banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Jul 2025, 18:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 238 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2002, 15:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 02 Jul 2002, 21:11
Eh, sad me podsjeti na jedan slucaj... Negdje pred rat, djevojka je rekonstruisala himen, jer je njen vjerenik, po njenim rijecima, divan, krasan, pazljiv momak, zelio da ozeni nevinu djevojku, a takvom je nju smatrao... Pitam se kako je s jedne strane, ona mogla da mu tako nesto slaze, a s druge, kakva je on zaista osoba, kad joj je mogao reci da je nikad ne bi ozenio da nije "netaknuta", ako se vec u svemu ostalom slazu...
Kada bih se kojim slucajem (u sta naravno ne vjerujem), nasla u slicnoj situaciji, ne samo da ne bih bila s tom osobom, nego bih takav stav dozivjela, kao kompletnu degradaciju svoje licnosti, odnosno njeno svodjenje na taj mali komadic koze, koji bi, po nekima, trebalo da bude dokaz moralne cistote...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2002, 16:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
"To je samo 'bensedin' za necije fobije i iskompleksiranost.On pun sebe sto je prvi,a ne zna da se ona osjeca kao pustena s lanca."

Ovo je bilo iskarikirano.Tom recenicom nikako nisam htjela reci da se sve djevojke koje izgube nevinost tako ponasaju,tj. da je to neko pravilo u ponasanju.
Htjela sam da naglasim da jedan zatucan,zagrizen,ogranicen muskarac koji jedinu vrijednost zene (djevojke) vidi u posjedovanju himena,tj. koji svodi vrijednost zene na himen (da li ga ima ili ne),ne shvata (jer ne zeli da shvati) da to sto je ona nevina (sto je zivjela 'bezgresno i moralno' do tada) nije garancija da ce ona biti 'veoma moralna' i poslije gubljenja nevinosti (da ga nece varati,da ce biti uzorna supruga i sta ja znam sta sve ne).Mozda ce doticna djevojka pozuriti da nadoknadi sve sto je propustila,pa nece silaziti s *urca,ne birajuci ciji je.
A da i ne govorim o tome da himen nije i ne moze biti dokaz necije prave nevinosti i moralne cistoce (ovim aludiram na upraznjavanje oralnog i analnog sexa,prilikom kojih se ne ostecuje himen).

Potpuno se slazem se sa Gazdaricom.
Himen nije bitan (sem zatucanim osobama koje bi bile sretne da se uvede obicaj bacanja krvavog carsafa na sto pred svatove - kao dokaza nevinosti mlade,koji je bio zastupljen u nekim oblastima i kod nekih naroda nase drage bivse Jugoslavije,npr. u Crnoj Gori i kod Roma...).
Bitno je kakav je ko covjek.

Da se razumijemo,ja ne podrzavam prerano stupanje u seksualne odnose,kao ni odlazak u krevet s kim ko stigne!
Ali ko sam ja da odlucujem o tome kad je prerano i s kim neko treba,a s kim ne treba da ode u krevet?
Svaka osoba ima pravo da sama odlucuje o svom sexualnom zivotu,ali bi mlade kroz sistem skolstva (kroz osnovnu i srednju skolu) trebalo edukovati o sexu.
Po meni je mnogo potrebnije u skolu uvesti seksualno obrazovanje i obrazovanje o drogama,ovisnosti i narkomaniji,nego uvoditi vjeronauku.
Postoji crkva kao institucija koja se bavi tim.
Ko hoce da nauci nesto o vjeri,o duhovnom uzdizanju,o Bogu neka ode u crkvu (ionako vjeronauku predaju popovi).
Mlade treba uputiti o opasnostima koje nosi sa sobom prerano stupanje u sexualne odnose,sex bez zastite,abortus kod maloljetnica,sex pod dejstvom alkohola,sex sa nepoznatim osobama...
Ostalo je na njima.
Zalosno je sto je danas 'u trendu' uzimati narkotike i stupati u sexualne odnose u doba kada sam se ja jos igrala lutkicama.
Tako se postaje 'faca'.
Mnogi mladi gledaju blagonaklono na to (iako mozda sami ne uzimaju narkotike ili jos nisu stupili u sexualne odnose).
Da se razumijemo,radi se tu i o djeci koja jos nisu zavrsila ni osnovnu skolu.Nazalost oni ne zele vise biti djeca,zele biti "stariji".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2002, 17:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Mozda bi takve "himenoljupce" trebalo upoznati sa terminom "poludjevica"... Ko zna, mozda bi time i u njihov mali mozak, nesto prodrijelo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2002, 17:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
ventilator je napisao:
jedan zatucan,zagrizen,ogranicen muskarac koji jedinu vrijednost zene (djevojke) vidi u posjedovanju himena,tj. koji svodi vrijednost zene na himen (da li ga ima ili ne),ne shvata (jer ne zeli da shvati) da to sto je ona nevina (sto je zivjela 'bezgresno i moralno' do tada) nije garancija da ce ona biti 'veoma moralna' i poslije gubljenja nevinosti (da ga nece varati,da ce biti uzorna supruga i sta ja znam sta sve ne)

Slažem se

Citiraj:
Po meni je mnogo potrebnije u skolu uvesti seksualno obrazovanje i obrazovanje o drogama,ovisnosti i narkomaniji,nego uvoditi vjeronauku.
Postoji crkva kao institucija koja se bavi tim.
Ko hoce da nauci nesto o vjeri,o duhovnom uzdizanju,o Bogu neka ode u crkvu

Nisam neki ljubitelj uvođenja vjeronauke u škole ali kad ti to ovako kažeš onda možemo reći i da oni koji žele da se informišu o seksu, drogama, narkomaniji i sl. treba da idu doktorima pa se informišu o tome, i na predavanja o tim stvarima, da nabave literaturu o tome a ne da uče u školi o tome.

