banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jul 2025, 23:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 93 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2005, 10:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
AdelonE je napisao:
A sad nek neko ode u neku ustanovu pa pita nekog od te nesrecne dece (a mozete i pitati odrasle hendikepirane ljude) da ga ubije da mu skrati "muke"!

Hajte onako iskreno recite, shta mislite shta bi ta deca odgovorila?

Ne znam da li si ti uopste svjestan o cemu pricas?
Sta mislis sta bi ta djeca odgovorila sta misle o teoriji velikog praska?
Ili mozda o Kantovoj teoriji filozofije?

Mislim da je pravo pitanje sta bi TI (ja ili neko treci) odgovorio na to pitanje.
Da li bi ti,sada,dok si svjesno bice,zelio da zivis takav zivot?
Znaci,da se nekim cudom vratis u majcinu utrobu i rodis ponovo,ali sa teskim priho-fizickim ostecenjima.
I osudis sebe na X godina zivota u kojima svi oko tebe moraju brinuti o tvojim potrebama,kad si gladan dati ti jesti,kad hoces kakiti obrisati ti guzu,kad hoces piskiti obrisati ti pisu,a uz to ti se bojis wc solje pa te moraju ohrabrivati da uopste tamo odes,bojis se balkona i slicnih tebi sada normalnih stvari,pa te neko mora odvesti u kupatilo i okupati te,s tim sto te mora moliti i ubjedjivati pola sata da kada nije nista strasno,da ce sve biti u redu,da je ta osoba tu i da nece dozvoliti da ti se u kadi desi nesto lose,bojis se menstruacije,a imas je svaki mjesec,vjerovatno imas emocionalne i fizicke potrebe kao i sve seksualno zrele osobe,ali seks nije stvar u koju si se psihicki spreman upustiti niti si sposoban naci partnera...
Zivis zivot izmedju 2 obroka i 2 sranja u strahu od najobicnijih stvari.A odzivota nemas nista.Dok drugi oko tebe takodje od svog zivota imaju jako malo.

Ja ne bih voljela zivjeti tako.

Ako jednog dana zavrsim na aparatima za odrzavanje zivota zelim da me iskljuce!!!
Koji klinac imam produzavati agoniju mojih roditelja,partnera,brata,svih koji me vole,muciti ih da me gledaju takvu,kao biljka,sa hiljadu cjevcica koje me pokusavaju prikazati zivim bicem,a mene odavno vise nema sa njima. :-?
Zelim da me iskljuce,da me moji najblizi "odzaluju i odboluju",prebole i nastave sa svojim zivotom,a ne da ih osudim na agoniju bez konca i kraja,jer tehnologija je uznapredovala recimo dovoljno da me jos 50 godina drzi u 'zivotu' na tim aparatima.

Da ostanem bez nogu ok,mogu se kretati u kolicima,komunicirati i sve to,biti korisna i biti sa ljudima koji me vole,svjesna.
Ali da sam biljka - ne hvala.Ja nemam nikakve koristi od takvog zivota,a svima oko mene onemogucujem nastavak normalnog zivota koji oni mogu voditi da nije mene.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2005, 11:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Odlutala si od teme ventilator.

Povrede o kojima govoris - teska ostecenja mozga sa ozbiljnim psiho-fizickim nedostacima - su najcesce posljedica komplikacija tokom porodjaja i nemaju veze sa abortusom.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2005, 11:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Svaki covjek ima pravo na sopstvenu odluku o svom tijelu i o svom zivotu,pa tako i trudnica do treceg mjeseca i nakon treceg mjeseca ako se radi o deformitetu ploda.
Vodim se logikom da sekundarno zivo bice,dakle potencijalni buduci covjek ne moze imeti veca prava od primarnog zivog bica,vec formiranog covjeka u cijoj utrobi se nalazi.
Embrion je nesto sto moze postati covjek.
Spermatozoid i jajna celija su prethodni korak i takodje nesto sto moze postati covjek.Pa se ipak ne borimo za prava svih spermatozoida i jajnih stanica da se razviju u covjeka.

U svakom slucaju,koliko nas zaista odgovorno?
Svi se seksaju i svi ce prihvatiti posljedice?Jeste,mami i tati na grbaci.
Ne znam koliko vas koji zivite ovdje zaista ima uslove brinuti o posljedicama svoje seksualnosti.
Ja imam 28 i u slucaju da zatrudnim bilo bi mi jako tesko izdrzavati to djete,jer ja sam ta koja ima stalni posao,koji bihizgubila da zatrudnim,Sova radi honorarno sto je nesiguran i kolicinski malen priliv novca mjesecno.Dakle,ni sad,na pragu tridesetih to ne bih mogla bez pomoci najblizih.Bar u tom pocetnom periodu.

