banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jun 2025, 22:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 142 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Sa cime poceti??
PostPoslato: 03 Dec 2010, 14:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Na EFT-u se malo radi programiranje, bar je prije bilo tako, radi se Java na drugoj godini iz jednog predmeta i onda Internet programiranje na četvrtoj godini (i to u Javi) na jednom predmetu. Ostali predmeti nemaju gotovo nikakve veze sa programiranjem. ETF je nešto kao gimnazija, uči se o svemu pomalo ali se ništa ne nauči, a onda se snalazi poslije fakulteta. Pravo učenje ionako (a poslije ETF-a pogotovo) ide tek nakon studiranja, kroz sam posao koji radiš, šta god taj posao bio. Znači nema ono da sa znanjem sa fakulteta nešto radiš.

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2010, 15:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
CS se ne moze nauciti bez programiranja isto kao i matematika bez rjesavanja zadataka i jezici bez govorenja. Uciti npr. o AIju ili Operativnim Sistemima bez programiranja je isto kao da citas knjigu o geometriji a ne rjesis nijedan zadatak.
Flash ako bi studirao CS do kraja faksa bi napisao minimum 20-40 hiljada linija koda.

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2010, 15:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Time trek je napisao:
CS se ne moze nauciti bez programiranja

Bez *učenja* programiranja, da. Učenja, ali ne moraš i naučiti tj. biti programer da bi radio nešto u CS-u. I uglavnom se tako i radi, i ti kažeš da ste učili malo ovo a malo ono, to je učenje da bi se steklo utisak o tome, kako to generalno ide, u grubim crtama. Ali da bi nešto zaista naučio (da bi mogao raditi u tome) se trebaš opredjeliti za jedan programski jezik i dobro ga savladati, kasnije možeš raditi u još nekom ali programeri obično dobro znaju jedan a druge malo ili minalo, što i nije loše, radiš u onome što znaš. Bolje je specijalizirati jedno nego znati svašta pomalo.

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2010, 15:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Vader je napisao:
Bez *učenja* programiranja, da. Učenja, ali ne moraš i naučiti tj. biti programer da bi radio nešto u CS-u. I uglavnom se tako i radi, i ti kažeš da ste učili malo ovo a malo ono, to je učenje da bi se steklo utisak o tome, kako to generalno ide, u grubim crtama. Ali da bi nešto zaista naučio (da bi mogao raditi u tome) se trebaš opredjeliti za jedan programski jezik i dobro ga savladati, kasnije možeš raditi u još nekom ali programeri obično dobro znaju jedan a druge malo ili minalo, što i nije loše, radiš u onome što znaš. Bolje je specijalizirati jedno nego znati svašta pomalo.

Citiraj:
programeri obično dobro znaju jedan a druge malo ili minalo

U potpunosti se ne slazem, osim ako ne pricamo o npr. kernel inzinjerima ili sl. za koje postoji samo 1 jezik u kojem se radi ali i oni bi trebali minimalno znati c,c++ i x86 assembly.

Neka specijalizacija ugrubo da, ali specijalizovati se na neki programski jezik nije uopste potrebno, sa dobrim osnovama, sve se lako nauci. Vecina kvalitetnih poslova npr, trazi poznavanje odredjenih oblasti npr. back enda, front enda, scalinga, machine learninga itd. ili generalno znanje. Obicno jezik ili nije bitan ili ih se trazi vise. Znati odredjene frameworke je korisno, ali i tu treba postojati raznovrsnost. Ako se i specijalizira to se obicno radi ne po jezicima nego po djelovima stacka i oblastima. Specificni programski jezici su jedna od najmanje bitnih stvari u CSu.

Ja stvarno ne znam kako neko moze biti dobar programer(nakon nesto godina iskustva) bez iskustva u barem 5-10 jezika, dubokog poznavanja min 2-3 + min par frameworka.

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2010, 17:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Time trek je napisao:
Ja stvarno ne znam kako neko moze biti dobar programer(nakon nesto godina iskustva) bez iskustva u barem 5-10 jezika, dubokog poznavanja min 2-3 + min par frameworka.

