banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 12:21 Danas je 15 Jun 2026, 12:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Okt 2003, 17:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
E ovako:
Upravo sam nabacio win2000pro na svoju mashinu, konto sam da ce sve da prodje glatko ali.....
Problem br. 1: windows ne prepoznaje USB kontroler na mojoj ploci, umjesto standardnog: "VIA VT83C572/VT82C586 PCI to USB Universal Host Controller" u win98, win 2000 prikazuje u device manageru "Unsupported USB controller". Kao posljedica toga, naravno, USB printer ne radi mada imam drajvere za windows2000 na instalacionom cd-u printera. Sta da radim? USB kontroler NIJE CRKO jer uredno radi pod windowsom 98, takodje i printer... Da li neko zna da li postoji neki konflikt izmedju w2k i tog kontrolera i kako to da popravim?

Problem br. 2: windows ne prepoznaje ni moj WIN modem, tacnije, windows konta da se tu nesto dogadja ali nikako da instalise pravi drajver tj. drajver za w2k, nego uvijek bira drajver za win98/me koji naravno ne radi...

Problem br. 3: izgleda da ni power management ne radi bas najbolje, tacnije: ne radi nikako; pri gasenju monitor i masina ostaju upaljeni i pojavi se poruka "it is now safe to turn off your computer" bas kao u stara dobra vremena :lol: i onda naravno moram rucno da gasim racunar, a to se naravno ne desava sa win98 ;)

Problem br. 4: Ko god kaze da je win2k neoboriv i da je stabilan ko stijena ja mu kazem da LAZE: eto instaliso sam ga i probo otprilike 6 sati i za to vrijeme mi je jedno 10-tak a mozda i vise puta izbacio plavi, zapravo tamno plavi ekran sa raznim porukama tipa "stop: kernel_data_inpage_error: beginning dump of system memory" :roll:
Bilo je tu i raznih drugih poruka al' nije za javnost ;)

Pomagajte!

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2003, 18:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
epek je napisao:
E ovako:
Problem br. 1: windows ne prepoznaje USB kontroler na mojoj ploci,

Problem br. 2: windows ne prepoznaje ni moj WIN modem, tacnije,

Problem br. 3: izgleda da ni power management ne radi bas najbolje,

Ove ces probleme rijesiti instaliranjem PRAVIH drivera. Driveri za 98icu ne prolaze na Win2k jer ta 2 OSa su nebo i zemlja i imaju razlicite kernele.
Najbolje drivere ces pronaci na proizvodjacevim sajtovima i sto novije to bolje. Znaci skidas drivere za 2000 ili XP i nikako drugacije. Drugacije ne prolazi. Cak i da imas drivere na instalacionom CDu ili disketi najbolje je da skines nove.
Buduci da USB kontroler imas na ploci drivere potrazi na sajtu proizvodjaca ploce.

epek je napisao:
Problem br. 4: Ko god kaze da je win2k neoboriv i da je stabilan ko stijena ja mu kazem da LAZE: eto instaliso sam ga i probo otprilike 6 sati i za to vrijeme mi je jedno 10-tak a mozda i vise puta izbacio plavi, zapravo tamno plavi ekran sa raznim porukama tipa "stop: kernel_data_inpage_error: beginning dump of system memory" :roll:
Bilo je tu i raznih drugih poruka al' nije za javnost ;)

Prva stvar - NEMAS POJMA !!!!!
Neznas kako funkcionishe Win2k koji je baziran na NT kernelu. Ono sto taj windows moze ladno da srusi su neispravni driveri. Zasto? Zato sto user dio odvojen od kernel gdje su instalirani driveri. Ti bilo kojim pozivima sistemskih funkcija, tj instaliranjem bilo kakvih aplikacija NE mozes da dopres do kernel dijela. Medjutim ako imas losh driver, koji se nalazi u kernel dijelu logicno je da bilo koje prozivanje neispravno instaliranog uredjaja ce dovesti do rusenja sistema.
Buduci da pola uredjaja u racunaru ti nije instalirano uopste, nemas velike sanse da ti sistem radi ispravno. Da u racunaru imas komponente za koje MS daje certifikat da su ispravne ne bi imao potrebe da trazis drivere.
Ja sam imao 2 godine instalaciju Win2K koja se poslije ispravne instalacije drivera NIKAD sam nije resetovao niti dobio plavi ekran.

