bojmen je napisao:
Btw. karakteristike 20. i 21. vijeka su nihilizam, egoizam, hedonizam, razvrat, sodomija itd, i moze se reci da se to dosta odrazilo i na razmisljanja i stavove u ljudi, pogotovo u nasem postkomunistickom drustvu.
BtwII... pominjete "djevojke"... kada se obrati paznja na korjen te rjeci i njegovo znacenje, lako se primjeti da vecina djev-ojaka u stvari to i nisu... mozda je pomirljiviji izraz "cura"

Mislim da je bezveze u godini gospodnjoj 2003,a vezano za raspravu o braku,prevari,o tome sta je vazno za brak - isticati da danasnje djevojke nisu (u vecini slucajeva) djevice.
Da je djevicanstvo najbitnije u braku,onda bi i musko djevicanstvo bilo jednako tako vazno za opstanak ili zasnivanje braka,kao i zensko djevicanstvo.
Ako neko misli da ce imati sretan i uspjesan brak samo zato jer je ozenio djevicu - grdno se vara,to nije garancija nicega,ama bas nicega.
Ako bi zene bile na neki nacin prisiljene da ostanu djevice do braka,one bi nakon prve bracne noci sigurno ostvarile svoje teznje koje su morale sputavati kao djevojke-djevice.
Silom se nista postici ne moze.
A za brak je jako vazno prihvatiti osubu s kojom smo takvu kakva jeste,a ne pokusavati je promijeniti kako nama pase (bilo u braku,bilo prije braka).
Pa ako 'ona' nije djevica,zasto unistavati zivot i sebi i njoj necim tako beznacajnim kao sto je proslost,kad je ona u sadasnjosti zena koja ti odgovara po svemu,s kojom si sretan ?
Po meni je osoba koja je imala seks prije braka i iskrena je pri tome milion puta bolja od one koja se 'kajlala' u analni otvor ili praktikovala oralni seks da bi joj himen ostao netaknut i da bi njen buduci muz bio ponosan sto je ozenio pravu djevojku-djevicu.
Sem toga,ako je nevinost (zenska) tako bitna za dobar brak,koga bi prije od ove dvije djevojke ozenio:
1).emotivnu djevojku,dobru osobu,koja ce pomoci starici da predje raskrsnicu,koja voli djecu,koja je vrijedna,pametna,komunikativna,a spavala je s nekim ili
2).djevojku koja je cangrizava,zlobna,zavidna,lijena,zapustena,nedrustvena,emotivno hladna i zatvorena osoba,egoista...ali je djevica...???
bojmen je napisao:
ventilator je napisao:
Poslije sarkasticnog komentara protkanog jednoumljem i netolerancijom... mozda bi bio red da cujemo sta ima da kaze i jedna djev-ojka.
Mozda bi trebalo aktivirati i Telebaka da nam u jednom od nastavaka emisije "Govorimo srpski" objasni ovu jezicku nedoumicu...
Na temi "Brak" koja je otvorena u avgustu,napisala sam svoje misljenje o tome u devet prilicno dugih postova.
Mislim da bi bilo smarajuce (i za mene i za citaoce foruma) da opet sve ponavljam,no mogu napisati nesto u kratkim crtama.
Djev-ojka jesam,djevica nisam i mislim da bi u mojim godinama bilo veoma cudno da jesam.
Naime,da za sve ove godine nisam uspjela ostvariti bliskost,emotivno-psiho-fizicku,ni sa jednom osobom suprotnog pola,zamislila bih se:
-da li sam emocionalno hladna,nesposobna za blizi kontak sa ljudima,nesposobna da podijelim emocije...
-ili sam previse idealizovala svoju nevinost,tj. nemam zdrav stav prema njoj i mislim da je niko nije vrijedan,da niko nije dovoljno dobar...
-ili mozda od muskarca (obicnog covjeka) ocekujem da bude nadcovjek,ocekujem nemoguce:robota,boga,savrsenstvo...
-ili...
Usput,ne spadam u promiskuitetne osobe,tako da to nije moj motiv za odbranu "ne-djevojaka-djevica".
Na temi "Nevinost" sam objasnila da sam nevinost izgubila sa mojom Zalosnom Sovom,s kojom sam vec godinama i jos uvijek se volimo i slazemo,ali gle cuda,ne zbog moje 'bivse' nevinosti...
A Telebak previse mjesa politiku u jezik.
