banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Avg 2025, 15:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Jul 2010, 15:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Računar na poslu je počeo da me zajebava.
Pojavljuju se neke pikselaste fleke po ekranu i zamrzava se nekoliko minuta nakon podizanja windowsa. U safe modu radi ok.
Guglao sam da vidim u čemu bi mogao biti problem i ljudi govore da je do grafičke karte ili drajvera za nju.
Disable-ovao sam grafičku i nakon toga se računar ponaša normalno, znači sigurno je nešto od tog dvoga.
Skidao sam posljednje drajvere za grafičku i radio restore starih ali nije pomoglo.
Drug mi je predložio da provjerim da li se pregrijava grafička. Kuler na njoj radi. Skinuo sam programčić za mjerenje temperature, kaže da je temperatura 62 stepena i da kuler na grafičkoj radi sa 30% brzine. Ne znam kolika bi trebala biti normalna radna temperatura, ali sam sa drugim programom uspio dići brzinu ventilatora na 60% i otvorio sam kućište, tako da sam spustio temperaturu grafičke na 54 stepena, ali nisam osjetio nikakav pomak na bolje. Kontam da bi na 54 stepena trebala normalno da radi, pa pretpostavljam da nije problem u pregrijavanju.
Pokušao sam vaditi grafičku pa je ponovo uštekati, očistio malo prašinu sa nje, ali opet ništa.

Ima li neko ideju šta bi moglo biti?
Kako bih mogao sigurno utvrditi da li je grafička ili drajveri, da znam s čim da se borim :)

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 15:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
who, prvo probaj skinuti stare drivere i reinstalirati ponovo graficku, ta to ti bar nije veliki posao. to sto radi u safe modu je bez drivera, dakle nimalo beznacajno, sta je sa AciveX contolama?
a kako ti se ponasa monitor u radu sa drugim racunarom (drugom vga)? jesi pokusao staviti drugi monito na racunar?

drugo, to pregrijavanje nije nikako dobro. ako mozes skinuti cooler sa nje, skini ga i ocisti i premazi dio procesora (izmedju CPU i coolera) sa AG pastom radi boljeg provodjenja toplote.
na kojem ti je slotu graficka je li AGP ili je nesto drugo?
jesi pokusao staviti neku drugu graficku, mozda ti pregirjavanje daje i nedovoljan napon koji ti maticna proslijedjuje do nje.
moze biti svasta...
idi sistemom eliminacije, dakle krenes prvo od ovih "jeftinijih" varijanti.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 16:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Update:
Kad palim računar pojavljuju se tri kratka beep-a, s tim da postoji mala pauza između prvog i drugog, znači ide beep....beep beep.
Pretpostavljam da je onda do hardvera, ne bi pištio da je do drajvera. Jesam u pravu?

Ne vjerujem da je do monitora, pretpostavljam da bi u tom slučaju zezao i u safe modu i bez grafičke.

Citiraj:
to pregrijavanje nije nikako dobro

Da li je temperatura koju sam naveo pregrijavanje? Zar ne bi trebalo da normalno radi na 54 stepena? Jebiga, ne znam kolika je optimalna radna.

Citiraj:
na kojem ti je slotu graficka je li AGP ili je nesto drugo?

Nemam pojma kako se zove, jedan jedini takav slot imam na matičnoj. Malo je širi u odnosu na ove gdje su zvučna, mrežna, modem i ostalo.

Inače zaboravio sam napisati da je grafička Nvidia GeForce 8600GT, ako kome šta znači.

Ništa, sljedeće što ću pokušati je da ubacim neku drugu grafičku i da skinem kuler sa ove i očistim ga. Koliko je sigurno da ja premazujem to pastom, da li mogu nešto zajebati?

