banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jun 2025, 23:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 142 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Sa cime poceti??
PostPoslato: 22 Dec 2011, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Nisam imao direktnog iskustva sa time ali moguce je, recimo administrator ode na rucak kad si poslao request i ne moze da opsluzi tvoj ajax request :D

Znaci moguce je, ali ne vidim poentu blokiranja. Obrati se adminu servera.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 16:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Hristov je napisao:
MuskoBre je napisao:
To bi bio aplikativni softver :D

I web aplikacija je aplikativni software, ono na sta Daljac misli su standalone aplikacije :D

I to je tacno :wink:

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2011, 00:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Samo se vi drzite PHP-a, jQuerya i ostale boranije ;)

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2011, 12:35 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Meni je svejedno da li radim sa Javom ili PHP-om ali ne vidim razlog da se PHP naziva boranijom. jquery pogotovo...

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2011, 12:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Vader je napisao:
Hristov je napisao:
Daljac otkuda ta želja za web programiranjem? Jel' to nešto novo kod tebe ili želiš to od ranije? Vidio kako web programeri voze skupa auta i tako to? :D

1) Zanima me poprilično ta oblast.
2) Da, između ostalog hoću da je naučim da bi mogao da se bavim web dizajnom; nema para od novinarstva i pisanja knjiga :D

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2011, 14:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ako se ne varam u firmama je obično odvojen web dizajn od programiranja, dizajneri rade dizajn i treba da znaju (X)HTML, CSS, neki program za obradu slika, možda javascript u manjoj mjeri, a programeri programiraju i treba da znaju PHP (Java), MySQL, javascript ali obično znaju i treba da znaju u nekoj mjeri HTML i CSS. Jedni rade jedno a drugi drugo pa to spajaju, možda koriste neki template sistem kao Smarty. Ja sam radio ponešto sa dizajnom ali sada ganjam PHP, MySQL, jQuery, kućno učenje :)

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2011, 14:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Graficki dizajneri rade screenshotove, drugi tim na osnovu tih screenova radi staticke HTML stranice, znaci HTML i CSS, medjutim to nije sve, oni moraju savrseno da vladaju JS-om, jer ako odredjena stranica treba da sadrzi odredjene widgete, npr. accordione, to se mora odraditi sa JS/jQuery. To je samo jedan primjer, a ima ih vjerovatno stotine. Programeri moraju da znaju to sto si napisao, ali moraju itekako dobro da vladaju HTML/CSS/JS/jQuery-jem, jer oni ugradjuju kompletnu logiku u HTML template-e i udahnjuju zivot template-ima. Jednom kad dobijes HTML template i krenes ugradjivati logiku, template se ne moze vise vracati HTML ekipi. Znaci od trenutka kad si dobio template, sve promjene moras ti kao programer preduzimati, bilo da je HTML, CSS ili JS u pitanju, a mozes samo naslutiti kakva podesavanja i korekcije moras raditi. Znaci ono sto uradi HTML ekipa nije "uklesano u granitu", nego je podlozno modifikacijama, pa cak i do tacke neprepoznavanja.
Grubo rezimirano, kad oduzmes vrijeme potebno za testiranje, od preostalog vremena programeri provedu 60% vremena implementirajuci poslovnu logiku, znaci recimo PHP ili Java, 30% vremena sa HTML/CSS/JS/jQuery/Ajax, itd.. a ostalih 10% igrajuci stoni fudbal :lol:

Poslednji put menjao Hristov dana 23 Dec 2011, 14:56, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2011, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mene zanima da sam znam web design. Što će reći: HTML, CSS (to sad do sada savladao), PHP, MySQL, JavaScript, ponešto od Jave, Corel i Photoshop. Uh, i sam se prepadnem kad vidim šta sam nabrojao :D

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2011, 14:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Je li vec radis sa MySQL-om? Koji SQL client koristis? SQL je smijesno jednostavan, barem onaj dio koji ti treba kao web-programeru, mozes ga nauciti za par dana. Problem nastupa kad treba te jednostavne konstrukte primjeniti u praksi za pisanje komplikovanih SQL-skripti, onda se traze samo kreativnost, domisljatost i rezon.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2011, 15:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne, nisam još počeo. Tek se upoznajem s osnovama PHP-a. Skoro sam završio proučavanje CSS-a.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2011, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

SQL cliente mozes instalirati odmah i uciti u medjuvremenu posto ne zahtjeva toliko vremena, preporucujem Aqua Data Studio i SQuirreL. Sa njima mozes direktno da pises i testiras SQL-skripte.
Ovako izgleda Aqua Data Studio:

Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2011, 15:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Uh, polako, ja to laganini, ne kamari mi ionako pretrpanu listu :D

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2011, 15:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako nisi sposoban za multi-tasking onda zaboravi programiranje :D

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2011, 16:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Daljac je napisao:
Mene zanima da sam znam web design. Što će reći: HTML, CSS (to sad do sada savladao), PHP, MySQL, JavaScript, ponešto od Jave, Corel i Photoshop. Uh, i sam se prepadnem kad vidim šta sam nabrojao :D

Umjesto Corela bolje uči Illustrator. Više je prilagođen za rad sa web slikama i kompatibilan je sa Photoshopom, za razliku od Corela.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2011, 23:26 
Veteran
Veteran

mangia je napisao:
Meni je svejedno da li radim sa Javom ili PHP-om ali ne vidim razlog da se PHP naziva boranijom. jquery pogotovo...

Gle, bavio sam se od 1996. do 2003. tim web stvarcicama (HTML, CSS, JavaScript, PHP, Smarty, MySQL, Corel, PhotoShop, DreamWeaver i td.), ali je to bilo bukvalno puko prezivljavanje od prvog do prvog u mjesecu. Jedino hardcore profesionalci u zapadnim drzavama su mogli da namlate lovu s tim - kod nas se niko nije obogatio time. Osim toga je hrpa nalozenih klinaca, koji su se priucili programiranju/dizajniranju, je obarala cijenu rada, ne shvatajuci da time ugrozavaju ne samo egzistenciju drugih "skupljih" programera, nego i svoju vlastitu.

A onda sam presao na enterprise trziste. Odlucio sam bataliti to i preci na Oracle i Javu.

Zasto? Zbog jednostavne racunice: PHP, MySQL i ostale (OpenSource) tehnologije su koristene od strane manjih firmi, koje NISU IMALE LOVE da priuste sebi skupe Oracle licence, Java strucnjake i sl. A ako firma nema para za to, onda nema ni para da tebe plati kako dolikuje. S druge strane, firma, koja ima love da plati par stotina hiljada evra samo za Oracle licence, MORA IMATI love da plati i strucnjake, koji ce programirati i odrzavati te baze i aplikacije. Simple as that.

Znam hrpu odlicnih i iskusnih LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) programera, koji jedva sklapaju kraj s krajem. Jednostavno su zaslijepljeni tim svojim OpenSource entuzijazmom, radeci za kikiriki i "tapsanje po ramenu", pa ne vide tu racunicu, nego samo kukaju "joj da mi je zaraditi dovoljno da kupim novi auto" ili "ufff kad bih mogao da kupim sebi stan" i sl. I ja sam godinama bio zaludjenik za OpenSourceom i web tehnologijama, ali realno - nema tu 'ljeba. Barem ne za 95% wannabe programera/dizajnera.

Ja se evo vec vise od 8 godina bavim Oracleom i volim podrucje baza podataka. Rezultat: stan u BL, do nedavno vozio BMW 3, a sad Audi Q5. Iduci cilj je stan u Becu. I ne moram da rmbacim 20-30-40 godina robujuci banci, vec za 5-10 godina cu moci uperiti prstom u neki solidan stan i iskesirati lovu.

I za kraj - zapitajte se - koliko ZADOVOLJNIH web programera znate licno? Da li zelite time da se bavite profesionalno i da od toga zivite?

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2011, 00:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nisam te baš najbolje razumio, je li govoriš o našem ili stranom tržištu ili nezavisno od tržišta? Hoću da kažem, da ti sad dođeš u BL, misliš da bi kao oracle/java stručnjak živio na visokoj nozi? Čisto sumnjam u to, koliko mi je poznata situacija.

Sa druge strane, neka jedan kompletan samouki programer ode iz BL u DE/AT sa znanjem osnovnih web tehnologija, i neka radi za relativno male firme honorarne projekte, uopšte nebitno, uglavnom neka radi za satnicu od 35€, za deset dana zaradi 3.500€, što je super lova, a nema firme koja to ne može da si priušti. I neka uleti projekt u godinu-dvije od 50.000€ da ga radi 4 mjeseca, eto love do krova.

Ili si imao nešto drugo na umu ili se ne mogu složiti sa tim dijelom.

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2011, 00:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Digresija je napisao:
plati par stotina hiljada evra samo za Oracle licence

Sunce ti poljubim :confused2:

Hristov je napisao:
uglavnom neka radi za satnicu od 35€, za deset dana zaradi 3.500€, što je super lova, a nema firme koja to ne može da si priušti. I neka uleti projekt u godinu-dvije od 50.000€ da ga radi 4 mjeseca, eto love do krova.

