Djevicnjak,djevicanska opna ( lat.hymen)-tanka kozna duplikatura u podrucju usca vagine,preko koga vagina komunicira sa spoljnim svijetom. Nakon defloracije od himena zaostaju bradavicasta ispupcenja -karunkule(carunculae hymenales).
Postoji vise vrsta himena u zavisnosti od oblika:
hymen semilunaris- polumjesecastog oblika, najcesci oblik,
hymen anularis-prstnastog oblika, na sredini je probusen
hymen fimbriatus-izuzen u obiliku rojti
hymen cribriformis-izbusen sitnim otvorima kao reseto
hymen imperforatus-nema na sebi nikakvog otvora, te se za vrijeme puberteta mora napraviti taj otvor da bi mogla oticati menstrualna krv.
Himen je inace izgradjen od vezivnog tikiva bogatog elasticnim nitima i krvim sudovima.
Sto se tice funkcije, nema neku posebnu funkciju, jednostavno kozni nabor sa kojim se zenska osoba radja(a i da ima neku vaznu funkciju ... vjerovatno bi ta opna bila na nekom drugom mjestu:))))
Sama opna himena je najcesce tanka i puca bez poteskoca pod pritiskom penisa.Ponekad moze da bude izuzetno cvrsta i zadebljala( kod starijih djevica), tako da penis kraj svog muskarcevog nastojanja ne moze probiti. To se tada vrsi jednstavnom ljekarskom intervencijiom,rezom skalpela.
Takodje, himen moze da bude toliko mekan, elastican i rastezljiv da se pri prodiranju penisa uopste ne pukne,vec ostaje citav. Otvor na njemu je toliko velik da propusta penis u kanal vagine. Tada zena u medicinskom pogledu ostaje nevina tj. sa ocuvanim himenom iako je penis pronasao svoj put do grlica materice, tako da u nekim slucajevim ocuvan himen ne mora da bude dokaz da li je djevojka stupala u intimne odnose ili ne. Samim tim krvarenje prilikom defloracije moze i ne mora da se javi, zavisno od elasticnosti opne.
Slazem se sa ventilaotrkom...danas mladi jako jako rano stupaju u intimne odnose...sto je za mene jako lose.
Decko/djevojka moraju da budu zreli za takvo nesto, da to cine iz ljubavi, zelje, strasti, pozude a ne iz neke djecije radoznalosti i zelje da budu neke vece face u drustvu!!
To je jako lose..zbog toga se slazem da mlade treba mnogo vise edukovati, kroz skole ... jer htjeli mi priznati ili ne u skolama je medju profesorima sex jos uvijek taboo tema. Rijetko koji profesor ce otvoreno pricati i objasniti djacima nesto korisno za njihov zdrav i normalan sexualan ili emocionalni zivot. Po meni je bolje umjesto tehnickog vaspitanja uvesti npr..sexualno vaspitanje tipa- tehnike sexalnog zivota)))) djeca bi se rado slozila, jer dosadno je praviti kucice za ptice i kopcati strujno kolo:)))
Malo sale...
Sto se tice savjetovalista za mlade..hm hm...to u principu treba da radi svaka ginekolska ordinacija,svaka ustanova te vrste...
Mislim da Deamedica u BL ima savjetovaliste te vrste.
toliko:)