banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jun 2025, 23:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2007, 21:00 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Pa, mi smo na sekciji za robotiku radili sa obicnom web-kamerom i dosli smo do (ocekivanog) zakljucka da daje jasnu sliku samo ako je osvjetljenje na nivou :) Kako nocu snimati - to valjda neka IR kamera ili sta vec ali ne znam koliko to kosta. Znam da je posebna dzidza laserska kamera (tako nekako) koja osim boje daje i udaljenost svake tacke od kamere (dakle, ne samo da vidis sta se desava, nego i znas tacno gdje se sta nalazi, jako dobro ako treba isprogramirati automatskog izbacivaca uljeza) ali je valjda jako skupa. Ne znam moze li to i obicna IR kamera. Uglavnom taj dio sa hardverom treba ozbiljno razmotriti ;)

Sto se tice softvera, ne znam, meni kad zatreba softver, ja to iskucam u Javi :-) Potreban je Java Media Framework i dvije-tri klase koje detektuju pokrete... Mislim da se svi baziraju na uporedjivanju trenutne slike sa slikom od prije nekog malog intervala. Tu se radi oduzimanje slika i vidi se sta se i gdje promjenilo. Web kamera je naravno povezana USB-om, capture (nam) ide u relativno maloj rezoluciji za fotoaparate - npr 320x240 - da bi java stigla da obradi slike bez vecih optimizacija koda - ali zato 20fps.

Potrebno je na sliku primjeniti i par filtera kako bi se dobili najbolji podaci. To ukljucuje podesavanje kontrasta, svijetline, thresholda, blur-a, zatim izvrsavanje pixelizacije, edge-detectiona, pomenutog oduzimanja i sl. U sve smo ubacili i neuronske mreze koje sluze za prepoznavanje boje (tj. "nesto crveno je uslo kroz vrata i skrenulo lijevo").

Inace softver koji smo pisali bio je namjenjen prepoznavanju zelenih flasha i zutih limenki :) Izvini zbog ovakvog odgovora, ali ovo je podforum Programiranje. Ako te interesuju konretna rijesenja (tj. gotov proizvod) mislim da odgovor mozes potraziti na Software ili nekoj slicnoj temi.

S postovanjem 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2007, 22:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2006, 19:49
Cijene ne znam, ali za to ti treba IR kamera jer mozes dobiti jasnu sliku po noci, samo ta ti kamera ima jedan ugao znaci en mozes fokusirati, a za racunar ti treba jos GV tj geovision karta sa recimo 4 porta sto je minimalno, amozes da prikljucis i zvuk, sa te karte mozes da bacis sliku na web, da imas remote , a i da pregledavas materijal local ili opet remote.

Imas MAster u banjaluci trazi cijene a inace potrazi neke firme koje rade sa alaramnim i video nadzorom.

Ako ti ensto zapne oko opreme, driveri i sl, javi na priv jer sam rijetko na ovom dijelu foruma

Breath breath breath a little faster
Can you catch yourself

Vrh

Tema posta: Re: nadzorne kamere
PostPoslato: 15 Jun 2010, 10:33 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 12 Jun 2010, 10:45
Ako mogu da Vam pomognem pogledajte nahttp://www.alertcentar.rs/index.php/proizvodi/category/1/cctv-video-nadzor

Vrh

Tema posta: Re: nadzorne kamere
PostPoslato: 15 Jun 2010, 17:19 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Mar 2004, 19:58
Master radi samo veleprodaju... ako se nije nesto promjenilo.
a ako treba nesto javi se na PP cemo da rjesimo ;)

za GV... mislim da je 4 kanalna oko 400-500 KM (ak sam se sjebo ispravicu se ovih dana na GO sam :))) mada ima i gv250 sa jednim kanalom i ona je mnogo jeftinija opet cu da lupim oko 250 KM....
solidna IR kompaktna kamera moze da se nabavi za oko 250 KM (rezolucija 4CIF 704x480, IR "baca" do oko 30 metara....) ne neki kinez :)

et za nekih 500 KM solidan sistemcic sa jednom kamerom :))

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]