Pa, mi smo na sekciji za robotiku radili sa obicnom web-kamerom i dosli smo do (ocekivanog) zakljucka da daje jasnu sliku samo ako je osvjetljenje na nivou

Kako nocu snimati - to valjda neka IR kamera ili sta vec ali ne znam koliko to kosta. Znam da je posebna dzidza laserska kamera (tako nekako) koja osim boje daje i udaljenost svake tacke od kamere (dakle, ne samo da vidis sta se desava, nego i znas tacno gdje se sta nalazi, jako dobro ako treba isprogramirati automatskog izbacivaca uljeza) ali je valjda jako skupa. Ne znam moze li to i obicna IR kamera. Uglavnom taj dio sa hardverom treba ozbiljno razmotriti
Sto se tice softvera, ne znam, meni kad zatreba softver, ja to iskucam u Javi

Potreban je Java Media Framework i dvije-tri klase koje detektuju pokrete... Mislim da se svi baziraju na uporedjivanju trenutne slike sa slikom od prije nekog malog intervala. Tu se radi oduzimanje slika i vidi se sta se i gdje promjenilo. Web kamera je naravno povezana USB-om, capture (nam) ide u relativno maloj rezoluciji za fotoaparate - npr 320x240 - da bi java stigla da obradi slike bez vecih optimizacija koda - ali zato 20fps.
Potrebno je na sliku primjeniti i par filtera kako bi se dobili najbolji podaci. To ukljucuje podesavanje kontrasta, svijetline, thresholda, blur-a, zatim izvrsavanje pixelizacije, edge-detectiona, pomenutog oduzimanja i sl. U sve smo ubacili i neuronske mreze koje sluze za prepoznavanje boje (tj. "nesto crveno je uslo kroz vrata i skrenulo lijevo").
Inace softver koji smo pisali bio je namjenjen prepoznavanju zelenih flasha i zutih limenki

Izvini zbog ovakvog odgovora, ali ovo je podforum Programiranje. Ako te interesuju konretna rijesenja (tj. gotov proizvod) mislim da odgovor mozes potraziti na Software ili nekoj slicnoj temi.
S postovanjem