Leona je napisao:
ventilator je napisao:
i rak je zivi organizam u zivom organizmu,kao i pantljicara,tumor,virus side.

Ok venti, to je tvoje misljenje i akceptiram ga... ali ne znam da li je pametno sporediti jedno djete sa nekim bolestima koje se pojave da ubiju i uniste covijeka! To djete postaje ljudsko djete, sto znaci, da, cim mu pocne da radi srce, ono postaje ljudsko bice. Znaci da i ono ima neka prava. Ima pravo na zivot. I za njega pocinju da vaze zakoni koji vaze za sva ljudska bica. Sto se za rakove, tumore i ostale ubilacke bolesti ne moze reci...
Ako iskljucimo emocije,gledano zdravorazumski,oboje su "zivi organizam u zivom organizmu" i "primarni" organizam bi trebao moci odluciti sta s tim "sekundarnim" zivim bicem,po mom misljenju.
Nisam htjela reci da je za mene mala beba poput smrtonosne bolesti.
Ponekad moramo donijeti teske odluke,izabrati zici je zivot "vrijedniji" (ne doslovno,ali tako na kraju ispadne).
Sigurna sam - da gori kuca,u njoj je vase i jos necije djete,a mozete spasiti samo jedno,da bi vecina nas spasavala svoje djete.To ne znaci da ono drugo djete nema pravo na zivot,to ne znaci da smo ubice tog drugog djeteta,da smo losi ljudi...
Znam da situacija sa pozarom nije kao trudnoca,samo zelim reci da postoje slicne situacije u kojima nije sve crno-bijelo.
Leona je napisao:
ventilator je napisao:
Ono sto zelim naglasiti je da niko nikad oca djeteta ne naziva ubicom!!!
Nikad to nisam cula,nikad.
Nisi cula, a zar nije jasno ako ti "pripomazes" nekom ubistvu i podrzavas ga, zar ne postajes i ti ubica?! Znaci, mogao je to da sprijeci..ali nije.
De ti sad ubij svog komsiju i da te tvoj decko podrzi u tome, ne djelom, nego moralno... mislis da bi on lako prosao kad bi se saznalo da te podrzavao u tom ubistvu, u slucaju kad bi doslo do sudjenja..?!
Bas to i govorim.
Dvoje opljackaju banku - oboje idu u zatvor.
Dvoje naprave djete - samo ONA je kriva.Nigdje muskarca u cijeloj toj prici.Samo je ona gresnica i samo nju drustvo osudjuje.
I to,bilo da rodi i zadrzi djete,bilo da rodi i da ga na usvajanje,bilo da abortira.
Sta god da uradi ona je obiljezena.
Ako rodi - rodila je kopile,pojahusa jedna.Mozda ni ne zna ko je otac,ko zna s kim se *ebavala.
Ako djete da na usvajanje - skandal citav,dala svoje djete,kameno srce ima,ali sta ocekivati od nje kad se *ebe s kim stigne i zivi tako kako zivi.
Ako abortira - ubica.