banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 00:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 166 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2003, 09:24 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
ok mishko...
kazes da cete sve probleme rjesavati zajednicki sve dotle dok nedodjete do toga da nesto "nemozete ili nezelite da mjenjate".

u tome je cijela stvar.svako moze naci nesto sto nemoze ili nezeli da mjenja i onda mu i netreba brak. brak i jeste mjesto gde se rjesavaju stvari za koje si MISLIO da ih nemozes ili neces promjeniti.

vjeruj mi. svaki covjek ima potencijal da promjeni i svoje najtvrdokornije stavove i to...kad se sretne sa ljubavlju!
ljubav ima tu snagu i ona je izvor.kad bi mogao iskreno i potpuno voliti sve bi lako promjenio i razvod ti nebi bio ni prvo ni zadnje rjesenje. nebi uopste bio opcija.

u drugom dijelu posta si naveo nesto sa cim se i ja slazem..."kako kontas zivjeti sa nekim ako nemas sposobnost voljenja i razumjevanja".
apsolutno! u brak se netreba zuriti. ja mogu priznati svakom da nisam zreo za brak i to upravo zato jer moja sposobnost voljenja i razumjevanja nije trenutno onakva kakva bi trebala biti, ali ja za razliku od vecine bar to priznam dok drugi misle kako im za brak netreba skoro nista.

jedini razlog raspada brakova danas je sto izmedju supruznika nepostoji dovoljno ljubavi da bi se sacuvali svih iskusenja koja ih cekaju, a razlog za to je opet sam zivot...on od nas svih vremenom napravi egoiste.
svi smo puni laznih licnosti koje se vredjaju na svaku sitnicu i koji neprestano traze potvrdu svog postojanja u tudjim komplimentima.

eh, da bi iskrenije i potpunije volio covjek mora i sam postati iskreniji i cistiji. rjecnikom psihologa receno, mora odbaciti svoje lazne podlicnosti i imati otvoreno i iskreno srce.

znam da je zivot tezak i da ce ih se samo mali broj usuditi krenuti protiv "sebe" zbog SEBE. no, ipak nadam se da cu bar nekog potaknuti na to i ohrabriti...

veliki pozdrav svima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2003, 12:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
rio je napisao:
ok mishko...
kazes da cete sve probleme rjesavati zajednicki sve dotle dok nedodjete do toga da nesto "nemozete ili nezelite da mjenjate".
u tome je cijela stvar.svako moze naci nesto sto nemoze ili nezeli da mjenja i onda mu i netreba brak. brak i jeste mjesto gde se rjesavaju stvari za koje si MISLIO da ih nemozes ili neces promjeniti.

Ja tebe ne kontam, objasni mi sta ti koji bi recimo bio u braku imas vishe nego ja recimo koji zivim zajedno sa svojom djevojkom bez braka.
Ajd objasni mi tvoju prednost... !

rio je napisao:
vjeruj mi. svaki covjek ima potencijal da promjeni i svoje najtvrdokornije stavove i to...kad se sretne sa ljubavlju!
ljubav ima tu snagu i ona je izvor.kad bi mogao iskreno i potpuno voliti sve bi lako promjenio i razvod ti nebi bio ni prvo ni zadnje rjesenje. nebi uopste bio opcija.

Ljubav je jedna stvar - brak je druga stvar, pokusaj to odvojiti i bice ti lakse u zivotu. Dosta mudrih ljudi je reklo da je brak 'hrpa govana prekvenih medom'. Med se brzo pojede i onda ostane ono ispod. A taj med je ljubav koja se brzo potrosi i onda ostajes ili ne ostajes zivjeti sa tobom osobom. Ne kazem da te ljubavi nema i poslije nego poslije postoje druge karakteristike osoba koje ih drze skupa a ne taj papir..

rio je napisao:
jedini razlog raspada brakova danas je sto izmedju supruznika nepostoji dovoljno ljubavi da bi se sacuvali svih iskusenja koja ih cekaju, a razlog za to je opet sam zivot...

Nije samo sex iskusenje u zivotu, postoje mnoga druga iskusenja koja nas uzdizu ili bacaju u ambis. Nije jedini raspad brakova sexualna prevara, postoje ljudi koji se razidju zato sto jednostavno nisu kompatibilini bez ljubavi. Jer ljubav isuvise idealizuje karakteristike jedne osobe i ako zanemaris realnost kasnije te ta ista realnost itekako klepi po glavi. Ne zivi se od ljubavi ..

rio je napisao:
eh, da bi iskrenije i potpunije volio covjek mora i sam postati iskreniji i cistiji. rjecnikom psihologa receno, mora odbaciti svoje lazne podlicnosti i imati otvoreno i iskreno srce.

To moras imati prvenstveno zbog sebe a tek onda zbog drugih osoba od kojih je i tvoj partner..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2003, 18:20 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
dobro pokusacu objasniti sta ima vise onaj koji je u braku od onog koji samo zivi sa nekom djevojkom....
ima jednu veliku prednost, a to je ta sto ga brak cini odgovornijim i vise ga obavezuje. to je upravo ono zbog cega, pretpostavljam, ti nezelis da se vjencas.kad bi se vjencao mnogo bi ti teze bilo otici a pogotovo kad bi postao otac! ovako...skoro da te nista nesprecava.

a zamisli jos nesto...sretnes jednog dana jednu divnu divnu djevojku. zavolite se i niko sretniji od tebe. dodje ti da vices i pjevas od srece!
sasvim prirodno da bi u tom trenutku pozelio da cijeli svemir podijeli srecu stobom i snjom. da svi znaju da se volite i da tu svoju ljubav objavite svima!i naravno da bi zelio da ucnis nesto svecano i simbolicno sto bi oznacilo razliku izmedju tvog dotadasnjeg zivota i buduceg.
zelis joj reci da je volis i zelis joj to i pokazati i dokazati.
sta ces uciniti?doci jedan dan sa torbom u njen stan? eh, ja znam nesto bolje!

uostalom ako razmislis malo, koja je razlika izmedju vas dvoje koji zivite zajedno i neko dvoje koji su momak i cura a zive kod roditelja odvojeno?
ja bih rekao mala...mozda samo malo vise vrmena provodite zajedno, najvise kad spavate jedno pored drugog a i to je u mraku i zatvorenih ociju.

ah, kad nekog volis iskreno onda ne samo da zelis biti sto vise snjim, nego zelis biti dio njega!

ma, nemoj misliti da ja osudjujem one koji zive nevjencani. ja samo zelim kritikovati misljenje koje bi reklo da je to KONACNO ili PRAVO rjesenje! daleko od toga...

postoji prva stepenica...kad se vidjate povremeno i zivite odvojeno
postoji druga stepenica...kad zivite zajedno i cesce se vidjate
postoji i treca stepenica...kad se jedno drugom OBECATE!
a...postoji i cetvrta stepenica...no za nju cu samo reci..."koliko ti je dato toliko ce se od tebe i traziti"

veliki pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2003, 20:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Oki, a sad ja tebi da objasnim...

rio je napisao:
ima jednu veliku prednost, a to je ta sto ga brak cini odgovornijim i vise ga obavezuje. to je upravo ono zbog cega, pretpostavljam, ti nezelis da se vjencas.kad bi se vjencao mnogo bi ti teze bilo otici a pogotovo kad bi postao otac! ovako...skoro da te nista nesprecava.

