ventilator je napisao:
Ti ne mozes znati zasto je neko ostao nevin do braka,tako da ne mozes znati ni o kakvoj se osobi radi.
ok venti! slazem se...ali ostajem pri tome da je nevinost...dobar znak.
jesi li se ikad pitala zasto volimo djecu?
kakva su djeca?
djeca su nevina! ali i pored svoje tjelesne nevinosti ona imaju i dusevnu nevinost. imaju cistotu duse koja se i ogleda u njihovim ocima.
zamisli sad da jedan covjek ostane takav i kad navrsi 20 ili 30 godina.
da njegova dusa ostane uz tijelo neokaljana...nevina.
a tjelesan i dusevna nevinost (cistoca) su medjusobno tjesno povezane.
kao uostalom sto su to i tjelo i dusa...sastavljaju se u utrobi majke a rastavljaju na samrti.
zamisli sad suprotnost tome. covjeka koji ima 20 ili 30 godina a iza sebe nebrojene veze.nebrojene veze znace da je on i nebrojeno puta sastavljao veze i...rastavljao ih.a svaki put kad covjek rastavi neku svoju vezu on u svom srcu ostavi oziljak (prljavstinu).postoji i izraz da svaki covjek sa sobom nosi "svoj prtljag".
zamisli samo sta je u prtljagu takvog covjeka.koliko samo prljavog vesa u vidu razocarenja, lazi, neiskrenosti prema bivsim vezama.
takav covjek, a meni ga je iskreno zao, izgubi i vjeru i nadu u ljubav i pocne sebe tjesiti time da je nesto iz svoje proslosti naucio i postaje "realista"...o kakva nesreca!
u srce takvog covjeka tesko se moze primiti ljubav jer on se plasi da neprozivi ponovo istu patnju.
naravno, u pravu si kad kazes da se moze i takav covjek preporoditi. naravno! i ja vjerujem u to...pa i spominjali smo bludnicu iz biblije koja je u isusu nasla ljubav i svoje preobrazenje.dobro je da je tako.
nadam se da sam sad bio jasniji...a ti mi sad reci kakvu bi osobu prije uzela u brak. nekog sa "prtljagom" ili nekog ko "nema sta da izgubi".
sjeti se. ja samo rekoh da je nevinost dobar znak! MOGUC znak ciste i neiskvarene duse...
Citiraj:
Citiraj:
Da je dosljedan svojoj vjeri, da nije podlezan strastima, da je siguran u svoje emocije itd.
Eto,imala sam finih godinica i bila sam nevina,ali ne zbog dosljednosti vjeri,ne zbog toga sto nisam podlozna strastima,ne zbog toga sto sam bila sigurna da ce naici moja "druga polovina jabuke" i da cu je ja sa sigurnoscu moci prepoznati...
Ne vidim sigurnu povezanost izmedju svega toga nabrojanog i necije nevinosti.
ako ti nevidis nesto, neznaci da toga nema.
Citiraj:
U svoje emocije niko ne moze biti siguran,jer nase emocije zavise i od osobe koju volimo (u nekoj odredjenoj mjeri).
slazem se...naravno da nemoze 100% ali postoje sigurniji i manje sigurni.
Citiraj:
Dalje,da mi mozemo i biti sigurni u svoje emocije u tudje ne mozemo.
I eto,recimo jedna djevojka sigurna u svoje emocije se uda za osobu koja shvati da je bila bez osnova sigurna u svoje emocije (drugim rijecima,mislio je voljece je cijeli zivot,vjencali su se i on tek tad sreo "onu pravu",upoznao "osobu svog zivota").
Ona je em razvedena (raspustenica,sto bi nas narod rekao,zlobno,malte ne kao da kazu "pustena s lanca",rijec raspustenac nije u upotrebi),em nije nevina i nikada vise u zivotu nema pravo na novu pravu ljubav???
U cemu je njen grijeh?Jer je vjerovala?Jer je voljela?
Pih...
komentar isti kao i prethodni ali sa dodatkom...
svako ima pravo na ljubav, naravno. a raspustenice i razvod braka je samo produbljivanje problema. necu da komentarisem raspustenice jer se zalazem PROTIV razvoda!
ja sam za to da raspustenica nema!
da su svi vjencani odgovorni prema svom braku...zato sam i napominjao da je brak odgovornost a iz toga sto ljudi nerazumiju brak proizilaze i razvodi i...raspustenice.
Citiraj:
Dosljedan svojoj vjeri...
A ta vjera moze biti - bolje cu se udati (ili lakse cu se udati) ako sam nevina.Vrlo uzvisena vjera,rekla bih...
Dalje,ne mora imati nikakve veze sa vjerom u religijskom smislu.
Mozda vjeruje u sex samo uz prisustvo ljubavi,a nikoga do tada nije voljela iskreno (da jeste,ne bi bila nevina,dakle opet samo puki sticaj okolnosti).
trebao sam ovde napisati...Vjeri a ne vjeri...mozda bih bio jasniji?
Citiraj:
Nije podlozna strastima...
Svi smo mi podlozni nekim svojim strastima,samo ih neki bolje kontrolisu,neki ih ne kontrolisu,neki kontrolisu samo neke svoje strasti...milion varijacija i kombinacija...neki samo privremeno kontrolisu strast...
slazem se. ali kad sam rekao "nije podlozna" mislio sam da nepodlijeze lako.