Hristov je napisao:
Nisam te baš najbolje razumio, je li govoriš o našem ili stranom tržištu ili nezavisno od tržišta? Hoću da kažem, da ti sad dođeš u BL, misliš da bi kao oracle/java stručnjak živio na visokoj nozi? Čisto sumnjam u to, koliko mi je poznata situacija.
Kako god okrenes, Oracle/Java strucnjak zivi na visoj nozi od jednog web developera.
Hristov je napisao:
Sa druge strane, neka jedan kompletan samouki programer ode iz BL u DE/AT sa znanjem osnovnih web tehnologija, i neka radi za relativno male firme honorarne projekte, uopšte nebitno, uglavnom neka radi za satnicu od 35€, za deset dana zaradi 3.500€, što je super lova, a nema firme koja to ne može da si priušti. I neka uleti projekt u godinu-dvije od 50.000€ da ga radi 4 mjeseca, eto love do krova.
35 EUR/neto po satu kao programer web tehnologija? Tesko. Veoma tesko... Licno ne znam nijednog web programera ovdje u Austriji, koji dobija 35 EUR neto po satu... I varas se, ako mislis da "nema firme, koja to ne moze sebi da priusti". Kriza je i ovdje dosla. Mozda se moglo 2000. godine ili kratko od 2005.-2007. traziti veci iznos, ali sad nema sanse. Ako je ipak u pitanju bruto iznos, onda je realan.
Osim toga, jos nisam cuo da je JEDAN programer dobio projekt od 50 000 EUR da ga radi sam kao one-man-show... Nekako mi to ne pije vode, ali shvaticu to samo kao pretpostavku "ako bi".
@mangia: U potpunosti se slazem s otkantavanjem musterija, koji dodju sa stavom "e ajd sta je to tebi, sjedis par sati za kompjuterom i odradis mi to nabrzaka". Tek kad pocnes cijeniti sebe, pocece te cijeniti i musterije.

Sto se tice PHP-a ili MySQL-a, niti facebook, niti Google, niti Yahoo nisu bili potpuno zadovoljni doticnima, pa su njihovi programeri nadogradjivali stvari interno kopajuci po source codeu... Samo da napomenem - dok sam radio u sklopu Erste banke, PHP je bio cak i koristen u nekim aplikacijama, ali nakon sto su neki h4x0ri/scipt kiddies iskoristili BUGove u PHP-u (ne u nasim programima, nego u samom PHP interpreteru) i upali na server, PHP je postao nepozeljan, takoreci zabranjen.

Ne kazem da su C/C++/C# ili Java savrseni, ali su daleko zreliji i manje skloni takvim exploitable bugovima, nego PHP.
Sto se tice varioca i molera, ne bih da komentarisem to, jer nisu iz nase branse. Najbolje sad da pocnemo navoditi koliko jedan doktor zaradi, jedan pilot i td. Drzimo se IT podrucja.

Naravno da veliku ulogu igra lokacija, ali je proporcija ulozenog vremena i truda u odnosu na zaradu daleko veca na enterprise trzistu, nego na trzistu za male firme/projekte, tj. Oracle/Java strucnjak ima veci - upotrijebimo ovu marketing skracenicu - ROI (Return Of Investment), odnosno za potroseno vrijeme dobija vecu naknadu, nego HTML/PHP/CSS/stagod programer.
Nadopunicu tvoju definiciju enterprise trzista:
- sigurnost podataka (backup, security, auditing, controling)
- dostupnost (24x7) (replikacija, stand by, mirroring, clusteri)
- jasno definisani procesi razvoja (ITIL, ISO-standardi i mnoge interne procedure)
Mnogi ljudi nemaju pojma, koja IT masinerija stoji iza jedne banke ili Telekoma. Ne znaju, koje se sve procedure moraju ispostovati, da bi se doslo do konacnog odobrenja i releasea. Ne znaju da desetine ljudi radi samo na odrzavanju servera i storage uredjaja. Ne znaju koliko kostaju Oracle licence. Ne znaju koliko kosta EMC ili NetApp storage, koliko kosta Solaris ili IBM AIX, ne znaju koliki je racun za struju ... i mnogo toga jos musterije ne znaju, ali ajd - da ne gnjavim vise o tome, jer nije to tema.

Ja sam pokusao u BL sa vlastitom firmom nesto postici, ali kad naidjes na zid kod vecine menadzera u vecim BL firmama, onda ti postane jasno da tu nemas sta traziti, ako nemas vezu/ako nisi clan vladajuce stranke/ako nisi spreman da platis proviziju/mito. Licno se uvjerio i stavio kljuc u bravu. Dobijao sam ohoho ponude da radim kao Oracle strucnjak u Telekomu i jos jednoj firmi, ali sam ipak odlucio, da mi je bolje ovdje u Becu.