DELLBOY je napisao:
Po Krivicnom Zakonu BiH stvari stoje ovako: U preambuli Zakon, tamo gdje se definisu pojmovi koristeni u zakonu pise da je dijete osoba do 14 godina zivota, maloljetnik odoba sa navrsenih 14 do 18 godina, a odrasla osoba je sa navrsenih 18 i starija.
Zatim u jednom od clanova Krivicnog zakona RS (clan 195), pise da je krivicno djelo seks sa djetetom. Znaci seks sa osobom koja ima navrsenih 14 godina i starijom nije krivicno djelo u ovoj zemlji, legalan je, a to znaci da nije ni pedofilija.
Blud je krivicno djelo ako se vrsi nad osobom mladjom od 18 godina, ali blud i seks su po zakonu razlicite stvari.
@DELLBOY u kojim to clanovima????
zakon se taman spremam da citam ali koliko ja znam zasad - ova gore definicija razlike izmedju maloljetnika do 14. 14-16., i punoljetnih (18 i vise) uzima se ubzir kada se radi o NJIHOVOJ KRIVICNOJ ODGOVORNOSTI, a ne o odgovornosti drugih prema njima!
jel tako ili nije tako?
ovo drugo, razlika bluda i seksa? - to molim te objasni dobro, gdje ima to definicijsko razgranicenje? (rijec seks se (skoro) ni ne spominje, koliko mi je poznato, u zakonu - termini su "polna radnja", "obljuba", i sl....)
dakle koja je razlika?
i znamo dobro da su maloljetnici - maloljetnici do 18 godine, jedino emancipacijom (sklapanje braka prije navrsenih 18 godina, a uslov je najmanje navrsenih 16) smatraju se poslovno sposobnim tj. SPOSOBNIM da donose odluke samostalno (po zakonu) tj. ovo sto je Helena napisala...
tako da tu dileme nema....