banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 14:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 93 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2005, 10:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Venti ne mogu da verujem ovo shto chitam.Zar ti nebi trebala reci, iako je moja sestra hendikepirana, sretna sam shto je medju nama i shto je njena majka ipak odluchila da rodi, a ti potpuno suprotno pishesh, kako zhene koje imaju decu sa deformitetima trebaju odmah aboratirati itd, itd..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2005, 11:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Kako je tuzno citati sve ovo.

Sta znaci biti odrastao ?

Je li dio toga biti odgovoran prema sebi i drugima ?

Sta je sex ? Koji je smisao sexa ? Ako ga neko posmatra kao vrstu vjezbe za opustanje, prije ili kasnije ce biti neprijatno iznenadjen. Jer potencijal za iznenadjenje uvijek postoji. Svi pravimo izbor, svakodnevno, ali isto tako moramo biti spremni za posljedice istog.

Sto se tice misljenja poput onoga sto je napisao "Fritz" na pocetku posta, najezim se od uzasa.

Ko je u stanju predvidjeti buducnost ? Nekad mislimo da je nesto dobro za nas, pa se ispostavi da nije bilo. I obratno.

Ko je to normalan ? Imali smo priliku vidjeti u bliskoj proslosti do cega su nas "normalni" doveli...

Sto se tice ovoga sto je Ventilator napisala, tvoja rodica nije nikoga ranila, osakatila, ubila. Sto je cini mnogo normalnijom i boljom od dosta drugih. A oni koji su je ignorisali, i koji je ignorisu, eh...Svijetu se ne moze ugoditi.

Od bola se ne moze pobjeci u zivotu. Ali se moze napraviti ispravna odluka. Ne mogu shvatiti ekonomisanje tipa : "*ebi ga, zatrudnila sam, ali nisam zavrsila fakultet, nemam posla, pa cu abortirati. Zivot me nije mazio, pa kao imam izgovor za to." E kad se to desi, tada je za ekonomiju ove vrste malo prekasno. Ne samo sto je kasno, vec je i opasno. Jer htjeli mi to ili ne posljedice tog cina ostaju. Da su to znale tvoje prijateljice Ventilator, mozda bi umjesto da misle na to sta ce reci okolina, pomislile na nemocni zivot u sebi. Bez obzira na one koji pobjegnu od odgovornosti, bez obzira na babske price i tako to.

Sto se tice trudnoce kao posljedice silovanja, to je zaista velika muka na ledjima djevojke/zene. Mislim da bi kazne za silovanje trebale biti drakonske. A cak i u tim slucajevima, taj jadni plod nije ni za sta kriv.

Mostrum, zbog cega neko treba biti religiozan da bi razlikovao lose i dobro ?

Toliko toga je izvrnuto naopacke u svijetu, da ponekad pomislim da je sreca sto smo uopste opstali kao ljudska zajednica ovako dugo.

Nadam se da sam uspjela odgovoriti na pitanje. :)

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2005, 12:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
BlackHand:
A sto ga izvuce iz koncepta.. :D...
Znam slucajeve majki koje su htjele da abortiraju i nekim, ko zna kojim slucajem, nisu. Druga opcija koja im je pala na pamet jeste bila da to djete daju na usvajanje. Cim se rodi. NIsu htjele da abortiraju kasnije, kada je trudnoca presla u fazu kada je plod razvijeniji, znaci negdje posle 3 mjeseca. Da skratim. Kada su rodile nakon par dana, ipak su to dijete prihvatile i ostalo je kod njih. Shvatile su da ipak sada zele to dijete, i da bi pogresile da su abortirale. Napomene radi, radi se o dvema majkama narkomankama. Srecom dijeca su predivna i nisu imala posljedica. Pricam ti o emociji. Nemalo se puta desava da zena u pocetnom stadiju nije jos uvijek vezana za nerodjeno dijete,znaci plod, da budemo precizni. Ta se veza ostvaraju tek kasnije. Naravno da uvijek ima izuzetaka. Moja sestra je htjela klinca u 20 i rodila ga je. Dugogodisnja frendica nije htjela dijete u 25 i o njoj je gornja prica. Sada je situacija skroz drugacija.
A to je ono sto sam napisao u proslom postu.
Prvo, ja sam da ljudi razmisle pre abortusa, ali podrzavam abortus kao svesnu odluku dvoje ljudi ili jednog, zavisno od slicaja. Kao odgovorni cin. Ne mogu biti rigidan po pitanju ljudske odluke. Svako svoju cjenu placa. Razlozi za abortus mogu bili razni. I nikada nikome nisu jednastavni.
Uvijek cu stati iza zene bilo koje zene, koja je odlucila da je abotus jedini izlaz iz situacije u kojoj se nalazi, ali nikada necu stati iza nekoga kome je abotus rjesavanje problema, jer na vrijeme nije mislio na posljedice i da bi imao 5 minuta uzivanja.