Recimo da vecina nas koristi kondom (iako je dobar dio onih koji su seksualno aktivni bez ikakve zastite),koji nije 100% siguran.Kad se uzmu u obzir nepravilnosti pri stavljanju zbog kojih dolazi do pucanja ili neadekvatne zastite,racuna se da je 90 % sanse da ne zatrudnite ako imate kondom.
Po jako simpaticnoj logici gospodina cijeg se imena ne mogu sjetiti u roku od 10 godina vise od 60 % parova ce imati djete iako non-stop koriste gumicu.
Od 100 parova prve godine 10 ce ih cekati bebu.
Druge godine od njih 90 (onih 10 vec ima bebu) njih 9.
Trece godine od njih 81 - 8.
Cetvrte od njih 73 - 7.
Pete od njih 66 - 6 (do 7,ali racunacu manju vrijednost).
Seste godine od njih 60 - 6.
Sedme godine od 54 - 5.
Osme godine od 49 - 5.
Devete godine od 44 - 4.
Desete godine od 40 - 4.
To nam daje 64 para sa bebom u odnosu na 36 bez bebe.

Jedini nacin za sprjecavanje nezeljene trudnoce je apstinencija,a ona nijer bas prihvatljivo rjesenje,a nije ni zdrava.
Jer kad bi na nasim prostorima cekali sa pocetkom seksualnog zivota do onog trenutka dok se potpuno ne osamostalimo i budemo 100 % spremni da snosimo odgovornost za posljedicu svoje seksualnosti mnogi bi docekali i cetrdesete,pedesete nevini.

Abortus je lose rjesenje,izlaz u slucaju krajnje nuzde,ali njegovim ukianjem ukinuli bi jedno od elementarnih prava polovini populacije - pravo na vlastite odluke po pitanju vlastitog tijela,pravo,koje zene u mnogim zemljama jos uvijek ni nemaju (na zalost),te im rezu klitoris i desavaju im se razne lose stvari.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2005, 11:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
Odlutala si od teme ventilator.

Povrede o kojima govoris - teska ostecenja mozga sa ozbiljnim psiho-fizickim nedostacima - su najcesce posljedica komplikacija tokom porodjaja i nemaju veze sa abortusom.

Najcesce posljedica porodjaja?
Kao doktori uzmu bebu i igraju fudbal s njom,pa beba ima "pileca prsa",rahiticne noge i mentalne nedostatke?
Valjda zbog toga rade amniocentozu u pocetku trudnoce,jer takva ostecenja su posljedica poroda.

Istina je da se bebe abortiraju uglavnom iz nekih drugih razloga,ali vecina nedostataka na bebi nastaje u prvim mjesecima razvoja,a ne kao posljedica poroda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2005, 11:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mislim,u sustini,rasprava o abortusu je besmislena,jer je on legalan i spada u domen ljudskih prava,prava zena na odluku o svom tijelu i o planiranju svog zivota.
Neko ga prihvata neko ne.
Sigurna sam da svi oni koji podrzavaju to pravo zele da abortusa bude sto manje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2005, 11:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
>>> Svaki covjek ima pravo na sopstvenu odluku o svom tijelu

Nema jednostavnog odgovora na neka pitanja.

Ono što bi ljudi trebalo da kažu jeste da preuzimaju punu odgovornost za svoje postupke umjesto da se kriju iza neutemeljenih tvrdnji. Vršimo abortus sa nekim ciljem, a ne zato što je to moralno opravdan čin.
Kao što je ova gore ako se navede kao opravdanje za abortus, npr. Evo zašto:

Dio mog tijela može da se identifikuje preko DNK i jedino preko DNK. To je jedina stvar koja je jedinstvena za moje tijelo.

Fetus ima sopstveni DNK, sve njegove ćelije su dio samo njegovog tijela. To nisu ćelije ni majčinog ni očevog tijela, ne pripadaju ni jednom ni drugom tijelu.

Onaj ko izvrši abortus time ne vrši samo kontrolu nad sopstvenim tijelom već i nad tuđim što se potpuno neopravdano izostavlja iz cijele te priče.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2005, 11:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Najcesce posljedica porodjaja?

Da. Posljedica komplikacija tokom porodjaja, nedovoljnog priliva kiseonika k plodu kod produzenog poroda. Takodje postoji mogucnost intrakranijalnog krvarenja prilikom instrumentalnog poroda.

