banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jun 2025, 23:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: 25 godina jezika C++
PostPoslato: 15 Okt 2010, 14:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
25 godina jezika C++
Jubilej najraširenijeg jezika u kompjuterskoj istoriji.

Prije otprilike 25 godine Bjarne Stroustrop je u sa grupom saradnika u Bell Labsima kreirao objektno-orijentisanu verziju jezika C, kako bi pojednostavio razvoj softvera na tada resursima ograničenim kompjuterima na kojima su 1 MHz i 1 MB memorije bili luksuz. Iako je imao osjećaj da će objektno-orijentisani princip (kojeg nije sam izmislio) biti uspjeh, nije mogao ni pretpostaviti koliki uticaj na razvoj softvera će ostaviti u decenijama koje su uslijedile. Danas, C++ kod se može pronaći u skoro svakom dijelu softvera, od mobilnih platformi do igara.

Mada je danas C++ toliko zstupljen, zanimljivo je Bjarneovo razmišljanje o jednom univerzalnom programskom jeziku koji bi bio savršeno rješenje za svaki problem: "Ako neko tvrdi da ima savršen programski jezik, on ili je budala ili prodavač ili oboje."

Wired je povom godišnjice jezika napravio odličan intervju sa Bjarneom kojeg svakako preporučujemo da pročitate.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2010, 00:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Zar vec prodje 25 god.? :D Sjecam se kad sam rekao Bjorneu: "Bjorne, ja sam star i nemocan, ali poslusaj moj savjet..." :D

Interesantno je to da je ideja o objekt-orijentisanosti stigla od covjeka koji je bio skolovani biolog. Naime, ideja mu je dosla dok je razmisljao o strukturi i nacinu funkcionisanja ljudskog organizma. Fascinirala ga je modularna gradja organizma, gdje je svaka celija bila jedan svijet za sebe, koji je preko odredjenih kanala (interfejsa) komunicirao sa okolinom i razmijenjivao informacije :)

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 22:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
objektno orjentisano programiranje je obicna glupost. kao i c++.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 23:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
:lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 23:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

tog stroustrupa treba objesit nasred trga krajine zato sto je svijet zarazio svojim suludim idejama

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 23:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

a i njegova knjiga za c++ je nesto najgore ikad napisano u istoriji kompjuterskih nauka

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2010, 19:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Covjek o kojem sam govorio se zove Alan Kay. Postavljacu ovdje zanimljive citate iz knjige "Out of their Minds: The Lives and Discoveries of 15 Great Computer Scientists, evo jedan u vezi Kay-a, covjek je skolovani matematicar i biolog, vidjecete kako mu je znanje matematike i biologije pomoglo da dodje do svojih ideja:

Citiraj:
Simula, developed in 1965 by Kristen Nygaard and Ole-Johan Dahl in Norway, supported a similar distinction between masters and instances, although it used different terms. In both languages, the programmer would define behavior in the master and then each instance would conform to that behavior. Kay thought a lot about these ideas. He was looking for a single basic building block that would permit a simple, powerful style of programming.

The big flash was to see this as biological cells. I'm not sure where that flash came from but it didn't happen when I looked at Sketchpad. Simula didn't send messages either.

The biological analogy suggested three principles to Kay. First, every cell "instance" conforms to certain basic "master" behaviors. Second, cells are autonomous and communicate with one another using chemical messages that leave one protective membrane and enter through another one. Third, cells can differentiate - the same cell can, depending on context, become a nose, eye, or toenail cell. Kay would include the master-instance distinction, message passing, and differentiation later in his design of Smalltalk, but for now these were just ideas that seemed important but had no particular home.

Citiraj:
Smalltalk was true to its biological analogue: autonomous cells communicating with one another through messages. Each message contained data, a sender return address, a receiver address, and the operation the receiver was to perform on the data. Kay wanted this simple message mechanism to apply throughout the language. By September 1972 he had simplified the basic ideas so that a complete definition of Smalltalk could fit on one page. These ideas formed the kernel of what Kay called object orientation, a principal software technology of the 1990s.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]