Znači tako ti živiš, na visokoj nozi :D

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2011, 00:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma ko roda sam :D

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2011, 01:54 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Digresija je napisao:
........

A onda sam presao na enterprise trziste. Odlucio sam bataliti to i preci na Oracle i Javu.

....

Slažem se sa većinom što si rekao ali u čitavoj priči je najbtiniji tvoj mentalni sklop a ne alat. Na kraju si ti taj koji odlučuje koliko šta košta i ti odlučuješ da li ćeš rmbati džabe ili ići na pecanje (kao što ja recimo uradim kada me startuje neko ko bi da se j**** a da mu ne uđe). Obično se već u ponedeljak jave da prihvataju cijenu/uslove

Ja recimo već 7-8 godina nemam veze sa sajtovima, izradama i tim stvarima. Prečesto sam u prošlosti imao predloga tipa "uradi ti to meni džabe a ja ću ti nabaciti hiljadu kliejnata" ... To prepušam tim "damperima" kako ih nazivaš. Skontaju ljudi joomlu pa misle da su se popeli na Himalaje... (bez uvrede).

Meni još niko nije došao i rekao "e čuo sam da radiš sa PHP-om a znam da je to jeftino pa sam ti došao" nego na osnovu onoga što si do sada radio. Tačnije 99% klijenata i ne zna u čemu si nešto napravio niti ih zanima...

Pišljiva joomla je php i facebook je php (većinom)... A ne znam da li postoji Java aplikacija ravna facebooku (mislim odnos korisnika koji je aktivno koriste a da ne pravi probleme). Aktivno pratim stock photo sajtove recimo i većina ih je pisana u PHP-u a najpopularniji od njih generišu više prometa nego 99% banaka u EX YU koje se smatraju enterprise tržištem.

Hrvatska carina je primjer enterprise klijenta pa ja i Bdale Garbee ostadosmo 2 sata čekajući na granici i čovjek zakasni na let iz ZG jer eto Nedeljom rotiraju nešto od 0:00 do 9:00 (dakle 9h im treba za neko rotiranje nečega)...Pod tim "enterprise" tržištem smatram sve banke koje klijentima daju hostovani ebanking tipa https://webebank.ebb.ba koji je obični formular koji se može napisati u bilo kojem skriptnom jeziku a u ovom slučaju se koristi JSP.
Mtel je enterprise klijent pa kada neko traži prenos broja ili caller ID, zahtjev štampaju tako što urade print screen svoje aplikacije i ti se potpišeš na tako urađen screenhoot jer eto u enterprise svijetu se niko nije sjetio da generiše neki obrazac bilo u obinom html formatu ili ne daj bože PDF-u

Isto tako moraš da znaš da je primarnu ulogu u tvom sadašnjem imovinskom stanju odredila lokacija na kojoj radiš (inostranstvo) jer i sam si rekao da si pokušao ovde prodati usluge Oracle DBA pa nije išlo. Oracle DBA u Indiji radi za cca 1000-1500 USD mjesečno što je po meni ništa.

Osim toga za ljude koji su se javili na ovoj temi... Ne vidim da se iko od njih sjetio da programiranje nije samo pravljenje debilnih web sajtova. Pa se ljudi uhvatili knjiga tipa "kako razbiti frajera a da te ni ne zakači" ili "od igle do lokomtive za 24h"...

Inače kada se spominje ko je šta zaradio radeći svoj posao, ... Ja imam kolegu u DE koji je TIG varilac (dakle trogodišnja srednja škola). Sve to što si spoemnuo da si zaradio, je i on zaradio samo za manje vremena. Momak je stručnjak u svom poslu i potpuno je nebitno koji posao radi... Moler je moler pa uzme valjak, umoči u kreč i marka gore, marka dole... Od škole ima 8 razreda pri čemu je 8-i otac kupio pečenim janjetom...