A o deformisanoj djeci.
Opet je to odluka para. Da li zele deformisano dijete ili ne. A napisati sa dve tri recenice o tome, je apsurd. Odgovornost je pred roditeljima, a ne pred par ljudi koji pisu na forumu. A tu su sasvim druge emocije u pitanju, sasvim druge sudbine ..... itd.

Slazem se sa Ventilatorom po pitanju krivice.
Ovo drustvo je bolesno, na neki nacin. Sada kakva je prica u ostalim zemljama svijeta ne znam. Ali znam da svi osudjuju zenu da je kriva za nezeljenu trudnocu. Lako je osuditi bilo koga za bilo koji cin. Ali je tesko razumiti covjeka preko puta sebe.
Jedno nikada ne moze biti krivo. Samo dvoje.

Mislim da su ljudi po pitanju seuksualnog odgoja u teskom neznanju. Sto se moze primjetiti po misljenjima okoline, nacinima na koji ljudi uce o seksu... itd. A o abortusu su teske predrasude. Svako ima pravo da odluci sta zeli i to je njegov krst... njegova odluka i sudbina.
Ja licno, bi u svako doba prihvatio dijete kao posljedicu moga cina. Bio to svjesni cin ili nesvjesni. Ako mozes da ga “stavis” mozes i da prihvatis posljedicu toga. Djeca nisu kriva za nezrelost svojih roditelja. Ali mislim i dalje da je bolje abortirati nego dozivjeti da se moje dijete pati u svijetu koji ga ne zeli. A to imamo prilike vidjeti mnogo cesce nesto sto cemo to priznati. Jeste da su mnoga djeca velikani danasnji bili odbaceni i odrasli su u sirotistu, ali isto je cinjenica da su mnoga takva djeca danasnji kriminalci. Biti rigidan po ijednoj stavci ovog pitanje je dokaza nezrelosti i neznanja.
Vecina majki koja je u nedoumici oko abortusa je na velikim patnjama, i svako ko je imaju priliku vidjeti sta se zbiva sa tim zenama, prvenstveno mislim na zene jer muskarci mnogo kasnije sarevaju da postanu roditelji od zena i mnogu su zasticeniji u drstvu u kome zivimo od zena, zna kakav pakao te zene prolaze. I mislim da je malo podrske prema tim zenama. A mnogo vise osude.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2005, 13:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Kako je tuzno citati sve ovo.

Zasto je tuzno? Bolje raspraviti i iznjeti svoje misljenje i mozda i shvatiti da grijesis i ispraviti ga nego biti u neznanju cijelog zivota.

Citiraj:
Sta znaci biti odrastao ?

Za mene, biti objektivno odgovoran za sve sto cinis. Za ono sto mislis, sto govoris, sto cinis. Ako kazes "da" biti iza toga, ako kazes "ne" opet biti iza tih rijeci.

Citiraj:
Je li dio toga biti odgovoran prema sebi i drugima ?

Mislim ako je covjek odgovoran prema sebi, onda mora kao posljedica toga biti i odgovornost prema drugima. Ipak covjek je socijalno bice i kao takav ne zivi sam. Ali mora imati svoje misljenje, bez obzira kakvo to misljenje bilo. I jedini nacin da neko postane odgovoran prema sebi jeste sadejstvo odgovornosti prema drustvu i jediniki koja cini drustvo a to je sam covjek preko puta njega.

Citiraj:
Sta je sex ? Koji je smisao sexa ?

Seks je, po meni, cin dvoje ljudi koji pokazuju intimno i emotivnu zrelost ka spoju dva ljudska bica. Ono sto vecina radi, a ne mogu sebe izostaviti iz toga, jeste najobicnije praznjenje nakupljene energije i emocije. Cin ubijanja dosade, cin samovaznosti i slicno.
Za mene je smisao seksa u uzdizanju sirine ljudskog bica. Nadopunjavanje. Istrazivanje granica. Kao i odluka da se produzi vrsta iz ljubavi ne iz dosade i zajebancije.

Citiraj:
Ko je to normalan ? Imali smo priliku vidjeti u bliskoj proslosti do cega su nas "normalni" doveli...

:).. niko nije normalan. Ako cemo suditi i biti ostri u osudi. Normalno je da normalni ljudi jedne druge ubijaju, normalno je da normalni roditelji imaju normalnu djecu koja, sto je normalno, isto rade iste greske kao roditelji. Normalno je mnogo stosta, ali da li je to zdravlje ili je to nedostatak istog?

Skoro sa cijelim tekstom se slazem, jer je veoma razuman.

