vim je napisao:
Zbog virusa sam bio prisiljen da odnesem kompjuter na reinstaliranje i oni su instalirali nelegalan vindovs iako je bio na kompjuteru prije toga originalan. Medjutim kad se apdejtovao traze iz mikrosofta da im se plati jer je nelegalan. A ja sam ga vec platio i bio je legalan kad sam kupio nov kompjuter. I sad traze oko 100 dolara da ga legalizuju a vec placeno. I iskljucili mi vindovs media plejer i ja iskljucio apdejt da me ne uznemiravaju. Kako da to popravim a da ne placam ponovo jer ja sam to vec platio, a i da nisam vecina ljudi koristi takav vindovs u bl i radi im. Probao sam upisivati broj sa kompjutera jer ima na naljepnici legalan broj, ali nece da ga prihvati. Zna li ko kako se to moze popraviti bez obracanja mikrosoftovim derikozama?
Zašto se nisi obratio ovlaštenom servisu za brand tvog računara?
IBM/Lenovo, Dell, HP... imaju servise u BiH.
Najvjerovatnije ti se ovo desilo:
Bila ti je OEM verzija Windowsa.
OEM znači "Original Equipment Manufacturer" i isporučuje se uz "brand name" računare kao npr. IBM/Lenovo, Dell, HP... mada ima i trgovina koje sklapaju računare i "ubacuju" legalne OEM Windowse.
U servisu su ti instalisali "retail" verziju namjenjenu prodaji. (Npr. kada odeš u trgovinu i kažeš: 'Oću Windows!)
Dakle, Product Key Windowsa sa naljepnice ti neće važiti za retail verziju.
Opisao si problem, ali nisi naveo neke podatke.
Da li su ti u servisu instalisali istu verziju Windowsa?
Npr. možda si imao XP Home, a oni ti stavili Professional itd. (ovo ti ne bi uradili u većini ovlaštenih servisa

)
Da li si dobio "Recovery CD ili CD-ove" uz računar kada si ga kupio?
Da li si odnio taj CD/te CD-ove kada si servisirao računar?
Na njemu ti je operativni sistem, drajveri i prateći softver (npr. program za "rezanje" DVD-ova)...
Ovo pravilo "ima izuzetaka". Npr. IBM/Lenovo nemaju Recovery CD-ove, već se obnavljanje predinstalisanog softvera (OS, drajveri itd.) obavlja sa skrivne particije hard diska.
Da li si išao u ovlašteni servis za brand tvog računara (ako nemaš Recovery CD/CD-ove)?
Eh sada, ako su ti u ovlaštenom ili nekom drugom servisu instalisali Windowse sa Recovery CD-a ili Recovery particije diska i ovo ti se dešava kontaktiraj Microsoftove zastupnike u BiH ili kancelarije Microsofta u Srbiji ili Hrvatskoj!