Itekako može.

Ali to opet zavisi od definicije "dobar programer". Ti imaš neku svoju, ili ti koji su te učili su te naučili toj nekoj definiciji i tom nekom gledištu.

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2010, 23:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Ja imam dosta drugacije kriterije kvalitetnog programera od Time treka.

Za mene je dobar programer ne onaj koji zna 5, 10 i 10+ jezika. Dobar programer po meni cak ne mora da zna nijedan programski jezik, ako bi postojala neka druga mogucnost da se ustanovi da li taj programer moze probleme da rijesi na najoptimalniji moguci nacin, da rijesenje problema formulise tako da ga procesor sa najmanjim mogucim brojem taktova rijesi.

Ako bi taj prvi kriterij ispunilo recimo nekih 2% programera, od ta 2 procenta samo ce jedan veoma mali dio biti dobri software-inzinjeri.

Svakodnevnica svakog software-inžinjera je da radi sa stotinama i hiljadama modula, koji obuhvataju, hiljade, stotine hiljada, i milione redova koda. Biti u stanju sav taj Code tako organizovati da kompleksnost bude minimalna, da medjusobna zavisnost pojedinih modula bude minimalna, da kod bude dovoljno fleksibilan tako da ne samo da dopusta prosirenja, vec da su prosirenja i adaptacije koda moguce bez da se postojeci kod mijenja, da se izbjegne redundantan kod, da svaki modul ima tacno definisane zadatke koje obavlja, i odnos prema "vanjskom svijetu", da se razmislja apstraktno i da se pise apstraktan kod i genericki algoritmi, te da neki autsajder dok posmatra kod stekne utisak da svaki modul (ili klasa) predstavlja jednu ulogu ili jedan karakter neke price koja povezuje sve te likove... To je umjetnost koja granici sa genijalnoscu, i u tome se ocituju inzinjerske sposobnosti.

Znaci za mene biti dobar programer znaci biti dobar software-inžinjer, a biti dobar SI znaci formulisati rijesenje na najjednostavniji moguci nacin, i organizacija koda koja maksimalno ispunjava sve kriterije kvalitetnog software. Da li ce taj SI rijesenje problema formulisati u ovom ili onom jeziku, je po meni potpuno nebitno.

Ja kad razmisljam o software-u, ne mogu misliti samo na par funkcija ili par klasa, nego na hiljade klasa i modula koje cine aplikaciju, te jos vise hiljada malih problema za koje moraju da se napišu algoritmi. U skladu sa time je i moj stav u vezi vrednovanja programera.

Dobro je imati na umu 4 osnovna principa sistema (to je poznato onima koji su radili predmet "teorija sistema"), posto je naravno i software jedan sistem, a i ti principi sluze za ocijenjivanje sistema, pa tako i software:

- modularitet - znaci srodne funkcije cija svrha je izvrsavanje nekog zadatka se nalaze u zajednickom modulu, a zavisnost od ostalih modula je svedena na minimum, u idealnom slucaju svaki modul komunicira samo sa jednim modulom

- hijerarhija - uvijek postoji jedna kontrolna instanca koja upravlja i koordinise rad podredjenih instanci, i ta instanca ima nadredjenu instancu, itd.. - piramidalna organizacija

- blackbox princip - manje vise znamo o cemu se radi, znaci bitno je da znamo STA modul radi, a ne KAKO to radi. Primjer: funkcija za racunanje kosinusa ocekuje kao input brojcanu vrijednost ugla, a rezultat je cos(x). Kako je ta funkcija izracunala cos(x) ne treba da nas interesuje

- mogucnost upravljanja izvana - znaci svaki modul mora da ostavi otvorenu mogucnost da se izvana kontrolise njegovo ponasanje

Prog. jezik je samo alatka kojom rijesavamo probleme. Na IT olimpijadama se ne ocijenjuje koliko ko zna jezika, nego ko najbolje rijesava probleme, a podrazumijeva se da svi znaju prog. jezik koji se koristi na olimpijadi :)

Mene recimo ne moze oduseviti ako mi neko pokaze neki novi konstrukt iz nekog prog. jezika za koji nisam znao. Ali kad vidim kako je neko masivan problem rijesio na elegantan i toliko transparentan nacin, to mi dodje kao da sam pogledao maestralno izvodjenje nekog muzicara.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2010, 07:14 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Hvala na odgovorima.

