@Nemanja666: Ne znam koliko imas godina, ali rekao bih da nemas bas iskustva sa pravim poslovima i o tome sta se trazi, u cemu se programira i sl.
Delphi mozes jos koristiti u malim "one-man-show" desktop aplikacijama, dok za bilo sta kompleksnije (web, SOA, enterprise distributed applications i td.) ne moze ni da prismrdi Javi, C#, pa cak i PHP-u.
Prateci tvoje poruke na ovom podforumu, uvjerio sam se da si talentovan i vjerujem jako dobar programer, ali nemoj da forsiras Delphi dizuci ga u nebesa, kada potraznja za Delphi programerima opada eksponencijalno (limes tezi ka nuli

).
Sjecam se kada sam ja imao potrebu za "skladistenjem" odredjenih podataka, pa sam sve podatke cuvao u CSV (Comma Separated Values) formatu i nisam htio ni probati neku bazu podataka.
Kada sam prvi put dosao u kontakt sa MySQL-om, stavio sam sebi prst na celo i pitao se:"Jbt koja sam budala, patim se sa CSV flat fajlovima, a baza radi sve kako treba..."
I dugo vremena sam tvrdio da je MySQL najbolja baza podataka, ali sam bio u zabludi, zato sto NISAM imao iskustva sa pravim projektima i enterprise trzistem. Sada nakon sto sam isprobao mnoge baze i nakon sto se vise godina bavim Oracleom, znam i mogu da kazem sta valja, a sta ne valja, te sta se i kad moze koristiti, a sta ne.
Nadam se da ces se sjetiti ovoga sta si pisao, kada nakon 3-4 godine budes imao nekoliko pravih projekata "u prstima".
Enough said.