Rekao ti je covjek jedan nacin koji obavezno trebas precesljati..
Dalje u extenzijama za IE (registry kljucevi) se najcesce trpa milion stvari koje se ucitavaju zajedno s njim i mijenjaju about:blank...
Sticajem okolnosti nailazio sam na brdo takvih slucajeva, i mogu ti reci da ni jedan jedini nije bio isti.. svaki put sam vrsio perverzije sa registry-em dok ne "utrejsam" problematicni dll koji se ucitava .. Ti podli "about:blankovi" i njihovi sajtovi koriste sve moguce propuste IE-a da se utrpaju bez korisnikovog znanja a onda ih je tesko otkaciti..
Dakle, uz adaware imas opciju procwatch .,. pa tamo pogledaj koji se moduli ucitavaju uz IE takodje ..
pogledaj source code kada ti otvori about:blank stranicu .. vidjeces vjerovatno na pocetku negdje nesto kao
res://29484blabla9u3w pa onda uzmi dio tog stringa i trazi po registry-u ..
kad nadjes problematicni .dll moraces ga unloadovati manuelno sa regsvr32 -u ime.dll pa tek ga onda obrisati ... precesljaj takodje run key-ove (imas ih vise komada u registry-u a ne samo na hklm/software/microsoft/windows/current version/run) i tamo se utrpavaju loaderi koji kada detekuju da nedostaje neki dio te combo napasti, samo dodaju stringove nazag, generisu i registruju .dll-ove i opet ispocetka. . :>>
Takodje nije losa stvar da analiziras tu stranicu, pogledaj je malo, po dnu ili na njoj samoj, u about, ili info, support sta vec ima, mozda se nadje neki uninstaller (jednom sam imao izuzetno tezak slucaj, gdje sam zamalo odustao, ali sam uspio pronaci uninstaller na sajtu pa sam tak orijesi, kasnije sam analizirao sta radi uninstaller i pronasao jedan totalno skriveni .dll kojeg nisam ni skontao.. proklet da je :)))
Ako ti nista ne uspije (posto ima milion varijacija i verzija tih about:blank shitova, pa ni adaware, spybot s&d i ostali ne stizu update-ovati svoje definicije, te ga, kao rezultat toga, ne vide) onda jednostavno napravis neku stranicu tj. obicni html fajlic u kojem nista ne upises, osim klasika <html><body></body></html> i to je to :> i njega dodas u start page...
A ima jos jedna caka, koju ja koristim jako dugo... da u shortcut-u IE-a u recimo quicklaunch-a lupis putanju umjesto klasicne "C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE" ovu:
"C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE" -nohome
znaci poslije navodnika parametar "-nohome" ... to ce ignorisati svaki start page ukljucujuci about:blank, a vidjeces kako se IE daleko brze ucitava jer ne mora inicijalizovati tu glupost :>
Mah .. moras se snalaziti sam najcesce, jer ti spyware-i i napasti poput tvoje nisu uvijek iste, kao recimo varijante nekih crva/virusa pa da se uvijek ima efektivan removal tool .. :>
Toliko od mene ... :)