Da rezmiram

Ono što tebe čini enterprise izvođačem radova nije alat koji koristiš nego:
- tačnost
- pouzdanost
- poštovanje zahtjeva
- postprodajna podrška i nadogradnje

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2011, 12:22 
Veteran
Veteran

Hristov je napisao:
Nisam te baš najbolje razumio, je li govoriš o našem ili stranom tržištu ili nezavisno od tržišta? Hoću da kažem, da ti sad dođeš u BL, misliš da bi kao oracle/java stručnjak živio na visokoj nozi? Čisto sumnjam u to, koliko mi je poznata situacija.
Kako god okrenes, Oracle/Java strucnjak zivi na visoj nozi od jednog web developera.
Hristov je napisao:
Sa druge strane, neka jedan kompletan samouki programer ode iz BL u DE/AT sa znanjem osnovnih web tehnologija, i neka radi za relativno male firme honorarne projekte, uopšte nebitno, uglavnom neka radi za satnicu od 35€, za deset dana zaradi 3.500€, što je super lova, a nema firme koja to ne može da si priušti. I neka uleti projekt u godinu-dvije od 50.000€ da ga radi 4 mjeseca, eto love do krova.
35 EUR/neto po satu kao programer web tehnologija? Tesko. Veoma tesko... Licno ne znam nijednog web programera ovdje u Austriji, koji dobija 35 EUR neto po satu... I varas se, ako mislis da "nema firme, koja to ne moze sebi da priusti". Kriza je i ovdje dosla. Mozda se moglo 2000. godine ili kratko od 2005.-2007. traziti veci iznos, ali sad nema sanse. Ako je ipak u pitanju bruto iznos, onda je realan.
Osim toga, jos nisam cuo da je JEDAN programer dobio projekt od 50 000 EUR da ga radi sam kao one-man-show... Nekako mi to ne pije vode, ali shvaticu to samo kao pretpostavku "ako bi".

@mangia: U potpunosti se slazem s otkantavanjem musterija, koji dodju sa stavom "e ajd sta je to tebi, sjedis par sati za kompjuterom i odradis mi to nabrzaka". Tek kad pocnes cijeniti sebe, pocece te cijeniti i musterije. :)

Sto se tice PHP-a ili MySQL-a, niti facebook, niti Google, niti Yahoo nisu bili potpuno zadovoljni doticnima, pa su njihovi programeri nadogradjivali stvari interno kopajuci po source codeu... Samo da napomenem - dok sam radio u sklopu Erste banke, PHP je bio cak i koristen u nekim aplikacijama, ali nakon sto su neki h4x0ri/scipt kiddies iskoristili BUGove u PHP-u (ne u nasim programima, nego u samom PHP interpreteru) i upali na server, PHP je postao nepozeljan, takoreci zabranjen. :) Ne kazem da su C/C++/C# ili Java savrseni, ali su daleko zreliji i manje skloni takvim exploitable bugovima, nego PHP.

Sto se tice varioca i molera, ne bih da komentarisem to, jer nisu iz nase branse. Najbolje sad da pocnemo navoditi koliko jedan doktor zaradi, jedan pilot i td. Drzimo se IT podrucja. :) Naravno da veliku ulogu igra lokacija, ali je proporcija ulozenog vremena i truda u odnosu na zaradu daleko veca na enterprise trzistu, nego na trzistu za male firme/projekte, tj. Oracle/Java strucnjak ima veci - upotrijebimo ovu marketing skracenicu - ROI (Return Of Investment), odnosno za potroseno vrijeme dobija vecu naknadu, nego HTML/PHP/CSS/stagod programer.

Nadopunicu tvoju definiciju enterprise trzista:
- sigurnost podataka (backup, security, auditing, controling)
- dostupnost (24x7) (replikacija, stand by, mirroring, clusteri)
- jasno definisani procesi razvoja (ITIL, ISO-standardi i mnoge interne procedure)

Mnogi ljudi nemaju pojma, koja IT masinerija stoji iza jedne banke ili Telekoma. Ne znaju, koje se sve procedure moraju ispostovati, da bi se doslo do konacnog odobrenja i releasea. Ne znaju da desetine ljudi radi samo na odrzavanju servera i storage uredjaja. Ne znaju koliko kostaju Oracle licence. Ne znaju koliko kosta EMC ili NetApp storage, koliko kosta Solaris ili IBM AIX, ne znaju koliki je racun za struju ... i mnogo toga jos musterije ne znaju, ali ajd - da ne gnjavim vise o tome, jer nije to tema. :)

Ja sam pokusao u BL sa vlastitom firmom nesto postici, ali kad naidjes na zid kod vecine menadzera u vecim BL firmama, onda ti postane jasno da tu nemas sta traziti, ako nemas vezu/ako nisi clan vladajuce stranke/ako nisi spreman da platis proviziju/mito. Licno se uvjerio i stavio kljuc u bravu. Dobijao sam ohoho ponude da radim kao Oracle strucnjak u Telekomu i jos jednoj firmi, ali sam ipak odlucio, da mi je bolje ovdje u Becu. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 142 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]