Ne kažem ja da ne treba uvesti predavanja o tome, naprotiv, već dajem osvrt na tvoje mišljenje.
Učenje o pravoj duhovnosti uči i o ovim ostalim problemima...e sad to što se to učenje mnogima ne sviđa je već druga stvar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2002, 20:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Gdje u Banjaluci ima savjetovaliste za mlade (i da li postoji uopste tako nesto)?
Doktori na poliklinici i u bolnici na Paprikovcu nece da se posvete ni bolesnicima koliko treba,a kamoli da im dodje tinejdzer da ih nesto pita.

U svakom slucaju opste obrazovanje mladih o sexu nije isto sto i pojedinacni odlazak doktoru da bi se postavilo nekoliko pitanja (ili mozda mislis da ce doktor sjediti i satima odgovarati na necija pitanja o sexu?)!A i to se placa,a mladi (maloljetni) nemaju novca,pa ni za participaciju (radije ce koju marku potrositi na nesto drugo).
U svakom slucaju na osnovu par pitanja nece dobiti sveobuhvatno znanje o sexu,zastiti,polnim bolestima i sl.,vec samo pojedine informacije,sture!A to ponesto znaju manje-vise i sada (dakle to i nije neko rjesenje).Dakle mlade treba obrazovati sto ranije da bi razvili zdrav stav prema sexu,a ne da se obrate doktoru (sa nekim pitanjem koje ih trenutno muci) ciji ce se odgovor nadograditi na mnostvo ranije stecenih krivih predodzbi.

U svakom slucaju sexualno obrazovanje ne bi trebalo prepustiti npr. samo ginekologu,vec i psihologu i drugim strucnim licima koji ce uputiti djecu u sex sa razlicitih aspekata i objasniti psiho-fizicki uticaj sexa na mladu osobu,kao i njegove eventualne nezeljene posljedice(trudnoca,polne bolesti,neprijatno sexualno iskustvo koje stvara emocionalne kocnice...).
Opstim seksualnim obrazovanjem treba mlade jos od petog razreda (ako ne i ranije) uputiti u sex,ne stvarati od njega misteriju i nepoznanicu,ne treba dopustiti da djeca stvore krive predodzbe o sexu...
A sto se tice kupovanja literature sacuvaj me boze od raznih "poucnih stiva" koja su djeci na dohvat ruke za male pare!A tesko da ce im u nasim uslovima roditelji kupiti pravu,opsirnu knjigu (a i koja bi to bila?).Roditelji danas nisu svjesni da im djeca rano stupaju u intimne odnose.Vjerovatno bi im dali pare za takvu knjigu sa dvadeset i vise (do tada su za roditelje jos mali za te stvari :lol: ),ako ne i kasnije.

Dakle sve dok mladi imaju krivu predstavu o sexu (sa TV,iz raznih casopisa "obrazovnog karaktera" ili iz "lovackih prica" svojih vrsnjaka) oni ce teziti da sto ranije "probaju zabranjeno voce".Ako ih od osnovne skole strucni ljudi upoznaju sa tom tematikom,oni ce razviti zdrav stav o sexu!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2002, 21:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

ventilator je napisao:
Dakle sve dok mladi imaju krivu predstavu o sexu (sa TV,iz raznih casopisa "obrazovnog karaktera" ili iz "lovackih prica" svojih vrsnjaka) oni ce teziti da sto ranije "probaju zabranjeno voce".Ako ih od osnovne skole strucni ljudi upoznaju sa tom tematikom,oni ce razviti zdrav stav o sexu!

Ali će opet težiti da što ranije "probaju zabranjeno voće"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2002, 21:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Djevicnjak,djevicanska opna ( lat.hymen)-tanka kozna duplikatura u podrucju usca vagine,preko koga vagina komunicira sa spoljnim svijetom. Nakon defloracije od himena zaostaju bradavicasta ispupcenja -karunkule(carunculae hymenales).
Postoji vise vrsta himena u zavisnosti od oblika:
hymen semilunaris- polumjesecastog oblika, najcesci oblik,
hymen anularis-prstnastog oblika, na sredini je probusen
hymen fimbriatus-izuzen u obiliku rojti
hymen cribriformis-izbusen sitnim otvorima kao reseto
hymen imperforatus-nema na sebi nikakvog otvora, te se za vrijeme puberteta mora napraviti taj otvor da bi mogla oticati menstrualna krv.
Himen je inace izgradjen od vezivnog tikiva bogatog elasticnim nitima i krvim sudovima.