Ovako :
- kad zivis sa nekim samim tim tvoj zivot se mijenja i imas vishe obaveza. Pitao sam jednu sestru koja se vjencala prije par godina sta se promjenilo u njenom zivotu ? I odgovorila mi je - "Nista, mi smo i prije zivjeli zajedno nista novo u nasim zivotima".
- Kad bih zelio otici ne bi me sam Bog zadrzao a kamoli jedan papir. Ako ona pozeli da ode, isto ne vidim sta bi je moglo zadrzati. Pa nismo u arapskim zemljama gdje zene nemaju pravo glasa.
- Kad bih postao otac, svejedno mi je da li sam vjecan ili ne. Ja sam otac tog djeteta i imam vecu moralnu odgovornost nego sto moze da se napishe na jedan papir.

rio je napisao:
a zamisli jos nesto...sretnes jednog dana jednu divnu divnu djevojku. zavolite se i niko sretniji od tebe. dodje ti da vices i pjevas od srece!
sasvim prirodno da bi u tom trenutku pozelio da cijeli svemir podijeli srecu stobom i snjom. da svi znaju da se volite i da tu svoju ljubav objavite svima!i naravno da bi zelio da ucnis nesto svecano i simbolicno sto bi oznacilo razliku izmedju tvog dotadasnjeg zivota i buduceg.

Kad bih odlucio da zivim sa nekom osobom, to bi bila promjena i moj novi period zivota. Samim tim sto dozvolim nekome da udje u moj stan i u moju intimu cinim mnogo vishe od jednog potpisa i jednog papira. To je veci korak u mom zivotu nego sto moze bilo koji papir da podnese.

rio je napisao:
zelis joj reci da je volis i zelis joj to i pokazati i dokazati.
sta ces uciniti?doci jedan dan sa torbom u njen stan? eh, ja znam nesto bolje!

Ili je pozvati u svoj stan. Samim tim odlucim da zivim sa njom, znaci da odlucim da podijelim moj zivot, moj dan, moje prednosti i mane.... Ne pishe to na vjencanom listu. To radis bez tog papira.

rio je napisao:
uostalom ako razmislis malo, koja je razlika izmedju vas dvoje koji zivite zajedno i neko dvoje koji su momak i cura a zive kod roditelja odvojeno?
ja bih rekao mala...mozda samo malo vise vrmena provodite zajedno, najvise kad spavate jedno pored drugog a i to je u mraku i zatvorenih ociju.

Ti izgleda kao da nisi ni prespavao sa djevojkom a kamoli proveo par dana zajedno kad mozes tako nesto reci.
Zar ima ljepseg osjecaja kad se probudis pored voljene osobe, prvo sto vidis kad otvoris oci, prvo cim ti dan pocne..
Postoje 1000 i 1000 razloga koji zivot sa voljenom osobom razlikuje od zivota sa roditeljima. Za sve sto se desava u tom stanu VAS DVOJE se pitate. I kad nesto radi i kad nesto ne radi. Nema mame i tate da brinu o tome. Sami sve odlucujete gdje ce te, sta ce te...

rio je napisao:
ah, kad nekog volis iskreno onda ne samo da zelis biti sto vise snjim, nego zelis biti dio njega!

Ne zelim da postanem dio nekoga, da se podredjujem nekome, da radim sto ona zeli i kako ona kaze. zelim da postanem dijelom njenog zivota ali da budem svoj u tom njenom zivotu takav kakav sam kao i da ona udje u moj zivot.

rio je napisao:
ma, nemoj misliti da ja osudjujem one koji zive nevjencani. ja samo zelim kritikovati misljenje koje bi reklo da je to KONACNO ili PRAVO rjesenje! daleko od toga...

To je po meni sloboda izbora i osjecaj. Ako se neko osjeca bolje sto ce biti u braku nek zivi tako, ako se neko osjeca bolje bez te barijere odnosno ogranicenja nek zivi tako...

rio je napisao:
postoji i treca stepenica...kad se jedno drugom OBECATE!

Sta to znaci ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2003, 11:43 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
To je po meni sloboda izbora i osjecaj. Ako se neko osjeca bolje sto ce biti u braku nek zivi tako, ako se neko osjeca bolje bez te barijere odnosno ogranicenja nek zivi tako...

Po cemu je to ogranicenje-barijera?

Btw. karakteristike 20. i 21. vijeka su nihilizam, egoizam, hedonizam, razvrat, sodomija itd, i moze se reci da se to dosta odrazilo i na razmisljanja i stavove u ljudi, pogotovo u nasem postkomunistickom drustvu.

BtwII... pominjete "djevojke"... kada se obrati paznja na korjen te rjeci i njegovo znacenje, lako se primjeti da vecina djev-ojaka u stvari to i nisu... mozda je pomirljiviji izraz "cura" ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2003, 12:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bojmen je napisao:
Po cemu je to ogranicenje-barijera?

Neke osobe smatraju to ogranicavajucim faktorom u vezi i zajednickom bistvovanju. Na kraju krajeva to je ipak zakonski akt koji te i pravno obavezuje.

bojmen je napisao:
Btw. karakteristike 20. i 21. vijeka su nihilizam, egoizam, hedonizam, razvrat, sodomija itd, i moze se reci da se to dosta odrazilo i na razmisljanja i stavove u ljudi, pogotovo u nasem postkomunistickom drustvu.

BtwII... pominjete "djevojke"... kada se obrati paznja na korjen te rjeci i njegovo znacenje, lako se primjeti da vecina djev-ojaka u stvari to i nisu... mozda je pomirljiviji izraz "cura" ;)

Zamolio bih te da objasnis oba pasusa, tj na koji tacno nacin se odrazava to na razmisljanje ljudi i te bitne razlike izmedju djevojaka i cura ..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2003, 18:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Djevojka - djeva - djevica 'nije isto' sto i "cura" (za neke "napredne" ljude),jer je naime djevojka nevina,a vecina "neudatih mladih zena danas" (jos jedan "pomirljiviji izraz" :roll: ) nisu "cestite,nevine,djevice,bezgresne,ciste,neokaljane...",pa naziv djevojka ne odgovara cinjenicnom stanju,te da ih ne bi zvali kurvama ili mozda kamenovali,treba ih na "civilizovan" nacin "zigosati" kao "cure",jer ne zasluzuju tako "svet" naziv kao sto je djevojka.
Slika Slika Slika

Bitne razlike izmedju djevojke i cure su jako bitne u "naprednim zemljama" u kojima zena koja zatrudni van braka biva osudjena na smrt. :roll:
Naime nekim mozgovima treba malo vise da ukapiraju da je za "napraviti" djete potreban i muskarac :o ,da je veoma cudno sto je "Djevica" Marija bila u braku - a ostala djevica :o ,a nakon prve bracne noci obavezno je mahanje komsijama ispred nosa krvavom plahtom (popularno nazvano - mahanje "japanskom zastavom"),da se zna da mladu nije niko *ebao prije "lole" (za poslije mu niko ne garantuje Slika).

U mnogim jezicima su "djevicanstvo" i "nevine mlade zenske osobe" iste ili slicne rijeci...