Znaci kad ti legnu svi driveri onda mozes davati takve zakljucke.

Ako te interesuje jos detalja http://www.elitesecurity.org/tema/10670 mozes procitati .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2003, 20:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Imo ja pojma ne imo ja sam njega srusio :lol:
Mozda nisi neke stvari bas najbolje shvatio: USB kontroler se nalazi integrisan na cipu na maticnoj ploci i ne kontam kakve bih ja to drajvere trebao da nabavim za USB. Prvo Windows treba da prepozna USB, da instalise svoje drajvere i da pokusa da osposobi USB, a kasnije da mi omoguci da instalisem novije verzije drajvera.
Nesto se ne sjecam da je tokom setupa nudio mogucnost instalacije updateovanih drajvera, uostalom sa http://www.viaarena.com sam skinuo najnovije 4in1 drajvere ali oni nemaju veze sa USB kontrolerom

Citiraj:
Ove ces probleme rijesiti instaliranjem PRAVIH drivera. Driveri za 98icu ne prolaze na Win2k jer ta 2 OSa su nebo i zemlja i imaju razlicite kernele.

Sta su to PRAVI drajveri??? :lol: Nisam ni pokusao da instalisem drajvere za w98 :lol: windows setup podesava sve uredjaje za win2000 prema tome drajveri koji su instalisani su definitivno drajveri za WINDOWS 2000 A NE ZA WINDOWS 98.
Problem nastaje upravo onda kada pokusam da instalisem drajvere sa nekog CD-a na kome jasno pise w2k a w2k uvijek instalise radije drajvere w98/me nego drajvere za w2k!

Dosta o tome. Da li iko zna da li postoji konflikt izmedju USB kontrolera VIA VT83C572/VT82C586 i windowsa 2000?

hvala ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2003, 22:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

epek je napisao:
Imo ja pojma ne imo ja sam njega srusio :lol: [

Pa i nisi se razbio :) al ako probas da ga srusis sa stola onda ces biti faca:)

epek je napisao:
Mozda nisi neke stvari bas najbolje shvatio: USB kontroler se nalazi integrisan na cipu na maticnoj ploci i ne kontam kakve bih ja to drajvere trebao da nabavim za USB. Prvo Windows treba da prepozna USB, da instalise svoje drajvere i da pokusa da osposobi USB, a kasnije da mi omoguci da instalisem novije verzije drajvera.

AAAAa sta ako windows nema drivera odnosno u toj instalaciju W2k koju imas nema tih USB drivera ? Pa USB ima kontroler koji nije isti na svim plocama kao i sav ostali hardever.
Kako ce onda da ga instalira a ?? Jesi na to pomislio.

epek je napisao:
Nesto se ne sjecam da je tokom setupa nudio mogucnost instalacije updateovanih drajvera, uostalom sa http://www.viaarena.com sam skinuo najnovije 4in1 drajvere ali oni nemaju veze sa USB kontrolerom

Ne znam a i ne ide mi se na sajt traziti to, ali mislim da USB drivere imas i odvojene, tj posebno.

epek je napisao:
Sta su to PRAVI drajveri??? :lol: Nisam ni pokusao da instalisem drajvere za w98 :lol: windows setup podesava sve uredjaje za win2000 prema tome drajveri koji su instalisani su definitivno drajveri za WINDOWS 2000 A NE ZA WINDOWS 98.

Ne znam kakav hardver imas, ali pokusaj na vishe lokacija skinuti drivere. Mene je na pocetku jako zezala WEB Cam iako sam imao W2K drivere medjutim imao sam neku prvu verziju drivera koja je po zavrsetku instalacije resetovala comp

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2003, 07:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hmmmm.... windows instalise usb.inf i to mu je standard, bez obzira sto su chipsetovi razliciti svi su napravljeni po jednom USB standardu.... ne bi trebalo da bude problema....
Ono sto mi stvarno ne ide u glavu je kako to da 2 godine stariji OS podrzava neki uredjaj a w2000 ne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2003, 08:08 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Hmm.. mora bi ti prijaviti USB kontroler osim ako nije neki specifican na ploci, a w98 ga prepoznaje pomocu nekog generic drajvera i to je sljakalo .. w2k je specifican posto je drugi princip rada pa samim tim i trazi prilagodjene drajvere ..