No, nesto me interesuje, ne samo kod tebe, vec kod svih uceniska.
POgledajmo Afriku. Mnogo djece koja pate. Mnogo djece koja se iskoristavaju za sebicne svrhe politicara i odraslih. Za ratovanje, za fizicki rad u rudniku, za trgovinu robljem, mnogo djece koja svaki dan umiru od gladi.
Sada me zanima. Sta mislite kada bi to djete moglo da vam odgovori, da li bi reklo da zeli takav zivot ili bi reklo sto ga majka nije pobacila?
Dali to dijete ima smisao u zivotu?
Dali to djete osjeca da ga svijet zeli ili je svijet samo zeli njegovu mladost i zivot?
Kako gledate na to?

Mi koliko toliko zivimo u mnogo drugacijoj sredini, imamo skoro sve sto nam je potrebno, imamo porodicu, imamo koliko toliko smisla da zivimo. Sta je sa djecom koja to nemaju?
Kako gledate na abortus u takvim sredinama, u takvim uslovima i slicno?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2005, 13:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ja licno, bi u svako doba prihvatio dijete kao posljedicu moga cina. Bio to svjesni cin ili nesvjesni. Ako mozes da ga “stavis” mozes i da prihvatis posljedicu toga. Djeca nisu kriva za nezrelost svojih roditelja. Ali mislim i dalje da je bolje abortirati nego dozivjeti da se moje dijete pati u svijetu koji ga ne zeli.

Po ovome sto si napisao se vidi da bi " Ti licno...", ono sto je nemoguce ! Ne mozes " i prihvatiti " to zivo bice i reci " da je bolje abortirati".

Nema tu mnogo filozofije, kad se beba zacne - to je svrsen cin ! Tada ili jesi covjek ili nisi. Ne mozes biti oboje.

Citiraj:
Za mene, biti objektivno odgovoran za sve sto cinis. Za ono sto mislis, sto govoris, sto cinis. Ako kazes "da" biti iza toga, ako kazes "ne" opet biti iza tih rijeci.

:) Pa da. Samo se ne moze sjediti na dvije stolice.A sad opet procitaj ovo sto sam citirala iznad.

Citiraj:
Seks je, po meni, cin dvoje ljudi koji pokazuju intimno i emotivnu zrelost ka spoju dva ljudska bica. Ono sto vecina radi, a ne mogu sebe izostaviti iz toga, jeste najobicnije praznjenje nakupljene energije i emocije. Cin ubijanja dosade, cin samovaznosti i slicno.
Za mene je smisao seksa u uzdizanju sirine ljudskog bica. Nadopunjavanje. Istrazivanje granica. Kao i odluka da se produzi vrsta iz ljubavi ne iz dosade i zajebancije.

Opet je bitna odluka. Ili cu biti povrsan/a ili necu.

Kad je u pitanju normalnost, da, niko nije normalan... :)

Ali nije normalno da ljudi ubijaju ljude. I ne mozes reci da je normalno ubiti plod u sebi cak i ako je deformisan, gledano uskim i slabovidim ocima ljudskosti.

Ne znam sta bi rekle bebe u Africi. Znam s druge strane da ljudi zivot vole, iako ga malo cijene. Pa zato slutim da bi te bebe ipak htjele zivjeti.

Kad odem u Afriku javicu ti. :) :P

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2005, 14:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ne mozes " i prihvatiti " to zivo bice i reci " da je bolje abortirati".

Bas suprotno. :).. mozes, ako si svjestan mogucnosti i sirine samog zivota. Ali je nemoguce ako iz konteksta dve razlicite recenice izvuces dio i to spojis u jednu zasebnu cjelinu.

Citiraj:
Nema tu mnogo filozofije, kad se beba zacne - to je svrsen cin ! Tada ili jesi covjek ili nisi. Ne mozes biti oboje.

O ima tu filozofija. I to mnogo. Samo ne suvoparne i intelektualne filozofije, vec one zivotne. Prvo, sta je to svrsen cin?
Ne postoji svrsen cin dok god ima mogucnosti izmjene. Nista u ovom svijetu nije "svrseno". Sve ima mogucnost daljnjeg razvoja i bezbroj mogucnosti u samom "svrsenom cinu".

KOja je mogucnost majke koja boluje od side i koja je nekim slucajem stavljena pred svrsen cin abortusa jer je ustanovljeno da njeno buduce dijete ima virus i da mu ne predstoji mnogo godina zivota? Ili zene koja zna da ce njeno dijete odvesti u roblje, cim navrsi par godina zivota? Ili zene koja zna da ce njeno dijete u dobi od 9 godina da nosi oruzje, ubija i slicno tome?
Svidjelo se nama ili ne ima bezbroj mogucnosti i ne postoji svrsen cin.
Svako dijete koje ima zdrave roditelje, roditelje koji ga prihvataju i pruzaju mu mogucnosti koje imaju za njegov zivot, koji ga vole i podrzavaju, koji brinu o njemu, koji su zdravi emotivno i inetelektualno, koji ga ne uslovljavaju niti gospodare sa njim, jeste sretno dijete. I samo odrasta u zdravu i cjelovitu individuu.
Ali zdravorazumski govoreci, malo je takve djece.