No,mislim da je "najbolji nacin" da se iskorjene "nedjevojke" iliti "cure",ponovo uvesti brakove djevojcica od 12,13,14 godina...jer nekada kad su djevojke bile djevojke iliti prave djevojke-djevice,sa 18-20 godina zenska osoba je vec smatrana starom curom (tacnije starom djevojkom,a ako cemo cjepidlaciti starom djevicom).
Slika

No bitno je uociti da je savremena nauka dosla do saznanja da 3,14cka nema brojac i da je qrac samo komad mesa,a ne svemoguce-razarajuce oruzje koje nepovratno unisti sve cega se dotakne.
Da muskarci imaju tako mocan "razarac" u gacama kao sto neki vole da misle ova planeta bi bila opustosena i prije dolaska Isusa,ako bi je uopste bilo,mozda bi je to mocno oruzje totalno izbrisalo iz svemirskog prostranstva... :roll:

Poslednji put menjao ventilator dana 15 Okt 2003, 18:47, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2003, 18:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vidis venti na to nisam obratio paznju ... Daa. vrlo je vazno da li je rijec o 'djevojci' ili 'curi'.
Mogli bi kakve ambleme praviti pa ih da ih 'cure' nose po gradu, na ramenu, ledjima, celu ... da se zna..
Jer opste je poznato da treba jebati sve sto se stigne, a zeniti 'iskusne djevice' ..

Ali mislim da to nema veze sa ovom temom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2003, 23:16 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Avg 2001, 01:00
Mahanje japanskom zastavom :D :D

Ventilator, odlican post.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2003, 00:03 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 10 Sep 2001, 01:00
ko ce drugi nego Huso.......

prve bracne noci provali huso da mlada nije nevina ....sta da se radi ....

ujutru se mora pokazati carsaf.....mlada predlozi da uzmu crveni tus ...
trazili ,trazili ali nadjose samo zeleni......

ujutru izlazi Huso i mase carsafom za zelenom flekom....svatovi u cudu
.....
KAD HUSO TUCA I ZUC PUCA........pomislise svatovi i gurnuse noge pod stolove..........................................

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2003, 08:00 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
:) dobri stari ... :>

Elem .. gledam post za postom i nemam volju da komentarisem :)
Svako ima pravo na svoje misljenje - sto je i normalno ..
No mislim da smo u ovom slucaju presli na temu brak kao brak konretno - sto je i pohvalno, smor price oko prevara su vec ofucane, a lijepo je vidjeti nekoliko ljudi koji diskutuju na miran i civilizovan nacin o problemima i konceptima braka, zasnivanja istog, uredjenje odnosa itd :)

Ja bih samo rekao jednu rijec - "tolerancija"

Bez tolerancije tesko da koji brak moze pozivjeti dugo..
Naravno tolerancija izmedju razumnih ljudi... Naravno sve je stvar dogovora, ako ljudi imaju zajednicki jezik, razumiju se i zele biti u zajednici kakav je brak onda se sve lako rjesava - ako pak neka od navedenih stavki "ne stima" onda brak postaje problematican i previse cesto dolazi do beskrajnog prepiranja, svadje, ljutnje, razvoda ...

Isto tako - treba ciste glave uci u brak, znaci svjesno znati i sagledati sve "posljedice" takvog nacina zivota i prihvatiti ih...

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2003, 12:26 
Pripravnik
Pripravnik

ventilator je napisao:
Slika Slika Slika

Poslije sarkasticnog komentara protkanog jednoumljem i netolerancijom... mozda bi bio red da cujemo sta ima da kaze i jedna djev-ojka. :roll:
Mozda bi trebalo aktivirati i Telebaka da nam u jednom od nastavaka emisije "Govorimo srpski" objasni ovu jezicku nedoumicu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2003, 18:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bojmen je napisao:

Mislim da je bezveze u godini gospodnjoj 2003,a vezano za raspravu o braku,prevari,o tome sta je vazno za brak - isticati da danasnje djevojke nisu (u vecini slucajeva) djevice.
Da je djevicanstvo najbitnije u braku,onda bi i musko djevicanstvo bilo jednako tako vazno za opstanak ili zasnivanje braka,kao i zensko djevicanstvo.
Ako neko misli da ce imati sretan i uspjesan brak samo zato jer je ozenio djevicu - grdno se vara,to nije garancija nicega,ama bas nicega.
Ako bi zene bile na neki nacin prisiljene da ostanu djevice do braka,one bi nakon prve bracne noci sigurno ostvarile svoje teznje koje su morale sputavati kao djevojke-djevice.
Silom se nista postici ne moze.
A za brak je jako vazno prihvatiti osubu s kojom smo takvu kakva jeste,a ne pokusavati je promijeniti kako nama pase (bilo u braku,bilo prije braka).
Pa ako 'ona' nije djevica,zasto unistavati zivot i sebi i njoj necim tako beznacajnim kao sto je proslost,kad je ona u sadasnjosti zena koja ti odgovara po svemu,s kojom si sretan ?

Po meni je osoba koja je imala seks prije braka i iskrena je pri tome milion puta bolja od one koja se 'kajlala' u analni otvor ili praktikovala oralni seks da bi joj himen ostao netaknut i da bi njen buduci muz bio ponosan sto je ozenio pravu djevojku-djevicu. :roll:

Sem toga,ako je nevinost (zenska) tako bitna za dobar brak,koga bi prije od ove dvije djevojke ozenio:
1).emotivnu djevojku,dobru osobu,koja ce pomoci starici da predje raskrsnicu,koja voli djecu,koja je vrijedna,pametna,komunikativna,a spavala je s nekim ili
2).djevojku koja je cangrizava,zlobna,zavidna,lijena,zapustena,nedrustvena,emotivno hladna i zatvorena osoba,egoista...ali je djevica...???

bojmen je napisao:
ventilator je napisao:
Slika Slika Slika

Poslije sarkasticnog komentara protkanog jednoumljem i netolerancijom... mozda bi bio red da cujemo sta ima da kaze i jedna djev-ojka. :roll:
Mozda bi trebalo aktivirati i Telebaka da nam u jednom od nastavaka emisije "Govorimo srpski" objasni ovu jezicku nedoumicu...

Na temi "Brak" koja je otvorena u avgustu,napisala sam svoje misljenje o tome u devet prilicno dugih postova.
Mislim da bi bilo smarajuce (i za mene i za citaoce foruma) da opet sve ponavljam,no mogu napisati nesto u kratkim crtama.

Djev-ojka jesam,djevica nisam i mislim da bi u mojim godinama bilo veoma cudno da jesam.
Naime,da za sve ove godine nisam uspjela ostvariti bliskost,emotivno-psiho-fizicku,ni sa jednom osobom suprotnog pola,zamislila bih se:
-da li sam emocionalno hladna,nesposobna za blizi kontak sa ljudima,nesposobna da podijelim emocije...
-ili sam previse idealizovala svoju nevinost,tj. nemam zdrav stav prema njoj i mislim da je niko nije vrijedan,da niko nije dovoljno dobar...
-ili mozda od muskarca (obicnog covjeka) ocekujem da bude nadcovjek,ocekujem nemoguce:robota,boga,savrsenstvo...
-ili...