Poznato je koliko je potrebno da mozdane celije pocnu odumirati.

Citiraj:
Kao doktori uzmu bebu i igraju fudbal s njom,pa beba ima "pileca prsa",rahiticne noge i mentalne nedostatke?

Na ovo nemam sta reci.

Citiraj:
Valjda zbog toga rade amniocentozu u pocetku trudnoce,jer takva ostecenja su posljedica poroda.

Amniocenteza se radi da bi se iskljucili genetski defekti.

Rizik od spontanog pobacaja nakon amniocenteze je 1%. Sada to uporedi sa rizikom od odredjenih genetskih defekata, i dobices rezultat u vidu normalnih plodova izgubljenih pobacajem nakon amniocenteze.

Citiraj:
Istina je da se bebe abortiraju uglavnom iz nekih drugih razloga,ali vecina nedostataka na bebi nastaje u prvim mjesecima razvoja,a ne kao posljedica poroda.

Ne, istina je da se vecina genetski deficijentnih plodova ne uspije razviti nakon prvog trimestra trudnoce, dakle izgubi se na taj nacin sto se desi spontani pobacaj ( koji niko nije u stanju sprijeciti ).

U prvim mjesecima razvoja se nedostaci mogu javiti kao posljedica povrede bebe nakon poroda ( pad i slicno ).

Citiraj:
pravo,koje zene u mnogim zemljama jos uvijek ni nemaju (na zalost),te im rezu klitoris i desavaju im se razne lose stvari.

Govoris o zenskom obrezivanju koje je bilo praksa u plemenima juzno od Sahare i u dijelu Horn of Africa.

Trenutno je pod UNICEF-ovim programom edukacije i poboljsanja zdravstvene zastite ova praksa zabranjena u Senegalu, Keniji, Ginea-i, Mali-ju i razmatra se zabrana u Somaliji.

Ova praksa ce najvjerovatnije uskoro postati proslost.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2005, 01:35 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Jul 2005, 22:26
:cheers: mmmmmmmm sad znamo i profesiju ,nasa ruza je dr.Zadivljujuce........ :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2005, 01:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Cacak,

Posjedovanje znanja o necemu ne podrazumijeva automatski i profesiju te osobe.

Ti znas kome pripada divljenje.

Uzgred, ovo je izuzetno ozbiljna tema i tvoj komentar me iznenadjuje.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2005, 02:52 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Jul 2005, 22:26
:( samo me kritikuje!ja sam dezurni lik za kritiku :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2005, 15:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
blue je napisao:
Dio mog tijela može da se identifikuje preko DNK i jedino preko DNK. To je jedina stvar koja je jedinstvena za moje tijelo.

Fetus ima sopstveni DNK, sve njegove ćelije su dio samo njegovog tijela. To nisu ćelije ni majčinog ni očevog tijela, ne pripadaju ni jednom ni drugom tijelu.

Onaj ko izvrši abortus time ne vrši samo kontrolu nad sopstvenim tijelom već i nad tuđim što se potpuno neopravdano izostavlja iz cijele te priče.

Ti ga sad ode na celijski nivo. Da, fetus ima sopstveni DNK i njegov genomic DNK je pola od oca pola od majke, znaci ima copojie od oboga. Drugo, iako fetus ima svoje celije ne moze da zivi 'sam' , znaci, vezan je za majku i pripada majcinom tijelu. Ne slazem se s ovim da majka ima kontrolu samo nad svojim tijelom a ne i na fetosovom, sve dok je fetus/beba u majcinoj utrobi - ona ima directnu i indirectnu kontrolu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2005, 18:22 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
>>> fetus ima sopstveni DNK i njegov genomic DNK je pola od oca pola od majke

Slažemo se, a ako je to tako onda se ne radi samo o kontroli vlastitog tijela jer je u cijelu stvar umiješano i tuđe tijelo.

Koliko majka ima pravo da uradi šta hoće s tim drugim tijelom nisam komentarisao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2005, 12:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:00
Srednjovjechnoj zheni kuca neko (u neka doba) na vrata ... Mentalno i fizichki poremecen djechak pita: "Gospodjo, da li ste vi abortirali 1983.god.?" ... A gospodja odgovara : "Da, jesam!" ... A on ce na to: "Mama, ZHIV SAM!"

Ovo treba isprichati svakome kome abortus padne na pamet ...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 93 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Sva vremena su u UTC [ DST ]