I sta to definise covjeka kada kazes "ili jesi covjek ili nisi"?
Da li je po tebi, covjek onaj koji dise, jede, razmnozava se, ima svoju zivotnu filozofiju.. itd? Ili je covjek onaj koji je sposoban da cjelovito stoji iza svakog svog cina, pa makar to bio i abortus ili nesto slicno tome?

Mislim da je covjek sposoban za sve moguce krajnosti, ako je covjek, ako je samo odraz drustveno individualnih reakcija, onda nije sposoban da i sam za sebe razmislja a kamoli da djeluje po nekim svojim principima.
U vecini slucaja, mi smo ljudi koji su rodjeni iz slucaja. Iz 5 minuta uzivanja nasih roditelja. No, neko ima tu srecu da je tih 5 minuta uzivanja bilo svjesno sa ciljom da se dobije dijete. Ali malo je nas koji mogu to tvrditi za sebe.

Citiraj:
Ali nije normalno da ljudi ubijaju ljude. I ne mozes reci da je normalno ubiti plod u sebi cak i ako je deformisan, gledano uskim i slabovidim ocima ljudskosti.

Gdje je bilo gdje normalnost?
I gdje si nasla da sam rekao da je normalno za mene da ubijem dijete. :).. smijesno.. izvlacis ono sto mislis da sam rekao. Rekao sam da je odluka na buducim roditeljima. Da li to zele ili ne zele. Nigdje nije receno da bi ja od zene koja je bila samnom ili jos uvijek jeste, trazio da abortira.
Mi ne zivimo u normalnom svijetu. da je svijet normalan, vecina stvari o kojima sada raspravljamo ne bi bile za raspravu. Da zivimo u normalnom i zdravorazumskom svijetu, ne bi bilo rasprave o abortusu, niti bi bilo nezeljene trudnoce. Ne bi bilo napustene djece, niti bi bilo iskoristavanje iste. Problem je sto svako ima slobodnu volju, i shodno toj volji odlucuje sta ce napraviti. Problem je sto niko nije svestan posljedica svoje slobodne volje. Problem je sto danas djeca imaju seksualni odnos u 12 godini, a seksualnu zrelost nemaju ni u 40 ili 50 godini. Problem je sto majka i otac koji su "odgovorni" svojoj djeci nikada ne pricaju o posljedicama, niti ih pripremaju za buduci zivot. Licimo na zivotinje po pitanju odnosa sa zivotom. Kopiramo jedne druge, bez znanja i svijesti sto radimo.

Citiraj:
Znam s druge strane da ljudi zivot vole, iako ga malo cijene. Pa zato slutim da bi te bebe ipak htjele zivjeti.

Znam. I onaj mali afrikanac u rudniku zeli da zivi, iako za bolje ne zna. A nije on kriv za to sto radi u rudniku, vec odrasli koji sada raspravljaju o abortusu i smislu zivota. I ja i ti i svi smo odgovorni za djecu.
A i dalje mislim, da je bolje abortirati nego dijete prepustiti slucaju, ulici, drugima koji ce samo iskoristiti to dijete za svoje sebicne svrhe. pobogu govorimo o odgovornosti covjeka, kao i mogucnosti koju covjek ima ispred sebe, kada je u pitanju abortus ili ne.
Mislim da ovdje niko ne govori da bi svoje buduce dijete ubio zato sto mu se digao .....! Vec se prica o prihvatanju ili ne prihvatanju tog cina abortusa, kao i uslovima kada je to prihvatljivo a kada nije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2005, 18:39 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Fritz, nije mi nesto jasno. Ti stalno spominjes tu djecu u Africi sto rade u rudniku. Kako bi njihove majke mogle znati sta njihovu djecu ceka?! Kako neka majka moze znati kakvu ce buducnost njeno djete imati?!
Sta je s onim majkama cija su djeca inzinjeri, magistri, doktori, umjetnici, psiholozi, sudije, advokati...?! Sta bi bilo da su njihove majke njih abortirale?!

Da je Hitlerova majka znala sta ce Hitler biti i postati, mislis da bi ga rodila?! Nista se ne zna unaprijed. Moze da bude dobro, a moze da bude i lose. A ti se osvrces samo na one lose.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2005, 20:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Fritz, nije mi nesto jasno. Ti stalno spominjes tu djecu u Africi sto rade u rudniku. Kako bi njihove majke mogle znati sta njihovu djecu ceka?! Kako neka majka moze znati kakvu ce buducnost njeno djete imati?!
Sta je s onim majkama cija su djeca inzinjeri, magistri, doktori, umjetnici, psiholozi, sudije, advokati...?! Sta bi bilo da su njihove majke njih abortirale?!