Usput,ne spadam u promiskuitetne osobe,tako da to nije moj motiv za odbranu "ne-djevojaka-djevica". :wink:
Na temi "Nevinost" sam objasnila da sam nevinost izgubila sa mojom Zalosnom Sovom,s kojom sam vec godinama i jos uvijek se volimo i slazemo,ali gle cuda,ne zbog moje 'bivse' nevinosti...

A Telebak previse mjesa politiku u jezik.
Da ne govorimo kako sa fakulteta izlaze buduci profesori naseg jezika koji pisu:
"u Banja Luci" i "u Banjojluci" :o i takvi ljudi cak objavljuju knjige kod nas (znam jer sam jednu takvu knjigu prekucavala i ispala budala jer sam doticnu personu pokusala ispraviti u pogresno napisanim negacijama,gore navedenom primjeru i mnogim drugim stvarima).
Dobila sam odgovor : "Ja sam zavrsila fakultet i imam pravopis u malom prstu".
Izgleda da joj je mali prst doslovno mali,jako mali,a ona ce jednog dana predavati "nas jezik" nasoj djeci.
Ako obratimo paznju (sami,bez Telebaka) na jezik onakav kakav je danas (jezik se,naravno,vremenom mijenja),u 'upotrebnom jeziku' djevojka je izraz koji se koristi za mladu zensku osobu koja nije vise djevojcica,ali nije jos udata.
Naravno,ako ta djevojka ostane neudata jos dugi niz godina,onda za nju kazu da je zena,bez obzira sto nije udata.
To je "stanje na terenu",a jezicka pravila ne bi smjela nasilno mjenjati jezik,jer u tom slucaju ih narod odbacuje kao strana i nikada ne zazive kao opsteprihvacena.
Nekada nasilnim mjenjanjem jezika zbog "politicke korektnosti" dobijemo samo komicne situacije i rijeci koje smo mogli cuti u novokomponovanom hrvatskom jeziku.
A buduci da smo bili pet vjekova pod Turcima,mozda bi Telebak trebao ispraviti i sve rijeci preuzete iz tog jezika,koje su u nas jezik usle uglavnom u "iskrivljenom" obliku (dakle nepravilno izgovorene),jer su nasem narodu tako bile lakse za izgovoriti (bile su im prihvatljivije).
Mozda bi trebao objasniti i kako to da je rijec "tisuca" 'hrvatska' rijec i nije prihvatljiva u srpskom jeziku,ako se zna da je ta rijec ruska i da je na ove prostore dosla preko Srbije u Hrvatsku.
Vazno je spomenuti i da su se mnoge rijeci po svom savremenom znacenju udaljile od prvobitnog znacenja ili cak dobile suprotan predznak!

No da mIRCon ne bi dobio osip od ovog skretanja s teme,da se vratimo na nju.

Ja licno bih bila zabrinuta ako bih trebala uci u brak s osobom kojoj je najbitnije to da li sam ja nevina ili ne.
Ako je mom buducem zivotnom saputniku to najvaznija informacija o meni,cini mi se da sa njegovim sistemom vrijednosti nesto opasno ne stima.
Osim toga,tu je prisutno i licemjerje,jer ti koji zahtjevaju nevinost od svoje buduce supruge uglavnom sami nisu nevini.
Dalje,gdje je tu tolerancija i razumjevanje?Pa ne zene se i ne udaju se ljudi danas sa 14-18 godina...
Normalno da je neko sa svojih 25-30 godina bar jednom u zivotu sreo osobu kojoj je poklonio svoje srce,u koju je vjerovao,s kojom je zamisljao svoju buducnost...ali mozda zbog rata,nekompatibilnosti u zajendickom zivotu,razlicitog temperamenta...te osobe vise nisu zajedno...mozda i zato jer je vremenom doslo do razmimoilazenja u njihovim stavovima,zeljama,vidjenju zajednicke buducnosti (ljudi se mjenjaju,nekad u istom,a nekad u suprotnom smjeru)...
Ako neko ne razumije da je 'ona' u tih 25-30 godina svog zivota voljela nekog,vodila ljubav s nekim,da 'ona' nije mogla znati sta zivot nosi (nije vidovita) i da ce jednog dana sresti njega - kako ce je razumjeti u nekim drugim stvarima,gdje je tu tolerancija,gdje je tu povjerenje?

Dakle,sta ocekivati u zajednickom zivotu od osobe koja ima blago receno 'cudan' sistem vrijednosti,koja je egoisticna,posesivna (ja sam zenin vlasnik,njena nevinost mora biti moja),netolerantna,nema razumijevanja...?
Nista dobro,rekla bih ja.

Po meni je divlji brak OK kao privremeno rjesenje.Kao trajno rjesenje meni licno to nije privlacna opcija,mada nemam nista protiv onih koji odaberu takav nacin zivota.
U vjencanju ima i neke simbolike.Kraj jednog perioda zivota.
Ljudi zele da sa najblizim osobama podijele svoju radost.
Sad,u zavisnosti od ukusa,neki pozovu na svadbu cijeli grad,neki samo kumove,a neki samo odabrane (najblizu rodbinu i dobre prijatelje).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2003, 18:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bojmen je napisao:
Poslije sarkasticnog komentara protkanog jednoumljem i netolerancijom...

Netolerancija i jednoumlje je i ako ti ja npr. kazem da naziv muskarac nije primjeren za tebe,jer nemas 30 cm u gacama.
(to sam uzela samo kao primjer,znam koliko je 30 cm :lol: )

Netolerancija je i kada ti kazes da mi upotrebljavamo rijec djevojka,ali ne bi trebali,jer one nisu djev/-ice/ojke vec ("pomirljiviji izraz") cure. :wink:

Rijec djevojka danas ima 'malo izmijenjeno' znacenje od nekadasnjeg,ali ni rijec "filozof" danas nema znacenje koje je nekada imala,pa zbog toga niko ne uvodi "pomirljivije izraze".

Valjda smo prevazisli klasiranje ljudi na osnovu himena,boje koze,vjere,visine,tezine...(bar bi trebalo da smo prevazisli)...jer ima i mnogo bitnijih stvari koje karakterisu jednu osobu!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2003, 12:44 
Pripravnik
Pripravnik

ventilator je napisao:
Netolerancija i jednoumlje je i ako ti ja npr. kazem da naziv muskarac nije primjeren za tebe,jer nemas 30 cm u gacama.
(to sam uzela samo kao primjer,znam koliko je 30 cm :lol: )

To nije netolerancija; prije bi bila (govorim teoretski) manifestacija nezadovoljstva napaljene ribe koja je ocekivala 30 a ugledala 20 cm pa razocarano konstatovala "ti nisi muskarac". :oops:

Netolerancija bi se mogla okarakterisati kao otvoreno iskazivanje netrpeljivosti prema nekome ili necemu, a na osnovu odredjenih karakteristika, misljenja, stavova itd.. istog-e ili u vezi sa tim. Osnov netolerancije veoma cesto znaju da budu predrasude i prejudiciranja, a netoleranciju obicno iskazuje vecina u odnosu na manjinu.

