The_new_Statesman je napisao:
Znam da ne znam pa da pitam:
Imam neki HP laptop vec dobrih 6 godina na kom se isti broj godina vrti XP (sad vec SP3). U ovih sest godina sam milion puta instalirao i deinstalirao kojekave programe i programcice sto je vjerovatno ostavilo traga na performansama. Defragmentaciju i ciscenje diska radim prilicno cesto ali opet imam utisak da je stvar mnogo bolje radila na pocetku nego sada

Ah da, sad umjesto 500+ MB-a RAM-a imam 700+ MB-a. Usput da kazem da mi se ne gazi postojeca verzija iako imam originalni instalacioni WinXP SP1, a i da hocu, ne moze...
Sta da mu radim da malo brze dela

?
Eh ovako, prvo se riješi nepotrebnih programa (deinstaliraj one što ne koristiš)
A onda instaliraj neki od besplatnih programa za "sređivanje" registry-ja kao npr CCleaner (
http://www.ccleaner.com/) ili Glary Utilities (
http://www.glaryutilities.com/) itd.
Prije toga kreiraj Restore point za svaki slučaj
I na kraju defragmentiraj disk i uradi Disk cleanup.
(mogao bi skenirati i ukloniti viruse i spyware ako ih ima).
Ako ne ubrza, pokušaj sa savjetom od AlexM:
AlexM je napisao:
Pokusaj malo sa ovim
viewtopic.php?f=17&t=38754&hilit=tweak+xp ali definitivno najbolja opcija format.
Ako ne ubrza i nakon toga, onda moraš reinstalisati Windowse.
The New Statesman je napisao:
Kao sto rekoh, imam original winxpSP1 spravljen bas za ovaj HP koji je dobro (meni) funkcionisao. Ako bih gazio windows opet imam problem jer ne mogu (ili ne znam kako) sa SP1 preko SP3

Imaš originalne XP i ne trebaju ti razni piratluci sa net-a
Nabavi CD sa Service Packom 2, pa reinstaliraj XP i poslije "ubaci" Service Pack 2
Možeš ga kupiti na eBay-u za par Eura (sa uračunatom dostavom), a mogao se i downloadovati sa Microsoftovog web-a.
Microsoft ga je slao besplatno korisnicima XP-a jedno vrijeme (meni je poštar donio na vrata za 0 KM). Mislim da ga imam negdje kod sebe, pa ako ti treba pogledaću.
pozzz