Da je Hitlerova majka znala sta ce Hitler biti i postati, mislis da bi ga rodila?! Nista se ne zna unaprijed. Moze da bude dobro, a moze da bude i lose. A ti se osvrces samo na one lose.

Slicajno.. nije namjerno..
Naravno da si u pravu. :)

Samo ukazujem na drasticne slucajeve..

Naravno da niko ne moze znati sta koga ceka, ali ta ista zena u somaliji,.. veoma dobro moze da pretpostavi sta cekam njeno dijete..

No nebitno..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2005, 22:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Citiraj:
Ne mozes " i prihvatiti " to zivo bice i reci " da je bolje abortirati".

Bas suprotno. :).. mozes, ako si svjestan mogucnosti i sirine samog zivota. Ali je nemoguce ako iz konteksta dve razlicite recenice izvuces dio i to spojis u jednu zasebnu cjelinu.

Nista nisam izvukla iz konteksta. Ali, tebi ocigledno ni samom nije jasno sta si zelio reci.
Citiraj:
Citiraj:

O ima tu filozofija. I to mnogo. Samo ne suvoparne i intelektualne filozofije, vec one zivotne. Prvo, sta je to svrsen cin?
Ne postoji svrsen cin dok god ima mogucnosti izmjene. Nista u ovom svijetu nije "svrseno". Sve ima mogucnost daljnjeg razvoja i bezbroj mogucnosti u samom "svrsenom cinu".

Ako se neko sluzi suhoparnom retorikom i intelektualizacijom onda si to ti.

A vidis kad je abortus u pitanju - ne postoji opcija izmedju ! Ili ce se obaviti ili ce se beba roditi. Opcija suplje price otpada u startu.

Citiraj:
KOja je mogucnost majke koja boluje od side i koja je nekim slucajem stavljena pred svrsen cin abortusa jer je ustanovljeno da njeno buduce dijete ima virus i da mu ne predstoji mnogo godina zivota? Ili zene koja zna da ce njeno dijete odvesti u roblje, cim navrsi par godina zivota? Ili zene koja zna da ce njeno dijete u dobi od 9 godina da nosi oruzje, ubija i slicno tome?

Medjutim, kada se beba rodi tada se situacija mijenja. Tada vec postoje razlicite mogucnosti. Neke od tih zena dodju na Zapad i obezbijede zdravstvenu zastitu i sebi i djeci. I finansijsku sigurnost i bijeg iz "ropstva".

Jedino se iz robovanja vlastitom egu tesko nalazi put u bolje. :wink:

Uzgred, svaki argument se da izvrnuti ako se to zeli. A istina je obicno jednostavna. Sto posijes, to ces i poznjeti.
Citiraj:
Svidjelo se nama ili ne ima bezbroj mogucnosti i ne postoji svrsen cin.
Svako dijete koje ima zdrave roditelje, roditelje koji ga prihvataju i pruzaju mu mogucnosti koje imaju za njegov zivot, koji ga vole i podrzavaju, koji brinu o njemu, koji su zdravi emotivno i inetelektualno, koji ga ne uslovljavaju niti gospodare sa njim, jeste sretno dijete. I samo odrasta u zdravu i cjelovitu individuu.
Ali zdravorazumski govoreci, malo je takve djece.

Sreca je bogatstvo zivota. Da li ce to neko shvatiti i ostvariti, ne ovisi iskljucivo o odnosu roditelja prema djetetu. Vecina roditelja kod nas su prilicno pozrtvovani. Ekstremi koji potpuno zapostave dijete ili ga nedaj Boze ga maltretiraju su ipak u manjini. A nada za ispunjen zivot postoji i kod te djece. Dovoljno je da nadju jednu osobu u toku odrastanja koja ce im pruziti ljubav, pa da ipak postanu zdrave licnosti. Nade nema samo ako se apriori odbaci, i to dijete ili osoba odluci da se do kraja zivota samosazaljeva.

Citiraj:
I sta to definise covjeka kada kazes "ili jesi covjek ili nisi"?

Ne znam sta ovdje treba objasnjavati.

Postoje neke situacije u zivotu - mislim da ih cak i nema jako mnogo- gdje se ovo vidi vrlo plasticno.

Citiraj:
Da li je po tebi, covjek onaj koji dise, jede, razmnozava se, ima svoju zivotnu filozofiju.. itd? Ili je covjek onaj koji je sposoban da cjelovito stoji iza svakog svog cina, pa makar to bio i abortus ili nesto slicno tome?