Citiraj:
Netolerancija je i kada ti kazes da mi upotrebljavamo rijec djevojka,ali ne bi trebali,jer one nisu djev/-ice/ojke vec ("pomirljiviji izraz") cure. :wink:

Pa kada sam istakao tu nekonzistentnost nisam imao na umu da samoinicijativno mijenjam jezik i prisiljavam druge da koriste odgovarajucu terminologiju, sto nigdje nije ni naznaceno (kao i mnogo drugih stvari kojih si se dotakla).
Opaska je ukljucena pod btw tako da je predstavljala jedno usputno razmisljanje koje samo ponegdje ima nekih dodirnih tacaka sa temom; zapisao sam da ostavim za kasnije, kada rio i
misko jos malo razviju svoju interesantnu pricu.

Htio sam kasnije da iznesem statisticki podatak (evo sad iznosim) koji sam nedavno procitao u novinama (mislim da je Glas javnosti) a koji kaze da prosjecna riba kod nas prije udaje promjeni cetvoricu. Drugi podatak odnosi se na Nedeljni telegraf, gdje je osoblje iz nekog centra za utvrdjivanje ocinstva u Beogradu (zaboravio sam tacan naziv) izjavilo da od svih zahtjeva za potvrdjivanjem ocinstva samo 30-ak % potvrdi ono sto pise u papirima.

Citiraj:
Valjda smo prevazisli klasiranje ljudi na osnovu himena,boje koze,vjere,visine,tezine...(bar bi trebalo da smo prevazisli)...jer ima i mnogo bitnijih stvari koje karakterisu jednu osobu!

E interesantno je to sto sam ja gore napisao samo jednu-dvije recenice, a na to se zalijepilo 10-ak poruka. Izredalo se svasta, od toga da bih ja mogao da budem pobornik japanske zastave, pa evo do ovoga da sam ja himenista (klasifikujem ljude tj. zene na osnovu himena). Ne znam odakle dodjose boja koze, vjera, visina i tezina, valjda to ide u paketu sa tim netolerantnim, nevaljalim, zaostalim (anti-modernim), egoisticnim, posesivnim ljudima kakav bih npr. ja mogao da budem.
Misko je tu nekako ispao i najposteniji :) jer je na moje misljenje 'nevino' nakalemio samo jednu rijec - bitna, a eto ti si tim putem dosla do himeniste..

Da nastavim... dosta toga si napisala, potrosila si i dosta vremena (uf pocastvovan sam :) ) tako da ce biti malo teze da obuhvatim sve i odgovorom zadovoljim sagovornike-a. Kolicina teksta koju si napisala povrijedila je moj ego i sada cu da napisem duplo vise od tebe - ja sam taj koji pise dugacke postove.

Dakle, ti si se vise bazirala na materijalnu stranu nevinosti tj. na nebitnost postojanja himena u fizickom smislu, sto otprilike donekle i stoji, ali ne tako kao sto si ti iskarikirala.
Necu da ulazim u razloge/motive tvog zestokog i agresivnog odgovora, cini mi se da si kasnije skontala da si pretjerala.

Dalje, pominjes napredne i 'napredne' zemlje. Isto kao sto pominjes jednu krajnost, tako bi mogla da se osvrnes i na drugu krajnost prisutnu prije svega u zemljama EU i SAD. U vezi sa temom, u datim zemljama veoma mali procenat brakova se zavrsi na 'normalan' nacin... cini mi se da sam negdje procitao da u SAD tako zavrsi nekih 20-ak % brakova. Sta je uzrok tome??
Ja ne znam, ne raspolazem dovoljnom kolicinom informacija i znanja da bih mogao da dam svoj konacni sud o tome, ali mislim da tu znacajnu ulogu igra 'masovno draufanje' koje i kod nas poprima ozbiljne razmjere. Donekle u tom smislu sam i pominjao btwII, jer ne vjerujem da djevojka koja se jedan period svog zivota redovno (Amerikanci bi rekli "on regular basis") prca po raznim parkinzima, sekstajalistima itd (svi dobro znate razne lokacije po gradu) moze da bude odgovorna majka, zena itd i da taj brak na kraju i uspije. Takvih djevojaka raznih klasa i zivotnih ubjedjenja kod nas ima koliko hoces... pa kako ce ona da odgaja i uci svoju djecu kada je spremna da se kresne da bi je neki 'frajer' provozao u nekom zescem autu i da je drugi tako vide... a to je jedan od X rezona.
Npr. takve osobe neki ukljucuju u vanbracni kompromis - nemate nikakvih obaveza ni jedno ni drugo, imate zajednicku gajbu-jazbinu, radite sta hocete i kada vam se cefne povaljate se po krevetu. Tako nesigurni i jedno i drugo razmisljate sta cete da radite. U konkretnom slucaju on vjerovatno ne zeli da udje u brak zato sto zna da sa njom tesko sta moze da ocekuje u tom braku, ali posto sve te stvari nisu crno-bijele a i treba mu dzaba i relativno stabilna 3,14 odlucio se na 'privremeno' rjesenje (koje moze da traje 15 godina - znam primjer) dok bolje ne prokonta sta ce iil dok ne naidje bolja prilika. Naravno, ima milion razlicitih primjera, ovo bzvz navodim.

Dalje vjerovatno zelis da kazes da je seksanje ljudska neminovna potreba i dio covecje prirode i da se protiv toga ne moze boriti, pa je eto bolje pustiti se tim strastima da te nose? (jer su se djevojcice nekada rano udavale, a sada je taj prag pomjeren pa prazninu treba popuniti necim)

Citiraj:
No bitno je uociti da je savremena nauka dosla do saznanja da 3,14cka nema brojac i da je qrac samo komad mesa,a ne svemoguce-razarajuce oruzje koje nepovratno unisti sve cega se dotakne.
Da muskarci imaju tako mocan "razarac" u gacama kao sto neki vole da misle ova planeta bi bila opustosena i prije dolaska Isusa,ako bi je uopste bilo,mozda bi je to mocno oruzje totalno izbrisalo iz svemirskog prostranstva...

Ovo ne mogu u potpunosti da shvatim. Znaci, ti mislis da neko misli da se 3,14ka prije pocetka bracnih odnosa moze izraubovati (iscufati :) ) pa da neciji razarac-komad mesa tj. njegov nosilac poslije tog raubovanja ima slabiji osjecaj i to moze da pomuti sladostrasce, tako da je potrebno tu predbracnu upotrebu ostro sasjeci i zato sluzi himen i krv na plahti??? I da bi doticnog razuvjerila u njegovoj zabludi, ti prilazes naucni dokaz (nije pronadjen brojac) koji govori u prilog tezi da je to jedna muska zabluda i da se djevojke mogu slobodno razvaljivati koliko im se prohte.
Interesantno razmisljanje...

Citiraj:
Mislim da je bezveze u godini gospodnjoj 2003,a vezano za raspravu o braku,prevari,o tome sta je vazno za brak - isticati da danasnje djevojke nisu (u vecini slucajeva) djevice.
Da je djevicanstvo najbitnije u braku,onda bi i musko djevicanstvo bilo jednako tako vazno za opstanak ili zasnivanje braka,kao i zensko djevicanstvo.
Ako neko misli da ce imati sretan i uspjesan brak samo zato jer je ozenio djevicu - grdno se vara,to nije garancija nicega,ama bas nicega.