Hristov je napisao:
Nisam razumio u cemu je problem, sto ti ne ide ili sto ne mozes fizicki stici?

Oboje.

Time Trek je manje vise objasnio princip rada sa CSom kod nas i razlike izmedju CS-a i ETF-a (neke od tih stvari nisam ni sam znao).
Mada, nevazno za to, mislim da sam ipak pronasao konacan odgovor na svoje pitanje...

Time trek je napisao:
Ozbiljno, ja mislim da, pogotovo u mladjim godinama, CS je lifestyle i ako ti se ne svidja to sto radis i ako ti smeta da ponekad provedes 16h u labu u komadu onda iskreno CS nije za tebe. Mislim mozes se provlaciti i onda naci posao kao neki .NET/Java code monkey ali nije to sto CS pruza i treba da bude, niti za sta bi trebao da iskoristis faks IMHO. Takodje ako ti nije interesantno da programiras u slobodno vrijeme, odmah zaboravi na CS, to bi bilo isto kao slikar koji hoce da slika samo na faksu/poslu a inace mu se ne svidja.

Da, u pravu si.
Ja sam mislio da ce mi se vise svidjati, kad sam kontao studirati CS i stavio to na aplikaciju, ali mi je ovaj semestar pokazao suprotno.
Ono sto se meni u stvari najvise i svidjalo dosad na casu (danas smo imali posljednje predavanje za ovaj semestar) su bile logicke stvari i zadaci. Ono sto mi se nije svidjalo je programirati to sve. U prevodu, svidjao mi se logicki dio, ali ne i programski. (a pogotovo ne ovo sto si rekao, programiranje u slobodno vrijeme)

Evo, trenutno bas radim finalni ispit koji je objavljen i iskreno ne mogu docekati sljedecu srijedu kad cu zavrsiti sa ovim (a osim toga, jako brinem kad cu spremati ostale ispite koji su iducu subotu i ponedjeljak).
Mislim da je to pak neki indikator za moje buduce zanimanje.

Time trek je napisao:
Znam da tvoj intro kurs nije najsretnije rjesenje, mozes da probas sledeci(mislim da je interesantniji, pitaj ljude), ali sve zavisi od toga sta ti tacno smeta/ne svidja trenutno, to jest da li ce taj problem da prodje ili da se poveca.

U pravu si, moj Intro to Computer Science je bio promasaj mali. Mozda da sam krenuo sa OOP, bilo bi mi zanimljivije, ali ovako...

Vjerovatno cu se prebaciti na nesto vise sa multimedijom, to mi je zanimljivije a i bolje mi ide.

Vader je napisao:
Bolje je specijalizirati jedno nego znati svašta pomalo.

Tacno, mada je i generalno znanje jako pozeljno. Meni je americki Liberal Arts program dosta drazi od klasicnog evropskog i neevropskog sturidanja, iako sam ranije mislio suprotno.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2011, 23:22 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Ja sam od programiranja ipak trenutno digao ruke. Naravno ide mi na živce što na većini radnih mjesta traže programiranje kao da druge IT oblasti uopšte ne postoje. Volio bih ga bolje naučiti ali ne i baviti se programiranjem. Isto se odnosi i na produbljivanje znanja iz oblasti hardware-a i servisiranja računara. Tako da to ostavljam za iduće godine. Iskreno, mreže, sigurnost mreža i sigurnost i zaštita informacionih sistema uz sistemsku i mrežnu administraciju su mi mnogo zanimljivije oblasti i nešto čime bih se zaista volio baviti. Dugo mi je trebalo da se ipak odlučim za potonje oblasti. Što se tiče video tutorijala oni su odlični uz dobru literaturu i toplo ih preporučujem.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 19:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Nov 2010, 18:06
I sta se na kraju zakljuci o jeziku za pocetnike u ovoj oblasti?
Masu stvari sam procitao, pocnite sa ovim, pocnite sa onim jezikom.. Vecina ljudi preporucuje C++, zasto, ne bih ni sam znao reci..