Svako ljudsko bice je nesavrseno, polazim od toga. Svi grijesimo. Moje misljenje je da abortus ne treba ciniti. Jos nisam srela osobu koja mi se time pohvalila ili koja me uspjela ubijediti u neophodnost istog. Ljudi se boje ovog i onog - velikoj mjeri su to imaginarni strahovi.

Uzmimo npr. Down's syndrom ili mongoloidizam. Vecina tih osoba imaju nizak IQ, ali su veoma tople osobe koje pokazuju ljubav i daju se lako zavoljeti. Ne smijem ni pomisliti koliko njih nikada nije i nece ugledati svjetlost dana.

S druge strane - autizam npr. se ne da otkriti bilo kojim testom prije rodjenja bebe, a vrlo je tesko oboljenje. Ako budemo razmisljali na nacin da zelimo iskljucivo "savrsenu" bebu, zalazimo u veoma opasno podrucje.

Npr. Indijke muzevi tjeraju da abortiraju zensku djecu. Onda one traze prilikom kontrolnog ultrazvuka da im se kaze pol bebe, da bi zenske bebe mogle abortirati. Vidis - ljudima das otvorenu mogucnost za nesto, a onda se to zloupotrljebava iz najrazlicitijih razloga.

Citiraj:
Mislim da je covjek sposoban za sve moguce krajnosti, ako je covjek, ako je samo odraz drustveno individualnih reakcija, onda nije sposoban da i sam za sebe razmislja a kamoli da djeluje po nekim svojim principima.
U vecini slucaja, mi smo ljudi koji su rodjeni iz slucaja. Iz 5 minuta uzivanja nasih roditelja. No, neko ima tu srecu da je tih 5 minuta uzivanja bilo svjesno sa ciljom da se dobije dijete. Ali malo je nas koji mogu to tvrditi za sebe.

A ja mislim da se varas. Mislim da mnogo ljudi razmislja svojom glavom bez obzira na drustveno uredjenje u kome zive. To da li smo rodjeni iz slucaja nije na kraju krajeva toliko ni vazno. Vazno je da smo voljni iskorisiti dragocjenost zivota koji nam je na raspolaganju na odredjeno -trajanjem nepoznato-vrijeme.

Citiraj:
Citiraj:

Gdje je bilo gdje normalnost?
I gdje si nasla da sam rekao da je normalno za mene da ubijem dijete. :).. smijesno.. izvlacis ono sto mislis da sam rekao. Rekao sam da je odluka na buducim roditeljima. Da li to zele ili ne zele. Nigdje nije receno da bi ja od zene koja je bila samnom ili jos uvijek jeste, trazio da abortira.

Nije smijesno uopste. Mi smo se zaceli na nacin da su se spojile jajna i sjemena celija. I zahvaljujuci tome sto im je nakon tog bilo dozvoljeno da se dijele i razmnozavaju do trenutka rodjenja. Da su se nase majke tada odlucile na abortus ne bi nas bilo. :D Mislim, prisiljavas me da svodim diskusiju na ovaj nivo, jer porices cak i ono sto je sasvim ocigledno.:D
Citiraj:
Mi ne zivimo u normalnom svijetu. da je svijet normalan, vecina stvari o kojima sada raspravljamo ne bi bile za raspravu. Da zivimo u normalnom i zdravorazumskom svijetu, ne bi bilo rasprave o abortusu, niti bi bilo nezeljene trudnoce. Ne bi bilo napustene djece, niti bi bilo iskoristavanje iste.

Da. Ali to sto postoje ljudi koji rade odredjene stvari, ne znaci da ih trebamo opravdati ili mozda podrzavati.

Citiraj:
Problem je sto svako ima slobodnu volju, i shodno toj volji odlucuje sta ce napraviti. Problem je sto niko nije svestan posljedica svoje slobodne volje. Problem je sto danas djeca imaju seksualni odnos u 12 godini, a seksualnu zrelost nemaju ni u 40 ili 50 godini. Problem je sto majka i otac koji su "odgovorni" svojoj djeci nikada ne pricaju o posljedicama, niti ih pripremaju za buduci zivot. Licimo na zivotinje po pitanju odnosa sa zivotom. Kopiramo jedne druge, bez znanja i svijesti sto radimo.

Bogu hvala u ovom dijelu isto razmisljamo. Phew ! :D

Citiraj:
Citiraj:
Znam s druge strane da ljudi zivot vole, iako ga malo cijene. Pa zato slutim da bi te bebe ipak htjele zivjeti.

Znam. I onaj mali afrikanac u rudniku zeli da zivi, iako za bolje ne zna. A nije on kriv za to sto radi u rudniku, vec odrasli koji sada raspravljaju o abortusu i smislu zivota. I ja i ti i svi smo odgovorni za djecu.