Dalje - najnoviji drajveri za chipset su takodje bitni... U kojem modu ti radi ploca ? ACPI enabled ? Ako ti se rusi w2k ne mora znaciti da su isljucivo drajveri u pitanju, pogledaj malo hardware.. Testiraj memoriju dobro, plocu, procesor itd .. Nestabilnost w2k-a i NT familije globalno velikim dijelom zavisi i od samog hardware-a, ma koliko to cudno bilo :) Meni se desavalo da win98 radi perfektno na nekoj masini a w2k uzasno - onda skontam da je memorija rikavela na par mjesta, ili da je procesor "na izdisaju", kontroler, graficka .. itd :)

Bilo bi najbolje da napises specifikaciju svog hardvera pa i podesavanja bios-a, tako da znamo s cim raspolazes i ako mozemo da pomognemo i/ili uputimo na eventualne propuste, savjetujemo drajvere, settingse itd .. :)

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2003, 12:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

http://support.microsoft.com/default.as ... bContent=1

:cry: :cry: :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2003, 13:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sredio sam ga!
Rusenje se desava zbog toga sto mi je disk na samrti, za USB sam skino patch na http://www.viaarena.com a modem... i njega sam podesio
Jebes win2000 vracam se na win98 :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2003, 14:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

epek je napisao:
Sredio sam ga!

Svak cast :)
epek je napisao:
Rusenje se desava zbog toga sto mi je disk na samrti

Ipak je do hardvera a ?:)

epek je napisao:
za USB sam skino patch na http://www.viaarena.com a modem... i njega sam podesio
Jebes win2000 vracam se na win98 :lol:

Poslije toliko truda ?
Dobro, vjerovanto ti nedostaje to rusenje :)

Poslednji put menjao misk0 dana 23 Dec 2003, 13:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2003, 18:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma znao sam ja da je to do hardvera tj. odmah sam pretpostavljao da je to to.... doduse w2k bar poslije zamrzavanja resetuje racunar a w98 se nepovratno rusio :bad-words:

Citiraj:
Dobro, vjerovanto ti nedostaje to rusenje

Nedostaje mi desetak gigabajta diska za win2000 :roll: : win2000 uzme gigabajt a win98 uzme 175 mb......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2003, 08:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E ovako problem je ipak bio u NTFS-u, sad sam instalisao Win2k na FAT32 i sve radi kako treba, mada ovo nema mnogo smisla al' ajd' :D

Jedno pitanje: zna li iko cemu sluzi (sistemski valjda) proces DLLHOST.EXE , stalno salje neke podatke na neku IP adresu pa sam ga blokiro firewallom. Sta se desava?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2003, 19:26 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Avg 2003, 10:10
Win 98 je najbolji! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2003, 10:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Slazem se ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2003, 08:53 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Avg 2003, 10:10
Imao sam Win Millenium >glupost sad otisao sam u CD METRO I KUPIO WINDOWS 98 jest da je on stariji al je cool :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2003, 09:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa winME se ne razlikuje puno od win98 samo sto uzima vise diska i memorije, u tom slucaju win98 je mnogo bolje rjesenje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2003, 20:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
eeeeee eeeeee

hmmm.... hmmm....
ma 98 rulezzz :-? naravno :wink:

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2003, 20:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mislim stvarno se diskusija razvila ......

W2k i XP treba znati koristiti ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2003, 20:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
W2k i XP treba znati koristiti ...

Istina istina........ ali se mora priznati da win2k za mnoge stvari ni neophodan i da u mnogim stvarima nije bolji od win98

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2003, 20:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
potpuno netacno da je win98 bolji u nekim stvarima.... navedi u kojim!

da si procitao temu na forumu elitesecurity ne bi tako govorio :)

link je postovao misk0 u svom prvo postu na ovoj temi

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2003, 23:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

epek je napisao:
Istina istina........ ali se mora priznati da win2k za mnoge stvari ni neophodan i da u mnogim stvarima nije bolji od win98

I ti lupis pa ostanes ziv...

kefalo te zamolio a i ja bih da navedes te 'stvari'..

Vrh

[ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]