Interesantno je pozivanje na "gospodnju" godinu...
Zasto je bezveze? Zato sto vecina tako radi trebalo bi kao da se prihvati kao ispravno, kao neka neminovnost? Pa kada bi se svi vodili zakonom i razmisljanjima mase zamisli gde bi bili..
Dalje, ovo sam gore djelimicno obradio, na znam ima li potrebe komentarisati.
Reci cu samo da ja nisam nigdje napisao da je djevicanstvo najbitnije u braku; to, kao i neke druge stvari je nakalemljeno vjerovatno sledeci neke predrasude/prejudiciranja tj. 'ekstrapolirajuci' moje misljenje na osnovu jedne napisane recenice.

Citiraj:
Ako bi zene bile na neki nacin prisiljene da ostanu djevice do braka,one bi nakon prve bracne noci sigurno ostvarile svoje teznje koje su morale sputavati kao djevojke-djevice.
Silom se nista postici ne moze.

U vezi sa ovim ranije si pominjala neka kamenovanja i istrebljivanja...
Naravno da se silom nista ne moze postici, zato istu nisam ni pominjao.
Kad vec govoris o tim teznjama, dobijam utisak da ti (frojdovski) mislis da je ljudsko bice "sex-machine", zivotinja koja nagonski razmislja samo o parenju??

Citiraj:
a ako 'ona' nije djevica,zasto unistavati zivot i sebi i njoj necim tako beznacajnim kao sto je proslost,kad je ona u sadasnjosti zena koja ti odgovara po svemu,s kojom si sretan ?
..
Po meni je osoba koja je imala seks prije braka i iskrena je pri tome milion puta bolja od one koja se 'kajlala' u analni otvor ili praktikovala oralni seks da bi joj himen ostao netaknut i da bi njen buduci muz bio ponosan sto je ozenio pravu djevojku-djevicu.

Naravno.. jasno..

Citiraj:
Sem toga,ako je nevinost (zenska) tako bitna za dobar brak,koga bi prije od ove dvije djevojke ozenio:

"Kako" bitna?
Kada vec pominjes to, da se izjasnim - nije toliko bitna, nije presudna, ali je svakako pozeljna (i to sa obe strane) - i to ne zbog nekih egoistickih poriva i ideja, prljanja plahte itd vec zbog boljih predispozicija da brak uspije (hmm ako je to nekome uopste i cilj).

Citiraj:
Djev-ojka jesam,djevica nisam i mislim da bi u mojim godinama bilo veoma cudno da jesam.
...
Na temi "Nevinost" sam objasnila da sam nevinost izgubila sa mojom Zalosnom Sovom,s kojom sam vec godinama i jos uvijek se volimo i slazemo,ali gle cuda,ne zbog moje 'bivse' nevinosti.[/quota]
Nisam istrazni sudija, ne moras da mi pricas te stvari wink:
Btw.. kako znas?

Citiraj:
A Telebak previse mjesa politiku u jezik.
...

Pusti sada Telebaka i jezicke nedoumice.. naglasio sam da mi cilj nije bilo mijenjanje jezika vec usputno ukazivanje na tu 'nedoslednost'..

Citiraj:
Normalno da je neko sa svojih 25-30 godina bar jednom u zivotu sreo osobu kojoj je poklonio svoje srce,u koju je vjerovao,s kojom je zamisljao svoju buducnost...ali mozda zbog rata,nekompatibilnosti u zajendickom zivotu,razlicitog temperamenta...te osobe vise nisu zajedno...mozda i zato jer je vremenom doslo do razmimoilazenja u njihovim stavovima,zeljama,vidjenju zajednicke buducnosti (ljudi se mjenjaju,nekad u istom,a nekad u suprotnom smjeru)...

Da... postoje razlicite situacije i okolnosti.
Postoje i one manje idealizovane od datog primjera, gdje je npr. ona mislila sve to, a on je mislio drugacije.. pa je ona uvidjevsi da ga gubi 'izvukla' jos neke argumente... i tako sa nekoliko njih.. gubljenje kompasa... blabla.. ili jos nizi primjeri, kao gore pomenuto...

Ne znam ima li potrebe pisati kao neki zakljucak posto se sve razvodnilo i rastrkalo.
Misko me je ranije pitao nesto tipa kako razmisljaju i sl... manji odgovora na to pitanje sadrzan je u ovome sto sam napisao... Zavisno od daljeg razvoja diskusije i zainteresovanosti mozda se detaljnije pozabavim tim pitanjem.. mada ne znam ima li uopste svrhe...

Eto, toliko od mene.
( i moracu da pazim sta pisem, i jedna recenica je dovoljna za komplikovane nesporazume )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2003, 14:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

U poslednje vrijeme nisam procitao tako dugacak post, nadam se da moj nece biti toliko dugacak, ljudi izgube volju za citanjem :)

bojmen je napisao:
Netolerancija bi se mogla okarakterisati kao otvoreno iskazivanje netrpeljivosti prema nekome ili necemu, a na osnovu odredjenih karakteristika, misljenja, stavova itd.. istog-e ili u vezi sa tim. Osnov netolerancije veoma cesto znaju da budu predrasude i prejudiciranja

Sa ovim se slazem... netolerancija je nedozvoljavanje prelaska licnih granica.

bojmen je napisao:
Pa kada sam istakao tu nekonzistentnost nisam imao na umu da samoinicijativno mijenjam jezik i prisiljavam druge da koriste odgovarajucu terminologiju, sto nigdje nije ni naznaceno (kao i mnogo drugih stvari kojih si se dotakla).

Zapelo ti je za oko, tj za prst, morao si to da spominjes. Znaci da to igra poprilicnu ulogu u tvom zivotu. Kad se upoznajes sa nekom zenskom osobom, tesko da ces u prvih nekoliko kontakata saznati da li je 'djevojka' ili 'cura'. I kad to saznas, da li ce to promjeniti tvoje misljenje o doticnoj ??

bojmen je napisao:
Htio sam kasnije da iznesem statisticki podatak (evo sad iznosim) koji sam nedavno procitao u novinama (mislim da je Glas javnosti) a koji kaze da prosjecna riba kod nas prije udaje promjeni cetvoricu.

I to je vazna cinjenica u necijem braku ?
Iskreno receno, svoju djevojku i ne pitam sa koliko je tipova spavala, mozda saznam mozda ne, nikakvu ulogu ne igra u nasem odnosu.

bojmen je napisao:
cini mi se da sam negdje procitao da u SAD tako zavrsi nekih 20-ak % brakova. Sta je uzrok tome??
ali mislim da tu znacajnu ulogu igra 'masovno draufanje' koje i kod nas poprima ozbiljne razmjere.

Ne znam koliko si upoznat, ali koliko sam ja mogao da shvatim putem novina, filmova, price stariji i slicnih informacija o proslosti taj period "draufanja" je poceo izmedju 60-70ih godina, a buduci da smo ,manje vishe, svi generacija rodjena poslije toga trebalo bi da si u brakovi nasih roditelja vec odavno rastureni.. ??

bojmen je napisao:
ne vjerujem da djevojka koja se jedan period svog zivota redovno (Amerikanci bi rekli "on regular basis") prca po raznim parkinzima, sekstajalistima itd (svi dobro znate razne lokacije po gradu) moze da bude odgovorna majka, zena itd i da taj brak na kraju i uspije. Takvih djevojaka raznih klasa i zivotnih ubjedjenja kod nas ima koliko hoces... pa kako ce ona da odgaja i uci svoju djecu kada je spremna da se kresne da bi je neki 'frajer' provozao u nekom zescem autu i da je drugi tako vide... a to je jedan od X rezona.