Razmisljaj globalno, djeluj lokalno. :) Ne mozemo uciniti da se situacija u Africi promijeni tek tako. Mozemo samo biti konzistentni u onome sto mi cinimo.
Citiraj:
A i dalje mislim, da je bolje abortirati nego dijete prepustiti slucaju, ulici, drugima koji ce samo iskoristiti to dijete za svoje sebicne svrhe. pobogu govorimo o odgovornosti covjeka, kao i mogucnosti koju covjek ima ispred sebe, kada je u pitanju abortus ili ne.

Pa misli i dalje ! :) Tvoj problem. :)

Citiraj:
Mislim da ovdje niko ne govori da bi svoje buduce dijete ubio zato sto mu se digao .....! Vec se prica o prihvatanju ili ne prihvatanju tog cina abortusa, kao i uslovima kada je to prihvatljivo a kada nije.

Kad se pocnes vrtiti u krugu, znaj da je ono sto te vrti tvoj vlastiti um.

U sta uopste vjerujes ? 8)

p.s. Sreca sto ne pijem, jer i pri pokusaju da te razumijem, dobijem neodoljivu zelju da se napijem. :lol:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2005, 01:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Sreca sto ne pijem, jer i pri pokusaju da te razumijem, dobijem neodoljivu zelju da se napijem

:lol:
Niko nije savrsen.. ;)

Srecom pa svijet nije crno bijeli.. pa oni koji vide boje mogu da slobodno razmisle i donose odluke shodno svojiim intelektualno emotivnim mogucnostima.
Srecom.. kazem..
Jer da se pita nekoliko ljudi mnogo stvari bi bilo zabranjeno i nedopustivo jer nas organ za savjest misli da zna sta je najbolje za druge.

Citiraj:
Da su se nase majke tada odlucile na abortus ne bi nas bilo. Mislim, prisiljavas me da svodim diskusiju na ovaj nivo, jer porices cak i ono sto je sasvim ocigledno.

Ovo vec spada pod duhovnost i religija.. ne pod abortus.. tako da ne mogu ovdje da ti odgovorim.. :D

Citiraj:
Pa misli i dalje ! Tvoj problem.

Ma jok.. uopste nije problem.. ;)

Citiraj:

Mozda bi to mogli reci i ovako:
"Kad pocnes da rigidno tvrdis ispravnost jedne strane to se samo s tobom poigrava tvoj um.. "

Citiraj:
U sta uopste vjerujes ?

Ne mogu ti odgovorititi na ovom pitanje.. sorry.. mozda u nekom drugom zivotu.

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2005, 03:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Fritz je napisao:
Citiraj:
Sreca sto ne pijem, jer i pri pokusaju da te razumijem, dobijem neodoljivu zelju da se napijem

:lol:
Niko nije savrsen.. ;)

:roll:
Koliko puta to treba ponoviti ? :D

Citiraj:
Srecom pa svijet nije crno bijeli.. pa oni koji vide boje mogu da slobodno razmisle i donose odluke shodno svojiim intelektualno emotivnim mogucnostima.

Da, sreca sto svijet nije crno-bijeli.

S tim sto oni koji se odluce za abortus vide svijet bas tako. Po principu - Ili ce biti onakva beba koju "Ja" zelim , u vrijeme u kojem "Ja" to zelim, onog pola kojeg "Ja" to zelim - ili cu je se rijesiti ! Zivot tipa supermarketa.

Veoma tuzno
kao sto vec rekoh.

Citiraj:
Srecom.. kazem..
Jer da se pita nekoliko ljudi mnogo stvari bi bilo zabranjeno i nedopustivo jer nas organ za savjest misli da zna sta je najbolje za druge.

Eh... kada bi organ za savjest u ljudima malo bolje djelovao, mozda bi oni koji su organ za savjest i ostale organe stavili u sluzbu unistavanja i njihovog i tudjeg, umjesto toga iskoristili da se usredsrede na zivot i cuvanje istog. U onoj formi kakav jeste.

Citiraj:
Citiraj:
Da su se nase majke tada odlucile na abortus ne bi nas bilo. Mislim, prisiljavas me da svodim diskusiju na ovaj nivo, jer porices cak i ono sto je sasvim ocigledno.

Ovo vec spada pod duhovnost i religija.. ne pod abortus.. tako da ne mogu ovdje da ti odgovorim.. :D

Ne trebas se truditi. Dovoljno je. :)

Citiraj:
Citiraj:
Pa misli i dalje ! Tvoj problem.

Ma jok.. uopste nije problem.. ;)

8) Hehe...