Sto se tice funkcije, nema neku posebnu funkciju, jednostavno kozni nabor sa kojim se zenska osoba radja(a i da ima neku vaznu funkciju ... vjerovatno bi ta opna bila na nekom drugom mjestu:))))

Sama opna himena je najcesce tanka i puca bez poteskoca pod pritiskom penisa.Ponekad moze da bude izuzetno cvrsta i zadebljala( kod starijih djevica), tako da penis kraj svog muskarcevog nastojanja ne moze probiti. To se tada vrsi jednstavnom ljekarskom intervencijiom,rezom skalpela.

Takodje, himen moze da bude toliko mekan, elastican i rastezljiv da se pri prodiranju penisa uopste ne pukne,vec ostaje citav. Otvor na njemu je toliko velik da propusta penis u kanal vagine. Tada zena u medicinskom pogledu ostaje nevina tj. sa ocuvanim himenom iako je penis pronasao svoj put do grlica materice, tako da u nekim slucajevim ocuvan himen ne mora da bude dokaz da li je djevojka stupala u intimne odnose ili ne. Samim tim krvarenje prilikom defloracije moze i ne mora da se javi, zavisno od elasticnosti opne.

Slazem se sa ventilaotrkom...danas mladi jako jako rano stupaju u intimne odnose...sto je za mene jako lose.
Decko/djevojka moraju da budu zreli za takvo nesto, da to cine iz ljubavi, zelje, strasti, pozude a ne iz neke djecije radoznalosti i zelje da budu neke vece face u drustvu!! :o
To je jako lose..zbog toga se slazem da mlade treba mnogo vise edukovati, kroz skole ... jer htjeli mi priznati ili ne u skolama je medju profesorima sex jos uvijek taboo tema. Rijetko koji profesor ce otvoreno pricati i objasniti djacima nesto korisno za njihov zdrav i normalan sexualan ili emocionalni zivot. Po meni je bolje umjesto tehnickog vaspitanja uvesti npr..sexualno vaspitanje tipa- tehnike sexalnog zivota)))) djeca bi se rado slozila, jer dosadno je praviti kucice za ptice i kopcati strujno kolo:)))
Malo sale... :wink:
Sto se tice savjetovalista za mlade..hm hm...to u principu treba da radi svaka ginekolska ordinacija,svaka ustanova te vrste...
Mislim da Deamedica u BL ima savjetovaliste te vrste.
toliko:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2002, 09:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Rosy je napisao:
Sto se tice funkcije, nema neku posebnu funkciju, jednostavno kozni nabor sa kojim se zenska osoba radja

Rosy zahvaljujem na iscrpnom odgovoru.

Da li to onda znači da se može reći da je, u opštem slučaju, jedina uloga himena da "kaže" da li je djevojka/žena nevina ili nije?

Citiraj:
Decko/djevojka moraju da budu zreli za takvo nesto, da to cine iz ljubavi, zelje, strasti, pozude

Ljubav često ne ide zajedno sa strasti i požudom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2002, 16:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader:"Da li to onda znači da se može reći da je, u opštem slučaju, jedina uloga himena da "kaže" da li je djevojka/žena nevina ili nije?"
Ako himen moze da "slaze" da li je djevojka nevina ili nije,onda mu to nikako ne moze biti funkcija.Kakav je to pouzdan pokazatelj koji 'laze'?

I sta je po tebi uopste nevinost?
Da li ti mislis da oralni i analni sex ne spadaju u sex?
Zasto uopste mislis da himen ima tu funkciju (tacnije zasto ti je palo na pamet da to pitas)?
Zasto nisi pitao kakvu funkciju ima slijepo crijevo?
Ili kakvu funkciju ima brada (zasto je imaju samo muskarci ako je neophodna za funkcionisanje organizma i kako zene bez nje u tom slucaju opstaju)?
Ili koja je funkcija stidnih dlacica?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2002, 16:27 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Maj 2002, 01:00
pa sama rijec "stidne" dlacice .da se pica ne stidida je sakriju :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2002, 16:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Znaci, ona koja je brije potpuno, nema stidljivu picu...?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2002, 16:31 
Pripravnik
Pripravnik

ma da :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2002, 16:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

I koje su bolje...?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2002, 16:35 
Pripravnik
Pripravnik

ma ove stidljive nekako diskretnije
ove celave zine u tebe pjepadnes se sav :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2002, 16:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Znaci, ti kao i Gorann, volis sumu...?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2002, 16:40 
Pripravnik
Pripravnik

ma ne sumu nego recimo "golf igraliste" - odrzavan teren,njegovan

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2002, 16:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Samo da je postucovana, ili dijelom i izbrijana...?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2002, 16:45 
Pripravnik
Pripravnik

opet ti o brijanju :
nema po ternenu brijanja moze okolo pa jarkovima se zivica izbrijati :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2002, 19:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

E,e na to sam i ja mislila...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2002, 08:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 10 Nov 2001, 01:00
Ma to samo da se loptice ne izgube kada upadnu u jarak ili zivicu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 238 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]