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 16:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

guess who je napisao:
Update:
Kad palim računar pojavljuju se tri kratka beep-a, s tim da postoji mala pauza između prvog i drugog, znači ide beep....beep beep.

definitivno graficka. haj ti vidi je li ona dobro nalegla na slot u kojem stoji.
guess who je napisao:
Pretpostavljam da je onda do hardvera, ne bi pištio da je do drajvera. Jesam u pravu?

jesi :D

guess who je napisao:
Ne vjerujem da je do monitora, pretpostavljam da bi u tom slučaju zezao i u safe modu i bez grafičke.

ne mora znaciti

guess who je napisao:
Da li je temperatura koju sam naveo pregrijavanje? Zar ne bi trebalo da normalno radi na 54 stepena? Jebiga, ne znam kolika je optimalna radna.

pa ovisi, od 40 pa navise, otprilike kolika je i temp maticne ploce. otidji u bios na Hardware Monitoring i vidi kolika ti je temp maticne ploce

guess who je napisao:
Nemam pojma kako se zove, jedan jedini takav slot imam na matičnoj. Malo je širi u odnosu na ove gdje su zvučna, mrežna, modem i ostalo.

Inače zaboravio sam napisati da je grafička Nvidia GeForce 8600GT, ako kome šta znači.

ista je kod mene. ako ti trebaju driveri, eto.

guess who je napisao:
Ništa, sljedeće što ću pokušati je da ubacim neku drugu grafičku i da skinem kuler sa ove i očistim ga. Koliko je sigurno da ja premazujem to pastom, da li mogu nešto zajebati?

ne, samo namazi u jako tankom sloju, nemoj predebelo. na mali prst pa sasvim malo... znala je pasta skinuti temp sa procesora i za 20 stepeni, pa ti vidi... polako sa skidanjem coolera, one zakacke su jake, i pazi da sta ne polomis kad je budes vracao.
ne znam eto de mi reci koji je SW za mjerenje temp kod tebe pa da ja izmjerim svoju. mada vruce je kod mene u sobi i ne bi me iznenadila ni malo veca temp.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 17:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
i ja imam 8600GT i trenutna temperatura je 62 stepena. doduse kod mene je silent model. graficka da se ppregrijava resetovao bi se driver i desavalo bi se kao prilikom instalacije win-a da ti rezolucija bude mala. tvoja graficka je jos u safe zoni. ajd probaj oboriti clockove za neki mali broj

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 17:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
definitivno graficka. haj ti vidi je li ona dobro nalegla na slot u kojem stoji.

Provjeriću ponovo.

cicak je napisao:
pa ovisi, od 40 pa navise, otprilike kolika je i temp maticne ploce. otidji u bios na Hardware Monitoring i vidi kolika ti je temp maticne ploce

Ne sjećam se tačno kolika je bila temperatura matične, ali matična, procesor i hard disk su se kretali od 30 do 45 stepeni. Mjerio sam sa PC Wizardom.

cicak je napisao:
ista je kod mene. ako ti trebaju driveri, eto.

Ne trebaju mi drajveri, treba mi grafička :D

Što se tiče mazanja pastom, siguran sam da na YouTube-u ima neki video tutorial :)

goxon je napisao:
ajd probaj oboriti clockove za neki mali broj

Prevedi mi :D

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 18:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

i pregledaj joj pinove na koje nalijeze, je li sve ok.
ne mogu da skinem alat ntune za 2k3 32bita. nema.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 22:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2007, 10:40
Skoro se neko javio da "popravlja" grafičke za Dž. Daj mu nek "ispeče" zanat, :lol: rofl, pa nek ti vrati ispravnu.Ma nema tu šta, dreknula grafa, nisu drajveri sto posto!

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2010, 08:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
Uzmes rivaTNT i spustis clock grafickog procesora i memorije za 20ak Mhz pa onda probaj

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2010, 17:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2010, 21:33
Iggy_PoP je napisao:
Skoro se neko javio da "popravlja" grafičke za Dž. Daj mu nek "ispeče" zanat, :lol: rofl, pa nek ti vrati ispravnu.Ma nema tu šta, dreknula grafa, nisu drajveri sto posto!

I to memorija na grafi. Skini program ati tool sa interneta instaliraj i pokreni scan for artifacts. Ako bude grešaka znači da si skraćen za grafu.
Nema potrebe mazati je ničim jer je to uredna temperatura.

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2010, 14:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Samo da javim da sam riješio problem tako što sam ubacio grafičku sa drugog računara, sad sve radi kako treba. Ipak je grafička bila crkla.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]