Interesantno misljenje... Po tvome ljudi koji ostvare jedne navike i zelje u periodu od 18-25 godina vuku te navike citav zivot. Tj ljudi i njihove navike se ne mjenjaju tokom godina.
Jos bolje je tumacenje da 'riba koja se draufala sa 5 tipova" ne moze da bude majka ? :)
Zasto ?
I opet zivis u poprilicno materijalnom svijetu gdje kazes da se ribe kresu sa tipovima zato sto ovi imaju dobro auto ?? :))) To je smijesno bojmen ..
Slazem se da su u poslednje vrijeme poremeceni neki sistemi vrijednosti i da se dosta cesto pojavljuje izraz "sponzori i sponzoruse" ali covjece pa nisu svi takvi niti je svijet van RS takav ??
I jos poimanje da se svi kreshu na parkinzima, autima i sexsastajalistima... Pa jesi cuo za kuce, stanove, vikendice, hotele i slicno ?
Sticem dojam da ti o sexu imas jako visoko misljenje kao o, u najmanju ruku, receno bozanskom osjecaju ... a kad uzmes i saberes jebu se i pismeni i nepismeni i vjernici i nevjernici i kriminalci i doktori i svi...

bojmen je napisao:
Npr. takve osobe neki ukljucuju u vanbracni kompromis - nemate nikakvih obaveza ni jedno ni drugo, imate zajednicku gajbu-jazbinu, radite sta hocete i kada vam se cefne povaljate se po krevetu.

Ono sto osjecas prema odredjenoj osobi je tvoja obaveza, to sto zelis da se obavezujes a ne papir, brak, zajednicki stan i ostale materijalne stvari. Ono sto je izmedju vas je vasha obaveza, a to kreirate na obostrano zadovoljstvo.

bojmen je napisao:
Dalje vjerovatno zelis da kazes da je seksanje ljudska neminovna potreba i dio covecje prirode i da se protiv toga ne moze boriti, pa je eto bolje pustiti se tim strastima da te nose? (jer su se djevojcice nekada rano udavale, a sada je taj prag pomjeren pa prazninu treba popuniti necim)

Upravo TO... potreba koju treba zadovoljavati i zivjeti zivot sa ispunjenim svim realnim zeljama. Realne zelje ne smatram snovima, ali potreba za sexom je prirodna stvar i ti nadji nacin da dokazes da nije.

bojmen je napisao:
I da bi doticnog razuvjerila u njegovoj zabludi, ti prilazes naucni dokaz (nije pronadjen brojac) koji govori u prilog tezi da je to jedna muska zabluda i da se djevojke mogu slobodno razvaljivati koliko im se prohte.
Interesantno razmisljanje...

Nije sapun da se troshi i nece se 'izraubovati' od ceste upotrebe..

bojmen je napisao:
U vezi sa ovim ranije si pominjala neka kamenovanja i istrebljivanja...
Naravno da se silom nista ne moze postici, zato istu nisam ni pominjao.
Kad vec govoris o tim teznjama, dobijam utisak da ti (frojdovski) mislis da je ljudsko bice "sex-machine", zivotinja koja nagonski razmislja samo o parenju??

Ne razmislja samo o parenju vec jednostavno zadovoljava neke od svojih zivotnih potreba, kao sto imas potrebu za svim ostalim stvarim koje cine zivot, imas potrebu i za sexom.

bojmen je napisao:
"Kako" bitna?
Kada vec pominjes to, da se izjasnim - nije toliko bitna, nije presudna, ali je svakako pozeljna (i to sa obe strane) - i to ne zbog nekih egoistickih poriva i ideja, prljanja plahte itd vec zbog boljih predispozicija da brak uspije (hmm ako je to nekome uopste i cilj).

Vidis ovo .
U sustini najvecu potrebu za sexom imas izmedju 17-25 godina (lupio sam, ali ej sigurno ispod 30). Buduci da zelis nesto napraviti od svog zivota, sa 18 godina otprilike dobijas neku slobodu da to uradis. Naravno osjecas potrebu za sexom ali je sputavas. Naravno zelis i zavrsiti fax, tj napredovati, naci posao i slicno, evenutalno vojsku odsluziti. Dolaizmo do toga da si sa nekih 25 godina spreman ( u idealnim uslovima) za brak i tad trazis curu i zenis je. Znaci otprilike u periodu zivota najvece 'gladi' za seksom ti sputavas svoje potrebe cisto da bi ti brak 'bio uspjesan' ??
U sustini prije braka zene za tebe ne postoje jer ako bi se poceo interesovati za iste interesovao bi te i sex sa njima.
Jeeeeeeeee koji je to pritisak, koje bremee...

bojmen je napisao:
Btw.. kako znas? (vezano za venti i njenu nevinost u vezi)

A mozda su toliko iskreni pa to zna ? slucajno ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2003, 14:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bojmen je napisao:
To nije netolerancija; prije bi bila (govorim teoretski) manifestacija nezadovoljstva napaljene ribe koja je ocekivala 30 a ugledala 20 cm pa razocarano konstatovala "ti nisi muskarac". :oops:

To je bio karikiran primjer (inace sam protiv tog razbacivanja ciframa koje teze trocifrenom broju) - jer ti ukazujes na to da djevojke koje nisu djevice ne treba zvati djevojkama vec curama,jer (po tebi) to nije primjeren naziv.
Eto,karikirano,(po meni) "muskarac" nije primjeren naziv za nekog ko nema 30 cm u gacama,pa cemo naci neki prihvatljiviji izraz...

Znaci,ne mozemo ja i ti davati novo znacenje rijecima,one imaju svoje opsteprihvaceno znacenje u jeziku danas,takav kakav on jest.
A djevojka je danas naziv za sve mlade zenske osobe,neudate,koje nisu vise djevojcice (mada je diskutabilno kad neko prestaje biti djevojcica,a postaje djevojka).

Komentar da djevojke nije primjereno zvati djevojkama jer nisu nevine (kao nekada) vec treba naci "pomirljiviji izraz" cure - je degradiranje zene kao licnosti (kao da su jevreji u vrijeme rata,pa moraju nositi traku oko ruke),one moraju biti 'obiljezene' zbog necega zbog cega niko ne 'obiljezava' muskarce.
A u medjuvremenu (od tih nekih vremena kad je od djeva doslo do djevojka) su se zene ipak izborile za ravnopravnost,za svoja elementarna prava.

Buduci da se tvoj komentar na temu sveo na egoizam savremenog covjeka i opasku o djev-ojkama – meni to djeluje kao da ti te stvari smatras bitnim za ovu raspravu.

bojmen je napisao:

Htio sam kasnije da iznesem statisticki podatak (evo sad iznosim) koji sam nedavno procitao u novinama (mislim da je Glas javnosti) a koji kaze da prosjecna riba kod nas prije udaje promjeni cetvoricu. Drugi podatak odnosi se na Nedeljni telegraf, gdje je osoblje iz nekog centra za utvrdjivanje ocinstva u Beogradu (zaboravio sam tacan naziv) izjavilo da od svih zahtjeva za potvrdjivanjem ocinstva samo 30-ak % potvrdi ono sto pise u papirima.