Da ne govorimo kako sa fakulteta izlaze buduci profesori naseg jezika koji pisu:
"u Banja Luci" i "u Banjojluci"

i takvi ljudi cak objavljuju knjige kod nas (znam jer sam jednu takvu knjigu prekucavala i ispala budala jer sam doticnu personu pokusala ispraviti u pogresno napisanim negacijama,gore navedenom primjeru i mnogim drugim stvarima).
Dobila sam odgovor : "Ja sam zavrsila fakultet i imam pravopis u malom prstu".
Izgleda da joj je mali prst doslovno mali,jako mali,a ona ce jednog dana predavati "nas jezik" nasoj djeci.
Ako obratimo paznju (sami,bez Telebaka) na jezik onakav kakav je danas (jezik se,naravno,vremenom mijenja),u 'upotrebnom jeziku' djevojka je izraz koji se koristi za mladu zensku osobu koja nije vise djevojcica,ali nije jos udata.
Naravno,ako ta djevojka ostane neudata jos dugi niz godina,onda za nju kazu da je zena,bez obzira sto nije udata.
To je "stanje na terenu",a jezicka pravila ne bi smjela nasilno mjenjati jezik,jer u tom slucaju ih narod odbacuje kao strana i nikada ne zazive kao opsteprihvacena.
Nekada nasilnim mjenjanjem jezika zbog "politicke korektnosti" dobijemo samo komicne situacije i rijeci koje smo mogli cuti u novokomponovanom hrvatskom jeziku.
A buduci da smo bili pet vjekova pod Turcima,mozda bi Telebak trebao ispraviti i sve rijeci preuzete iz tog jezika,koje su u nas jezik usle uglavnom u "iskrivljenom" obliku (dakle nepravilno izgovorene),jer su nasem narodu tako bile lakse za izgovoriti (bile su im prihvatljivije).
Mozda bi trebao objasniti i kako to da je rijec "tisuca" 'hrvatska' rijec i nije prihvatljiva u srpskom jeziku,ako se zna da je ta rijec ruska i da je na ove prostore dosla preko Srbije u Hrvatsku.
Vazno je spomenuti i da su se mnoge rijeci po svom savremenom znacenju udaljile od prvobitnog znacenja ili cak dobile suprotan predznak!
No da mIRCon ne bi dobio osip od ovog skretanja s teme,da se vratimo na nju.
Ja licno bih bila zabrinuta ako bih trebala uci u brak s osobom kojoj je najbitnije to da li sam ja nevina ili ne.
Ako je mom buducem zivotnom saputniku to najvaznija informacija o meni,cini mi se da sa njegovim sistemom vrijednosti nesto opasno ne stima.
Osim toga,tu je prisutno i licemjerje,jer ti koji zahtjevaju nevinost od svoje buduce supruge uglavnom sami nisu nevini.
Dalje,gdje je tu tolerancija i razumjevanje?Pa ne zene se i ne udaju se ljudi danas sa 14-18 godina...
Normalno da je neko sa svojih 25-30 godina bar jednom u zivotu sreo osobu kojoj je poklonio svoje srce,u koju je vjerovao,s kojom je zamisljao svoju buducnost...ali mozda zbog rata,nekompatibilnosti u zajendickom zivotu,razlicitog temperamenta...te osobe vise nisu zajedno...mozda i zato jer je vremenom doslo do razmimoilazenja u njihovim stavovima,zeljama,vidjenju zajednicke buducnosti (ljudi se mjenjaju,nekad u istom,a nekad u suprotnom smjeru)...
Ako neko ne razumije da je 'ona' u tih 25-30 godina svog zivota voljela nekog,vodila ljubav s nekim,da 'ona' nije mogla znati sta zivot nosi (nije vidovita) i da ce jednog dana sresti njega - kako ce je razumjeti u nekim drugim stvarima,gdje je tu tolerancija,gdje je tu povjerenje?
Dakle,sta ocekivati u zajednickom zivotu od osobe koja ima blago receno 'cudan' sistem vrijednosti,koja je egoisticna,posesivna (ja sam zenin vlasnik,njena nevinost mora biti moja),netolerantna,nema razumijevanja...?
Nista dobro,rekla bih ja.
Po meni je divlji brak OK kao privremeno rjesenje.Kao trajno rjesenje meni licno to nije privlacna opcija,mada nemam nista protiv onih koji odaberu takav nacin zivota.
U vjencanju ima i neke simbolike.Kraj jednog perioda zivota.
Ljudi zele da sa najblizim osobama podijele svoju radost.
Sad,u zavisnosti od ukusa,neki pozovu na svadbu cijeli grad,neki samo kumove,a neki samo odabrane (najblizu rodbinu i dobre prijatelje).