Pomjeso sam razlicite komentare. Valjda ce te svoje prepoznati.
Citiraj:
Da, razumijem.
Nemas ti REALNOG pojma o meni i zapadu a ocigledno ni ja o tebi i Republici Srpskoj.
Citiraj:
Ovim tvojim planom i projektom, naši programeri bi zaradili koru kruha, a ti kućetine s bazenom.
I ako si donekle cak i u pravu i dalje nemas pojma o cemu pricas - realno gledajuci - sto je naj vaznije. Prvo svega, nije da kapital nije moj vec je vlasnistvo tih VC (venture capital) preduzeca a oni su bas pravi strucnjaci cjedjenja kapi krvi ako treba i iz kamena. I ako si cak i o tome u pravu, i dalje nemas blage veze o realnosti jer ti na zalost citavo trziste (tvojih usluga) postaje takvo.
Citiraj:
Meni ne trebaš dalje objašnjavati, ja sam se takvih i previše nagledala u životu.
Djete moje, nemas ti pojma o zivotu.

Ja sam vec na zapadu postao stari programer i da sam i malo bio kao ti koje opisujes, sanse bi bile skoro nikakve da bi se bas sa tobom prepucavao preko ovog foruma.
Citiraj:
Ne negiram da želiš da ponudiš šanse i posao, ali ti ih više želiš sebi samom ponuditi preko tuđih leđa.
Ja licno znam u dusu kako misle sjeverno americki programeri i sta ih motivise da rade po 60+ sati nedeljno - za jednu te istu platu. Pametnije bi bilo da si mi poslala PP i upitala "ej stari, dal ti ista tamo nauci" ili mozda cak i "sto sa nama kad si vec tamo sa njima" ili mozda jos neko tvoje pametnije pitanje.
Citiraj:
Jer zaboga, oni ce na tome zaradjivati milione, a obicni radnici "samo" platu..
Sa ovom prokletom globalizacijom, pravila igre su se promjenila i za zapadnjacke mase. Cjena ulaska u igru zahtjeva sve vise i vise startup kapitala. Na zalost, realnost je bas takva da kapital leti ondje dje su naj jeftiniji resursi. Stvarno bi me onda neko trebo upitati, pa zasto onda ja bi da letim u RS kad mozda i nije naj jeftinija.
Citiraj:
Kako bi jos bilo da nam se vrati Tito i komunizam? Idealno,a?

Pre cetvrt vjeka, ja bi te licno nakrpio i ko zna kakvim imenima nazvao, ali eto makar danas na taj prostaluk u opste i nepomisli.
Citiraj:
A kako bi bilo da mi dignemo cijenu svoga rada i da prestanemo biti jeftine kurve lešinarskim kapitalistima?
Sve i svasta ti meni rece, ali bas apsolutno nista o toj cjeni.
Citiraj:
Pomenu ovaj "dobročinitelj" i Indijce. Nek ide u Indiju, tamo će mu raditi za 5 centi po satu.
Prvo svega, ni tamo ne rade za 5 centi po satu, makar ne u programiranju. RS ne treba da konkurise sa Indijom vec sa zapadom i Evropom, na cijem je pragu. Ali, ako je toliko mali broj dobrih programera u RS e onda RS ne moze ni sa Indijom da konkurise
Citiraj:
Cijena rada se ne dize da prostis, jer ti se tako hoce, nego jer za to postoje uslovi, i ekonomska opravdanost.
Pa i cobani znaju da ne mozes to da radis cak ni na seoskoj pijaci.
Citiraj:
Ako imam 2 IDENTICNA zaposlenika, uzecu onog koji trazi manju platu. Kapitalizam je surov, i mozes biti u tom kolu, ili van njega. Pobjediti ga ne mozes.
Sve dok ne dodje do neke revolucije na svetskom nivou, jedina alternativa za opstanak je pridruzivanje bas tom surovom kapitalizmu. Pogledajte
http://www.tradevibes.com i te mnogobrojne projekte i totalno lude i glupe ideje u koje su bas ti VC investitori ulozili milione i milione dolara. Vecina tih pokretaca tih startupa su mladi ljudi koji su tek poceli da se briju. A STA ONDA FALI VAMA U R.S. ?
Jedan od vasih kolektivnih problema je bas u tome sto ne vidim da je bas iko ili pokrenuo ili sa zapada vam donio i bas tamo pokrenuo neke projekte. I dalje prodajete svoje usluge (svoj neponovljiv resurs vremena) projektima cije je vlasnistvo daleko od vas. Sa tim ne dobijate ni jednu dodatnu vrjednost osim vasih licnih plata. Da se to radi, pa cak i da su te strane VC kapitaliste jedini koji se bogate na vama, imali bi makar od koga da nesto naucite a onda sa tim iskustvom da nesto i sami pokrenete.
Ja sam licno imao dobru srecu pa sam na razlicitim projektima radio sa jedno 5-6 programera iz Srbije. Sto se tice sireg obrazovanja oni su ko dan a ovi ovdje ko mrka pomrcina - izuzeci na stranu. Sa tim sam se uvjerio (mozda cak i previse) da eto ni vama bas nista ne fali i da bi i vi mogli da izmislite makar pola onog sto ce te da nadjete na
http://www.tradevibes.comHvala svima na dobroj i korisnoj diskusiji.
Pozdrav.