Ranije cure nisu mjenjale 4 tipa PRIJE udaje jer:
-su se udavale mlade,
-jer se nisu provodile ankete (pa ako su neke imale i 10,mi nemamo uvid u to,a da je i imala sigurno ne bi iskreno odgovorila na anketu zbog tadasnjih shvatanja),
-jer niko tada nije istrazivao koliko su ih promijenile POSLIJE udaje...

A usto,prosjecna danasnja tinejdzerka se ponasa onako kako se prosjecan tinejdzer ponasao vec godinama,godinama...unazad.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2003, 14:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bojmen je napisao:
Citiraj:

E interesantno je to sto sam ja gore napisao samo jednu-dvije recenice, a na to se zalijepilo 10-ak poruka. Izredalo se svasta, od toga da bih ja mogao da budem pobornik japanske zastave, pa evo do ovoga da sam ja himenista (klasifikujem ljude tj. zene na osnovu himena). Ne znam odakle dodjose boja koze, vjera, visina i tezina, valjda to ide u paketu sa tim netolerantnim, nevaljalim, zaostalim (anti-modernim), egoisticnim, posesivnim ljudima kakav bih npr. ja mogao da budem.

Pa ako na osnovu himena djelis zenske osobe na cure I djevojke,mislim da je himenista primjeren naziv,ma kako smijesno zvucao.
Boja koze,vjera,tezina – nisu se odnosili na tebe konkretno,nego na druge stvari na osnovu kojih se ljudi djele I klasifikuju,a jednako su beznacajni I ne govore nista o kvaliteti neke licnosti,kao ni himen (bio on ili ne bio prisutan).
Dakle,klasifikaciju na osnovu himena sam uporedila po "bitnosti" kad se opisuju sposobnosti neke osobe sa klasifikacijom na osnovu:vjere,boje koze I sl.

bojmen je napisao:

Dakle, ti si se vise bazirala na materijalnu stranu nevinosti tj. na nebitnost postojanja himena u fizickom smislu, sto otprilike donekle i stoji, ali ne tako kao sto si ti iskarikirala.

Materijalna strana nevinosti?
Mislis postojanje himena,a praktikovanje drugih seksualnih radnji?
Mislim,djevojka-djevica sa himenom moze reci da je nevina iako je obavljala bilo koju od vec navedenih radnji i reci da je nevina i to "dokazati",a neko ko ima elastican himen to ne moze "dokazati".I kako ti onda uopste mozes znati da li ti je zena nevina ili nije,kako mozes biti 100 % siguran?
I ako naletis na neku oralno ili analno aktivnu,a nevinu,umrijeces u ubjedjenju da si zivio sa zenom koja je ulozila svoju (kvazi) nevinost kao "garanciju" dobrog braka...mislim,besmisleno...

Sta je u sustini nevinost,konkretno,da bi imala bilo kakvo znacenje u buducem zivotu dvije osobe koje se vole,uvazavaju,postuju,razumiju,koje odgovaraju jedno drugom?
Nista!
Bitna je koliko i slijepo crijevo - samo dovodi do komplikacija kad pukne. :lol:

Poslednji put menjao ventilator dana 17 Okt 2003, 14:28, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2003, 14:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ventilator je napisao:
(mada je diskutabilno kad neko prestaje biti djevojcica,a postaje djevojka).

Paa... ima jedan komentar... slican :)
djevojke postaju zene kad u sebi osjete cvrst razlog za to
:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2003, 14:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bojmen je napisao:
Dalje, pominjes napredne i 'napredne' zemlje. Isto kao sto pominjes jednu krajnost, tako bi mogla da se osvrnes i na drugu krajnost prisutnu prije svega u zemljama EU i SAD. U vezi sa temom, u datim zemljama veoma mali procenat brakova se zavrsi na 'normalan' nacin... cini mi se da sam negdje procitao da u SAD tako zavrsi nekih 20-ak % brakova. Sta je uzrok tome??
Ja ne znam, ne raspolazem dovoljnom kolicinom informacija i znanja da bih mogao da dam svoj konacni sud o tome, ali mislim da tu znacajnu ulogu igra 'masovno draufanje' koje i kod nas poprima ozbiljne razmjere. Donekle u tom smislu sam i pominjao btwII, jer ne vjerujem da djevojka koja se jedan period svog zivota redovno (Amerikanci bi rekli "on regular basis") prca po raznim parkinzima, sekstajalistima itd (svi dobro znate razne lokacije po gradu) moze da bude odgovorna majka, zena itd i da taj brak na kraju i uspije. Takvih djevojaka raznih klasa i zivotnih ubjedjenja kod nas ima koliko hoces... pa kako ce ona da odgaja i uci svoju djecu kada je spremna da se kresne da bi je neki 'frajer' provozao u nekom zescem autu i da je drugi tako vide... a to je jedan od X rezona.
Npr. takve osobe neki ukljucuju u vanbracni kompromis - nemate nikakvih obaveza ni jedno ni drugo, imate zajednicku gajbu-jazbinu, radite sta hocete i kada vam se cefne povaljate se po krevetu.Tako nesigurni i jedno i drugo razmisljate sta cete da radite. U konkretnom slucaju on vjerovatno ne zeli da udje u brak zato sto zna da sa njom tesko sta moze da ocekuje u tom braku, ali posto sve te stvari nisu crno-bijele a i treba mu dzaba i relativno stabilna 3,14 odlucio se na 'privremeno' rjesenje (koje moze da traje 15 godina - znam primjer) dok bolje ne prokonta sta ce iil dok ne naidje bolja prilika. Naravno, ima milion razlicitih primjera, ovo bzvz navodim.

Djevojka koja se jedno vrijeme 'prca' (bez obzira gdje) ne moze biti dobra majka,a muskarci (koji su vjekovima posjecivali lokalne radodajke prije braka) mogu da budu dobri ocevi? :o
Djevojka koja se 'prcala' sa svojim momkom na parkingu ne moze biti dobra majka,a on moze biti dobar otac? :o

Broj seksualnih odnosa bitno utice na roditeljsko ponasanje?
Bas me zanima kako.

dalje,on ne zeli s njom da udje u brak jer se ona *ebala s njim na parkingu? :o
Pa mislim da je onda on (sem sto je licemjer,jer je i sam bio na tom parkingu i radio isto sto i ona) lik na ego-tripu,em nije nacisto sam sa sobom po pitanju seksa (sto nas narod kaze - *ebao bi se,a da mu ne udje).
Oboje se kresali na parkingu,ali on je zbog toga suho zlato,a ona bezvrijedna 3,14cka za draufanje dok on ne nadje "bolju"?
Mislim da tu nesto ne stima sa racunicom…

I znas kako bi "bolja" djevojka,koja je pazila na svoju reputaciju cijeli zivot,koja je pazila na to da ima cistu proslost,zbog NJEGA odustala od toga da pazi i na svoju buducnost,pa je provela sa lokalnim "svasto*ebom",koji za sebe misli da vise vrijedi od drugih...

I ako je veza iz tvog primjera trajala 15 godina :o ,onda je lik bas "brzokontajuci".
Mislim,ne da ne vjerujem u tu pricu da mu zena ne valja jer se prije 15 godina *ebala s njim na parkingu... :lol: ...vec mislim da je to komicno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 166 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]