Citiraj:
Citiraj:

Mozda bi to mogli reci i ovako:
"Kad pocnes da rigidno tvrdis ispravnost jedne strane to se samo s tobom poigrava tvoj um.. "

A mozda bi to mogli reci i ovako :
"Zivi kako hoces, onako kako ti vlastiti Ego nalaze, mozda te to negdje i dovede..."

Citiraj:
Citiraj:
U sta uopste vjerujes ?

Ne mogu ti odgovorititi na ovom pitanje.. sorry.. mozda u nekom drugom zivotu.

Nemoj se zamarati. :)

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2005, 04:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
Kome vi i sta dokazujete ovde? :x

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2005, 10:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Gazda je napisao:

Pa kako ne kuzis Gazda pokusavamo dokazati da ne treba imati seks prije braka a posle da i ne govorimo.
Pa da djecu u stvari donose rode...

I da je cijeli svijet protiv abortusa, samo to jos nije skuzio..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2005, 14:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
Dobro samo cu ti reci da je Irska jedna od zemalja u kojoj je abortus zabranjen i da majke koje zele da prekinu tudnocu obavljaju to vecinom u susjednoj Engleskoj. Revolitrane, nekolicina irkinja su nedavno tuzile Irsku kao drzavu na evropskom sudu u zenevi nakon cega je sud upozorio vladu irske da mora ubrzati proces i konstantno voditi debate na temu legalizacije abortusa kako bi se malo osvjestili i postepeno legalizovali pomenuti.

Za svaki abortus postoji valjan razlog jer niko nije abortirao zato sto je nedelja i sunchan dan...valjan razlog za abortus moze biti materijalne, psihichke, fizichke, politichke, medicinske etc. osnove. Lichno mislim da bi trebalo da se unaprijede institucije, ustanove za savjetovanje koje bi bile compulsory prije svakog abortusa da bi se na kraju donijela odluka da li abortus stvarno potreban.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2005, 15:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Fritz je napisao:
Gazda je napisao:

Pa kako ne kuzis Gazda pokusavamo dokazati da ne treba imati seks prije braka a posle da i ne govorimo.

Da ne treba imati seks pre braka ?
Ok, dokazujte, zhelim vam puno uspeha...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2005, 16:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

BlackHand je napisao:
Fritz je napisao:
Gazda je napisao:

Da ne treba imati seks pre braka ?
Ok, dokazujte, zhelim vam puno uspeha...

:robot: Nisi primijetio sarkazam BH ?

Iznenadjujes me. :D

Ideja je u stvari imati sto je vise moguce partnerki, kad neka zatrudni ( itd i sl. ), pa Boze moj, abortirace.

Kad vec postoji takva opcija, pa sto da ne ? Jel'te ? :D

U svakom slucaju kroz traumu abortusa nece proci .
Cula sam da na pojedinim obstetrickim klinikama sestre i drugo osoblje napustaju posao.
Razlog - ne mogu podnijeti da se potpuno formirani ljudski plod ( velicine ljudskog prsta ), baca u vrecu za otpatke nakon abortusa.
.
.
.
:fadein:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2005, 17:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Gazda je napisao:
Dobro samo cu ti reci da je Irska jedna od zemalja u kojoj je abortus zabranjen i da majke koje zele da prekinu tudnocu obavljaju to vecinom u susjednoj Engleskoj. Revolitrane, nekolicina irkinja su nedavno tuzile Irsku kao drzavu na evropskom sudu u zenevi nakon cega je sud upozorio vladu irske da mora ubrzati proces i konstantno voditi debate na temu legalizacije abortusa kako bi se malo osvjestili i postepeno legalizovali pomenuti.

Za svaki abortus postoji valjan razlog jer niko nije abortirao zato sto je nedelja i sunchan dan...valjan razlog za abortus moze biti materijalne, psihichke, fizichke, politichke, medicinske etc. osnove. Lichno mislim da bi trebalo da se unaprijede institucije, ustanove za savjetovanje koje bi bile compulsory prije svakog abortusa da bi se na kraju donijela odluka da li abortus stvarno potreban.

sjecas li se onog broda-bolnice i protesta?stvarno su nekad grozni i oni crkva...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2005, 17:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

J_R nisam chitao prethodne postove, jednostavno su predugi.A shto se tiche menjanja partnerki to nema bash velike veze sa trudnocom.ako pazim kod dve, pazicu i kod trece i chetvrte, sve zavisi od osobe do osobe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2005, 18:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2005, 16:02
Ponovo<>ako je abortus ubistvo onda je drkanje genocid!!!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2005, 23:03 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Jul 2005, 22:07
da moja djevojka zatrudni? lose lose ljudi. ode moj zivot, njen zivot, u slucaju da rodi-zivot djetata, zivot mojih roditelja, njenih roditelja
jesa li za abortus? JESAM!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 93 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]