraj:
Ne mozes " i prihvatiti " to zivo bice i reci " da je bolje abortirati".
Bas suprotno.

.. mozes, ako si svjestan mogucnosti i sirine samog zivota. Ali je nemoguce ako iz konteksta dve razlicite recenice izvuces dio i to spojis u jednu zasebnu cjelinu.
Citiraj:
Nema tu mnogo filozofije, kad se beba zacne - to je svrsen cin ! Tada ili jesi covjek ili nisi. Ne mozes biti oboje.
O ima tu filozofija. I to mnogo. Samo ne suvoparne i intelektualne filozofije, vec one zivotne. Prvo, sta je to svrsen cin?
Ne postoji svrsen cin dok god ima mogucnosti izmjene. Nista u ovom svijetu nije "svrseno". Sve ima mogucnost daljnjeg razvoja i bezbroj mogucnosti u samom "svrsenom cinu".
KOja je mogucnost majke koja boluje od side i koja je nekim slucajem stavljena pred svrsen cin abortusa jer je ustanovljeno da njeno buduce dijete ima virus i da mu ne predstoji mnogo godina zivota? Ili zene koja zna da ce njeno dijete odvesti u roblje, cim navrsi par godina zivota? Ili zene koja zna da ce njeno dijete u dobi od 9 godina da nosi oruzje, ubija i slicno tome?
Svidjelo se nama ili ne ima bezbroj mogucnosti i ne postoji svrsen cin.
Svako dijete koje ima zdrave roditelje, roditelje koji ga prihvataju i pruzaju mu mogucnosti koje imaju za njegov zivot, koji ga vole i podrzavaju, koji brinu o njemu, koji su zdravi emotivno i inetelektualno, koji ga ne uslovljavaju niti gospodare sa njim, jeste sretno dijete. I samo odrasta u zdravu i cjelovitu individuu.
Ali zdravorazumski govoreci, malo je takve djece.
I sta to definise covjeka kada kazes "ili jesi covjek ili nisi"?
Da li je po tebi, covjek onaj koji dise, jede, razmnozava se, ima svoju zivotnu filozofiju.. itd? Ili je covjek onaj koji je sposoban da cjelovito stoji iza svakog svog cina, pa makar to bio i abortus ili nesto slicno tome?
Mislim da je covjek sposoban za sve moguce krajnosti, ako je covjek, ako je samo odraz drustveno individualnih reakcija, onda nije sposoban da i sam za sebe razmislja a kamoli da djeluje po nekim svojim principima.
U vecini slucaja, mi smo ljudi koji su rodjeni iz slucaja. Iz 5 minuta uzivanja nasih roditelja. No, neko ima tu srecu da je tih 5 minuta uzivanja bilo svjesno sa ciljom da se dobije dijete. Ali malo je nas koji mogu to tvrditi za sebe.
Citiraj:
Ali nije normalno da ljudi ubijaju ljude. I ne mozes reci da je normalno ubiti plod u sebi cak i ako je deformisan, gledano uskim i slabovidim ocima ljudskosti.
Gdje je bilo gdje normalnost?
I gdje si nasla da sam rekao da je normalno za mene da ubijem dijete.

.. smijesno.. izvlacis ono sto mislis da sam rekao. Rekao sam da je odluka na buducim roditeljima. Da li to zele ili ne zele. Nigdje nije receno da bi ja od zene koja je bila samnom ili jos uvijek jeste, trazio da abortira.
Mi ne zivimo u normalnom svijetu. da je svijet normalan, vecina stvari o kojima sada raspravljamo ne bi bile za raspravu. Da zivimo u normalnom i zdravorazumskom svijetu, ne bi bilo rasprave o abortusu, niti bi bilo nezeljene trudnoce. Ne bi bilo napustene djece, niti bi bilo iskoristavanje iste. Problem je sto svako ima slobodnu volju, i shodno toj volji odlucuje sta ce napraviti. Problem je sto niko nije svestan posljedica svoje slobodne volje. Problem je sto danas djeca imaju seksualni odnos u 12 godini, a seksualnu zrelost nemaju ni u 40 ili 50 godini. Problem je sto majka i otac koji su "odgovorni" svojoj djeci nikada ne pricaju o posljedicama, niti ih pripremaju za buduci zivot. Licimo na zivotinje po pitanju odnosa sa zivotom. Kopiramo jedne druge, bez znanja i svijesti sto radimo.
Citiraj:
Znam s druge strane da ljudi zivot vole, iako ga malo cijene. Pa zato slutim da bi te bebe ipak htjele zivjeti.
Znam. I onaj mali afrikanac u rudniku zeli da zivi, iako za bolje ne zna. A nije on kriv za to sto radi u rudniku, vec odrasli koji sada raspravljaju o abortusu i smislu zivota. I ja i ti i svi smo odgovorni za djecu.
A i dalje mislim, da je bolje abortirati nego dijete prepustiti slucaju, ulici, drugima koji ce samo iskoristiti to dijete za svoje sebicne svrhe. pobogu govorimo o odgovornosti covjeka, kao i mogucnosti koju covjek ima ispred sebe, kada je u pitanju abortus ili ne.
Mislim da ovdje niko ne govori da bi svoje buduce dijete ubio zato sto mu se digao .....! Vec se prica o prihvatanju ili ne prihvatanju tog cina abortusa, kao i uslovima kada je to prihvatljivo a kada nije.