Mene konkretno zanima programiranje u hemiji. Da budem jos specificniji, fizickoj hemiji, za modelovanje hemijskih reakcija. I koji bi ste jezik preporucili za tu svrhu? Sto se tice matematike i fizike, sa tim "stvarcicama" sam uvijek bio ruku pod ruku..
Naravno, svjestan sam da treba prvo poci od nekih teorijskih osnova, itd. Ali, odakle...

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 20:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
C++ ili u novije vrijeme Java/C# su nekako najpopularniji, mada, koliko sam ja shvatio, neces pogrijesiti ni sa jednim programskim jezikom
iznenadio sam se kad sam saznao da se u tehnickom svijetu Fortran jos uveliko koristi, a ja sam mislio da je on vec davno potopljen u naftalin

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 22:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Mislim da se ne može pogriješiti sa C#, Java, PHP.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 23:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Nov 2010, 15:27
Izvinjavam se na bizarnom pitanju, koliko bi vremena trebalo prosjecno vjestom i intelignentnom covjeku, bez znanja programiranja, da nauci dobro C#?

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 17:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

pitanje nije bizarno, ali jeste tesko za prognoziranje
sve zavisi koliko to ozbiljno shvatis, nadjes neku dobru literaturu, koliko sati dnevno provedes stvarno proucavajuci to sto si procitao,... (a jos kad bi se moglo tacno definisati sta se podrazumjeva pod "dobro nauciti C#")

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 17:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ajde uzmimo 4h proucavanja odnosno vjezbanja, rada...dnevno, ali efektivnog, sa solidnom literaturom. Pod dobro nauciti, se podrazumjeva samostalan rad.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 17:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
C++ za 21 dan.

Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 18:06 
Pripravnik
Pripravnik

Hm, zvuci zanimljivo, obzirom da nemam sta raditi od 3649 do 14611 dana, jer vec jesam :D .. Sto ce reci, dvije godine i kul.. Al' hajde...
Salu na stranu, najvjerovatnije da pocinjem sa C++. E sada, koju bi ste knjigu preporucili, prvo na nasem, a onda i na engleskom jeziku?

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 19:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

kao sto jedan profesor rece "najveca je greska ograniciti se na jednu knjigu jednog autora. procitajte vise knjiga jer niko nije najpametniji i niko ne zna sve"

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 19:59 
Pripravnik
Pripravnik

Ni malo ne sporim.. Ali opet, meni kao hemicaru, da me bilo ko upita koju knjigu bih mu preporucio za ozbiljnije proucavanje hemije, bez razmisljanja bih znao sta preporuciti.. Sve je naravno stvar subjektivnog ukusa, ne mora stoga znaciti da ce svaki hemicar preporuciti isto to - ali nakon desetina knjiga iz te oblasti, stvar je poprilicno jasna u izboru.
Koga zanima nesto vise, nakon osnova, lako ce sebi pronaci dalju literaturu..

Ono sto mene interesuje, vama kao manje-vise iskusnim ljudima u c-u, koja knjiga vam je ostala u sjecanju i naravno, da se mozete vratiti u proslost, koji knjigu bi ste odnijeli "sebi" kao poklon za pocetak?

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 23:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Moze li se C# savladati solidno za godinu dana?

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 23:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Moze i za pola godine ako ces raditi na njemu duplo vise nego sto bi radio za godinu :)

sve je relativno, zavisi koliko dnevno vremena izdvajas za doticno, odakle ucis, da li si ranije programirao a ima veze i IQ :)) ali najbitnije je da li si ranije programirao, jer ako se odmah bacas na c... bice malo tesko. Moje neko misljenje...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 142 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]